Prietenul meu exorcistul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 9 aprilie 2015, 15:44 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Îl cunosc de 15 ani. Are două doctorate, în filozofie şi teologie, şi predă psihologie la Universitatea din Bucureşti. Ne întâlnim rar, foarte rar, dar fiecare întâlnire e memorabilă. E preot-călugăr şi duminica trecută, absolut întâmplător, l-am ascultat predicând într-o biserică din Bucureşti. A predicat bine, foarte bine, şi după l-am sunat să ne întâlnim. Întâlnirea nu a fost senzaţională. Nici ocultă. Doar memorabilă. Ca de obicei.

Fratele Iulian e încă tânăr, deşi aproape a încărunţit. Un om vesel, cu pielea netedă şi vocea un pic scăzută. “Sunt un om foarte raţional şi nu suport superstiţia şi nici misticismul exagerat”, îmi spune fratele Iulian, care a primit de la episcopul său sarcina de preot exorcist. Îi spun că nu-l înţeleg, şi aveam să-i mai repet asta de câteva ori în timpul întâlnirii.

“Nu-i nimic”, zice. “Nu te condamn că nu pricepi şi înţeleg de ce nu pricepi. Sunt realităţi pe lumea asta care nu pot fi descrise. Dacă eu îţi descriu în detaliu ingredientele şi modul de prepare al unei prăjituri, tu tot nu-mi vei putea spune cât de bună e prăjitura. Trebuie s-o guşti mai întâi. Aşa e şi cu credinţa. Credinţa este în primul rând o alegere. Şi eu am ales”.

Să ne înţelegem: fratele Iulian nu are nimic, absolut nimic, din personajele din filmele cu exorcişti. De fapt, nici nu vrea să vorbească prea mult despre asta. Confirmă că are cazuri, dar mai puţin de 10% din toţi cei care ajung la el pentru aşa ceva. Mai întâi îi trimite la medic, îi trimite la psihiatru, îi trimite să-şi facă toate analizele. Ascultându-l vorbind, aş spune că are o abordare aproape semiologică: „Oamenii nu sunt doar fiinţe materiale. Noi toţi avem şi nişte suferinţe spirituale. Da, spiritul se întrepătrunde mult cu psihicul şi aici e marea dificultate pentru mine: să fac distincţia între cauze. Pe plan fiziologic efectele pot fi similare, dar cauzele pot fi diferite”.

L-am văzut de câteva ori pe fratele Iulian rugându-se. Spre deosebire de alţii, la el m-a surprins bucuria cu care o face. În faţa altarului din Biserică e ca un copil în faţa vitrinei cu prăjituri. O vezi pe faţa lui. O auzi în vocea lui. Aşa ceva nu se poate mima.

Mi-l amintesc la prima slujbă pe care a ţinut-o ca preot. Era emoţionat foarte, dar a surprins pe toată lumea. Tot cu predica, pe care nu a spus-o din altar, ci plimbându-se printre oameni. Nimeni din oraşul meu nu mai văzuse un preot coborându-se din altar pentru a predica.

„Eu am trăit acel ceva pe care apostolii l-au trăit în ziua de Rusalii”, îmi povesteşte Iulian începutul său de preot. „Nu ştiu cum să-ţi descriu ce am trăit. Am avut o percepţie atât de evidentă a existenţei lui Dumnezeu şi totul însoţit de o bucurie copleşitoare. Şi prin acea experienţă am primit o motivaţie, un foc, care nu s-a mai stins de atunci. E motivaţia care mă face să continui, îmi dă entuziasm, mă face să fiu atât de convins de chemarea pe care o am încât nu mă îndoiesc niciodată, deşi sunt şi eu un om cu slăbiciunile mele”.

Dar cum de e atât de sigur că acea percepţie copleşitoare nu a fost un efect psihologic, un artificiu provocat de vreo cascadă neurohormonală încă nedescoperită? „Ai dreptate, există multe misticisme false. Dar criteriul sunt roadele. Eu constat nişte roade în viaţa mea, constat un gust, un entuziasm. Sunt după 18 ani de preoţie şi încă nu m-am plictisit. Pasiunea mea de a cunoaşte oameni nu a încetat niciodată”.

Pasiunea asta o înţeleg. Vorbim despre ea la toate întâlnire corporatiste, în toate atelierele noastre de hipsteri occidentalizaţi, prin toate revistele trendy, pasiunea despre care vorbeşte fratele Iulian e pasiunea despre care vorbesc şi starurile conferinţelor TED şi apostolii motivaţionali.

Dar aici, fratele Iulian, care ascultă şi întâlneşte mii de oameni în biserica lui din centrul Bucureştiului, îmi spune că greşesc. Greşesc pentru că a observat că cei mai mulţi din generaţia noastră suferă de o ciudată lipsă de speranţă.

„Speranţa trebuie să o pui în ceva”, zice. „Unii îşi spun speranţa într-un sistem politic. Dar atunci când acest sistem se clatină, speranţa se pierde. Alţii îşi pun speranţa în cele materiale. Dar şi aici lucrurile pot dispărea peste noapte.  De fapt, speranţa care poate hrăni un om e chiar speranţa în oameni. Aşa că în cine să ai speranţă? În sine? E important să ai speranţă în tine. Dar uneori oamenii ajung la concluzia că nu sunt capabili să-şi ofere tot ce-şi doresc. Că au făcut studii, dar poate degeaba. Că ceea ce au visat în tinereţe să realizeze nu au reuşit. Că fac profesii pe care nu şi le-ar dori, dar nu au încotro. Că resursele care sunt în ei nu sunt folosite la maximum. Şi atunci, speranţa asta în sine decade. Poţi atunci să-ţi pui speranţa într-un prieten, în cineva apropiat. Dar niciodată nu poţi să garantezi asupra lui. Chiar şi un prieten te poate trăda”.

„Şi atunci”, spune fratele Iulian, „mie îmi rezultă că speranţa e o calitate care nu este doar umană. Dacă ar fi doar umană, ar putea funcţiona pe considerente pur omeneşti. Dar constat că asta nu e suficient”.

Îl privesc. E sigur pe el în timp ce-mi povesteşte. Crede în ce spune şi o trăieşte cu fiecare vocală care-i iese din gură şi cu fiecare gest pe care-l face din mână. „Sunt fericit”, spune. „Sunt fericit, dar e o fericire ciudată. Nu sunt fericit că am două doctorate. Sunt fericit atunci când transmit un adevăr care văd că înseninează un om sau că îl despovărează”.  

Nu îl înţeleg pe fratele Iulian. Dar asta face parte din frumuseţea vieţii: că în ea există încă foarte multe lucruri de neînţeles, inexplicabile. Şi până la urmă nu explicaţiile sunt cele mai importante, ci roadele.

* La rugămintea lui, am schimbat prenumele prietenului meu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25660 vizualizari

 • -11 (19 voturi)    
  clarificare (Joi, 9 aprilie 2015, 16:07)

  Max [anonim]

  Atentie, dle V M, un calugar preot nu e frate ci parinte!
  • -6 (14 voturi)    
   clarificare la clarificare (Joi, 9 aprilie 2015, 16:28)

   Mury [anonim] i-a raspuns lui Max

   Cu siguranta e frate in Hristos. Preotul e Hristos, iar Parintele e Dumnezeu.
  • +13 (15 voturi)    
   la romano-catolici se zice frate (Joi, 9 aprilie 2015, 16:53)

   diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui Max

   banuiesc ca VM nu a gresit cu nimic.
  • +1 (5 voturi)    
   strecurati tantarii.. (Joi, 9 aprilie 2015, 21:55)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Max

   .
  • +2 (6 voturi)    
   Pasiunea pentru oameni sau Dumnezeu? (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:50)

   Storin B [anonim] i-a raspuns lui Max

   Frate - parinte, nu conteaza. Omul nu vorbeste de asta ci de faptul ca il tine. Ca sa citez: "Eu constat nişte roade în viaţa mea, constat un gust, un entuziasm. Sunt după 18 ani de preoţie şi încă nu m-am plictisit."

   Deci problema e plictisul. 18 ani nu s-a plictisit si asta ar fi semnul ca nu e un fals misticism trairea lui. Poate ca ar fi asa daca nu ar completa ca precizare: "Pasiunea mea de a cunoaşte oameni nu a încetat niciodată”.

   Pasiunea de a cunoaste oameni nu e semn de duhovnicie - dupa cite stiu, la duhovniciti (parinti in duh) psiunea (daca putem spune astfel) e sa-l cunoasca pe Dumnezeu. Cred ca e de reflectat - toate sint pasiuni dar obiectele lor nu sint identice. Si de aici e un pas de la vocatia lumeasca la cea duhovniceasca. Un pas cit un univers.
   • 0 (2 voturi)    
    nu aveti argumente ! (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 1:48)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Storin B

    Pai, daca dv. ajungeti in china si gasiti un grup de calugari budisti fanatizati pt. binele celor din jur, treceti la budism ? nu. Faptul ca o societate construieste un templu frumos nu-i nimic miraculos,daca un popor supravietuieste pe langa o religie nu-i nimic miraculos, toate o fac, faptul ca aveti un cor profesionist, nu-i nimic miraculos si armata urss avea, faptul ca ati salvat persoane la marginea societatii nu-i un miracol, psihologii pot face asta si fara credinta, faptul ca scrieti teologie intortocheata nu-i un miracol, filozofii greci sau atei si ei scriu foarte bine.
  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Luni, 13 aprilie 2015, 14:05)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui Max

   de crestin formalist,care strecoara tantarul si inghite camila. si eu sunt crestin ortodox,dar incerc sa judec in ce cred,daca e posibil asa ceva.
   nu pot sa ignor ca Isus ne numeste fratii Lui mai mici si tot El ne spune sa nu numim pe nimeni parinte pe pamant pt ca Unul este Tatal nostru si este in ceruri.
   desigur,pt majoritatea ortodocsilor,au gandit sfintii parinti si eu nu contest valoarea lor,dar de aici si pana a lua de bune si aiurelile,e totusi cale lunga
   ps: poate domnul vlad nu este crestin ortodox,si atunci preotul in nici un caz nu i-ar putea fi parinte ramane insa faptul incontestabil ca in adam suntem toti frati.
 • -6 (26 voturi)    
  Ipoteze, modalitati contrarii! (Joi, 9 aprilie 2015, 16:20)

  hotnewsfil [utilizator]

  "Sunt fericit atunci când transmit un adevăr care văd că înseninează un om sau că îl despovărează”.
  Si o minciuna bine spusa poate despovara, poate insenina, uneori este preferata ('minte-ma dar spune-mi ca ma iubesti!).
  Ce fel de adevar transmite? Adevarul lui, adica relativ?
  Domnul in cauza are doua doctorate in ipoteze, in supozitii ale mintii umane. Domnul 'crede si nu cerceteaza'?
  Teologii cred, filozofii cerceteaza (nu au certutudini!).
  • +19 (31 voturi)    
   desigur (Joi, 9 aprilie 2015, 16:26)

   heraasku [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Teologii cred, filozofii cerceteaza si tu sti...
   • +11 (21 voturi)    
    o replica (Joi, 9 aprilie 2015, 16:39)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

    exceptionala. Asa cred si eu, ca problema noastra a tuturor e ca ne credem tare destepti... si de fapt nu stim mai nimic.
   • +7 (9 voturi)    
    sarcasmul nu ajuta (Vineri, 10 aprilie 2015, 10:45)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

    tu sti(i) ceva ce el nu stie?

    este teologia o stiinta exacta? sau filosofia?..
    nici macar biata limba romana nu este identica de la om la om..

    toate descoperirile stiintifice sunt demonstrabile. de aceea societatea noastra umana a evoluat incredibil de mult in ultimii 5000 de ani din perspectiva stiintelor exacte. la capitolul religie stagnarea este evidenta. de ce? pentru ca nu poti descoperi nimic nou.. religia tine de imaginatie, nu poate fi testata, nu evolueaza. preotii si-au vazut de-a lungul timpului rolul in societate atenuat, de la lideri, vraci si prezicatori au ajuns azi doar un fel de consilieri psihologici pentru cei care inca ii mai cauta.
    deci da, stim cu totii exact ce poate religia sa demonstreze si ce tine de 'credinta' fiecaruia. credinta in supranatural este o optiune pe care o avem cu totii. unii aleg sa si-o exercite, altii nu. interesant este cum ii tratam pe cei care au alti prieteni imaginari decat cei acceptati de religiile cunoscute deja.
    • 0 (8 voturi)    
     stiinta (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:21)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     lucreaza cu foarte multe ipoteze. Daca o ipoteza suna bine, suna cool, modelul matematic pare complet, si multi oameni de stiinta sunt de acord cu acea ipoteza, automat se considera ca fenomenul studiat a fost descifrat. Asta nu inseamna neaparat ca exact ala e adevarul despre fenomenul studiat. Cat despre credinta, in nici un caz nu as putea fi de acord cu "stim cu totii exact ce poate religia sa demonstreze". Sunt preoti cu adevarat speciali, si de multe ori stiinta este complet inutila in a investiga faptele/capacitatile acestor preoti. Poate ai vrut sa spui, da, ca faptele si adevarul credintei nu poate fi demonstrat STIINTIFIC, asa cum marea masa intelege stiinta. Cu asta da, as fi de acord. Oamenii de stiinta pleaca intotdeauna de la scepticism; cateodata acest scepticism da raspunsuri automate: "sigur ca este o escrocherie, asa ceva nu poate sa existe". Si cu asta, calea studiului s-a inchis. Concluzia a fost emisa, publicata, si de atunci incolo toata lumea gandeste automat in acest sens in legatura cu anumite fenomene subtile, de ordin spiritual, imaterial.
     • +3 (5 voturi)    
      si totusi, stiinta.. :) (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:46)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      e adevarat ca fiecare raspuns naste mai multe intrebari, ca multe teorii stiintifice au fost rasturnate de-a lungul timpului, dar cele demonstrate sunt.. demonstrate.

      religia nu permite crearea de ipoteze demonstrabile. "crede si nu cerceta"... este singurul raspuns. de exemplu, religia crestina spune ca "Dumnezeu iubeste oamenii", dar cand citesti despre un masacru ca ala din Kenya nu poti sa nu te intrebi - ce fel de zeu atotputernic si iubitor isi lasa credinciosii sa moara asa? desigur, un teolog va veni cu o explicatie ambalata frumos, dar care nu poate fi dovedita, ci doar acceptata.. crede si nu cerceta!..
      • +4 (8 voturi)    
       @ pehas (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:16)

       novator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Poate ca, din plictiseala, vei citi si Biblia.
       Vei avea o mare surpriza !

       Din postarea ta, razbate clar faptul ca vorbesti doar din auzite.
       Repet, din plictiseala sau de amorul artei, citeste Biblia si vei intelege ca toate povestile pe care ti le-au spus diversi "cunoscatori" sunt simple fabulatii iar ce se intampla in Kenia, ti se va parea absolut normal.
       • +3 (5 voturi)    
        care Biblie? (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:29)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui novator

        Spune-mi, te rog, la care Biblie te referi? Vorbim de o colectie de texte scrise de-a lungul a ~5000 ani. In functie de interesele unor lideri spirituali, aceste texte au fost scrise, rescrise, completate, modificate, traduse si retraduse de nenumarate ori. Daca ai o biblie in casa, probabil ca difera semnificativ de o biblie pe care as citi-o eu, desi nu poate nimeni sa demonstreze care este cea "adevarata". Nici macar o singura propozitie din Noul Testament nu a fost scrisa de catre Iisus sau de cineva care i-a fost contemporan.

        Tu ai citit Torah sau Coranul? Dar Istoria Religiilor, a lui Eliade? Fabulatie este un termen relativ. Daca te-ai fi nascut in Arabia Saudita sau ai fi fost crescut intr-un templu budist din Asia, cu siguranta ai fi crezut azi in cu totul alte concepte religioase si ai fi spus ca Biblia este o "simpla fabulatie"..
        • +1 (7 voturi)    
         hehe...:) (Vineri, 10 aprilie 2015, 16:15)

         jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         si uite aici ajungem la superficialitatea despre care vorbeam. "crede si nu cerceta" se aplica in acest caz nu crestinilor, ci unor pseudointelectuali cu falsa impresie ca au studiat suficient incat sa isi dea cu parerea despre biblie si crestinism. da, precum a zis si novator, se vede destul de clar ca vorbesti din auzite.
        • +1 (5 voturi)    
         ti-am recomandat Biblia...... (Vineri, 10 aprilie 2015, 16:48)

         novator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         .....doar pentru faptul ca in postarea ta ai spus "religia crestina spune ca "Dumnezeu iubeste oamenii", dar cand citesti despre un masacru ca ala din Kenya nu poti sa nu te intrebi - ce fel de zeu atotputernic si iubitor isi lasa credinciosii sa moara asa? "

         Nu pot spune ca am citit Torah dar am vorbit cu o sumedenie de mozaici despre ea.
         Coran-ul am apucat sa citesc o traducere dar musulmanii arabi cu care am discutat, mi-au spus ca nicio traducere nu poate reada cu acuratete versetele si ca de aceea, in toata lumea musulmana, Coran-ul este scris si recitat doar in limba araba, chiar daca musulmanii sunt de alt neam decat cel arab.
         Am discutat si cu budisti si cu hindusi iar concluzia a fost clara.
         Corpul nostru este doar un "vehicol" pentru duhul din noi, care trebuie sa se perfectioneze inainte de a trece in vesnicie.

         In ceea ce priveste "crede si nu cerceta", daca ai fi citit biblia, ai fi stiut in ce context si de catre cine a fost spus.
         Dumnezeu ne-a transmis " cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde, bate si ti se va deschide".
         Cine are minte, va intelege !
         • +1 (5 voturi)    
          exact.. (Vineri, 10 aprilie 2015, 19:05)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui novator

          "Cine are minte, va intelege!"

          Stii povestea aia cu hainele cele noi ale imparatului? Cam asa imi suna mie afirmatia asta. Totul e in cartea cartilor.. o citesti si, daca ai minte, intelegi. Daca eu am citit-o, dar nu am ajuns la aceeasi concluzie cu tine, nu am minte? Ipocrizia la ea acasa...

          Poate totusi nu ai discutat suficient cu hindusii.. duhurile lor prefera reincarnarea in locul vesniciei. Deh, prajitura are retete variate.
          • +1 (5 voturi)    
           cred ca nu am fost inteles. (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:02)

           novator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

           Nu am vrut sa jignesc pe nimeni si nici sa conving pe cineva de ceva anume.
           In fond, fiecare va raspunde pentru el insusi.
        • 0 (0 voturi)    
         va hazardati (Luni, 13 aprilie 2015, 14:29)

         kripton [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         in afirmatii lipsite de temei. afirmati ca nici o propozitie din noul testament nu a fost scrisa de cineva care a fost contemporan cu isus
         sa inteleg ca pt dvs este demonstrat dincolo de indoiala ca atat evangeliile dupa matei si ioan,cat si epocalipsa si epistolele apostolilor iacov,ioan si petru sunt scrise de altii.
         iar comunitatile crestine din sec1 pe care imparatul nero le persecuta,au aparut din predica altora decat a apostolilor care L-au cunoscut personal pe Isus
         Admit ca desi am auzit destule aiureli pe seama crestinismului,pe asta nu o stiam.
         Da,este adevarat,musulmanii sustin ca biblia este o simpla fabulatie,si stiti de ce? pt ca asa a zis mahomed. el nu a facut hermeneutica si studiu comparat al textelor biblice,ci ''i s-a revelat'' ca noul testament este o minciuna. el nu stia ci credea pt ca asa i-a spus arhanghelul jibril ... iar buddhistii normal ca nu primesc crestinismul,pt ca buddha a afirmat ca Dumnezu nu exista. nimic stiintific,ci cuvantul intemeietorului acelei religii tine loc de stalp si temelia adevarului
      • +2 (4 voturi)    
       teorii demonstrate (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:36)

       jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       am vrut sa iti raspund mai lung, dar pana la urma am postat mesajul separat mai jos. aici intreb doar atat cu privire la teoriile demonstrate: in stiinta, nu s-a revenit, reformulat niciodata vreo teorie considerata deja demonstrata si sigura ?
       hmm...ar trebui sa fim mai atenti ce credem, fie ca e vorba de crestinism sau de stiinta.
       • +1 (5 voturi)    
        ai dovada in fata.. (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:04)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

        Metoda stiintifica are un pas care se numeste "ipoteza", numita si "teorie". Este al 3lea pas din 6 sau 7.. depinde pe cine intrebi.
        Exista, desigur, si greseli in aplicarea metodei stiintifice. Oamenii gresesc. Este.. "omenesc".. :)
        Totusi, simplul fapt ca in acest moment noi doi comunicam prin intermediul unei tehnologii care ar fi parut supranaturala in urma cu cateva sute de ani, dovedeste succesul stiintelor exacte.
        "credinta este o cautare continua", spui tu in comentariul de mai jos. Corect. Doar ca, facand o paralela cu stiintele exacte, credinta este o ipoteza care nu poate fi niciodata testata si confirmata, de aici si sintagma "crede si nu cerceta" pe care tu o consider superficiala.
        • 0 (4 voturi)    
         istorie (Vineri, 10 aprilie 2015, 15:42)

         jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         nu am contestat meritele stiintei in evolutia umanitatii. pentru mine, credinta si stiinta merg impreuna pe drumul cunoasterii. argumente in favoarea ipotezei crestine, poti gasi plecand de la personajul istoric Isus Hristos. le poti gasi in unitatea mesajului biblic centrat pe persona lui Isus Hristos, daca tinem cont de intervalul timp relativ mare in care a fost scrisade oameni proveniti din toate paturile sociale, s.a.

         daca nu vedem in noi insine mai mult decat carne si sange, nici nu putem mai mult. de aceea si credinta crestina nu poate fi decat o relationare personala cu divinul. este Dumnezeu creatorul vietii, al ordinii universale ? Suntem noi suflete vesnice ? raspunderea este personala.
         • +1 (3 voturi)    
          de acord (Vineri, 10 aprilie 2015, 16:57)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

          eu nu am contestat in nici un comentariu credinta ca process cognitiv la nivel de individ. cum as putea sa confirm sau sa infirm credinta ta?
          nu stiu si nu m-as hazarda sa declar ca nu exista un spirit pe langa manifestarea fizica evidenta. dar cat timp nu exista nici o dovada.. tine tot de credinta. deci ne intoarcem la ideea initiala - credinta este o manifestare a gandurilor individului. daca tu crezi in Dumnezeu si un indian crede in 200 de zeitati simultan, poti spune cu certitudine ca el greseste si tu ai dreptate?... prajitura lui s-ar putea sa fie mai dulce..
          • +1 (3 voturi)    
           relativizare vs. personalizare (Vineri, 10 aprilie 2015, 18:44)

           jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui pehash

           daca nu suntem cat de cat initiati, nu facem decat sa speculam. putem relativiza la infinit, dar nu ajuta la nimic si nici nu inseamna ca demontam argumentele celuilalt. personal, pot justifica rational si doctirnar, daca vrei, de ce eu sunt crestin si nu musulman, etc. nu mai este deloc o chestie de gust, ci o argumentare pur rationala.

           dupa cum spuneam si in alta parte. nu trebuie sa separam natura noastra rationala - adica felul in care ne-a creat Dumnezeu - de credinta si umblarea cu Dumnezeu. din pacate fac asta, chiar unele fetze bisericesti.

           credinta incepe acolo unde mintea si stiinta inca nu au ajuns. directia e aceeasi, duce tot la Dumnezeu. nu tot timpul si la armonie u Dumnezeu.
         • -2 (2 voturi)    
          divinul (Duminică, 12 aprilie 2015, 0:45)

          JohnFlower2 [anonim] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

          E divin, dar lipseste cu desvarsire!. Ce relationare poti avea cu nimicul/vidul. Acum suntem suflete?, nu mai suntem duhuri in corpuri trecatoare, cum afirmai mai inainte?.
          De ce dracu vreti sa fiti mai mult decat suntem cu toti?: simple animale!
          • 0 (0 voturi)    
           animal (Luni, 13 aprilie 2015, 14:35)

           kripton [utilizator] i-a raspuns lui JohnFlower2

           esti dta,daca asta alegi sa fii.
           religia insa ne ofera posibilitatea de a deveni fii Lui Dumnezeu
           Desigur,e posibil sa nu te intereseze.
           e o chestiune de alegere.
      • +1 (3 voturi)    
       in legatura cu (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:56)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       nenorocirile care se intampla zilnic si la scara mare pe Pamant. Toti murim. Si credinciosii CRED ca dupa moarte ajungem in mainile Lui Dumnezeu. Sub o forma sau alta deci, conform convingerii credinciosilor, toti oamenii ajung Acolo, intr-o buna zi, nu conteaza cum. Moartea trebuie sa vina pentru toti. E singurul lucru SIGUR din viata, care nici macar nu mai trebuie DEMONSTRAT. Cat despre Viata de Apoi, sunt destui oameni de stiinta care au ajuns la anumite concluzii. Unii dintre ei, in urma cercetatilor intreprinse, tind sa accepte ca viata continua sub o anumita forma si Dincolo; inca nimic sigur din punct de vedere stiintific, dar... cine stie... Intr-o zi vom afla poate cu certitudine anumite lucruri. "Crede si nu cerceta", din cate m-am documentat, nu apare in Biblie; in schimb apare ceva de genul: "Cerceteaza tot si pastreaza ce'i bun"...
      • 0 (0 voturi)    
       mereu (Luni, 13 aprilie 2015, 14:21)

       kripton [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       apar aceste intrebari stupide,de genul: ce fel de zeu atotputernic si creator isi lasa credinciosii sa moara asa?
       iertati stilul direct,dar chiar nu puteti face un demers teologic elementar?pareti totusi o persoana inteligenta si chiar educata.
       pt dta,chiar ateu fiind,daca ai habar de religia in care NU CREZI dupa ce se presupune ca ai cercetat-o,ti se pare preferabil sa mori la batranete in propriul pat si in propria urina,in locul unei mucenicii care te duce acolo unde este Domnul? pai si Isus a strigat de pe cruce Dumnezeul Meu,pentru ce M-ai parasit? si ce a urmat?
       oare invierea a fost putin lucru? era preferabil sa traiasca 80 ani si sa faca copii cu maria magdalena? incearca sa judeci din perspectiva religioasa,nu iti cer sa o accepti dar macar sa realizezi ca aceasta perspectiva EXISTA si poate fi asumata,fara sa fii psihopat,ci pt ca ea EXISTA.
       Da,exista jertfa in religie,E TEMELIA religiei. se moare pt Dumnezeu in religie,nu de ciroza sau cancer.
       dati voie semenilor dvoastra sa accepte ca o asemenea moarte este preferabila uneia de genul celor mai sus pomenite
   • -2 (2 voturi)    
    @heraasku (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:34)

    didiutzu [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

    ...." si tu sti" sa scrii romaneste foooarte corect, mai ales cind faci ironii fine, de telectual(sic!).
  • +2 (8 voturi)    
   poate (Joi, 9 aprilie 2015, 16:33)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   ca pana nu "mananci tu prajitura", nu ai de un' sa stii.
  • +6 (12 voturi)    
   comentariu corect...... (Joi, 9 aprilie 2015, 18:49)

   novator [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   ......dpdv al unui ateu.
   Cunosc scepticismul acesta pentru ca si eu am fost, candva, ateu.
   Ceea ce a spune ca a simtit calugarul preot, "Nu ştiu cum să-ţi descriu ce am trăit. Am avut o percepţie atât de evidentă a existenţei lui Dumnezeu şi totul însoţit de o bucurie copleşitoare...." se numeste epifanie iar cel ce traieste asa ceva, (nu poti descrie indescriptibilul, omenirea nu a inventat cuvinte pentru a putea descrie), trece automat de la ateism, nu la credinta ci la certitudine.

   Va doresc o astfel de experienta. Va va rasturna toate valorile.

   Intrebare pentru Vlad Mixich : Prietenul "Iulian", dupa ce a avut acea epifanie, se mai inchina la icoane, la moaste.....etc ?
   • -9 (17 voturi)    
    inchinare (Joi, 9 aprilie 2015, 23:42)

    despre "epifanie" [anonim] i-a raspuns lui novator

    daca dupa epifanie ar fi abandonat inchinarea la icoane, moaste, sfinti....acea epifane ar fi fost de la diavol, ci nu de la Dumnezeu, dupa cum si gandurile celor care gandesc impotriva acestui mod de inchinare. Gandurile lor sunt de la diavol
    • +3 (7 voturi)    
     sa inteleg ca...... (Vineri, 10 aprilie 2015, 7:05)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui despre "epifanie"

     ......prima si a doua porunca, din cele zece, pe care Moise le-a primit, sunt de la diavol si nu de la Dumnezeu ?!
     Esti ratacit rau daca traiesti cu aceasta impresie.

     Iti recomand sa citesti Biblia si eventual, daca poti, sa numeri de cate ori ni se spune sa nu ne inchinam la idoli.
     De fiecare data cand te inchini la altceva sau altcineva decat lui Dumnezeu, ii aduci Lui o ofensa iar ziua judecatii vine.

     Sper ca asa, vei intelege si mesajul transmis de Dumnezeu prin Isus, care a spus ca "Nu am venit sa schimb Legea ci sa o intaresc".
     • 0 (0 voturi)    
      inainte (Luni, 13 aprilie 2015, 14:51)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui novator

      sa vedem ce scrie in biblie hai sa vedem daca intelegem limba romana
      crestinul se inchina nu desenului/picturii ci Aceluia care este reprezentat acolo.Daca Isus a existat,chipul Lui putea fi reprezentat. Daca se putea,am fi avut fotografii si numai un dement ar pretinde ca ne-am fi inchinat nu Lui ci fotografiei Lui
      Moastele....te lauzi ca ai citit biblia,ar trebui sa stii ca mortul a inviat cand a fost atins de oasele unui profet. Deci a onora oasele unui sfant nu e nimic in neregula,pt ca Duhul sfant este prezent in ele. nu onoram atat osul cat puterea din el
   • +4 (4 voturi)    
    Prietenul "Iulian" pare sa fie romano-catolic (Vineri, 10 aprilie 2015, 8:18)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui novator

    " fratele Iulian, care a primit de la EPISCOPUL său sarcina de preot exorcist"

    in cazul asta despre inchinatul la icoane nici n-ar putea fi vorba.
    • +1 (1 vot)    
     daca este asa.... (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:48)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

     .....e ok. Apropos, la sarbatorile catolice, am vazut cum acestia plimba si se inchina la o papuse (statuie). Asa ca, ori icoana, ori papuse, tot chip este iar acest fapt, este la fel de ofensator pentru Dumnezeu.
     • 0 (0 voturi)    
      se (Luni, 13 aprilie 2015, 14:53)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui novator

      inchina celui reprezentat in statuie.
      e posibil sa nu poti face diferenta,nu pt ca nu poti ci pt ca nu vrei
    • 0 (0 voturi)    
     grestiti (Luni, 13 aprilie 2015, 14:53)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

     catolicii venereaza icoanele.
   • +1 (1 vot)    
    Credinta nu este o alegere (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:58)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui novator

    Cum tocmai ati aratat.
   • +2 (4 voturi)    
    de acord.. (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:29)

    bafomet [anonim] i-a raspuns lui novator

    cu faptul ca poate unele experiente ne sunt straine, nu indescriptibile, dar in ce dumne(zeu) incepi sa crezi dupa o epifanie, Ganesh, raposatul Marduk care incearca sa isi stranga din nou discipolii...?

    Gustul unei prajituri esta dat exact de ingredientele pe care le folosim si de felul in care o preparam, o vrem cu cacao, cu fructe, cu frisca, si desigur, toate ingredientele exista fizic, analogie dulce, dar esuata.
    • +1 (3 voturi)    
     epifania in sine..... (Vineri, 10 aprilie 2015, 17:03)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui bafomet

     ......este doar un titlu pentru ceva chiar indescriptibil iar dupa o asa experienta, nu ai cum sa nu stii ca este Dumnezeu.

     Exemplul cu prajitura este valabil doar pentru cei care cred dar nu si pentru cei care sunt siguri.

     As vrea sa mai purtam o conversatie pe aceasta tema, dupa ce vei gusta "prajitura" si vei fi uimit de imposibilitatea de a descrie ce gust are si din ce ingrediente este facuta.
     Abia atunci vei trece de la credinta la certitudine.
     Iti doresc si tie si la toata lumea, o astfel de experienta.
     • +1 (1 vot)    
      Exemplul prajiturii (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 11:44)

      bafomet [anonim] i-a raspuns lui novator

      are doar o singura componenta, certitudinea. Sa simplificam problema, din carbon putem avea diamant, carbune, creta, elementul de baza nu exprima sistemul complex pe care il poate forma, insa daca aflam mai mult despre legaturi, compusi, masa molara, etc. avem un rezultat exact. Extrapoland, in prajitura vom avem mereu o serie exacta de legaturi, un gust care va dezvolta o chimie identica, daca totul este reprodus intocmai, nimic metafizic, nimic poetic.

      Si eu doresc tuturor rationalizarea experientelor, nu instinctualizarea lor, si desigur, un Paste fericit!
   • +1 (3 voturi)    
    Experiencing God...:) (Vineri, 10 aprilie 2015, 19:46)

    Canadian13 [utilizator] i-a raspuns lui novator

    este ceva minunat ....:)

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394006006392
    si un alt lucru interesant, daca tot am vorbit despre stiinta :
    Oamenii care cred in ''ceva'' au mai putine sanse de a devein depresivi : http://gerontologist.oxfordjournals.org/content/early/2014/07/25/geront.gnu073.abstract?sid=59de5f29-831b-44dc-a68b-a10de3032dd3
   • +1 (3 voturi)    
    raspuns (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 1:35)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui novator

    Adica, nu ti-a trecut prin cap ca si paganii antici simteau fluturasi in stomac cand se apropiau de temple ? sau sutele de milioane de busisti sau hindusi traiesc o viata spirituala seaca si senila, numa tu ai gasit adevarul pt. ca te-a cuprins sentimente stranii ? De cand sentimentele sunt o forma de a cunoaste adevarul ? i-a spune particulele numite neutrini ce sentimente iti da ?
    Un terorist sinucigas nu simte si el ce ai simtit tu cand se duce sa se sacrifice pt. Dumnezeu ?
 • +9 (15 voturi)    
  e de bine (Joi, 9 aprilie 2015, 16:25)

  backup13 [utilizator]

  cred ca mai exista speranta pentru biserica ortodoxa. majoritatea preotilor sunt 'inteleniti', de fiecare data cand ma duc la biserica, fug si ma intreb de ce m-am dus. Oricum, mi ar placea sa l cunosc ...
  • +9 (11 voturi)    
   hmmm (Joi, 9 aprilie 2015, 16:47)

   diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui backup13

   mie mi se pare ca fratele Iulian e catolic. romano catolic, mai precis. asa se explica si faptul ca VM i-a spus "frate", nu "parinte" si nu a gresit numindu-l "frate".
   • +6 (8 voturi)    
    daps (Joi, 9 aprilie 2015, 17:13)

    backup13 [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    ai dreptate, my bad. e interesant ca am presupus ca e ortodox ... trebuia sa fiu mai atent :D
 • +8 (10 voturi)    
  oameni atinsi de duh (Joi, 9 aprilie 2015, 17:37)

  abc [anonim]

  multumesc pentru evocarea unui fel de a fi care ne pare imposibil noua, celor multi ai zilei.
  Domnule Mixich, pentru ca nu stiu cum altfel sa va contactez, duc intr-o tangenta acest comentariu.
  Iata un caz: in aceasta saptamina, bolnavi cronici cu suferinte oncologice severe au aflat ca nu mai beneficiaza de nici un fel de compensare la medicamente si la analizele de parcurs; in plus, analizele care se recoltau la cabinetul de oncologie din policlinica trebuiesc facute in alta parte - la centre de analize - dar nu se stie care. Totul survenit peste noapte, spre naucirea oricarui bun simt si deraierea stabilitatii de lucru a unei echipe medicale exceptionale, pentru a nu mai vorbi de desconsiderarea timpa a pacientilor. Este acest fenomen legat de ordinul referitor la preturile medicamentelor din ultima zi a lui martie?
  Deminisa ministrului sanatatii si a celor implicati este necesara in virtutea unui fapt limpede: management catastrofal pentru bunastrea celor dependenti de servicii medicale. Nu vad reactii nicaieri in presa, nici la Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. De ce oare?
  Va multumesc pentru interes sii sper sa publicati elucidari pe subiect, chiar in Saptamina Mare sau in Cea Luminata.
  • 0 (0 voturi)    
   faze (Luni, 13 aprilie 2015, 14:59)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui abc

   din astea sunt recurente,au mai fost. mi s-a povestit despre un bolnav care mergea cu taxiul pana la cluj cam 400 km numai dus,pt chimioterapie....mergea bine tratamentul boala evolua favorbil,pana nu au mai fost medicamente. dupa vreo 6 luni au venit banii dar noile analize au aratat ca boala netratata avansase atat de mult incat nu mai era nimic de facut
   Asta se numeste genocid. sau poate doar crima.
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2015, 19:05)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  calugarul (Joi, 9 aprilie 2015, 23:07)

  dionis [anonim]

  felicitari pentru articol
 • +2 (6 voturi)    
  comentariu (Joi, 9 aprilie 2015, 23:11)

  Xorciser [utilizator]

  Am si eu o curiozitate semantica.

  "Tot cu predica, pe care nu a ţinut-o din altar, ci plimbându-se printre oameni. Nimeni din oraşul meu nu mai văzuse un preot coborându-se din altar pentru a predica."

  Predica in biserica se tine din "altar" sau din "amvon"?

  In rest sunt de acord cu articolul si cu comentariul lui "novator" de mai sus- si eu am fost intr-o situatie relativ similara doar ca nu am fost ateu ci mai mult sceptic-ultrarational pana la un moment dat.

  PS: am vazut ca ati discutat (tot pe teme semantice) despre "frate". Articolul spune clar de la inceput ca e vorba de un preot-calugar, iar calugarii sunt frati indiferent daca sunt catolici sau ortodocsi.
 • +1 (5 voturi)    
  adresa bisericii (Joi, 9 aprilie 2015, 23:59)

  aurora [anonim]

  Extraordinar de puternic articol, va multumim si dorim sa stim daca il putem gasi undeva pe fratele Iulian
  • -2 (4 voturi)    
   exista riscuri (Vineri, 10 aprilie 2015, 0:57)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui aurora

   Daca este catolic, iti schimbi religia pentru un preot in loc de un popa?
   • -2 (8 voturi)    
    Popa vs preot (Vineri, 10 aprilie 2015, 2:36)

    iulianjunior [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    Știi dumneata care e diferența dintre un popa si un preot? Eu regret ca un astfel de articol e umbrit de necunoscători ca dumneata. Eu sunt ortodox si cu regret văd ca au început popii sa se înmulțească si preoții sa fie tot mai rari, însă nu ii arunc pe toți in aceeași oala a infamiei. Eu personal nu neg faptul ca printre catolici n-ar exista si oameni providențiali, însă parca prea des aud de pedofili, de țiitoare in loc de soții... (Adică concubinaj in cazurile pe care le cunosc eu personal. Deci, cum sta treaba cu curvia? Si dumneata ii faci popi pe ortodocși???) Plus ca dacă e sa vorbim de adevăr... pana sa te grăbești sa scuipi un alt mesaj ca răspuns, vezi cum sta treaba cu CRUCIADA A IV-a. Eu personal nu pot vedea pe un slujitor al altarului cu sabia in mâna ... si săvârșind atrocități... ca dacă se întâmpla asta, singura întrebare pe care mi-o pot pune, este: cărui DOMN slujește???...
    • +9 (9 voturi)    
     simplu (Vineri, 10 aprilie 2015, 5:12)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui iulianjunior

     Exista popi multi si foarte putini preoti. Necunoscatorul de mine a spus-o fix in sensul in care a subliniat cunoscatorul de tine, dar esti mult prea habotnic pentru a nu face vreo diferenta intre ceva identic, dat fiind tonul raspunsului tau cucernic. Eu inteleg ca s-a sculat ortodoxismul in tine, dar mie mi se flfaie atat de catolici cat si de ortodocsi... INSA... procentul popilor ortodocsi, pe care-i amintesti si tu, a inceput sa fie foarte mare ca si influenta lor in viata laica de la NOI. Si cum puterea lor de santaj este data de marimea turmei, mi-am permis sa-i pun o intrebare unei credincioase care-si cauta popa/preot/whatever pe net.

     Referitor la "scuipat" mesaj, apreciez cum ai aplicat invatamintele religioase in viata de zi cu zi si nu am nevoie sa intorci obrazul pentru a ti-o da.

     Ref. catolici/ortodocsi/etc... TOTI sunt LA FEL. Turme diferite, conducatori diferiti, spirit de turma identic. Si lasa vrajeala, ca arma lui daniel este banul sau puterea sau imobiliarele. Pe ala nu-l mai vezi cu astea-n mana... Si daca un popa roman are o amanta sau mai multe, dintre drept credincioase, in timp ce are si o sotie... nu stiu daca nu este cumva mai rau fata de catolicul ala care are doar o tiitoare. Stii cum se numeste faza cu tiitoarea vs sotie cu amanta? Fariseism. Vezi... am folosit un termen religios. Juma' de ora l-am cautat in dex, sa mor...
     • +4 (4 voturi)    
      Ce?? (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:07)

      iulianjunior [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

      Draga "nevermind", n-am atacat persoana, nu neg mizeria din BOR, ba din contra, știu ca peștele de la cap se impute si in privința LOR nu neg ca ar trebuii o schimbare. Personal, nu am o problema cu articolul ci din contra, mi se pare foarte interesant.
      Singura mea problema e cu generalizarea pentru ca nu cred ca toți sunt la fel, iar când faci referire la preotul ortodox folosind termenul de "popa" mi se pare aiurea.
      Si nu sunt cucernic sau fanatic așa cum crezi tu; nici eu nu cred in ei, dar am avut ocazia sa cunosc oameni cu totul deosebiți între preoții simplii.
      PS a fost puțin exagerat comentariul meu, recunosc.
      • +4 (4 voturi)    
       exact (Vineri, 10 aprilie 2015, 15:52)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui iulianjunior

       Am ce am mai mult cu borsrl si ai ei reprezentanti de seama pentru ca ma afecteaza direct. Daca eram intr-o tara catolica cu aceleasi apucaturi, ma refeream la papasrl.

       Daca a intrebat de un alt slujitor al domnului, inseamna ca era un pic nemultumita de al ei, deci sanse de a fi popa, in sensul folosit de amandoi. Din articol, tipul pare a fi preot. "Testarea" credintei versus religie, prin comentariu, era bonus.

       Generalizarea provine din practica si, bineinteles, exista si exceptii. Stiu de preoti la noi, dar in biserici si zone obscure. Cei care reprezinta si definesc borsrl sunt popi si sunt de o majoritate covarsitoare care permite lejer generalizare.

       Voi, cei credinciosi, ar trebui sa incepeti sa curatati borsrl. Tu admiti lucrul asta, dar nu vrei sa stii restul...

       PS: dupa cum vezi, si raspunsul meu a fost alfel. In functie de ton ;)
       • 0 (0 voturi)    
        atentie: (Luni, 13 aprilie 2015, 15:13)

        kripton [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        ''Voi, cei credinciosi, ar trebui sa incepeti sa curatati borsrl''sunteti de o ignoranta uimitoare sau de rea crdinta cand spuneti asta.
        Nu putem face nimic,deoarece episcopii sunt alesi de catre puterea politica. manevra asta exista de la kogalniceanu si cuza.poporul se trezeste ca are episcop,fara sa-l intrebe nimeni
        Daca am face scandal,ne-ar afurisi. daca am merge mai departe cu protestele,intra jandarmii. de partea celor numiti de stapanire.
        Nu hirotonesc preoti daca nu primesc bani. si asa ajunge popa la mana sistemului,in care intra numai devenind simoniac....e bine gandita treaba.
     • 0 (0 voturi)    
      comentariu (Luni, 13 aprilie 2015, 15:08)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      de activist ateu. toti preotii sunt boaite ipocrite.
      cam la asta se reduce intelegerea voastra despre biserica.
      probabil la timpul oportun o sa faceti justitie. cu mitraliera,ca sa e frumos.
    • +6 (6 voturi)    
     Hai sa va raspund eu (Vineri, 10 aprilie 2015, 8:26)

     mithrill [anonim] i-a raspuns lui iulianjunior

     Amintiti de evenimente intamplate acum 800 de ani daca nu ma insel si acuzati pe drept slujitorii crucii din acele epoci. Sa ne amintim ca se cheama inca evul mediu si ca e supranumita perioada intunecata a istoriei omenesti. De ce sa nu revenim la evenimente mai recente? De ex din ultimii 50-80 de ani, cand biserica ortodoxa s-a asezat de-a dreapta celui pe care-l considera atunci tata, a sefului partidului comunist bolsevic. Angajatii bisericii sunt printre cei ce dadeau cu subsemnatul si punea pe hartie "taina spovedaniei"... Poate n-au purtat sabie, poate n-au ucis pe nimeni fizic (cu siguranta pe mai putini decat catolicii evului mediu) DAR au intinat complet increderea si solidaritatea ... credinciosilor. Dupa parerea mea acum trebuie sa recastige acea incredere risipita. Nu par sa-si dea seama de asta. E problema dumnealor.
    • 0 (0 voturi)    
     popa (Luni, 13 aprilie 2015, 15:05)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui iulianjunior

     este un termen medieval,apare in toate cronicile,preot e un neologism importat din franceza in sec 19. amandoua cuvintele inseamna exact acelasi lucru
     si da,auzim tot mai multe porcarii despre preotii catolici pt ca genul acesta de povesti cresc audienta,se vand bine. ele s-au intamplat mereu dar nu mereu exista o mass media dispusa sa le raspandeasca.
     la cruciada 4 ..... au si bizantinii vina lor. orasul a fost atacat din motive politice nu religioase. informati-va,cruciatii au fost chemati in ajutor de un print bizantin care dorea sa scape de un basileu uzurpator pt a-l pune pe tatal sau inapoi pe tron
     in plus,nu toti catolicii din armata cruciata au acceptat sa atace orasul.
     deci lucrurile nu sunt ceea ce credeti dvs ca sunt
 • +6 (12 voturi)    
  Un articol foarte bun (Vineri, 10 aprilie 2015, 0:26)

  Adrian Ion [anonim]

  In sfarsit un articol care aduce aminte de ce era alta data Hot News. Ca sa citez chiar subiectul, acest articol reuseste cu mare succes sa "exorcizeze" banalitatea nesfarsitelor discutii pe teme politice, dand sperante pentru normalitate.
  Felicitari autorului!

  Noapte buna tuturor.
 • +3 (5 voturi)    
  ma bucur (Vineri, 10 aprilie 2015, 1:00)

  NewLevel [anonim]

  Ma bucur pentru fratele Iulian. La mine n-a fost si nu e asa. La mine e lupta si incrincenare si foarte rar bucurie. La fratele Iulian e ca o floare care infloreste (presupun, nu stiu sigur). La mine e ca un tsunami: mare, puternic, maiestuos, infricosator. Un val mare care vine incet si sigur si matura tot.
  Pentru mine Dumnezeu e implacabil.
  • -1 (3 voturi)    
   Psalmul 42 (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:49)

   an [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

   Psalmul 42, versiunea Cornilescu
   1 Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!
   2 Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel Viu; când mă voi duce şi mă voi arăta înaintea lui Dumnezeu?
   3 Cu lacrimi mă hrănesc zi şi noapte, când mi se zice fără încetare: „Unde este Dumnezeul tău?”
   4 Mi-aduc aminte şi-mi vărs tot focul inimii în mine, când mă gândesc cum mergeam înconjurat de mulţime şi cum înaintam în fruntea ei spre Casa lui Dumnezeu, în mijlocul strigătelor de bucurie şi mulţumire ale unei mulţimi în sărbătoare.
   5 Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.
   6 Îmi este mâhnit sufletul în mine, Dumnezeule; de aceea la Tine mă gândesc, din ţara Iordanului, din Hermon şi din muntele Miţear.
   7 Un val cheamă un alt val, la vuietul căderii apelor Tale; toate talazurile şi valurile Tale trec peste mine.
 • +9 (11 voturi)    
  Crestin e de ajuns (Vineri, 10 aprilie 2015, 9:14)

  Obs [anonim]

  Observ in comentarii o falsa pozitionare
  Daca prima intrebare dupa citire a marturisirii acelui preot calugar e " este ortodox sau catolic", restul comentariului devine fals
  Isus nu a creat biserica sa pentru sensibilitati romane si bizantine (astea au fost facute "apoi", din interese politice si de influenta)
  Biserica lui Isus e una : "crestinismul"
  Altfel e pierdere de timp, caci orbiti de "schisma", nici nu vom vedea si nici pricepe adevarul învataturii lui Isus transmis prin Biblie
  Simplu !
  • +2 (4 voturi)    
   Sa ne amintim (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:37)

   bafomet [anonim] i-a raspuns lui Obs

   ca schisma nu s-a petrecut doar intre catolici si ortodoxi, ci exista peste 40000 de denomitatii, sunt mai numeroase decat versetele din biblie. Oare cine detine adevarul?
   • -1 (1 vot)    
    dumnezeu (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:53)

    jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui bafomet

    nu cred ca se pune asa problema. daca ar fi sa va raspund eu, as zice ca nici una dintre aceste denominatiuni nu detine adevarul. crestinismul este despre responsabilitate personala inaintea lui Dumnezeu ca si creator al vietii si al ordinii universale. In bilbie scrie ca Dumnezeu ii cunoaste pe cei ce sunt ai lui, iar credinciosii sunt indemnati la toleranta cu privire la aspectele asupra carora nu cad de acord.
    • 0 (4 voturi)    
     fireste (Vineri, 10 aprilie 2015, 16:12)

     bafomet [anonim] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

     putem spicui idei care ni se par potrivite contextului, in biblie se vorbeste insa si despre sacrificii, crime, dumnezeu care indeamna sa fie ucisi barbati, pastrate fecioare, lucruri teribile si inspaimantatoare.
     Iar pentru o experienta mai bogata avem Coranul, Epopeea lui Gilgamesh, Legendele Olimpului, Rigveda, Codicele Borgia, atat de multe idei temporare pentru un singur adevar transfix, sunt toate nascociri ale unui homo lipsit de sapienta.
     • -1 (3 voturi)    
      tipic (Vineri, 10 aprilie 2015, 18:25)

      jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui bafomet

      mesajul biblic este foarte clar si unitar, pentru cine vrea sa inteleaga. "cine crede si nu cerceteaza" ajunge sa vorbeasca asa cum o faci tu - o relativizare continua si dupa bunul plac din moment ce "concluziile" sunt stiute dinainte.

      o documentare cat de marunta e la indemana oricui. citez...

      Desi a fost scrisa timp de mai mult de 1500 de ani, de scriitori foarte diferiti, fiecare carte din Biblie este consecventa in mesajul ei. Aceste 66 de carti ne vorbesc despre istorie, profetie, poezie si teologie. In ciuda complexitatii, a diferentelor in stilul scrisului si a perioadelor vaste de timp, intre cartile Bibliei exista o concordanta extraordinara in ce priveste tema, faptele si referintele. Nimeni nu a putut planifica o imbinare atat de complicata de carti pe o distanta mai mare de 1500 de ani.

      Pentru “Razboaiele Galice” ale lui Iulius Cezar exista numai 10 copii rescrise in jur de 1000 de ani mai dupa momentul scrierii originale. Spre deosebire de aceasta opera, in ce priveste Biblia, exista peste 24000+ manuscrise ale Noului Testament, cel mai timpuriu datand cu 24 de ani dupa Cristos.

      Ar mai fi de vorbit despre profetii implinite s.a.m.d. Evident, nu am scris pentru tine care deja le stii pe toate, ci pentru oricare altul de buna credinta, care ar putea crede jumatatile tale de "adevar".
      • +1 (3 voturi)    
       fals amice (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 1:25)

       Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

       Probabil te informezi ca si talibanii doar de la lideri religiosi, biblia este o colectie de carti, si nu-i nici un miracol daca cei care le-au reunit au reunit doar ce li s-a parut ca era unitar. Au existat 87 de evanghelii si biserica le-a eliminat lasand doar 4 care erau foarte asemanatoare. Nu-i nici un miracol daca eu fac o colectie de carti despre :istorie, pai aleg ca biblia-istoria sa fie destul de unitara. Nu s-a implinti nici o profetie, ba chiar unele sunt ridicole, cum sa spui ca vor fi :cutremure razboaie, foamete (chestii super-generale), pai asta-i profetie ? o profetie ca sa vezi ca este ceva imposibil sa fie o scamatorie trebuie sa fie ceva foarte precis.
       • 0 (2 voturi)    
        profetii (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 14:00)

        jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

        profetiile la care ma gandeam eu sunt cele despre persoana lui Hristos sau cu privire la poporul Israel. implinite dupa sute de ani, inclusiv in epoca moderna. le gasesti in VT in Geneza, Isaia, etc.(cartea aia pe care inca o au si evreii, desi ei nu-l accepta pe Hristos - citeste acolo sa vezi cum s-au implinit toate in Hristos).

        Ce spui despre evanghelii e dezinformare pura. Daca gandim asa putem sa punem la indoiala intreaga istorie a umanitatii.

        Dar nu conteaza argumentele mele. Oricat de rationale si puternice, tu vei raspunde intotdeauna "fals amice". Pentru ca nu-i asa ? Crezi si nu cercetezi...
      • 0 (2 voturi)    
       Ca sa il parafrazez pe (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 12:03)

       bofamot [anonim] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

       Asimov, daca vrei sa devii ateu citeste atent biblia.
       Nu ar fi spatiu aici sa punctam inconsecventele din carte, de la parintii omului care au avut doi fii dintre care unul l-a ucis pe celalalt pana la modul in care este portrezitat dumnezeu diferit in diverse pasaje, la descenta lui isus sau momentul reinvierii, ca tot suntem in preajma sarbatorilor.
       Mi-as fi dorit sa raman sensibilizat de poezia bibliei, insa indemnurile la infanticid, crime, violuri, jertfele de animale pretinse au anulat aceasta optiune. Personal, recomand Legendele Olimpului.
       • -1 (1 vot)    
        Raman (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 12:21)

        bafomet [anonim] i-a raspuns lui bofamot

        mereu tulburat de cavalerii ce ii sar in aparare cu un zel etern, o pata rosie in istoria umanitatii ce a dat nastere unor copii teribili precum Malleus Maleficarum, ce a condus la atatea si atatea atrocitati.
        Te miri cum de au retras Suferintele tanarului Werther de pe rafturi, dar nimeni nu clipeste cand citeste cartea cartilor.
        • +1 (1 vot)    
         pata rosie (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 14:32)

         jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui bafomet

         Malleus Maleficarum este o carte scrisa in perioada inchizitiei. Nicidecum vreun personaj teribil asa cum lasi sa se inteleaga. Ceea ce spune destul de multe despre nivelul tau de informare - dincolo de impresia de cunoscator pe care te stradui sa o lasi. Dupa cum spuneam, daca iti face bine sa crezi si sa nu cercetezi, nu ai decat sa continui, dar nu e bine.
         • -1 (3 voturi)    
          Amuzant (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 18:47)

          Torquemada [anonim] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

          ca ai putea crede ca m-am referit la un personaj.
          Una dintre regulile unei dezbateri este sa eviti atacul la persoana, in acel moment dezbarea capata caracter de atac, insulta, altceva.
          Este ironic sa pomenesti cuiva despre crezuri cand aperi o carte cu serpi vorbitori, mame virgine, ciclopi si unicorni.
         • 0 (2 voturi)    
          Detin cartea (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 21:25)

          bafomet [anonim] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

          O dezbatere obiectiva ar trebui sa evite discreditarile personale, meteahna greu de surmontat.
          Eu nu vad cum se poate concilia o prelegere legata de crezuri nejustificate cu apararea unei carti in care apar miracole, serpi vorbitori, unicorni si alte lucruri exotice.
          • +2 (2 voturi)    
           hehe (Duminică, 12 aprilie 2015, 12:57)

           jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui bafomet

           cine vorbeste comunica si se comunica, dupa cum spunea T. Vianu. indiferent de ce ai intentionat sa spui, ramane ce ai scris. in conditiile in care zici ca stii, a confunda titlul unei carti cu vreun personaj teribil al inchizitiei "spune multe despre nivelul tau de informare" - nu imi ramane decat sa imi cer scuze daca ai intentionat in alt sens acea exprimare.

           dar cand despre cineva se spune ca se informeaza de la talibani sau e asemnat cu acei cavaleri cruciati sangerosi sau cu criminalii din perioada inchizitiei nu e discreditare personala ? hehe...

           si pentru ce ? pentru ca mi-am exprimat credinta in Dumnezeu ca si creator al vietii si al ordinii universale. nu am sustinut niecaieri inchizitia, nici crima si nici macar vreun cult religios. acestea nu sunt rezultatul crestinismului, ci dimpotriva, sunt urmarea a ceea ce crestinismul condamna: pacatul.

           in crestinism, fiindca tema articolului e in aceasta directie, este o explicatie pentru crima si toate tragediile care se intampla in lume: pacatul - insemnand departarea de la ordinea universala reprezentata de insusi persoana lui Dumnezeu. cine vede in pacat doar nerespectarea vreo uneia dintre cele 10 porunci - nu a inteles nimic din crestinism.

           pacatul - departarea de Dumnezeu - este sursa nenorocirilor ce se petrec in lume. deci, din punctul meu de vedere, cine isi reneaga creatorul si ALEGE sa renunte in a-l mai cauta se pozitioneaza de partea a ceea ce inseamna rezultatul pacatului(minciuna, crima, inchizitie, etc.).
 • 0 (2 voturi)    
  Cum il gasesc ? (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:05)

  ion [anonim]

  Vreau si eu sa ma exorcizez la el ? Mi-a zis un medic ca mi-ar face bine.
  Vorbesc cat se poate de serios .. :)

  Cum il gasesc pe dl ?
 • +2 (6 voturi)    
  multumesc (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:08)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  multumesc pentru articol d-le Mixich si mai ales pentru curajul de a scrie asa ceva. inteleg ca dvs. relatati un caz, dar insusi faptul ca ati abordat acest subiect cere ceva curaj. in special pe acest forum unde propaganda plina de prejudecati anti-crestine e la ea casa. traim intr-o lume apriga si inselatoare, in care cu greu mai gasim asemenea oaze de pace si inaltare sufleteasca. mai mult nu vreau sa detaliez...
 • 0 (2 voturi)    
  cum il gasim ? (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:02)

  ana [anonim]

  Puteti sa imi spuneti va rog cum il putem gasi pe dl exoercist ?

  Am nevoie de o exorcizare urgent!
 • 0 (2 voturi)    
  Chestiuni (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:02)

  Daniel [anonim]

  - Ce ne spun doctoratele la Bucuresti ? Cat credit au ?
  - Daca schimba doctorii / psihiatrii cat variaza procentul de indraciti ?
  - Ce competente are ca sa predea psihologia ?
 • 0 (4 voturi)    
  alegerea (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:32)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  In Biblie li se spune crestinilor ca in lume vor avea necazuri si ca vor fi omorati din pricina credintei lor. Mai scrie ca daca ne-am pus nadejdea in Hristos numai pentru lumea aceasta, atunci suntem cei mai nenorociti dintre oameni. problema este ca nici cei care se pretind cat de cat credinciosi nu traiesc crestinismul si nu il au pe Dumnezeu. odata ce il ai pe Dumnezeu, raspandesti lumina chiar si fara sa vrei, asemeni acestui preot - daca cele prezentate sunt reale, sper.

  "crede si nu cerceta" e un stereotip aplicat din superficialitate in mod fals credintei crestine. dimpotriva, credinta este o cautare continua a lui Dumnezeu, inclusiv punerea Lui la indoiala, o cercetare onesta a tuturor lucrurilor(stiintifice si nu numai) si in final alegere, doar fiindca mintea umana nu poate patrunde mai departe. unde nu mai poate mintea, continuam cu sufletul si cu spiritul. ca si credincios pot accepta fara probleme orice a demonstrat "stiinta" in mod indubitabil - in peste 20 de ani de "credinta" nu am trait nici o contradictie majora intre biblie/crestinism si stiinta.

  problema "stiintei" este ca unele teorii stiintifice sunt prezentate drept sigure, dupa care se revine asupra lor. de exemplu, celebrul Hawking, din cate am inteles tocmai si-a revizuit teoria cu privire la gaurile negre, dupa ce un fizician a demonstrat in mod matematic ca ele nu exista. "Demonstrarea matematică a inexistenţei găurilor negre îi va obliga pe fizicieni să regândească teoria privind originea Universului.". Nu stiu cat de reala este stirea, cat despre demonstratia matematica a inexistentei gaurilor negre e tot de domeniul credintei - desi am studiat cativa anid e matematica in facultate.
  • 0 (2 voturi)    
   generalitati (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 1:17)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

   Dar, ce aveti de nu ganditi rational ? de parca numai crestinii au necazuri si nedreptati, pai, hindusii, budistii, animistii africani traiesc fara necazuri ?
   • 0 (0 voturi)    
    contextul (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 14:52)

    jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    cineva a scris despre studentii ucisi in Kenya pentru ca ar fi fost crestini. e o replica la acel mesaj, doar ca nu a fost postata in continuarea acelei discutii.
 • +1 (3 voturi)    
  cum il gasim ? (Vineri, 10 aprilie 2015, 17:10)

  dna Mariana [anonim]

  Vreau sa ma exorcizeze si pe mine. Nu stiu daca mai am sau nu demoni dar ar prinde bine o exorcizare.

  Cum il gasesc pe dl exorcist ?
 • +1 (3 voturi)    
  Pardon? (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 1:32)

  jas [utilizator]

  "Pasiunea asta o înţeleg. Vorbim despre ea la toate întâlnire corporatiste, în toate atelierele noastre de hipsteri occidentalizaţi, prin toate revistele trendy, pasiunea despre care vorbeşte fratele Iulian e pasiunea despre care vorbesc şi starurile conferinţelor TED şi apostolii motivaţionali."

  Urasc textele la care trebuie sa te intrebi daca autorul vrea sa fie ironic. Se pare ca nu. Bun, atunci n-ai inteles nimic!

  Ia trenul de la Obor spre Bucuresti Nord, ora 20:20. Fericirea nu a fost niciodata atat de aproape.
 • -1 (1 vot)    
  Frumoasa pledoarie la manipulare si minciuna! (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 23:39)

  JohnFlower2 [anonim]

  Frumoasa pledoarie la manipulare si minciuna!:
  ''* La rugamintea lui, am schimbat prenumele prietenului meu.'' „Sunt fericit”, spune. „Sunt fericit, dar e o fericire ciudată. Nu sunt fericit că am două doctorate. Sunt fericit atunci când transmit un adevăr care văd că înseninează un om sau că îl despovărează”.
  Este ciudat doar faptul ca un ciudat are o fericire ciudata, chiar si pentru el!
  “Sunt un om foarte raţional şi nu suport superstiţia şi nici misticismul exagerat”, îmi spune fratele Iulian, care a primit de la episcopul său sarcina de preot exorcist.
  Nimic rational nu exista in superstitie, misticism, chiar de-ar fi moderate), sau exorcizare!.
 • -1 (1 vot)    
  Exorcizare. Ireal. (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 23:58)

  JohnFlower2 [anonim]

  ''Confirmă că are cazuri, dar mai puţin de 10% din toţi cei care ajung la el pentru aşa ceva. Mai întâi îi trimite la medic, îi trimite la psihiatru, îi trimite să-şi facă toate analizele.''
  El s-a dus la psihiatru sau si-le-a facut vreodata?.
  ''Sunt realităţi pe lumea asta care nu pot fi descrise.''
  La fel sunt si mai multe irealitati descrise cu lux de amanunte.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Actualitate | Opinii
Sâmbătă, 25 septembrie 2021
 
Sâmbătă, 25 septembrie 2021
 
Sâmbătă, 25 septembrie 2021
 
Vineri, 24 septembrie 2021
 
Vineri, 24 septembrie 2021

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by