Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Tbilisi: oraș magic, oraș tragic

de Marius Stan și Vladimir Tismaneanu     Contributors
Joi, 11 iunie 2015, 8:06 Actualitate | Opinii

Marius Stan
Foto: Arhiva personala

Am ajuns luni la Tbilisi, oraș despre care am citit enorm. Clădiri monumentale de o eleganță naturală, discretă. Istoria e pretutindeni. Biserici, catedrale, urme de forturi, de bătălii, de lupte nesfârșite pentru libertate. Dar și urmele despotismului liberticid. Aici a studiat, la seminarul teologic ortodox, cel căruia i se spunea Soso și, apoi, Koba. Ne-am plimbat aseară pe Bulevardul Șota Rustaveli. Tânărul Djugașvili scria poezii, se imagina un nou Rustaveli, visa mult și intens. Mai târziu, visele sale au devenit coșmarul propriei națiuni martirizate, al milioanelor de oameni supuși Marelui Experiment genocidar.

Am vorbit despre Tițian Tabidze, poetul ucis în timpul Marii Terori, despre menșevicii georgieni care îl scoteau din minți pe Lenin, despre Nestor Lakoba și Filip Makharadze, cei care l-au inițiat pe Koba în tainele subteranei bolșevice pe care avea să-i lichideze în anii săi de sângeroasă vendetă. Cum lichidat a fost bunul său amic Abel Enukidze, șeful Administrației Kremlinului, acuzat de complot. Alt prieten al lui Koba, Sergo Ordjonikidze, veteran bolșevic, membru al Politburo-ului, și-a pus capăt zilelor în 1937 (soția sa, Zinaida, a fost, alături de Polina Jemciujina, nevasta lui Molotov, cea mai apropiată prietenă a Nadejdei Alliluieva, consoarta lui Stalin care s-a sinucis în 1932).


Tițian Tabidze (1895-1937)

Am fost marți la Universitatea Ilia, ne-am întâlnit cu politologi și filosofi georgieni, am discutat despre tranzițiile de după 1989 și implicațiile conceptului de “criză”. Este o șansă să aprofundăm dimensiunea comparatistă a explorării peisajului ideologic al universului post-totalitar și să conversăm cu colegii georgieni despre Putin și putinism. Apoi am ajuns la Gori, locul unde, în decembrie 1878 (ulterior a schimbat anul în 1879), s-a născut cel despre care am scris împreună cartea “Dosar Stalin: Genialissimul generalissim” (Curtea Veche, 2014). Am vorbit și despre Tenghiz Abuladze și genialul său film “Pokoianie” (Căința), despre Bine și Rău în secolul lui Stalin și Hitler, al lui Beria si Himmler.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.roMaterial sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5065 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri