Drumul Romaniei catre euro

de Andrei Radulescu     Institutul de Economie Mondiala, Academia Romana
Miercuri, 11 martie 2015, 8:41 Actualitate | Opinii


In ultima perioada au avut loc o serie de dezbateri interesante pe tema aderarii Romaniei la Uniunea Monetara Europeana (Zona Euro). In cadrul acestora s-a tratat aspecte sensibile ale acestui proces: stadiul pregatirii, momentul aderarii, problema convergentei (nominale si reale), avantajele si dezavantajele, oportunitatile si provocarile asociate integrarii Romaniei in mecanismul monetar european. Tratatele semnate de Romania prevad aderarea la Zona Euro dupa integrarea in Uniunea Europeana (conditionat de indeplinirea unor criterii de convergenta), iar in ultimii ani autoritatile au stabilit mai multe termene pentru acest proces, amanate din cauza incidentei Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii).

 In prezent tinta propusa de autoritati pentru intrarea Romaniei in Zona Euro este 1 ianuarie 2019. Trebuie mentionat faptul ca si in perioada anilor de criza au fost state ale Uniunii Europene care au intrat in Zona Euro (Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania), ceea ce exprima ca integrarea monetara europeana este optiunea optima de politica economica pentru tarile din Estul Europei membre ale UE.

Privind evolutiile macro-financiare din ultimii ani se poate spune ca la momentul 2015 atat Zona Euro, dar si Romania se afla la inceputul unui nou ciclu economic, dupa mai multi ani de profunda ajustare.
Pe de o parte, Zona Euro a devenit mai puternica dupa consolidarea fortata (de piata) din perioada celor doua valuri ale crizei economico-financiare, aspect reflectat atat de cresterea competitivitatii internationale (exporturi record), dar si de reforma guvernantei economice (prin aplicarea normelor de micro-prudentialitate si de macro-prudentialitate).

Practic, se poate spune ca Zona Euro a invatat lectia oferita de Marea Recesiune (un soc simetric care s-a transformat in soc asimetric pentru unele economii membre ale regiunii), masurile implementate in ultimii ani vizand consolidarea, reducerea fragmentarii si relansarea convergentei economice in randul statelor componente.

Cu alte cuvinte, se poate spune ca Semestrul European, Compactul Fiscal, Uniunea Bancara sunt etape importante si decisive astfel incat fenomenele observate inainte de Marea Recesiune (convergenta in divergenta si divergenta in convergenta - reflectate de evolutia output gap-ului, dupa cum se poate nota in graficul de mai sus) sa se reduca in intensitate.

Pe de alta parte, Romania a trecut printr-un amplu si complex proces de ajustare macroeconomica dupa incidenta primului val al crizei economico-financiare mondiale. In prezent deficitul de cont curent se afla la minimul din ultimii 25 de ani (0,5% din PIB), iar finantele publice s-au consolidat (deficit bugetar sub 2% din PIB in 2014).
In urma acestui proces exporturile au atins maxime dupa maxime in ultimii ani, costurile de finantare in economie au scazut la minime istorice, iar sistemul bancar intern este solid si se afla in plin proces de insanatosire.


Se pot mentiona o serie de provocari pentru economia Romaniei pe termen scurt si mediu: relansarea durabila a investitiilor productive, reluarea sustenabila a convergentei economice catre media europeana, continuarea reformelor structurale si implementarea unui mix echilibrat de politici economice.
O abordare coerenta a acestor provocari este importanta pentru pregatirea procesului de aderare la Zona Euro. Integrarea monetara a Romaniei in Zona Euro trebuie privita ca un proces complex, cu profunde implicatii nu doar economice, dar si politice si sociale.

Tocmai de aceea se poate spune ca Marea Recesiune si ajustarea ulterioara au oferit o lectie economiei interne, care nu trebuie uitata ci aprofundata pentru a initia un proces de convergenta economica sustenabila nu doar pana la obtinerea pasaportului EUR, dar mai ales dupa.
Din aceasta privinta se poate spune ca acum este momentul optim pentru pregatirea aderarii la Zona Euro (dupa 6-7 ani de ajustare economica din temelii). Se ridica insa intrebarea cum sa pregatim aceasta integrare monetara, iar raspunsurile sunt deja cunoscute: prin stimularea antreprenoriatului, accelerarea reformelor structurale si implementarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung.

Astfel de masuri vor contribui la ameliorarea potentialului economic al Romaniei (aspect important pentru durabilitatea convergentei economice), puternic dependent in ultimele decenii de factorul capital.
In incheierea acestui articol voi sublinia principalele oportunitati si provocari ale procesului de aderare a Romaniei la Zona Euro.

La capitolul oportunitati ce decurg din acest proces se pot mentiona: accelerarea integrarii economice intre Romania si tarile din Zona Euro; un plus de transparenta la nivel de preturi si costuri; noi oportunitati investitionale (noi intrari de capital strain); stabilitatea sectorului bancar; ameliorarea imaginii economice in fata pietelor financiare, a investitorilor straini; Romania va avea o moneda globala.

In ceea ce priveste provocarile aderarii la Zona Euro se pot mentiona: implementarea unui mix echilibrat de politici economice (evitarea boom-bust); accelerarea reformelor structurale; automatizarea fluxurilor/transparenta/sustenabilitate bugetara; un comportament investitional si de consum sustenabil pe termen lung; accelerarea investitiilor in cercetare, dezvoltare, inovare, brand de tara si infrastructura.
Nu in ultimul rand, subliniez faptul ca este foarte important sa cultivam spiritul convergentei economice europene si al antreprenoriatului (inclusiv prin educatie financiara). Convergenta economica nu este o tinta, este un proces continuu, permanent. Astfel, pentru a evita experienta Greciei este foarte important ca acest proces de convergenta sa continue si dupa aderarea la Zona Euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3437 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  articolul (Miercuri, 11 martie 2015, 10:09)

  mary [anonim]

  asta e de ras sau de plans nu stiu sigur....
  ".... Semestrul European, Compactul Fiscal, Uniunea Bancara sunt etape importante si decisive astfel incat fenomenele observate inainte de Marea Recesiune (convergenta in divergenta si divergenta in convergenta - reflectate de evolutia output gap-ului"
  o insiruire de vorbe goale si de altele savant construite astfel incat sa nu le inteleaga nimeni.

  Guvernantii nu vor sa treaca la moneda unica pentru ca astfel s-ar vedea cat de mari sunt discrepantele dintre noi si restul UE la toate capitolele cat si gaosenia lor cu privire la succesele rasunatoare realizare pana acum in domeniul economic. Ar fi prea evidente.
 • -4 (6 voturi)    
  Zona € (Miercuri, 11 martie 2015, 10:29)

  Catalina [anonim]

  Zona € se afla intr-o mare criza ..€ este slabit fortat( aruncat bani pe piata de Draghi-60 miliarde /luna!!) si Grecia probabil va iesii in curand.urmeaza Franta,Spania ,...Doamne fereste de intrarea RO...oricum aceasta forma a zonei € nu are viabilitate..max.1-2 ani. Solutia intermediatara ar fi nord-sud €..
 • +1 (5 voturi)    
  OPRITI IMBECILITATEA (Miercuri, 11 martie 2015, 11:12)

  Nicolescu Ivan [anonim]

  In dezastrul in care se afla romanii in prezent, dupa ce au fost talhariti, jefuiti si saraciti de catre politicieni, cu taierile de salarii si pensii si de catre institutile financiare de creditare care activeaza in Romania, aflati intr-o complicitate totala pentru distrugerea sigurantei financiare a romanilor, a vorbi despre aderarea la zona euro este ca si cum ti-ai dorii sa tii o bomba cu ceas in brate. Romania nu are infrastructura de nici un fel, Romania nu are investitii strategice la nivelul intregului teritoriu, nu are planuri de dezvoltare multianuale, nu are o productivitate ridicata si constanta, nu are o putere de cumparare sustenabila aderarii la euroland, nu are are un salar minim net de 300 de euro, nu are o lege a salarizarii unitare, nu are o pensie minima neta de 150 de euro, nu are un sistem bancar operational constructiv ci distructiv si lista poate continua cu cea ce romanii si Romania NU ARE ca sa adere la zona euro in mod viabil. Aderarea la euro-land cu parametrii economico-financiari, sociali, din prezent si cu abuzurile extrem de grave comise de institutile financiare de creditare, va fi un fiasco total pentru romani. Restul sunt bla-bla-uri ale politicienilor corupti si ale bancherilor si angajatilor din banci.
  • +1 (1 vot)    
   nici Dvs. domnule Nicolescu... (Miercuri, 11 martie 2015, 13:40)

   VW Bora [anonim] i-a raspuns lui Nicolescu Ivan

   ...nu mai citiţi ziare şi nu vă mai uitaţi la ştiri?! Altfel nu-mi explic cum de aţi reuşit să vă păstraţi gândirea limpede! Oricum, felicitări!
  • 0 (0 voturi)    
   Ba e chiar invers (Miercuri, 11 martie 2015, 19:20)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Nicolescu Ivan

   Dvs uitati un lucru esential: aproape toate platile pe care le fac romanii - si cei mai saraci, dar si cei mai bogati - sunt de fapt in Euro.
   Ba chiar mai rau, cursul de schimb este unul fantastic, peste cel real, asa incat suntem jefuiti a doua oara, la fiecare plata.
   Asta se intampla, repet, la aproape toate platile.
   Deci, daca trecem la euro, unde e problema?
   A, pot sa inteleg retinerea unuia ca guvernatorul BNR, a carui influenta va scadea brusc.
   Ii inteleg si pe majoritatea patronilor, cei care castiga in euro si platesc angajatii in RON, salariile ramanand constante, indiferent de cursul de schimb. Stiti oare cat de multi angajati sunt fortati sa-si schimbe locul de munca, doar ca sa poata negocia un nou salariu ?

   Sa lasam bla-bla-urile si pseudo-explicatiile si sa vedem cui foloseste sa nu trecem la euro.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by