Dezbracati-va!

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2015, 8:50 Actualitate | Opinii

Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Stăteam aliniaţi lângă perete, cu călcâiele lipite de zid. În tăcere. Aşteptam. Aşteptam oricât era nevoie. Aşteptam până ce Dânsul ieşea pe uşa capitonată, inscripţionată metalic-sclipicios „Acad. Prof. Dr.”, şi începea. Începea vizita. Când intra într-un salon, totul îngheţa: pacienţii, rezidenţii, picătura din perfuzie.

„Acesta e ficatul de ieri? Cum merge?”, întreba Acad. Prof. Dr.. Pacientul nu răspundea niciodată: nu avea voie, nu avea voce, nu avea. Răspundea medicul său curant, singurul calificat să ştie cum se simte „ficatul de ieri”. Într-un an întreg, cât am fost student medicinist pe secţia lui de chirurgie, nu l-am văzut o singură dată pe Acad. Prof. Dr. să se oprească în faţa unui pacient, să se aşeze lângă el pe pat şi să-l întrebe: „Vă mai doare, domnule Ionescu?”. 

Mi-am amintit această scenă din studenţie în timpul cursului MedClass* despre comunicarea dintre medic şi pacient. Unul dintre vorbitori, fost pacient, le-a povestit rezidenţilor şi studenţilor medicinişti prezenţi ce simte atunci când merge la medic: „Niciodată nu-ţi doreşti ca primul lucru pe care-l auzi de la omul în care-ţi pui toate speranţele să fie: Dezbrăcaţi-vă! Nu. Ai vrea să auzi că-i pasă. Că e îngrijorat pentru tine”.

Oricare dintre noi, şi cel mai puternic, şi cel mai lucid, intrăm într-o stare de fragilitate extremă atunci când ne aflăm în faţa medicului. Încrederea pe care o investim în ea sau el e ne-naturală. Ne dezbrăcăm în faţa medicului, îi expunem secretele trupului nostru, înghiţim sau ne introducem în corp substanţele pe care el ni le dă, ne schimbăm viaţa dacă ea sau el ne-o cere. Şi toate astea în faţa unui om pe care, de multe ori, abia l-am cunoscut.      

Întâlnirea dintre fragilitatea pacientului şi grija medicului naşte acea intimitate accelerată necesară acţiunii vindecătoare. Medicii îi spun complianţă la tratament, dar există un termen mai simplu: încredere. O încredere circulară, căci dacă pacientul nu simte îngrijorarea şi respectul medicului pentru el, atunci la rându-i nu va avea încredere în el. Nu-l va asculta, va sări peste medicamente, va continua să mănânce gras sau, pur şi simplu, va aştepta să-i cangreneze rana până să meargă din nou la spital.

„Câţi dintre voi vă ridicaţi de pe scaun atunci când intră un pacient în cabinet?”, a fost una dintre întrebările puse studenţilor şi medicilor rezidenţi în timpul cursului MedClass. „Câţi dintre voi îi strângeţi mâna?” „Câţi îl priviţi în ochi?” Toate aceste gesturi simple sunt parte a galeriei dexterităţilor afective care-l ajută pe medic să nu spargă fragilitatea pacientului său. O dexteritate care, uneori e înnăscută, dar cel mai des poate fi învăţată.

Puţine mâini s-au ridicat în sala MedClass. Dar i-am privit pe cei prezenţi. Le sclipeau ochii, sclipirea aceea care apare doar atunci când ai înţeles ceva important. Studenţi tineri, rezidenţi încă proaspeţi, toţi începuseră să înţeleagă că medicii şi pacienţii nu sunt inamici, ci parteneri. Că pacientul fără medic nu poate supravieţui, dar nici medicul fără pacienţi. Că „un ficat” poate fi, în cel mai bun caz, reparat. Dar pentru a-l vindeca trebuie să câştigi mintea şi inima omului care şi-a pus „toate speranţele în tine”.

Un studiu recent, efectuat în 21 de spitale din Bucureşti, constată că 58% dintre medici au fost de mai multe ori agresaţi verbal sau fizic de pacienţi sau de însoţitorii lor. Medicii percep o creştere în ultimii patru ani a agresivităţii pacienţilor. Da, şi guvernarea e de vină. Da, şi mass-media e de vină. Dar doar 0,7% dintre medicii chestionaţi spun că „uneori, comunicarea mea cu pacienţii lasă de dorit”.

E acest rezultat surprinzător? Nu. Nu atunci când generaţii întregi de medici au fost educate de un Acad. Prof. Dr. ca cel din studenţia mea. Nu atunci când se autoapreciază atât de elogios doar pentru că se raportează la un standard atât de scăzut. Nu atunci când în facultăţile de Medicină din România nu există nici măcar un curs obligatoriu prin care studenţii să fie învăţaţi nu cum să vorbească despre pacienţi, ci cum să vorbească cu pacienţii.
 

* Cursurile MedClass ofera studentilor medicinisti si rezidentilor module educationale in comunicare, antreprenoriat, bussines si etica. Cursurile sunt predate de 11 experti in domeniile respective, sunt gratuite si fac parte din programul “De profesie: medic in Romania”, sustinut de Consiliul Investitorilor Straini.

Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

37800 vizualizari

 • -52 (66 voturi)    
  cati strangeti mana? (Miercuri, 27 mai 2015, 9:05)

  Ed___ [utilizator]

  Cati doctori strang mana la pacienti ?

  Daca toti doctorii ar da mana cu pacientii care pot fi de la 10-20 la 60-80 de pacienti, acel doctor nu cred ca ajunge sanatos acasa.
  Doctorii trebuie sa se pastreze sanatosi ca sa vindeca cat mai multa lume.
  Nu e meseria lui sa socializeze cu pacientii. Cine cauta prieteni / prietenii sa sii faca in alta parte.

  Cati doctori se uita in ochii unui pacient ?
  Daca toti doctorii ar face-o pe mama si tata pentru toti pacientii, nu cred ca ar mai ajunge acasa intr-o luna de zile ci la spitalul de nebuni.
  Doctorul nu este Dumnezeu si meseria lui nu este sa vindece si problemele emotionale si psihice ale pacientului ci sa isi faca meseria.

  Hai sa nu exageram deaiurea si incercati sa intelegeti de ce inainte sa scriem lucruri deaiurea.

  Daca medicul ar plange si compatimi pe umarul fiecarui pacient nu ar ajunge sa isi mai faca meseria.
  • +30 (38 voturi)    
   esti un trist... (Miercuri, 27 mai 2015, 9:13)

   Floorin [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   si putin agramat pe deasupra...asa :"deaiurea"
   • +15 (17 voturi)    
    l-as pune pe (Miercuri, 27 mai 2015, 14:03)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Floorin

    @Ed_ sa vada filmul "Patch Adams un doctor trasnit" pana va pricepe ce a scris mixich. cine stie, poate nu va dura mult terapia, daca mai are vreo farama de umanitate in el.
  • +41 (43 voturi)    
   ma scuzati (Miercuri, 27 mai 2015, 9:27)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   dar in Occident TOTI medicii dau mana cu pacientii. si nu par mai bolnavi decat cei din Romania numai pentru ca au facut efortul asta. e drept ca se si spala pe maini/dezinfecteaza nonstop.
  • +32 (32 voturi)    
   politete (Miercuri, 27 mai 2015, 10:25)

   break_noon [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Mi se pare total aiurea sa fiu de fata, si sa se vorbeasca despre mine la persoana a treia, ca si cand nu as fi acolo.
   Sincer, de ce mai face doctorul vizita in salon? Ar putea sa stea bine mersi la el in cabinet, sa vina medicul rezident sau cine o fi raspunzator de pacient si sa dea raportul, cu fisa in mana, si gata.
   Doctorul, cand se plimba prin salon trebuie sa discute cu pacientul, sa primeasca impresiile la "prima mana", sa il lamureasca daca e ceva, sa il linisteasca pe pacient.
  • +22 (22 voturi)    
   Compasiune (Miercuri, 27 mai 2015, 11:19)

   Ruxandra Ionascu [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Eu vezi? Exact asta le lipseste medicilor: compasiunea.
  • +23 (27 voturi)    
   Aha, ahahaha, ahahahahaha (Miercuri, 27 mai 2015, 11:20)

   benicio [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Hai ca esti chiar simpatic. Ia zi, ai vazut vreodata un medic care ia banii cu penseta? Sau microbii de pe bancnote sunt mai buni decat microbii de pe o mana stransa?
  • +8 (14 voturi)    
   Mai mult (Miercuri, 27 mai 2015, 13:20)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Se spune "Cati doctori strang mana PACIENTILOR" nu " la pacienti".
   Stii, exista cazul dativ, pe care (PE care) il cam uiti, tu si multi altii
   • +6 (8 voturi)    
    Corect, (Miercuri, 27 mai 2015, 15:37)

    Triple dex [anonim] i-a raspuns lui CarmenO

    doar ca e vorba de genitiv.
    • +4 (6 voturi)    
     ambele cazuri par a fi corecte (Miercuri, 27 mai 2015, 16:44)

     bizonul_nou [utilizator] i-a raspuns lui Triple dex

     Ambele variante sint corecte:

     1. Cui string doctorii mana? Pacientilor -> DATIV.

     2. a cui mana string doctorii? a pacientilor -> GENITIV.

     :)
     • +3 (5 voturi)    
      Intradevar (Miercuri, 27 mai 2015, 18:09)

      Triple dex [anonim] i-a raspuns lui bizonul_nou

      Apoi mi.am dat seama.
     • +2 (4 voturi)    
      De fapt (Miercuri, 27 mai 2015, 19:35)

      Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui bizonul_nou

      Aici e corect genitivul, pentru ca 'pacientilor' sta langa substantivul 'mana', avand functia de atribut genitival.
      :)
      Daca statea langa verb era in dativ.
      Inchidem paranteza cu gramatica :)
  • +10 (14 voturi)    
   probabil ca (Miercuri, 27 mai 2015, 14:48)

   Alor [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   nu ai iesit in viata ta din Romania sa vezi cum este in alta parte, dar iti dai cu parerea. Eu am fost de multe ori in Austria la doctor si toti procedeaza exact asa cum sa mentionat in articol. Se ridica in picioare , te saluta, da mana cu tine, iti acorda timp pentru ati explica ceea ce vrei sa stii in legatura cu situatia pe care o ai, vorbesc frumos cu tine de pe picior de egalitate. Te trateaza cu respect si ceea ce este mai important, fac tot ce pot sa iti rezolve problema. Nimic din atitutinea lor nu iti sugereaza ca ar dori sa ii dai o atentie ( bani ). Te simti cu adevarat un om respectat.
  • +3 (9 voturi)    
   Am o idee (Miercuri, 27 mai 2015, 15:28)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Ed___

   Hai sa schimbam din denumiri. Sa nu se mai numeasca "spitale", sa le spunem "service-uri umane" (sau "biologice", ca poate "uman" pare prea sensibil). Si medicilor sa le spunem "meseriasi/mesteri intr-ale tesuturilor"; psihologi, psihiatri ii desfiintam direct ca astia prin natura muncii plang si compatimesc pe umarul fiecarui pacient.
   • +1 (1 vot)    
    idee ciudata (Miercuri, 27 mai 2015, 20:32)

    lulunw [anonim] i-a raspuns lui sile

    Faptul ca doctorul iti stringe mina si te intreaba de sanatate prietenos nu este o chestie negativa si nu'i stirbeste din prestigiu.
  • +3 (3 voturi)    
   Unde traiesti omule? (Miercuri, 27 mai 2015, 16:24)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   La Pocreaca? Intreb....ca vad ca nu ai habar de work ethic si despre civilizatie.
  • +5 (5 voturi)    
   Gresit ! (Miercuri, 27 mai 2015, 21:27)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   N-ati inteles nimic, nu e vorba ca medicul sa sufere pt. fiecare pacient , ci pur si simplu sa fie Om, nu masina , sa aiba respect pt. pacientii sai , care sint tot oameni si nu piese , iar el , medicul, nu e strungar !
   Nici nu trebuia sa va explic asa ceva , ce ati postat denota lipsa organului empatic , va plang...
  • +3 (5 voturi)    
   Prea prost platit (Joi, 28 mai 2015, 12:12)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Mi-aduc aminte cand toti medicii cu care comentam pe aceasta tema pe internet sau fata in fata (deci nu in relatia pacient-medic) reduceau in final problema la o ecuatie simpla: sunt prea prost platiti ca sa le pese, ca sa isi faca treaba sau sa o faca bine. Simplu.
   Apoi au plecat poate din tara si au avut acces la salarii mai mari. Politicile clinicilor si spitalelor impuneau alte standarde. Apoi ei au explicat ca acum pot sa isi faca treaba, sa arate respect pacientului.

   Si intrebarea a venit simplu: cum se cheama om care ofera respect pe bani? Care ofera compasiune pe bani? Care ofera buna crestere pe bani? Care respecta legea pe bani? A carui competenta e direct proportionala cu banii?

   Au disparut din aceste discutii unul cate unul. Nu am gasit un medic sa poata sau mai degraba sa vrea sa raspunda la aceasta intrebare.

   Si pentru ca stiu ca unii inca aveti dubii legate de legatura intre bani si competenta, aflati ca un om competent nu devine mai putin competent cand nu e platit bine. Isi va face treaba bine pana va pleca la un salariu mai mare. Cei care isi fac treaba prost din orice motiv in realitate isi fac treaba prost pentru doar asa pot sa o faca. In general aia nu pleaca in strainatate pentru ca nu pot sa mentina standardele necesare dar din pacate atitudinea le e sustinuta de medicii cei care pleaca (si care probabil nu vor concurenta acolo).

   Este trist sa vezi un om incercand sa scuze si sa justifice lucruri inscuzabile (scuzati licenta poetica) si nejustificabile.
   • 0 (0 voturi)    
    Numai competenti pe forum (Duminică, 31 mai 2015, 22:16)

    krameralak [anonim] i-a raspuns lui Close

    Esti un geniu domnule,deci din investigatia dumneatale nu ai gasit nici un singur medic OM in Romania.Ai o logica "beton" :"aflati ca un om competent nu devine mai putin competent cand nu e platit bine. Isi va face treaba bine pana va pleca la un salariu mai mare" ,majoritatea medicilor din Romania au salarii mai mici decat soferul lui ponta,si majoritatea nu au de gand sa plece,si cam cate zeci de ani ar trebui sa fie competenti cu salariul mic?

    Am si eu o parere:oameni ca dumneata ne trebuie sa fie medici,si vad o multime de alti oameni pe forumuri care inteleg atat de bine cum ar trebui sa fie un doctor,se pare ca atat dumneata cat si alti romani si-au gresit profesia.Te rog din suflet schimba-ti profesia,la cat de inteligent pari,nu-i mare lucru sa mai faci 6 ani de facultate,apoi inca 3-6 ani rezidentiat,si pe urma sa fii competent pe un salariu mic pentru o perioa nedefinita (zeci de ani).
 • +26 (28 voturi)    
  filozofa-m-as si n-am cui (Miercuri, 27 mai 2015, 9:26)

  Mihai [anonim]

  Acesta este si unul dintre motivele pentru care anumiti medici nu pleaca sa practice in strainatate, chiar pentru perioade scurte: se simt "umiliti".

  Relatez o scena oarecare, petrecuta aiurea. Domnul "prof.dr..." (bun technician chirurg de altfel) incepe voios vizita. Intr-un salon remarca fizionomia unui pacient si spune emfatic ceva ce ar fi vrut sa fie o incadrare a pacientului intr-un anumit curent filozofic, cu cateva argumente care aratau ca dl prof.dr a citit ceva filozofie. Partea proasta este ca pacientul era cunoscator adevarat si i-a replicat cu o propozitie (nu cu o fraza !). Dl prof dr s-a rasucit pe calcaie si a plecat. E greu cand cineva iti contesta suprematia auto-cocotata cine stie pe unde. De ce nu ramanea dl prof in zona unde cu adevarat excela ?
  • +2 (2 voturi)    
   Straini de sens (Joi, 28 mai 2015, 10:59)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Trebuie sa precizez un lucru foarte important. Plecatul medicilor in strainatate nu este ca plecatul jucatorilor de fotbal in Arabia, strainatatea pt medici nu este El-Dorado, dimpotriva. Este mai greu ca un transfer la Real Madrid. Intr-adevar, ai toate conditiile si castigi mult dar daca nu esti bine pregatit si ATENTIE! nu te pregatesti in continuu, zbori ca o masea stricata in cosul de resturi biologice al stomatologului. Adik plin de sange si mirosind urat, ca nu prea sunt contracte pe termen nelimitat in strainatate pt nimeni mai nou. De ce? Pt ca dauneaza productivitatii, nu ca la noi, unde NUMAI din astea exista. Si normal ca dupa ce trec prin botezul focului, toti raman in strainatate, ca performanta genereaza dependenta pt cel ce o obtine (vezi Messi si Ronaldo). Cat despre pacienti... hohoooo, cel putin in Germania sunt EXTREM de dificili. Habar nu aveti. V-ati gandit vreodata ca lipsa de respect pt noi insine porneste chiar de la noi ? Suna ciudat, dar asa e. Si scuzati va rog exemplele din fotbal dar la cat de ignorati suntem, altceva nu mai intelegem. Ca bibliotecile se desfiinteaza si apar "centre istorice" pline de beri si cluburi. Moaaaama ce misto, zice lumea, si uite asa ajungem toti "ficatii de ieri". Ce e de respectat in asta? Hai sa ne uitam si din partea cealalta a gardului, poate si noi suntem toti niste "sensibili" in loc sa luptam, ca parca asta era viata , va rog sa aprofundati: http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/c/george-cosbuc-8zudtpu/lupta-vietii-8zudtpu.html#.VWbKgM-qqko
 • +14 (14 voturi)    
  Vad . . . . (Miercuri, 27 mai 2015, 9:41)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . ca aveti abilitati in a scrie. Va intreb: Nu v-ati gandit pana acum sa scrieti un roman de genul" Bravul soldat Sveik" cu tematica desprinsa din intamplari din viata doctorului si a spitalelor? Cred ca ati avea un success enorm!
 • +15 (15 voturi)    
  datul miinii si respectul (Miercuri, 27 mai 2015, 10:07)

  vasilica_ [utilizator]

  mda, medicul meu de familie se ridica de la birou si deschide el insusi usa cabinetului si ii aduce pe pacienti inauntru. probabil e putina miscare pe care o face pe zi, ca doar la lucru il stiu. binenteles, le stringe mina pacientilor cind ii invita inauntru, la plecare iar. adevarat, astept in medie cel putin o ora sa intru, dar stiu ca aceeasi atentie pe care o acorda celorlalti mi se acorda si mie, oricit de triviale ar fi suferintele mele. respectul pacientilor este pe masura comportamentului sau.

  pe de alta parte, cum sa dai mina cu cineva pe care nu-l respecti pentru ca este un corupt (de exemplu)? sau invers, cum sa dai mina cu cineva despre care stii care nu te respecta si nu te ia in serios, te vede doar ca pe un stampilator de hirtii?
  • +15 (15 voturi)    
   salutul si respectul (Miercuri, 27 mai 2015, 11:31)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui vasilica_

   Stransul mainii, respectul are a face cu atitudinea ta nu cu a celuilalt. Cum spunea bunica: cand dai buna ziua si saluti te respecti pe tine in primul rand. Cata vreme lucrezi cu oameni trebuie sa stii sa fii politicos. Daca celalat nu raspunde, se face ca nu te vede, nu iti strange mana e alta poveste dar partea ta ti-ai facut-o.
   • 0 (0 voturi)    
    Cine intinde mana ? (Joi, 28 mai 2015, 22:29)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Maria

    Cel ce intra sau cel care este in camera ? Cel ce este in picioare sau cel ce este asezat ?
    Barbatul femeii sau invers ? Cel mai tanar celui mai in varsta sau invers ? Cel cu pregatire modesta celui cu inalta pregatire sau invers ?
    CEI CARE DORSC CA MEDICUL SA LE INTINDA MANA SA RASPUNDA MAI INTAI LA ACESTE INTREBARI .
 • +2 (6 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 27 mai 2015, 10:39)

  BDlamunte [utilizator]

  Eu personal cred ca doctorii reci, nervosi, grabiti, nu sunt medici ideali. Nici macar buni. Insa ce este ideal, sau macar BUN, in tara noastra? De ce idealizam comportamentul medicului intr-o tara in care totul este pe de-a-ndoaselea? Va apreciez mult Dl. Mixich insa cateodata cu cat ne dorim mai mult, ramanem cu frustrarea ca nu se poate mai bine. Ramane nemultumiti si frustrati. Primul dusman al lui MAI BINE este PERFECTUL. E o discutie interesanta si as putea exemple numeroase despre cateva lucruri care ar trebui schimbate IMEDIAT SI URGENT, mult inainte de salutul si strangerea de mana ale medicului.
  • +8 (8 voturi)    
   Poate aveti drepatate, DAR (Miercuri, 27 mai 2015, 12:24)

   pacientul englez [anonim] i-a raspuns lui BDlamunte

   Respectul, compasiunea sunt MOCA = gratis = fara spaga = fara guvern = ceva ce puteti schimba maine sau azi daca mergeti la munca.

   Nu trebuie decat bunavointa si sunt deja medici care se comporta decent.
   Prof. Acad. Bla bla nu este un model de medic.

   Plus , medicul castiga din compasiune si respect si incredere. . umanitate.
   • +7 (7 voturi)    
    Usor de spus. (Miercuri, 27 mai 2015, 13:10)

    BDlamunte [utilizator] i-a raspuns lui pacientul englez

    respectul si compasiunea sunt moca? atunci ministerul sanatatii si casa de asigurari de ce nu le ofera?
 • +6 (6 voturi)    
  SF (Miercuri, 27 mai 2015, 12:15)

  anna iris [anonim]

  in ziua de astazi "acad.prof.univ.dr" nu este preocupat decat sa nu cumva sa nu-i "sari"unul dintre merite...
 • +14 (14 voturi)    
  Dezumanizare (Miercuri, 27 mai 2015, 13:13)

  minodora [anonim]

  Unele dintre cele mai umilitoare, traumatizante experiente sunt aceste vizite ale profesorilor universitari. Sa fii tratat ca un obiect, nu e un lucru placut. Sunt mai preocupati de cum arata salonul, decat de bolnavi. Mi s-a intamplat sa mi se ceara de catre asistenta sa ascund buchetul de flori de pe noptiera, o deranja pe dna. profesor. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu poti pune o intrebare. Nu exista un dialog, parca suntem niste exponate. Am fost intr-un spital renumit din tara, un fel de Meca medical. Nu am fost consultata o data, palpata, nu mi s-a luat tensiunea etc, etc. La externare am fost socata sa citesc pe bilet ca toate acestea mi se intamplasera, ca am fost palpata, consultata, examinata bla,bla, bla. Cand am intrebat-o pe rezidenta a facut fete-fete.Medicii ar cam trebui sa mai coboare din Olimp printre muritorii de rand. Asta nu-i medicina !
 • +7 (11 voturi)    
  articol (Miercuri, 27 mai 2015, 13:16)

  maria [anonim]

  ce e foarte trist e ca aceeasi medici stiu sa faca aceste gesturi ca dat mana, prezentare, etc cand consulta in clinici private dar uita cu desavarsire sa se comporte la fel cand consulta la "stat"
  • +2 (2 voturi)    
   sunt PRAGMATICI!!! (Miercuri, 27 mai 2015, 14:11)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui maria

   Daca s-ar comporta la fel, adica sa zicem ca NU ar da mana indiferent unde lucreaza, ai putea zice ca "au constiinta proprfiei valori".
   Nu este viorba ca ar fi increzuti, dar un chirung eminent, un profesor faimos, chiar AU o valoare doesebita!
   Insa acel comportamnt selectiv descris de Maria dovedeste pragmatismul, adecvarea la situatia concreta. Ca si cum eu intru in magazin si analizez daca are sau nu camere de supraveghere: exista? atunci ma comport corect! Nu sunt? atunci pot sa fur!
 • +8 (10 voturi)    
  Nu doar medicii... (Miercuri, 27 mai 2015, 14:09)

  Irina [anonim]

  Ci si asistentii medicali ar putea sa castige ceva de pe urma unui asemenea curs. Am vazut medici tineri care se comporta decent cu pacientii lor, grav bolnavi. Dar asistentele? La prima intalnire cu domniile lor, se uita urat, tipa la toata lumea si injosesc tot ce prind in jurul lor. Ipocrizia si prostia nu se opresc aici, pentru ca odata ce au primit o "atentie", totul se schimba, e ca si cum ai apasat un buton si papusa rautacioasa si ingretosata s-a transformat intr-un... OM. Am multe exemple, dar nu as surprinde pe nimeni cu ele... La privat, intr-adevar e alta lume... aproape normala.
 • +4 (4 voturi)    
  si totusi ... (Miercuri, 27 mai 2015, 14:41)

  Dana Scumpu [anonim]

  Poate ca asa era el (“prof.dr. ...!”) insa, noi, medicinistii, avem si alte amintiri - despre oameni de la care am invatat carte si de la care am invatat sa "stam de vorba" cu pacientul, sa-i aflam “of(!)-urile”. Pacatul a aparut recent si ne obliga sa ne ocupam mai serios de problema comunicarii – e bine ca exista astfel de cursuri si ar trebui sa fie obligatorii pentru toti cei care fac medicina. Dar mai trebuie si altceva, pentru ca:
  - lipsa de comunicare pleaca si de la timpul pe care poti sa-l aloci unui pacient, posibilitatile pe care le ai ca sa-i oferi pacientului intimitate ca sa poata el sa ti se dastainuie (si acestea sint, iata, probleme de personal insuficient, infrastructura neadecvata);
  - greutatea in comunicare este data, sigur, de incompetenta in comunicare a doctorilor si, in general, a personalului cu care lucreaza acesta dar, in aceeasi masura si de competenta pacientilor de a comunica despre problemele lor de sanatate cind vin in contact cu doctorii – iar acestea sint probleme ce tin de educatie, cu care se confrunta cam toti cei care lucreaza cu publicul, nu numai lumea medicala;
  - dificultatea comunicarii tine si de posibilitatile materiale ale pacientului – pentru ca, daca recomanzi tratament unui pacient care nu are de unde plati diferenta de pret la medicamente si, nici pe departe nu poate sa-si asigure dieta sau, ce sa mai vorbim de evitarea efortului si a stresului – acum este vorba de sistemul economic, nu?!
  - tot asupra comunicarii se rasfringe si sistemul legislativ, din cauza caruia pacientul este nevoit sa umble debusolat pentru ca sa-si rezolve situatia, iar doctorul nu-i poate oferi (aproape) nimic decit asistenta nespecializata pentru a-l ghida intr-un hatis in care, de multe ori nici cele mai instruite minti din organismele guvernamentale nu pot da un raspuns ferm de rezolvare.
  Ei, comentarii putem face noi, oricite dar, daca nu se intervine pe toate liniile care perturba buna comunicare medic-pacient ... mai avem de asteptat
 • +3 (5 voturi)    
  Doctorii buni au renume, nu nume si titluri! (Miercuri, 27 mai 2015, 14:42)

  EllenaS [utilizator]

  Acest "Acad. Prof. Dr.." a obtinut titlurile respective umilindu-se la toti superiorii sai. Ajuns in postura celor in fata carora s-a aplecat continuu, face si el acelasi lucru, ca o razbunare. E un cerc vicios din care ies doar cei cu har. Cu doctori civilizati, cu multa aplecare spre pacient, sunt populate doar clinicile particulare.
 • +1 (3 voturi)    
  Prea destept (Miercuri, 27 mai 2015, 15:41)

  Itza [anonim]

  Sa inteleg ca in loc de fiu, ai fost "pacientul" lui taticutu'? Trist, asa este...
  • +2 (2 voturi)    
   Scuze (Joi, 28 mai 2015, 12:45)

   itza [anonim] i-a raspuns lui Itza

   As dori sa imi cer scuze pt sarcasmul acestui comentariu. Am vrut sa scot in evidenta (neinspirat, ce-i drept) un fapt si mai grav, si anume tendinta medicilor si a educatorilor de a-si aduce profesia, pozitia si rangul in sanul familiei. Fac referire la aceste doua categorii, deoarece membrii reprezentativi ai acestora ar trebui sa fie ultimii care sa comita acest gen de erori grave. Care, evident lasa urme emotionale in primul rand asupra copiilor, influentandu-le in acest sens intreaga viata. Este un lucru trist, faptul ca aceste unelte modelatoare (doctorii si educatorii) nu isi dau seama de multe ori ca metoda este gresita si foarte daunatoare, ba chiar au revelatii din a impune respect in propria casa, ca si in spital. De aici si pana la articolul autorului este un fir logic usor de deslusit. Consider ca relatia nefericita doctor - pacient ca si cea educator - elev, student, etc reflecta atitudinea fata de familie si viata a subiectilor, elenmente frustrate de altfel la randul lor probabil in copilarie de un comportament identic pe crae, ca sa il accepte l-au transformat in exemplu. Concluzia este aceeasi: grav si foarte trist...
 • +4 (4 voturi)    
  relație terapeutică de încredere (Miercuri, 27 mai 2015, 15:48)

  Dana Marineci [anonim]

  Dl. Mixich atrage corect atenția asupra legăturii dintre încrederea scăzută a pacientului în medic/farmacist și lipsa comunicării dintre aceștia și pacient, pe de o parte, și aderența scăzută la tratament, pe de altă parte. (Aderența la tratament este gradul în care pacientul urmează instrucțiunile medicale). Situația nu e locală, Organizația Mondială a Sănătății susține că aderența pacienților cronici la medicația lor este în jur de 50% în țările dezvoltate și mai mică decât atât în țările în curs de dezvoltare!
  Pentru îmbunătățirea aderenței, care conduce apoi la rezultate mai bune ale intervențiilor terapeutice, e nevoie ca serviciile de sănătate să fie centrate pe paceint, adică să țină seama de nevoile și preferințele acestuia. Și în direcția asta se pot face multe!
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 mai 2015, 16:36)

  a.nonim [utilizator]

  Nu am pretentia ca un medic sa-mi stranga mana, dar macar sa vorbeasca civilizat, fara obscenitati si sa foloseasca termenii medicali consacrati, urina, scaun, etc, nu echivalentele de argou...
 • +3 (5 voturi)    
  excelent articolul (Miercuri, 27 mai 2015, 16:38)

  bizonul_nou [utilizator]

  Credeam ca numai eu percep astfel lucrurile din relatia medic-pacient; un articol excelent!

  Stiu un vecin, care de groaza medicului stomatolog cind a fost copil - medicul urla la copil de cite ori era pe scaun - a renuntat sa mai mearga decenii la rind;
  decenii!!

  noroc ca intre timp medicii stomatologi se comporta mult mai bine cu pacientii lor.
 • -3 (11 voturi)    
  Mda... (Miercuri, 27 mai 2015, 16:55)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Vrem in spitale tratament de 7 stele, sa ne compatimeasca medicii si sa planga pe umarul nostru, sa isi spuna si el povestea lui intre lacrimi, sa ne incurajeze, poate sa ne faca si masaj.
  Se plange si medicul o data: am salariul de 700 de RON dupa 21 de ani de scoala crunta!
  Opinia publica (cei care vor masaj la co#ie din partea medicului): nu-ti covine de ce te-ai facut medic? Presedintele ca stindard al acelei opinii publice: Pleaca in strainatate!
  Nu uitati: fiecare are exact ceea ce merita!
  Si inca ceva: resursa de tampenie a poporului roman este inepuizabila!
  • 0 (6 voturi)    
   Wow! (Miercuri, 27 mai 2015, 18:17)

   O_Oarecare [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   Wow! Sa inteleg din cele spuse de tine ca medicii isi aleg meseria asta nu ca sa ajute oamenii, ci ca sa aiba tot timpul carne de tun pentru a-si mangaia orgoliul si a-si linge frustrarile? Asta e o idiotenie! Am cunoscut medici care isi faceau meseria cu tot ce implica asta. Si asta ar trebui sa fie normalitate! Daca vorbim de loc de munca, cum ar fi sa te duci la magazin si toti vanzatorii sa se poarte cu tine de parca nu contezi? Probabil te-ai simti ofensat si ai scrie comment-uri taioase pe bloguri. Nici acei oameni nu sunt platiti mai bine, nu li se da spaga si muncesc 12 ore probabil, uneori in conditii mizere si fara pauza. Dar trecand peste asta, o alta idiotenie din comentariul tau este fraza de incheiere, o generalizare total inutila si fara nimic in spate. Intr-adevar, "fiecare are ce merita", imi doresc din toata inima sa fie asa.
   • 0 (4 voturi)    
    Gresesti. (Miercuri, 27 mai 2015, 19:50)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui O_Oarecare

    Exista magazine unde nu da 2 bani pe tine nimeni, pentru ca sunt prost platiti si unde te mangaie pe crestet pentru ca sunt bine platiti. Ma duc la unele daca vreau mai ieftin, nu fac articole lacrimogene pe net, sau daca vreau sa fiu tratat premium, dau de 3 ori mai mult si ma duc la ala unde ma pupa in c*r sa cumpar ceva.
    Asa si la medic. Da-i 20.000 Euro pe luna neurochirurgului si o sa-ti faca masaj. Pana atunci, nu-ti convine mergi in Austria!
  • +1 (3 voturi)    
   ...de acord cu dumneavoastra! (Miercuri, 27 mai 2015, 18:41)

   luiz [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   ...vrem sa fim mangaiati pe crestet, sa fim priviti in ochi de personalul medical, dar daca este posibil sa eludam cat mai multi dintre noi plata asigurarilor de sanatate, sa lasam sistemul medical sa agonizeze, sa emitem doar pretentii, fara sa ne gandim ca si medicul este un om , a carui profesie exclude greseala , ca poate dupa o vizita fugara prin saloane il asteapta alte si alte cazuri medicale carora trebuie sa le gaseasca o rezolvare plus o mie de obligatii ce tin de birocratia actului medical, obligatii familiale, etc. Unui medic ce ma abureste cu o mie de vorbe dulci, determinandu-ma sa il tot caut, fara sa-mi rezolve problema de sanatate, il prefer pe cel ce nu are prea mult timp de vorbe frumoase, fiind prea preocupat sa-mi salveze viata-a mea sau a cuiva drag mie-! Caci, din fericire, exista si in spitalele noastre destui medici eroi !
  • 0 (2 voturi)    
   Chiar ca esti ...Un_oarecare (Miercuri, 27 mai 2015, 21:46)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   N-ai inteles nimic , mai ales ca esti doctor trebuia sa-ti dai seama ca meseria asta n-o poti face cu succes daca n-o faci din VOCATIE si cu PASIUNE . Asta pt. ca lucrezi cu oamenii -pe care trebuie sa-i respecti , asta insemnand ca te respecti pe tine , ia gindeste-te daca ai fi pacient cum ar fi ,ce asteptari ai avea ?
   Pacientul n-are vreo ca vina ca d-ta castigi numai 700 lei , toti avem dreptul la servicii medicale de calitate, asta insemnand si faptul ca nu sintem tratati ca niste vite sau obiecte.
   Doctorii care n-au si calitati umane isi dau in petec pina la urma , asta e parerea mea
 • +5 (7 voturi)    
  neoameni (Miercuri, 27 mai 2015, 19:51)

  Natasa [utilizator]

  Medicii romani par a fi educati din facultate sa nu aiba respect, compasiune, sa nu trateze pacientul ca pe un om ci ca pe un obiect. Daca in spitale ar fi puse camere, s-ar vedea de cata rautate gratuita e capabil personalul medical si nu, asta nu e din cauza salariului! Sa fii OM nu tine de cat iti baga X sau Y in buzunar. Esti sau nu esti! La noi majoritatea par o adunatura de psihopati- mai bine sau mai prost pregatiti- gata oricand sa umileasca pacientul si sa-l trateze ca marele profesor din povestea de mai sus.
  La spitalul Grigore Alexandrescu mamelor li se vorbeste ca unor animale care nu pot oricum pricepe prea mult din ce li se face copiilor lor, iar doctorii sunt in competitie care ia mai mult. Un bebelus care trebuie operat nu e hranit in ziua cu pricina. Credeti ca asta inseamna ca are prioritate la sala de operatii, ca le-ar pasa ca unui bebelus nu poti sa-i spui povesti ca sa treaca timpul? Nu... Marile somitati vor baga o operatie "urgenta" de polipi a cuiva care da plicul foarte gros, pe urma alte 10 plicuri in ordinea dimensiunii, dupa care, dupa 8 ore de asteptare- lasa ca nu moare de foame, ce te agiti atat- va intra si bebelusul a carui mama nu a priceput mersul lucrurilor! Spitalele de stat sunt mosiile lor, doctorii tineri cotizeaza uneori zeci de miii de euro sa intre in ele, dupa care banii trebuie scosi cu orice pret! Si noi, ajunsi pe mana lor si la mana lor la necaz, punem capul in piept si mana in buzunar!
 • +1 (5 voturi)    
  ! (Miercuri, 27 mai 2015, 21:03)

  Natasa [utilizator]

  Si vad ca exista sustinatori ai mitocaniei de a nu da buna ziua si de a nu te prezenta daca esti medic! Ar trebui sa intram direct dezbracati si capul in piept si sa asteptam umili sa ne faca bine marele doctor? Cand o fi luat-o asa de rau razna societatea asta incat sa nu vedem ca ne facem cu totii viata mai urata prin rautate si mitocanie? A, si mai e ceva ce nu suport la unii medici: tutuiala aroganta, de genul tu oricum nu meriti si nu intelegi mai mult! E uimitoare surpriza de pe fata lor daca le raspunzi la fel!
 • +1 (1 vot)    
  Prof. Dr. (Miercuri, 27 mai 2015, 23:06)

  Bog [anonim]

  Asa, ca o curiozitate: Acad Prof Dr s-a operat in SUA, chiar daca in clinica lui se operau saptamanal cazuri similare.
 • +1 (3 voturi)    
  despre comunicare in Romania (Joi, 28 mai 2015, 0:19)

  _tudor_ [utilizator]

  Sunt neplacut surpins de faptul ca "doar 0,7% dintre medicii chestionaţi spun că „uneori, comunicarea mea cu pacienţii lasă de dorit”. "
  Asta denota faptul ca nu exista nici macar o intelegere, nici macar o recunoastere a problemei.
  Chestia asta ar trebui sa fie un truism: "Uneori comunicareacu sotia si copii mea lasa de dorit!" E un fapt! La fel se intampla cu comunicare cu colegii cu vecinii cu clientii. Uneori comunicarea mea cu persoane necuoscute din transporul in comun lasa de dorit. As putea sa le comunic constatarea mea ca "Astazi a fost parca o vreme mai frumoasa decat ieri!".
  Faptul ca noi ca societate su suntem in stare sa comunicam cum trebuie imi era cunoscut.Sunt doar surprins de amploarea fenomenului in randul medicilor.
  Ma asteptam ca medicii sa accepte in proportie de 100% proasta comunicare cu pacientul. Chiar daca ar pune asta (in rpincipal!) pe seama faptului ca statul deconteza 15 minute de in fata pacientului, din care minim 20 sunt cenesareunor activitati administrative si nu a celor de comunicare.
  Se pare ca societatea noastra e mult, mult mai bolnava decat asteptarile mele.
  Invatam sa nu comunicam in scoala acolo unde satrapul ia chip de invatator. Nu comunicam copii nostri, nu stim sa ascultam, nu stim sa invatam de la oamenii simpli pe care ii intalnim.
  Pacat..
 • +4 (4 voturi)    
  doctori si doctori (Joi, 28 mai 2015, 0:33)

  Adrian [anonim]

  Doctorul meu de familie se ridica de pe scaun oridecateori merg la cabinetul medical. De cele mai multe ori ne dam si mana! Mai sunt si doctori din acestia! E drept, nu de Dr.Docent si Profesor. E "doar" doctorul meu de familie!
  • 0 (0 voturi)    
   Daca ar fi (Joi, 28 mai 2015, 22:17)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   " Doctor Docent Honoris Pauza " , nu s-ar scula . Nu s-ar scula in picioare.
 • -1 (3 voturi)    
  Cei 7 ani de-acasa, (Joi, 28 mai 2015, 2:25)

  KostasP [utilizator]

  Omenie, bun simt, compasiune pt cei suferinzi, la asta se reduce totul. Nu mai exista asa ceva in Ro. Acolo au ramas doctorii smenari, jigodiile, parvenitii si nenorocitii.
 • +2 (4 voturi)    
  La facultatea de medicina (Joi, 28 mai 2015, 9:14)

  adrian88000 [utilizator]

  nu se studiaza deontologia medicala ?
  S-a scos din programa ?
 • -2 (2 voturi)    
  nimic surprinzator.... (Joi, 28 mai 2015, 12:20)

  periscop [utilizator]

  ... intr-un "sistem" in care pare că se depune "Juramantu' lu' hipocrit"...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version