Salutam prezenta grupajului (complex, informat, animat de compasiune) despre problematica genocidului armean la o suta de ani de la debutul ororii, in revista online LaPunkt. Am putut citi in aceasta saptamana texte fascinante si absolut necesare care servesc cauzei memoriei universale a Raului in secolul XX. Exceptional articolul lui Mihai Chioveanu, specialist in fascisme si in totalitarisme in genere, despre genocid ca act fondator al statului turc, o analiza sintetica obiectiva si admirabil informata despre cum anume a fost posibil acel masacru organizat statal si in numele caror principii sau justificari politico-ideologice.

Vladimir Tismaneanu si Marius Stan Foto: Hotnews

De asemenea, LaPunkt a dat voce si unor intelectuali mai putin cunoscuti in Romania, de pilda doamnei Joanna Kornas-Warwas, traducatoarea oficiala a lui Mircea Cartarescu din romana in limba polona. In plus, iata acum, si a "Cartii soaptelor", romanul armeano-roman al lui Varujan Vosganian care a starnit atatea reactii elogioase in ultimul timp si care, cu prilejul acestui centenar al genocidului, va beneficia de pasaje intregi citite in mai toate limbile pamantului, la ora oficiala a comemorarii. Interviurile directe (cu Ara Sarafian) si indirecte (cu Gabriela Santighian) adauga acea calitate aparte a martorului generational si personalizeaza izbutit o discutie care nu este nici usoara, nici confortabila.

Europarlamentarul Cristian Preda, cunoscut profesor si intelectual public, aduce in discutie dimensiunea politica militanta prin interventia sa din Parlamentul European si aminteste curajoasa si salutara declaratie a Papei Francisc pe subiect (apoi invita la reconciliere intre popoare prin asumarea directa din partea Ankarei a episodului genocidar).

Citeste mai mult si comenteaza pe Contributors.ro