Sentimentul urgentei implicari a oamenilor de afaceri in politica e tot mai acut. Nu doar in Romania, unde mediul de business e sufocat de o clasa politica incompetenta, lipsita de integritate si decuplata de realitate. O stire din Anglia ne spune ca Alan Sugar, un om de afaceri validat de piata, a demisionat din Partidul Laburist (stinga) pentru ca formatiunea are o orientare anti-business. Tot in Anglia, laburistii au pierdut rusinos alegerile in fata dreptei tocmai pentru ca au revenit la o orientare dura de stinga, cu politici impotriva mediului de afaceri.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Romania nu mai are timp de pierdut. Decalajele fata de centrul UE sint prea mari pentru a mai pierde timp cu masuri luate in pripa (vezi declaratia premierului Ponta despre esecul supra-accizei la carburanti), masuri care nu tin cont de realitatea economica, ci doar de calcule de contabili ratati. Mai mult: Romania e intr-o zona fierbinte, unde vulnerabilitatea economica se poate traduce rapid in vulnerabilitate politica si strategica. A spus-o George Maior intr-un interviu recent: spionajul rus e tot mai interesat de informatia politica si economica.

Prea mult timp discutia despre schimbarea in lumea politica s-a dus in termeni de generatii, si nu a fost productiva: generatia lui Iliescu - Constatinescu a fost inlocuita de generatia Nastase - Basescu, care la rindul ei e inlocuita de generatia Ponta - Gorghiu, si nu vedem o schimbare majora de paradigma.

Schimbarea in politica trebuie sa se faca pe baza de competente. Competente pe care actualii lideri politici, din pacate, nu le au. E suficient sa va uitati peste schimbarile aiuritoare de legislatie din ultimii ani.

Acum cred ca e momentul pregatit pentru ca generatia antreprenorilor din anii 90, constructori de afaceri coerente si stabile, sa se implice in politica.

Vorbesc despre sutele, miile de oameni de afaceri care au prosperat nu pe spatele statului, ci, mai degraba, in ciuda statului. Antreprenori care au cistigat prin creativitate, perseverenta, seriozitate. Si nu sint putini deloc. Practic, economia acestei tari se sprijina pe ei. Nu, nu va uitati doar in Top 300. Multi dintre ei detesta orice publicitate, dar asta nu ii impiedica sa fie activi in zona de educatie antreprenoriala sau in actiuni de CSR bine tintite local, nu plantari de pomi care se vestejesc intr-un an de la plantare.

Toti acesti oameni de afaceri de care vorbesc sint nauciti de lipsa corentei actului legislativ si a actului de guvernare. Masuri luate de azi pe miine cu impact major pe afaceri - deci si pe angajati, initiative legislative fara studii de impact, campanii populist-nationaliste care le fac mai mult rau chiar lor, afaceristilor romani.

E suficient sa mergeti la citeva adunari ale lor (si e imbucurator ca in ultimii ani au aparut tot mai multe formate in care se agrega oamenii de afaceri, pe linga perimata Camera de Comert locala) si veti simti acut neputinta lor in fata tavalugului politic. Cu totii au sperat ca o clasa politica mai tinara, cu nume noi, se va comporta mai corect cu ei. S-au inselat, si acum se multumesc daca vreun ministru - oricit de vremelnic in functie - ii primeste o data pe mandat sa bifeze o actiune de PR politic.

Nu am suficient spatiu sa enumar toate aberatiile economice ale ultimilor 4-5 ani. Taxe nascute peste noapte, prevederi legislative care se bat cap in cap (norme de aplicare ce contrazic legea), o birocratie sufocanta - gasiti citeva dintre cele mai relevante in spovedania unui tinar antreprenor care in octombrie 2014 isi lua adio de la tara pentru a-si urma visul in alta parte.

Ei bine, cred ca acum s-au intrunit conditiile pentru ca acesti oameni de afaceri sa intre apasat in politica.

Indraznesc sa spun, dupa alegerile de anul trecut, ca electoratul roman e mult mai matur decit am fi crezut multi dintre noi. Nu mai sintem in anii 90, cind a fi patron era sinonim cu a fi hot sau vindut strainilor. Tot mai multi romani inteleg ca daca antreprenorilor, patronilor le merge bine, atunci le merge bine si angajatilor. La fel ca si electoratul britanic, electoratul roman intelege instinctiv ca o politica indreptata impotriva mediului economic nu are cum sa produca bunastare. Bunastarea nu poate veni de la Stat - ne-o demonstreaza esecul tuturor economiilor centralizate, esecul Romaniei comuniste si al Romaniei inchise in sine a anilor 90.

Cum pot intra in politica oamenii de afaceri? Ei bine, raspunsul tine de ei, aici isi pot pune la munca inventivitatea. Fie pun presiune pe actualele partide sa-i accepte, cu tot cu agenda lor, fie isi pot asuma un proiect nou. Ambele solutii sint grele, dar altfel nu se poate. Clasa politica nu se va reforma singura, nici macar sub presiunea DNA, pentru ca DNA nu poate elimina cauzele raului.

Pentru oamenii de afaceri onesti, cu vocatie comunitara, e singura solutie pe termen lung. E singura solutie daca vor sa-si pastreze copiii in tara, daca vor ca afacerile lor sa fie continuate de copiii pe care acum ii trimit la scoli bune din strainatate. Daca nu se vor implica in reconstructia acestei tari, sa nu se mire cind copiii lor vor refuza sa se intoarca intr-un loc pe care, dupa ce au fost expusi la valorile occidentale, nu-l mai inteleg. Ceilalti atit asteapta, sa-si consolideze pozitiile. Ceilalti, adica politicienii pe care-i vedem zilnic cum ne decid soarta, oameni cu zero succes profesional, refugiati in politica pentru ca in viata reala nu ar fi in stare sa conduca nici macar o covrigarie in centrul orasului. Romania nu isi mai poate permite o clasa politica pentru care afacerile inseamna un secret.