Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, despre sesizarea Curtii Constitutionale de catre CSM si presedintele Klaus Iohannis, dupa votul in cazul Dan Sova, ca independenta Parlamentului e un principiu de la care nu va abdica si ca senatorii voteaza cum considera si nu asculta ordine de la nimeni, scrie Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Presedintele Senatului a afirmat ca a dat un mesaj puternic foarte clar, la nivel institutional, referitor la independenta Parlamentului si principiul separatiei puterilor in stat, principiu de la care nu va abdica.

"Vreau sa fiu foarte clar, Parlamentul nu va primi indicatii politice, cum sa voteze, de la nicio alta institutie. Votul imperativ este nul, dupa cum se stie. Membrii Parlamentului au dreptul sa voteze asa cum cred, pe baza audierii celor care sunt in anumite cauze (..) Fiecare parlamentar considera, individual, cum trebuie sa voteze si nu asculta ordine de la nimeni", a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a explicat si de ce s-a tinut cont, in interpretarea votului din plen, privind cererea de arestare preventiva a lui Dan Sova, de Regulamentul Senatului, precizand ca, atata timp cat articolul respectiv din Regulament nu e declarat neconstitutional, este in vigoare si se aplica.

"Daca Curtea Constitutionala va considera ca acea neconcordanta trebuie rezolvata, din acel moment, trebuie pusa in aplicare acea prevedere, prin modificarea Regulamentului", a mai spus Tariceanu, precizand ca si in cazul celei de-a doua cereri pentru arestarea preventiva a lui Darius Valcov se aplica acelasi Regulament.

Judecatorii Curtii Constitutionale vor analiza, pe 8 aprilie, cererea presedintelui Klaus Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte.