Să ne imaginăm o mașină aflată într-un avion cargo în zbor. Șoferul mașinii este Alex Tsipras ce discută cu miniștrii cabinetului său și cu pasagerii întrebându-i pe toți dacă sunt gata, apoi apasă pe un buton ce deschide trapa avionului și mașina părăsește avionul și începe să cadă. Prin radio se poate auzi cum liderii europeni îi transmit cu îngrijorare că nu ar fi trebuit să sară și că ar face bine să deschidă parașuta pentru a ateriza cu siguranță dar Tsipras și cabinetul său rămân de neclintit și mențin căderea liberă, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Europenii împreună cu o parte din pasagerii aflați pe locurile din spate devin anxioși și îi cer lui Tsipras să deschidă parașuta și să salveze mașina împreună cu toți pasagerii dar aceste cereri par să-i enerveze pe unii miniștri care încearcă să distrugă mecanismul de deschidere a parașutei în vreme ce-i acuză pe europeni și pe “scandalagii" din spate că sunt dușmani care le doresc răul.

Vine și momentul când mașina nu mai poate evita prăbușirea și vocile europenilor și a unui număr din ce în ce mai mare de voci din mașină țipă la Tsipras să deschidă parașuta pentru a ateriza cu cât mai puține distrugeri. Celebrul ministru al economiei Yanis Varoufakis, le arată însă ce înseamnă să fii cool și le răspunde cântând un vechi și celebru cântec a lui Tom Petty and The Heartbrakers: Free Fallin' (Yeah, I'm free… free falling)…

O dramatizare a unei scene relativ similare există în filmul "Fast and furious 7" și un trailer al acestui film îl puteți accesa aici. În metafora de mai sus, avionul este Europa, parașuta este noul plan de reforme ce ar trebui să securizeze finanțarea datoriilor Greciei și impactul cu pământul fără deschiderea parașutei reprezintă haosul pe care falimentul l-ar aduce Greciei.

Coaliția "Vadim / Becali / Cernea" vs. "Ochii tăi îmi spun una, dar inima ta îmi spune altceva"

Considerat ca un partid radical de stânga, Syriza a făcut o coaliție cu Grecii Independenți, considerat a fi un partid radical de dreapta. Ca să înțelegeți mai bine, în România ar fi echivalentul unei coaliții dintre C.V. Tudor plus Gheorghe Becali și Remus Cernea…