​Op-ed

Prea mult si prea devreme in politica fiscala

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2015, 12:42 Actualitate | Opinii

Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
S-a decis. TVA va scădea la 19% începând cel târziu din ianuarie 2016. Mulți ar crede că este o măsură bună, dar nu este. În ansamblul politicilor este chiar periculoasă, din mai multe motive. În primul rând, mărește deficitul bugetar la niveluri la care vom ajunge în procedura de deficit excesiv, dacă nu vor fi măsuri compensatorii. Dar care ar fie acelea?

 • Credibilitatea economiei noastre în fața investitorilor se reduce, iar investițiile, și așa aflate la un nivel redus, vor scădea și mai mult, reducând perspectivele creșterii economice.
 • In al doilea rând, deficitul nefiind sustenabil, imediat ce vor trece alegerile, măsuri corective vor fi necesare. Toți investitorii știu asta și se abțin de la investiții pe termen lung până când planul de impozite va deveni predictibil cu adevărat, cine știe când.
 • În al treilea rând, creșterea deficitului bugetar, se alătură condițiilor care vor duce la pierderea ratei dobânzii ca instrument de politică monetară, așa cum vom explica imediat.

Într-un articol recent, publicat pe HotNews.ro și Cursdeguvernare, am subliniat că este posibil ca producția actuală să ajungă să fie din nou egală cu producția potențială, poate chiar în 2015 sau pe la jumătatea anului 2016. Acest rezultat este acompaniat de un context care face mai stringentă ca oricând nevoia de a menține coerența dintre politica fiscală și cea monetară. Pentru a mă referi doar la componenta economică a acestui context (nu și la cea militară și geostrategică), am menționat (i) nivelul redus al ratelor dobânzii din țările dezvoltate și (ii) creșterea economică din România la rate mai mari decât cele potențiale. Chiar dacă în SUA Fed va relua creșterea ratelor dobânzii în septembrie, creșterile vor fi relativ mici, astfel că, în comparație cu rata noastră de politică monetară diferențele tot mari vor rămâne, în principiu invitând intrări de noi capitaluri, mai degrabă speculative.

Situațiile (i) și (ii) pot duce la pierderea ratei dobînzii de politică monetară. Pe de o parte, BNR ar avea nevoie să scadă rata dobânzii pentru a evita aprecierea leului, iar pe de altă parte ar avea nevoie să crească rata dobânzii după închiderea gap-ului negativ al PIB, probabil din 2016, pentru a tempera inflația care ar apărea dacă ratele de creștere economică vor rămâne mai mari ca cele potențiale (Nota 1). Această dilemă ar putea fi evitată fie dacă (a) ratele dobânzii de politică monetară ar crește rapid în țările dezvoltate, ceea ce este improbabil, mai ales în zona euro, fie dacă (b) ar apărea un excedent de economisiri, adică un surplus de cont curent în România. Acest surplus ar putea juca rolul de „instrument de politică monetară” până când BCE, Fed, Banca Angliei ar crește ratele dobânzii la niveluri care să nu mai fie constrângeri în sensul menționat la punctul (a). 

Poate că această a doua condiție s-ar fi îndeplinit încă din 2014 dacă guvernul nu făcea cheltuieli în 2014 în contul anului 2015. Ea s-ar fi putut îndeplini și în 2015 și 2016 dacă nu se adopta noul pachet fiscal centrat pe reducerea TVA de la 24 la 19 la sută. Cu acest pachet fiscal, estimările făcute de Consiliul Fiscal referitor la creșterea deficitului bugetar de la 1,5 la sută din PIB în 2015 (1 la sută din PIB în definiția structurală) la 3,1 (3,2) la sută în 2016, la 2,7 (3,3) la sută în 2017, la 3,5 (4,7) la sută din PIB în 2018 și la 3,7 (5,5) la sută din PIB în 2019 sa-ar putea să rămînă valabile, dacă nu chiar subestimate. Această deteriorare a deficitului bugetar nu va permite apariția unui excedent de economisiri. Creșterea deficitului ar fi fost, poate, de înțeles dacă economia ar fi continuat să crească la rate mici, întârziind atingerea nivelului potențial. Dar nu este cazul.

Care este rezultatul general al adoptării pachetului fiscal? Desigur, reducerea TVA la nivelul de dinainte de 2010 rămâne un obiectiv corect în principiu. El trebuie insă atins în condiții care să nu aibă costuri mai mari ca beneficiile. Până se vor crea acele condiții pare să mai fie nevoie de ceva timp. Până atunci, în termenii producției, rezultatul pachetului fiscal este accelerarea temporară a consumului pe fondul menținerii la niveluri relativ reduse ale investițiilor și, astfel, ale PIB potențial.

Pe termen mai lung, aceasta duce la deteriorarea perspectivelor privind crearea de locuri de muncă la nivelurile normale, precum și la creșterea vulnerabilității față de inflație. Dat fiind nivelul scăzut al PIB potențial și perspectiva menținerii lui la niveluri relativ joase, virtual chiar și intrări relativ mici de capitaluri vor putea muta PIB actual peste nivelul său potențial, ducând la presiuni inflaționiste. În termeni de administrare a economiei, vom avea o politică fiscală necredibilă și, posibil, pierderea ratei dobânzii ca instrument de politică monetară.

Pe scurt, intrăm în curbe după ce ne-am dezactivat frânele și ne-am blocat volanul. Sau, așa cum am spus în titlu, se vrea o ajustare prea mare și prea devreme în raport cu condițiile care ar transforma ajustarea în ceva bun pentru economie în ansamblu.

Bibliografie: Opinia Consiliului fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal, www.consiliulfiscal.ro


(Nota 1): În acest articol presupunem că intrările mari de capitaluri atrase de o rată a dobânzii scăzuă va determina atât aprecierea leului, cât și creșterea anticipațiilor inflaționiste, așa cum s-a mai întâmplat în perioada 2006-2008. Evident, șocuri pozitive pe partea ofertei ar putea, de asemenea să tempereze inflația, dar acestea sunt, prin definiție, impredictibile.

Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5063 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Teorii (Joi, 25 iunie 2015, 12:50)

  Moneda [anonim]

  Cand vezi cum mesteca unii cuvinte invatate la cursurile de economie de la ASE te cuprinde compatimirea . Pai nu vedem noi cati bani topeste clasa politica aiurea ? Asta inseamna ca este rezerva mare la deficitul bugetar . Adica , taiati spagile , taiati investitiile de tip parc in padure si vor fii bani garla ca sa reduceti TVA chiar si la 14 % . In rest , vorbe si sabloane cu dorinta de a conserva privilegiile statale .
  • -1 (3 voturi)    
   NIMENI din BNR (Joi, 25 iunie 2015, 15:02)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Nu ne cuprinde numai compatimirea, ne apuca spaima si frica. Din BNR nimeni n-a inteles ca inainte de scaderea de TVA-uri cu 15 lei cumparam 900 g de carne, acum cu 15 lei cumpar 1kg de carne, inmultind cu 10 clienti este 1kg de carne in plus care se va cumpara si inmultind cu sute si mii de clienti zilnic creste cererea, daca creste cererea si producatorul/procesatorul este inteligent si nu creste pretul, profitul lul creste prin rulajul marfa vanduta si bani incasati. Crescand cantitatea de carne vanduta, creste si profitul, deci creste si suma colectata din TVA la buget. Sa faca domnii din BNR inmultirile astea pentru fiecare tip de marfa care se comercializeaza in Romania si poate o sa priceapa.
   • +2 (2 voturi)    
    raspuns. (Joi, 25 iunie 2015, 22:30)

    _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    Scrie chiar in articol:
    "accelerarea temporară a consumului pe fondul menținerii la niveluri relativ reduse ale investițiilor"
    Pe intelesul exemplului tau: vai cumpara un 1Kg de carne in loc de 900g dar drumurile noastre or sa ramana mai departe drumuri pline de gropi in loc de autostrazi.
    • -1 (1 vot)    
     AVEM (Vineri, 26 iunie 2015, 11:51)

     jidanul [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

     Avem fonduri europene la dispozitie, la care trebuie sa le asiguram doar cofinantarea si cine ne opreste sa le folosim. Trebuie doar sa le luam si sa ne facem treaba cu ele, renuntand la spagi, mite, coruptie, "cote si comisioane" de 10, 20, sau 30% din contravaloarea lucrarilor. Mai bine ne-am gandi sa fim mai pragmatici, sa crestem nivelul calitativ al lucrarilor, sa ne folosim resursele naturale, sa folosim materiale de calitate si adecvate conditilor din Romania si vom avea si drumuri bune. Sa concepem planuri si programe multianuale aplicabile in practica pentru fiecare judet/regiune in toate domenile folosind fiecare leu, euro sau dolar la maximum fara sa ne stea capul la cata spaga trebuie sa dam sau cata mita sa cerem.Sa reducem masiv coruptia, evaziunea fiscala, sa recuperam prejudicile financiare provenite din coruptie si evaziunea fiscala si o sa avem bani si pentru spitale, scoli si drumuri. Nemernicii, jigodile si umanoizi care comit fapte de coruptie si evaziune fiscala, incepand de la conducerea Romaniei si pana la camatari, traficantii de carne vie, de droguri, de tigari, de valuta de pe strazile Romaniei sa li se ia legal bani obtinuti ilegal si daca trebuie si ceva in plus. Avem nevoie de credinta in Dumnezeu, de pragmatism, de solidaritate si de unitate si vom putea face foarte multe lucruri bune si frumoase pentru noi, aici in tara. Cred ca 25 de ani de tradare de tara si popor ajung, cred ca 25 de ani de spagi si mite ajung, cred ca ar trebui chiar sa fim nationalisti constructivi si patrioti. Daca vom crede ca putem, vom putea.
     • +1 (1 vot)    
      n-are una a face cu alta (Vineri, 26 iunie 2015, 14:06)

      _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

      N-are una a face cu alta. Sau cu celelalte. Discutam de opoprtunitatea reducerii TVA.
      Putem invoca ajutorul divin ca lucrurile sa mearga mai bine, coruptia sa fie mai mica, fondurile europene ( pe care tot noi le platim!) sa fie mai eficient cheltuite. Dar Dumnezeu indeplienste minunile astea pe cai ocolite!
      A existat posibilitatea ca niste bani se fie directionati catre consum ( scaderea TVA) catre investitii. Sau poate catre educatie, sanatate, aparare, salarii pentru medici si profesoeri sa nu mai plece la cules capsuni si alte multe idei mai bune sau mai putin bune.
      Si dintre toate aste s-a discutat - si demostrat - ca reducerea TVA se face prea devreme si prea puternic si era o masura mai buna in schimb investitia banilor aia in infrastructura. Atat
  • 0 (0 voturi)    
   Foaie verde (Vineri, 26 iunie 2015, 15:54)

   Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Sunt curios cum calculeaza domnul Croitoru productia potentiala de servicii, de-i atat de ingrijorat ca, chipurile, vom avea mai multi bani, dar nu vom avea ce sa luam cu ei din productia interna. Articolul e un mare fas. Niveluri ale TVA de peste 20% sunt nesustenabile in tari emergente. Impozitul pe dividende de 5% va aduce foarte multi bani la buget. Mult mai multi decat se incasau inainte pe dividende!
 • +1 (9 voturi)    
  cum ?! (Joi, 25 iunie 2015, 12:51)

  lili [anonim]

  Pai, Ponta felicita ieri Parlamentul ca a votat scaderea TVA si se declara mandru nevoie mare, mai mandru decat in campania prezidentiala pe care a pierdut-o cu acelasi mesaj populist!
  Ma intreb daca Ponta are curaj sa va raspunda!!!
  Daca ar fi facut aceste aprecieri careva din opozitie sau Consiliul Fiscal sau Presedintele Johannis, deseara il auzeam pe Ponta in DIRECT din Turcia la Antena 3 sau al Romania TV maturand pe jos cu ei!
  Ia uite cum matura Ponta cu Consiliul Fiscal:

  "Victor Ponta șterge pe jos cu Consiliul Fiscal

  Consiliul Fiscal a dat aviz negativ pentru Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală ale Guvernului Victor Ponta, gest care l-a înfuriat pe premier.
  Ponta îi acuză pe cei din Consiliul Fiscal că greșesc, la fel cum au făcut și când au susținut măsurile de austeritate din vremea lui Traian Băsescu.
  În plus, premierul a atacat și FMI-ul.
  ”Dânșii au dat aviz negativ și când am redus TVA la pâine și când am redus CAS.
  Ei au susținut măsurile lui Traian Băsescu și Emil Boc, așa că nu am ce să le cer.
  Așa a zis FMI și de CAS, și de TVA la pâine. Le-am redus și e bine!”, a spus Ponta."

  http://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-terge-pe-jos-cu-consiliul-fiscal_951457.html

  E bine, zice Ponta, e foarte bineee!!!
  • 0 (8 voturi)    
   :) (Joi, 25 iunie 2015, 13:08)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui lili

   "O sa ne descurcam noi, dom' presedinte..." zicea Pisicul cand il lua marinarul la refec (MTO style).
  • 0 (2 voturi)    
   CHIAR FMI-ul, BM si CE (Joi, 25 iunie 2015, 15:31)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Chiar FMI, BM si CE au recunoscut ca taierile de salarii si pensii si cresterea TVA-ului au fost cele mai proaste masuri care se puteau lua. Asa ca ...
 • +6 (10 voturi)    
  in 2010 a fost bine (Joi, 25 iunie 2015, 13:04)

  Dodel540 [utilizator]

  Deci in 2010 a fost bine atunci cand s-a marit TVA-ul peste noapte la 24%. Nici un analist nu a iesit sa deplanga ca acest lucru afecteaza increderea investitorilor etc etc
  A fost pur si simplu o amenda data la toti romanii "captivi" si obligati sa cumpere produse din Romania.

  Ma intreb acum, cu cat s-au imbunatatit serviciile statului pentru cetateni prin marirea TVA de la 19 la 24% ?
  Cate noi autostrazi, spitale avem? Cu cat sunt platiti mai bine medicii , profesorii ?
  Ah dar stai , avem nenumarate si umflate contracte de IT pentru aplicatii care nu servesc nimanui. Avem studii de fezabilitate cu carul. etc etc
  • -2 (6 voturi)    
   cresterea TVA a fost o solutie (Joi, 25 iunie 2015, 13:47)

   MIhai [anonim] i-a raspuns lui Dodel540

   Cresterea TVA in 2010 nu stiu daca a fost cea mai buna solutie, dar ea a fost adoptata pentru a aduce bani la buget si a acoperi cheltuielile bugetare relativ mari in comparatie cu ce producem.
   Deci a fost o solutie de avarie fara nicio legatura cu autostrazi, etc.
   Atat timp cat statul nu este restrucurat, nu se pune ordine si discilplina in administratie, iar investiile sunt mici, a reduce TVA-ul este o nebunie populista. Pur si simplu, nu ai de unde lua bani ca sa-ti acoperi cheltuielile. Iar maretul guvern Ponta, timp de trei ani, n-a realizat nimic in acest sens.
   • 0 (2 voturi)    
    CRESTERI si TAIERI (Joi, 25 iunie 2015, 15:26)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui MIhai

    Cresterea TVA-ului la 24% si taierile de salarii si pensii precum si cresterea DAE in sistemul de creditatre a distrus consumul si puterea de cumparare si a bagat in faliment zeci de mii de firme, ba chiar sute de mii de firme.
  • -2 (6 voturi)    
   ati uitat ceva... (Joi, 25 iunie 2015, 14:01)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   In 2010 creșterea TVA-ului nu a fost dorita, dar ramasese singura necesara si posibila - poate menționați Dvs. alta - .

   Contextul de atunci a fost de balamuc total.

   Marirea TVA-ului a fost necesara pentru mentirea pe linia de plutire a bugetului - NU se întâmpla eram cam ca gretzii acum...

   Dupa ce poti sa stai pe propriile picioare, relativ stabil, poti sa te gandesti la altele...

   Zice LC ca ar mai fi nevoie de oarece rabdarica pentru ca ajunge la capatul tunetului, la lumina, dar politicienii se grabesc...

   Si atunci si acum politicienii lucreaza prin intermediul celor multi si fraieri, regrete...

   Politicienii nu prea cheama specialistii/expertii sa le ceara opinii si mai apoi, ca niste adevarati politicieni destepti si puternici ce sunt, sa livreze mesajele necesare către prostime.

   Unde se mai pune ca politicienii au mass-media langa ei. Stirea este cu atat mai draga prostimii daca este dramatica, daca se lasa cu mult sange si mai apoi daca lacrimile politicienilor se rostogolesc pe obrajii rotunjori...

   Economia este o jungla - pleci neinarmat, - a se citi fara bani in traista- te mananca primul care iti apare in cale.
 • +5 (11 voturi)    
  simplu (Joi, 25 iunie 2015, 13:04)

  V44 [utilizator]

  E foarte simplu. PSD se pregateste de debarcarea din guvern si de campania electorala.

  Deci, hai sa dam masuri populiste, cat mai grele pentru viitorul guvern, pentru ca urmatorii sa trebuiasca sa stranga cureaua si sa devina mai nepopulari.

  Au mai castigat alegeri asa, probabil vor sa breveteze reteta.
 • 0 (8 voturi)    
  Modelul PNL din 2007-2008 (Joi, 25 iunie 2015, 13:31)

  Razvan_M [utilizator]

  PSD se asteapta la o perioada dificila in alegeri, asa ca foloseste masuri populiste.

  DAR, TVA este o taxa pe consum, scaderea TVA se va duce fie in preturi scazute la produse, fie in profituri crescute la firme (impozitate apoi cu 16%). Deci scaderea TVA este buna. Poate fi inclusiv generatoare de locuri de munca. Costul serviciilor catre strainatate scade cu cateva procente si avantajeaza exportatorii....

  Nu-mi place PSD-ul si-l consider dezgustator pe Victor Ponta cel penal, dar nu sunt de acord sa ne opunem scaderii taxelor. Cresterile de pensii peneliste din 2007-2008 ne-au bagat in faliment in 2009 tocmai pt. ca insemnau niste cheltuieli enorme, pe credit, in perioada de scadere a bugetului cu aproape 10%. Cred ca este o capcana si pentru asa-zisii liberali care de fapt sunt o apa si-un pamant cu asa-zisii socialisti de la noi.
 • +3 (7 voturi)    
  siiigur ca da, in schimb... (Joi, 25 iunie 2015, 13:46)

  demaGOGU [anonim]

  ...taierile de salarii&pensii si cresterea TVA au ameliorat credibilitatea externa

  omul asta e platit din bani publici ptr a emite asemenea enormitati?
  • 0 (2 voturi)    
   taierile de PENSII (Vineri, 26 iunie 2015, 11:52)

   Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Tot o tineti langa cu taierile de pensii. Care pensii? Stiu ca s-au taiat cateva pensii nesimtite ale nesimtitilor, dar au avut grija nesimtitii sa si le creasca iar.
   In schimb, nu spune nimeni ca s-au crescut in timpul lui Boc peste 10060000 (un milion siazeci de mii) de pensii la un nivel minim de 300 lei. Erau oameni intr-adevar amarati, cu pensii de nimic, nu fosti activisti si securisti. Amaratii aia au crezut atunci si mai cred si acum ca Iliescu le-a marit pensiile lor amarate si-l injura pe Boc si pe Basescu uitandu-se la Latrena 3.
   Boc a fost fraier ca, in loc sa dea afara un sfert din bugetari, a taiat un an de zile un sfert de salariu la toti bugetarii. Ca daca ar fi dat afara un sfert dintre bugetari, ceilalti ramasi l-ar fi pupat in ... si ar fi fost in stare sa-i ia si la bataie pe aia dati afara daca ar fi carait.
   Acu nu mai zice nimeni ca dupa un an s-a dat inapoi jumatate din taiere si ca MRU avea pregatiti banii sa dea si restul, bani pe care i-a dat pana la urma Ponta.
   • -1 (1 vot)    
    BOC POC (Vineri, 26 iunie 2015, 12:43)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

    Pai Boc Poc a dat afara bugetari si a produs scaderi de taxe la bugetul de stat. Important este sa dai de lucru bugetarului nu sa-l dai afara. Il dai afara pe bugetarul care nu lucreaza, care ia spaga si mita. Nu dai afara de dragul de a da afara pentru ca s-au dat afara bugetarii care au fost incoruptibili, adica cei care foloseau banii publici fara sa dea posibilitate sefilor din sistemul bugetar sa ia spaga si mita. Si inca un lucru care in Romania se intelege gresit si anume: daca Ion face si vinde paine si Vasile vinde lapte, cu banii castigati Ion cumpara laptele lui Vasile si Vasile cumpara painea lui Ion, deci muta banii de la unul la altul si impart profitul. Cand apare bugetarul Petre, el cumpara si painea lui Ion si laptele lui Vasile si-n felul acesta ii creste profitul si lui Ion si lui Vasile si mai intra si taxele la bugetul de stat. Cand s-au dat afara o parte din bugetari si li s-au taiat salarile si a cresct TVA-ul la 24% bugetarul Petre a cumparat mai putina paine de la Ion si mai putin lapte de la Vasile si daca bugetarul Petre a fost trimis in somaj la bugetul de stat nu au mai intrat taxe si impozite si a inceput calvarul. Mai pe scurt spus privatul cumpara produse de la un privat, cand apare bugetarul, apare plus valoarea si creste profitul la privati si intra taxe la buget. Cand este stricat acest mecanism, apar dezechilibre grave, care nu fac nimic bun nici pentru privati si nici pentru bugetari.
 • -1 (7 voturi)    
  suntem satui (Joi, 25 iunie 2015, 14:03)

  alina [anonim]

  Oare cand vom ajunge in normalitate si sa nu mai avem masuri populiste din partea guvernantilor. Acum 19 % la anul 24% si tot asa. Promisiuni nesustenabile, manipulare si minciuna la nivel inalt( premierul tarii si ministrii).
  Dupa parerea mea premierul nu ar trebui sa mai aiba nici o credibilitatea, am impresia ca tot ce spune este numai minciuna si maniplulare foarte bine gandite, specifice schizofreniei
  • -1 (1 vot)    
   NORMALITATE vs "NORMALITATE" (Vineri, 26 iunie 2015, 12:09)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui alina

   Normalitatea a fost 19% si au venit niste anormali si au crescut "normalitatea" la 24% si acum au venit niste normali si au adus normalitatea la 19%. Acum e normalitate. Aceasi anormali au taiat salariile cu 25%, cu cca. 48% si au impozitat la gramada toate pensile, ca sa aiba ce sa fure, sa talhareasca si sa jefuiasca, distrugand puterea de cumparare, consumul, producand somaj si falimente. Apoi au venit niste normali si au reintregit salarile si pensile au inceput sa refaca puterea de cumparare si consumul, ar fi bine sa mai creasca salarile si pensile si or mai face ce or mai face. Mare atentie la cea ce consideram normalitate si "normalitate". Va rog sa observati ca nu am folosit nume de politicieni, partide sau organizatii.
 • -1 (5 voturi)    
  NU da vrabia din mana... (Joi, 25 iunie 2015, 14:21)

  ..13 [utilizator]

  ...pentru cioara de pe gard - pare a zice LC, CF, Comisia Europeana ...

  Unii nu au limite, cred ca tot ce zboara se poate mananca.

  "Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda PRECAUTIE, am recomanda O EVALUARE asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel”- zice reprezentantul Comisiei Europene.

  Teodorovici a mai spus că DOAR I_A INFORMAT pe cei de la FMI, BM şi CE şi ca urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale...

  Masurile astea trebuie insotite de analize si discutii - nu te scoli la praz si seara vrei sa le ai aprobate de Parlament.
 • +1 (5 voturi)    
  BNR-isti, COBORATI IN ROMANIA REALA ! (Joi, 25 iunie 2015, 14:46)

  jidanul [utilizator]

  Bancherii ar vrea cam asa: DAE la banci si ifn-uri sa fie cam 30-35%, taxele (inclusiv TVA-ul) si impozitele cam tot asa vreo 30% si daca s-ar putea salarile si pensile romanilor de rand sa fie taiate cu 30, 50%, adica, noi sa fim sclavii lor si sa muncim numai pentru ei. Dar, de ce nu discuta bancherii, inclusiv BNR-istii despre eliminarea coruptiei sau scaderea evaziunii fiscale ori despre furturile din banci. La BNR nu s-a auzit despre principii ca: "sa iei cat mai putin de la cat mai multi" si sa cresti puterea de cumparare prin cresterea vitezei de rulaj a banilor ori despre evidenta on-line a incasarilor la ANAF si la buget. Cea ce este foarte important este ca aceasta masura a scaderii TVA-ului general, sa se aplice cat mai repede, in al doilea rand aceste scaderi de TVA-uri sa se vada la final in pretul de vanzare a produselor, utilitatilor si servicilor si in al treilea rand sa se verifice si sa se controleze de catre institutile statului ca sa nu existe derapaje si procentele scazute ale TVA-urilor sa se transfere in cresteri ale marjelor de profit. Eventualul deficit creat poate fi combatut printr-un plan de investitii bazat pe fondurile europene cu cresterea numarului de locuri de munca in toate domenile si in toate judetele tarii precum si in cresterea salarilor si a pensilor care sa aduca prin taxe si impozite sume mai mari la buget. Combaterea coruptiei, scaderea evaziunii fiscale, recuperarea prejudicilor din evaziunea fiscala si coruptie mai pot creste veniturile la buget. Va rog frumos, nu-i mai luati in seama si nu ii mai ascultati pe bancheri, pentru ca bancherii in frunte cu BNR-istii, care nu i-au protejat faptic pe romani si au spus minciunile si bla-bla-urile lor care au distrus milioane de romani si au falimentat zeci de mii de firme in Romania. Parerile care trebuie luate in seama sunt ale celor ce produc, procezeaza si lucreaza, adica, a conducatorilor de firme, a celor care vand produse industriale si alimentare. Mai mult pragmatism.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri