Si totusi se plateste contributia de sanatate la bacsis! Un studiu de caz

de Adrian Benta     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 mai 2015, 11:56 Actualitate | Opinii

Adrian Benta
Foto: Hotnews
Domnul Xsulescu Ygrec este casatorit cu doamna Qicsulescu Ygrec, persoane rezidente fiscal in Romania. Acestia detin societatea FRIZERUL VESEL SRL, microintreprindere persoana juridica romana, unde desfasoara meseria de frizeri in calitate de administratori/asociati fara sa detina un contract de munca - situatie generalizata de altfel in marea majoritate a societatilor mici unde lucreaza patronul fara sa fie angajat.  Cei doi soti nu au alte surse de venit si familia va fi intretinuta din dividendele incasate ulterior depunerii situatiilor financiare.

Desigur, clientii societatii sunt in mod exclusiv persoane fizice ce achita cu numerar servicile de frizeriei cumparate pentru care societatea emite bonuri fiscale, inclusiv pentru bacsis. Foarte rar nu se incaseaza bacsis de la clienti, insa sumele incasate sunt mici - frizerie de cartier.

La data de 31 mai 2015,  in baza rolei martor din casa de marcat fiscala se constata ca totalul bacsisului incasat de societate din aceasta luna este de 200 lei. Cele doua persoane fizice, decid distribuirea bacsisului in mod egal, in data de 15 Iunie 2015.

 • Ce impozite se datoreaza ?
a) in mod evident impozitul de 16%, pe venitul din alte surse, asa cum a fost reglementat recent de HG nr. 367/2015 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal;

b)  si desigur ... contestata contributie individuala la sanatate de 5,5%. Adica fiecare persoana va achita suma de 100 lei x 5,5 % = 5,5 lei ? In mod evident nu !

Mult mai mult ! Se recalculeaza baza de calcul la un salariu minim pe economie adica la suma de 975 lei cat este salariu minim in luna iunie 2015. Adica se plateste 975 x 5,5% = 54 lei.

Desigur exista si temei normativ pentru plata contributiei la sanatate, respectiv  art, 296^27 din Codul fiscal:
"(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) *** Abrogat;
b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară."

Mai mult prevederile de la art. 296^29 din Codul fiscal enumera " Baza de calcul (...) (5) Pentru veniturile din alte surse, astfel cum sunt menţionate la art. 78, baza de calcul al contribuţiei este, potrivit art. 79, venitul brut realizat."

 • Cum se platesc impozitele ?

1. Pentru impozitul pe venit in procent de 16% lucrurile sunt mai simple:
- societatea depune declaratia 100 cu impozitele datorate la buget, si plateste impozitul pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
- pana pe data de 28 februarie a anului urmator societatea va depune declaratia 205 declaratie informativa privind toate veniturile realizate de persoanele fizice de la societate. AceAsta declaratie este sursa de date pentru ANAF.

2. Plata contributie la sanatate este reglementata de art. 296^30 si art. 296^31 din Codul fiscal, ce stabilesc:
- Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazelor de calcul menţionate.
- Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. (decizie emisa de ANAF)


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

5358 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Adica 70% impozit? (Sâmbătă, 30 mai 2015, 14:14)

  AdrianBorza [utilizator]

  Din articol se intelege ca se platesc din 100 de lei 16 lei ca impozit pe venit si 54 ca CAS, in total 70 de lei, deci o cota de impozitare de 70%?

  Ce face statul ca sa ia peste 2/3 din munca cuiva ca taxe?
  • +2 (2 voturi)    
   gresit (Sâmbătă, 30 mai 2015, 17:57)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Cand isi ia banii care ii mai raman mai plateste inca 16% impozit pe dividende. Asa ca, draga frizer vesel, sfatul meu este: totul la negru. Trebuie sa fii de-a dreptul tampit sa inregistrezi bacsisul in casa in aceste conditii. Asta se intampla cand ai prim ministru un avocat restantier care nu a muncit pentru bani nici macar 5 minute, a obtinut totul prin minciuna si inselatorie.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai baga, mai baga (Luni, 1 iunie 2015, 14:02)

   zab [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   70% ce s-a zis pana acum, + 24% TVA la cam tot ce poate fi cumparat cu banii aia. Deci statul ia 94%.
 • -7 (9 voturi)    
  VAI (Sâmbătă, 30 mai 2015, 14:39)

  IO [anonim]

  ETERNA PROBLEMA A BACSISULUI! NU MAI AVETI DESPRE CE SCRIE OAMENI BUNI!?
  CE PROBLEMA...!
 • +5 (5 voturi)    
  Baza de calcul (Sâmbătă, 30 mai 2015, 15:28)

  Alina [anonim]

  Citez :"Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară."
  Eu nu inteleg cum a fost posibil sa se voteze asa ceva. Asta inseamna ca persoanele cu venituri sub salariul minim pot ajunge sa plateasca CASS in valoare mai mare decat castigul realizat, CUM ESTE POSIBIL ?
 • +4 (4 voturi)    
  de unde ca (Sâmbătă, 30 mai 2015, 16:51)

  nash pandelica [utilizator]

  bacsisul contribuie din plin, la sanatate :)
 • +1 (1 vot)    
  mentiuni (Duminică, 31 mai 2015, 11:34)

  cris [anonim]

  asa cum e mentionat in articol (dar nu foarte clar pentru cineva care doar frunzareste) se plateste CAS la bacsis doar daca nu ai contract de munca (adica sa incasezi deja un salariu minim). si platesti CAS 54 lei cat pentru un salariu minim indiferent daca bacsisul e 1 leu sau 975 lei.
 • +1 (1 vot)    
  pentru dl. Adrian Benta - ma chinuie o intrebare (Duminică, 31 mai 2015, 11:56)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua, domnule Benta,

  Eu sunt inginer, am o microintreprindere si m-am tot lovit de povestea cu reconsiderarea activitatii societatii micro ca activitate dependenta de clientul principal.
  Si plecand de la exemplu dvs. cu frizeria... ma intreb... de ce nu se poate recalifica activitatea d-lui Ygrec - asociat si lucrator al societatii "Frizerul vesel" ca activitate dependenta de societate si de administratorul ... "Ygrec". Dl. lucrator-asociat Ygrec indeplineste toate criteriile de dependenta fata de societatea administrata de dl. administrator Ygrec! Atunci de ce sa castige asociatul Ygrec din dividende si sa plateasca doar sananatea la nivel de 5,5% si pensia minima (parca 242 lei) - cand ar trebui sa plateasca toate contributiile ca salariat?! Poate spun o prostie, totusi ce facem daca lui Ponta ii vine ideea sa recalifice activitatea desfasurata de asociat in cadrul societatii?! Caci asa cum suna legea (pentru mine ca nespecialist) nu vad de ce nu ar putea sa o faca...

  Multumesc!
  • 0 (2 voturi)    
   Reclasificare (Duminică, 31 mai 2015, 18:41)

   Adrian Benta [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Buna ziua,

   Putem coresponda in privat ! Imi trimiteti un mail si cu mare placere va comunic opinia mea.

   Numai bine.

   Adrian Benta


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică