Nedumeriri crestine despre ora de religie

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 3 martie 2015, 10:28 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Nu sunt împotriva existenţei orei de religie în şcoală. Dimpotrivă. Mie mi-a fost predată de un om bun şi deschis şi, în gimnaziu fiind, abia aşteptam să vină. Dacă şi la fizică aş fi avut un profesor atât de inteligent, acum nu mi-aş fi amintit viaţa lui Toma d'Aquino, ci legea lui Kirchhoff. Dar mă nedumireşte foarte asaltul mediatic al Bisericii Ortodoxe Române.

Mă nedumireşte pentru că Patriarhia nu a simţit nevoia să orchestreze campanii mediatice de o amploare similară împotrivă copiatului la bacalaureat. Nu a filmat vedete care să-i mustre pe medicii care condiţionează actul medical. Şi nici clipuri virale cu preoţi cunoscuţi care să explice de ce mizeriile gen Badea sunt nocive pentru sufletul privitorului.

Toate - subiecte morale de competenţa Bisericii.

Mă nedumireşte faptul că BOR pare a se urni cu spor în special atunci când interesele instituţionale îi sunt puse în pericol. Că este discretă cu privire la scăderile morale evidente şi larg răspândite din clasa politică, dar strigă în gura mare atunci când influenţa îi este doar puţin ameninţată. Că sugerează, în multe dintre aceste videoclipuri, că toleranţa şi adevărul pot fi învăţate doar în timpul unei ore de religie.

Dar asta nu e adevărat. Căci nu există dovadă mai limpede a existenţei unui Creator decât felul minunat în care este construit corpul uman. Şi nicăieri nu înveţi mai multe şi mai clare despre asta decât la ora de biologie. Şi unde te poţi uimi mai abitir despre ordinea existentă în univers decât în timpul orelor de fizică? Iar despre frumos... îngerii lui Rafael, şi Buna-Vestire a lui Da Vinci, şi Chemarea lui Matei a lui Caravaggio. Oh, ce miezoasă ar fi ora de desen în care profesorul ar povesti despre picturile astea.

Părintele Petrică, cel cu care am făcut eu ora de religie, ne-a povestit şi despre sfinţi, dar şi despre neuroni. Şi despre îngeri, dar şi cum unii dintre ei au căzut. Şi despre poruncile Bisericii, dar şi despre greşelile ei. Dar un părinte Petrică şi alţii ca el nu apar în videoclipurile folosite de BOR pentru a promova ora de religie.

Apar însă felurite vedete care vorbesc despre adevăr, despre toleranţă sau despre poporul român. De ce BOR i-a ales pe ei, nu pe alţii? Pentru că sunt mai toleranţi decât noi? Sau mai români sau mai apropiaţi de adevăr? Nu.

Au fost aleşi doar pentru că sunt mai celebri. Celebritatea folosită drept criteriu prim pentru a-i selecta pe cei care să vorbească despre adevăr şi toleranţă? Asta mă nedumireşte. Să vinzi ora de religie la televizor folosind metodele prin care promovezi un şampon sau impui un nou salam pe piaţă? Asta mă nedumireşte.

Nu sunt împotriva existenţei orei de religie în şcoală. Dar nici împotriva părinţilor care aleg să-şi retragă copilul de la această oră. Le înţeleg ezitările, nedumerirea. Pentru că le simt şi eu. Dar sunt liniştit. O mamă ştie atunci când copilului îi este predată religia de către un părinte Petrică. Şi atunci nu are nevoie de niciun Patriarh şi de niciun Puric care să-i spună dacă să-l trimită sau nu la acea oră.

Dar dacă nu are norocul ăsta, atunci o oră ascultând un cânt bizantin sau un cor gregorian e un timp folosit mult mai înţelept. Mai ales dacă cei doi, mamă şi copil, ascultă acel cânt împreună.

PS. Da' nenea ăsta din imagine, connect-R, nu e cel care cânta "mai dă-te-n dragostea mea"? Că dacă el e, sunt şi mai nedumerit :)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32626 vizualizari

 • +35 (55 voturi)    
  Excelent articol. Ca intotdeauna d-le Mixich (Marţi, 3 martie 2015, 10:52)

  Excelsior [utilizator]

  Felicitari si spor inainte!
  • -46 (60 voturi)    
   este oarecum de inteles pozitia autorului (Marţi, 3 martie 2015, 11:21)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   Catolicilor nu le convine ca ortodocsii se catehizeaza ortodox la scoala. 'Perspectiva crestina' despre care vorbeste autorul, citand sporadic din 'sfinti' catolici, e un bluf. Multi doresc schilodirea a tot ce e ortodox azi, dandu-se crestini. Domnul Mixich nu face altceva decat sa continue linia urmata de inaintasii dansului cu cruciadele si arderile pe rug. Toate in numele... 'crestinismului' catolic. E si asta o perspectiva...

   Autorul gaseste nenatural ca Biserica sa ia atitudine ieri impotriva interzicerii unei amarate ore de religie in scoala, dar nu gaseste nenatural ca in fiecare zi sa se publice mormane de maculatura in presa despre cat de rea este aceasta amarata de ora, de cat de rai sunt profesorii de religie sau popii. Domnule autor, sunteti cel putin suspecti. Nu va mai dati crestini, ca nu va crede nimeni.

   Cum i-a zis si Mantuitorul unei anumite persoane: ce trebuie sa faceti, faceti mai repede...
   Haideti, stim ca au fost altii mult mai sangerosi inainte, dar aveti potential sa-i depasiti.
   • +31 (45 voturi)    
    catolici-ortodocsi etc (Marţi, 3 martie 2015, 12:34)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    probabil ca daca te intreaba cineva carei religii apartii, spui ca esti ortodox.fals.nu exista religie ortodaxa.nici catolica.nici protestanta.religia se cheama Crestinism.toate "cultele","riturile","denom inatiunile" sunt rezultatul luptei pentru Bani,Influenta si Putere de-a lungul secolelor si nu au nicio legatura cu religia.
    • -24 (38 voturi)    
     e bine macar ca nu ai niciun dubiu (Marţi, 3 martie 2015, 12:50)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui grongobar

     si ca poti afirma cu hotarare ca altii cred prost, si numai ce crezi tu e corect.
     • +9 (29 voturi)    
      adica cum? (Marţi, 3 martie 2015, 13:38)

      andrei [anonim] i-a raspuns lui gogu

      adica cum, se publica articole despre relele facute la orele de religie? adica ce ai vrea, sa ne facem ca nu sunt, sau cum? adica daca se scrie despre un lucru rau, tu vezi ceva anormal? inseamna ca problema e la tine si ma lasa rece daca crezi ca numai ce spun eu e corect sau nu.

      in conditiile in care popii fac numai tampenii, sunt ahtiati dupa bani si putere, e fenomenal ce repede strang randurile in jurul unei amarate de ore? cand nu era religie (eu nu am prins si ce bine a fost) cum era? murea cineva sau ce?

      autorul articolului de asta se mira, de cat de repede se face scut in jurul unei ore in conditiile in care niciodata nu se ia insa atitudine impotriva profesorilor de religie ce o iau pe aratura.

      de articolul cu profesorul ce ii punea pe copii sa comita fals in acte, imitdand semnatura parintilor nu zici nimic? ti se pare firesc? adica daca de la cativa anisori ii inveti cu ilegalitatile, pai la 20 sunt coruptii coruptilor, sau pe stilul romanesc "descurcareti".
     • +11 (25 voturi)    
      hotarare (Marţi, 3 martie 2015, 13:59)

      grongobar [utilizator] i-a raspuns lui gogu

      daca revad comentariul dvs am vaga impresie ca vad mai mult decat hotarare in afirmatii.sa fie un pic de bigotism ?
    • +4 (8 voturi)    
     Exceptional raspuns! (Marţi, 3 martie 2015, 14:02)

     CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     .
    • -1 (19 voturi)    
     da? (Marţi, 3 martie 2015, 15:33)

     lukuss [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     Într-adevăr, religia e creștinismul iar ordoxismul, catoligismul, protestantismul sunt doar confesiuni ale acestei religii. Din păcate și între intelectuali auzi expresia „religia ortodoxă”... darămite între oamenii simpli.

     Referitor la cauza apariției acestora... te cam înșeli. Oamenii care au dat startul reformelor în creștinism au fost oameni plini de intenții bune doritori ca lumea să înțeleagă că creștinismul înseamnă credință, pace, dragoste față de aproapele, onestitate, toate acestea citind din Biblie și argumentînd ceea ce promovau. Ei, practic, au dorit schimbarea în Biserică și nu ruperea ei. Dar au fost alții, doritori să continue cu vînzarea indulgențelor și alte metode de cîștig, astfel că ruperea s-a realizat.

     Concluzia este că reformatorii nu au luptat pentru bani, influență și putere, că nu știu să fi avut vreunul ci pentru trăirea credinței.
     • +7 (15 voturi)    
      Trezirea, buna dimineata.. (Marţi, 3 martie 2015, 15:57)

      mopsu [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

      aceia de care vorbesti sunt morti de mult, cei de azi arata si se comprta ca manelistii...
      • -3 (5 voturi)    
       scoala si te culca (Marţi, 3 martie 2015, 21:48)

       lukuss [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

       aceia au creat denominatiunile, despre care vorbea colegul mai sus si era vorba de interesele lor, nicio legatura cu modul in care a trait.

       Iar daca dumitale in oamenii care se comporta ca niste manelisti vezi reformatori... te salut!
     • +6 (18 voturi)    
      reformele (Marţi, 3 martie 2015, 16:25)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

      reformele in crestinism nu au aparut datorita vointei bisericii, ci impotriva vointei bisericii. Se cheama ILUMINISM... (PS: cativa oameni au murit in numele domnului, altii au pribegit, din cauza rezistentei bisericii la reforma).
      • 0 (6 voturi)    
       inutila (Marţi, 3 martie 2015, 21:49)

       lukuss [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

       completarea ta. Nu am zis nicaieri ca ar fi aparut datorita vointei bisericii.
       A aparut datorita intentiilor pure ale unor oameni, oameni pe care biserica de atunci evident, i-a condamnat.
       • +1 (3 voturi)    
        Reforma (Miercuri, 4 martie 2015, 4:11)

        Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

        Punctele principale din doctrina rebelilor, sola scriptura si sola fide, sunt evident false. Adevarata reforma a fost contra-reforma
      • 0 (2 voturi)    
       iluministm (Miercuri, 4 martie 2015, 10:23)

       MPS [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

       Iluminismul si biserica ce s-a opus, era valabil pentru Biserica Catolica - NU E VALABIL LA NOI ...
     • +1 (5 voturi)    
      religia ca istorie (Miercuri, 4 martie 2015, 9:16)

      ovidiu [anonim] i-a raspuns lui lukuss

      Ceea ce este interesant este ca sociologii au gasit o stransa legatura intre regresia umanitatii ( intoarcerea in pesteri) si fundamentalismul religios.
      Popoare mari care si-au adus contributia insemnata in matematica, fizica, astronomie au ajuns datorita unei carti sfiinte sa regreseze social, sa ajunga la practici de evul mediu.
      Cultul ortodox ca mai toate cultele, are o structura organizationala de timp stat in stat, au "rege", secretari, ministrii lor ( de contructii biserici, de educatie). Interesul unui stat condus de OAMENI (cu pacatele lor) este sa-si pastreze structurile, altfel spus fiecare tine cu dintii de postul sau (pe care l-a cumparat cu bani grei).
    • +5 (9 voturi)    
     Excelent, excelent (Marţi, 3 martie 2015, 15:46)

     mopsu [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     purul adevar, fiind crestin trebuie sa aleg ce spune manelistul sef , ce spune papa sau ce spun diferitele "in - secte " si sa nu cred in ce vreau eu...
    • -1 (1 vot)    
     pune mana pe o carte (Miercuri, 4 martie 2015, 10:42)

     r [anonim] i-a raspuns lui grongobar

     Probabil ca daca citeai mai mult, nu spuneai prosti. Crestinii. de la marea schisma incoace, s-au impartit in Catolici si Ortodocsi. Sun dogmatici si ideologii diferite.
   • +9 (17 voturi)    
    Totusi (Marţi, 3 martie 2015, 16:01)

    01101 [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Nimeni nu interzice religia in scoli. Doar o face optionala. Ceea ce mi se pare normal. Pentru ca spre exemplu si inainte cei ce erau protestanti puteau opta sa nu faca ora de religie la scoala pentru ca era diferita de a lor. Cu timpul insa a aparut alt curent care pune la indoiala existenta religiei in general. Mi se pare normala procedura care a fost adoptata recent. Cine vrea, va face religia oficiala a Romaniei, crestin ortodoxismul, iar cine nu, va studia religia la locul de intalnire stabilit de religia elevului respectiv sa u nu va face.

    Avand in vedere campania electorala trecuta unde anumiti preoti ortodocsi s-au facut de ras public prin practicile lor, era normal ca toata lumea sa fie nemultumita de ora de religie unde se preda acea religie care e reprezentata si de acei preoti cu o imagine patata.

    In fine, ca bonus, romanii sau populatia de pe teritoriul Romaniei nu a fost mereu crestina. A devenit crestina.
    • +4 (4 voturi)    
     intreb si eu: (Marţi, 3 martie 2015, 21:54)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui 01101

     De ce protestantii nu se oftica la fel ca BOR?
     Oare nu pentru ca au inteles ca cei carora le pasa de educatia religioasa a copiilor o asigura intai in cadrul familiei, si apoi (suficient ca sa poata alege daca vor sa fie crestini) in bisericile lor?!

     PS-Initial credeam ca o istorie a religiilor ar fi probabil justificata, dar apoi am vazut ca e propusa chiar din ciclul gimnazial... Atunci, il prefer si eu pe cineva gen ...Petrica.
    • +1 (1 vot)    
     religia sau RELIGIILE Romaniei? (Miercuri, 4 martie 2015, 10:37)

     da, TOTUSI [anonim] i-a raspuns lui 01101

     Ati spus o MINCIUNA! Desi cultele recunoscute in România sunt multe... BOR se lupta programatic pentru monopol inclusiv constitutional iar atentie: PROTOCOLUL privind predarea religiei MEN il are DOAR CU BOR. TREBUIE CHEMATI LA DNA cei care au favorizat asa ceva si s-ar putea sa avem surprize! de ce nu se semneaza protocoale si cu celelalte culte in aceleasi conditii favorabile? Cui îi este frica de predarea religiei? BOR!?
    • +1 (1 vot)    
     religia oficiala (Joi, 5 martie 2015, 17:30)

     jhn [anonim] i-a raspuns lui 01101

     Arata-mi si mie unde este specificat in Constitutia Romaniei ca Ortodoxia este religia oficiala a Romaniei !!! De-aici ar trebui sa incepi sa-ti reformulezi comentariul. Cat despre predarea religiei in scoli, sunt de acord, insa as vrea sa se predea religia (BIBLIA), nu religia ortodoxa sau oricare alta !!!
   • +4 (10 voturi)    
    Unde e vorba de INTERZICEREA orei de religie? (Marţi, 3 martie 2015, 16:19)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Ce mincinos ordinar!!!
    • -10 (16 voturi)    
     pai uita-te ce e prin scoli (Marţi, 3 martie 2015, 16:50)

     magus [anonim] i-a raspuns lui Alui

     ca in multe locuri li se pun piedici celor care vor sa depuna cererile pentru ora de religie.
   • +5 (5 voturi)    
    este de neinteles uin astfel de comentariu azi (Marţi, 3 martie 2015, 21:21)

    hashdoio [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Citind comentariul dumneavoastra, ma intreb cum poate cineva care se declara crestin sa spuna cuvinte incarcate de atata ura fata de alti oameni, diferiti doar prin aceea ca nu sunt ortodocsi.
    Sunt catolic si nimeni din mediul in care am crescut nu are ceva cu credinta diferita a altora, nu este antrenata in "cruciade" ascunse sau la vedere.
    Dumnezeu - pentru cei care cred - este Tatal nostru al tuturor, nu ne-a creat ortodocsi, catolici, protestanti, musulmani...; indiferent de religia in care am crescut, suntem FRATI. Un lucru frumos ar fi ca fiecare om sa deprinda aceasta arta de a trai ca un frate al celor cu care se intalneste in viata.
    Domnul Andrei Plesu - nu este catolic - spune ca atunci când frica de Dumnezeu dispare, toate celelalte frici, mici şi mari, invadează scena în devălmăşie. Ce fel de frica se afla in spatele cuvintelor dumneavoastra?
    As adauga un lucru de altfel evident si anume, ca autorul articolului nu pune in discutie ora de religie - puteti descoperi asta recitind fara ura randurile de mai sus.
   • +1 (1 vot)    
    mai da-te-n dragostea mea (Miercuri, 4 martie 2015, 10:04)

    vladf [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    Sunt 35-36h daca exista doar una pe saptamana.
    Cred ca este suficient timp pt. un brain wash, avand in vedere varsta ..... hai bre ne lasi
    Sa nu mai fie finantata biserica de la stat si fiecare enorias sa plateasca taxa catre biserica de care apartie, sa vezi atunci somaj si atei.
  • -12 (22 voturi)    
   Credinta - SINGURUL domeniu care se schimba in RO (Marţi, 3 martie 2015, 11:39)

   Fabricat la TV - in Romania [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   la presiunea credinciosilor, adica a celor pe care institutia ii slujeste


   In rest, de 25 de ani, Televiziunile si politica schimba Romania exclusiv dupa viziunea unor elite care n-au niciodata contact direct cu populatia pe care-o manipuleaza

   Nimeni nu cunoaste regulile dupa care suntem condusi de media acolo unde suntem condusi, nimeni nu intreaba si nimeni nu are nici macar acces la cei care stabilesc aceste politici.

   Populatia e pentru ei, doar un obiect in acest proces, nu si subiect care participa si schimba - ca in credinta . Credinta a ramas e singurul domeniu din Romania in care cei condusi influenteaza pe cei care iau decizii si nu invers. Unless, vreti sa-l "conduceti" si pe-asta
   • +14 (18 voturi)    
    Cum (Marţi, 3 martie 2015, 12:12)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Fabricat la TV - in Romania

    nu ai acces si control domnule la media? Poti inchide televizorul. Nu e greu.
    • +9 (11 voturi)    
     ... cine "inchide" mintile idiotizatilor-Tv (Marţi, 3 martie 2015, 12:25)

     sestra [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

     despre care tot Tv ne spune apoi ca "EI au dreptate pt. ca sunt multi"

     asa se creaza "multimi"care sa legitimeze artificial ceva ce nu exista de la sine
     • +4 (8 voturi)    
      . (Marţi, 3 martie 2015, 12:28)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui sestra

      Asta se aplica atat religiei cat si media... mai mult religiei, din punctul meu de vedere
      • -6 (10 voturi)    
       credinta cultiva discernamantul - media anihileaza (Marţi, 3 martie 2015, 12:57)

       Diferenta [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

       la credinta nu vii cu arcanul ori cu Reclama-TV


       imi cer scuze, dar tu ai o agenda, nu o nedumerire, asa ca, la revedere
       • +4 (10 voturi)    
        pai (Marţi, 3 martie 2015, 14:12)

        mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Diferenta

        in toata dezbaterea despre ora de religie in scoli este vorba despre faptul ca se incerca aducerea copiilor la ora cu arcanul... cred ca putem sintetiza astfel
     • -1 (5 voturi)    
      . (Marţi, 3 martie 2015, 12:28)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui sestra

      Asta se aplica atat religiei cat si media... mai mult religiei, din punctul meu de vedere
     • -1 (5 voturi)    
      . (Marţi, 3 martie 2015, 12:28)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui sestra

      Asta se aplica atat religiei cat si media... mai mult religiei, din punctul meu de vedere
  • -6 (8 voturi)    
   Marginalizarea artificiala e tot o manipulare (Marţi, 3 martie 2015, 12:35)

   Fabricat la Tv - in Romania [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   Cand nu reuseste decat sa actualizeze valoarea credintei la un nivel nou;


   ce bine ar fi fost sa faca acelasi lucru si cu amarata noastra de inteligenta antreprenoriala care sa nasca romani cu afaceri proprii, siguri de ei si de ne-clintit de niciun comunism

   cred ca marginalizarea credintei e facuta intentionat, pt. ca altfel pun rusii in loc o cultura crestina re-inventata
  • +1 (17 voturi)    
   Excelent articol - o lae (Marţi, 3 martie 2015, 13:32)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   Da, dnul Mixich a avut articole bune, dar nu e cazul acum.

   Dle Mixich, mi-e teama ca si biologia v-a fost predata de un parinte Petrica. Doar in felul asta ati fi putut intelege din orele de biologie ca felul minunat in care e construit corpul uman e dovada existentei unui creator.

   Cu atat mai trist cu cat cel ce se pune in aceasta pozitie caraghioasa de a contrazice consensul stiintific e, daca nu gresesc, absolvent de medicina.
   • +1 (5 voturi)    
    sa fi fost la fel de caraghiosi (Marţi, 3 martie 2015, 21:44)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

    ....laureatii pemiilor Nobel pentru Medicina ? Si la fel de in contradictie cu consensul stiintific al acelor zile?

    Wikipedia remarca: In lucrarea 100 Years of Nobel Prizes se mentioneaza ca doar intre 1901 and 2000 (65.4%) din laureatii premiilor Nobels, au fost Crestini...
    In general,cei declarati Crestini PRACTICANTI au primit 78.3% din toate premiile Nobel pt. Pace, 72.5% pt Chimie, 65.3% in Fizica, 62% in Medicina, 54% in Economie and 49.5% din premiile pt literatura.
    • +3 (5 voturi)    
     Crestini, poate (Marţi, 3 martie 2015, 23:24)

     zigzag [anonim] i-a raspuns lui baimarean

     dar "1.6% have identified as Eastern Orthodox". De unde deducem fie ca e irelevanta religia, fie o consideram relevanta si ortodocsii devin atunci neglijabili pe scara valorilor mondiale.
     Tu ai introdus argumentul, tu sa te speli cu el pe cap.
    • +3 (3 voturi)    
     Oricum, mai caraghios decat Papa (Miercuri, 4 martie 2015, 3:03)

     cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

     Unu la mana, castigatorii de literatura si pace, pot fi exclusi, alea nu sunt stiinte. Doi la mana, statistica pe care o citati imi aminteste de ce spunea Twain (There are 3 kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.): pai daca sunt 65% crestini, 22% evrei (sa admitem ca unii or fi fost crestini, altii atei dintre ei), inca cativa alte religii, unde ajungem? Ca sunt 10-15% castigatori de premii Nobel fara dumnezeu?!

     Nu stiu exact ce vrea sa spuna acea statistica prin 'crestin'. Sub avalansa evidentelor, termenul 'crestin' e foarte relativ, se uita in cartea aia prafuita si intelege fiecare ce vrea. De fapt, in intimitatea lui, cred ca orice 'crestin' intelege ca nu sunt decat niste basme acolo, dar spera pana la capat ca macar o promisiune nu e vrajeala: viata vesnica. Ce mai inseamna azi 'crestin' daca si Papa admite teoria evolutiei?

     Iar daca cu o mana de oameni, evreii au luat 20+% din premiile Nobel, ce facem, ne convertim la mozaism? Pare o religie mai belea.

     Niste linkuri pt dvs:
     http://www.freethoughtpedia.com/wiki/Scientists_and_atheism
     https://www.youtube.com/watch?v=De6j01DCsZM

     Iar ca sa observati trendul, deschideti din 10 in 10 ani http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism (da, punctul ala negru de pe harta suntem eu, dvs si dle Mixich, dar fiti neindoit, cu timpul ne albim si noi).
 • +15 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 martie 2015, 10:53)

  [anonim]

  • +9 (23 voturi)    
   Felicitari (Marţi, 3 martie 2015, 11:11)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui

   Crestinismul e noul extremism islamic. Superb
   • +2 (14 voturi)    
    Nu chiar (Marţi, 3 martie 2015, 13:19)

    sile [anonim] i-a raspuns lui xolv

    Dar ortocsii au manifestari mult mai apropiate de islamism decat de catolicism sau bisericile reformate.
    • -1 (11 voturi)    
     Care sunt alea? (Marţi, 3 martie 2015, 13:41)

     xolv [utilizator] i-a raspuns lui sile

     Poligamia, burqa, justitia shariei, lapidarea, pedeapsa cu moartea, promisiunea virginelor ?
     • +7 (11 voturi)    
      Nu (Marţi, 3 martie 2015, 15:23)

      sile [anonim] i-a raspuns lui xolv

      Intoleranta fata de cei diferiti.
      • +4 (8 voturi)    
       corect! (Marţi, 3 martie 2015, 15:45)

       lukuss [utilizator] i-a raspuns lui sile

       E vorba de atitudine și chiar fapte.
       Sunt persoane care trăiesc sub amenințări de tot felul(„nu mai dormi acasă”, „să-ți dea ei de mîncare”,„mă faci de răs în sat”, „ai schimbat religia în care te-ai născut, huoo!”) și chiar bătăi(din partea soților, părinților) pentru că au îndrăznit să-și „schimbe religia”. Ghici unde se mai întîmplă asta: India și țările africane.
       • -2 (10 voturi)    
        Si (Marţi, 3 martie 2015, 16:26)

        xolv [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

        Si care e legatura directa cu religia ? Sau mai nou religia e vinovata pentru toate relele din lume ? Ti se pare ca se mai fac casatorii aranjate ? Total irelevant.
        • +3 (3 voturi)    
         simplu (Marţi, 3 martie 2015, 21:53)

         lukuss [utilizator] i-a raspuns lui xolv

         legatura e prin popii care promoveaza astfel de idei si chiar indeamna la astfel de lucruri.
      • -2 (6 voturi)    
       Care sunt cei diferiti ? (Marţi, 3 martie 2015, 16:27)

       xolv [utilizator] i-a raspuns lui sile

       Chinezi, arabi, italieni ? Homosexuali, catolici, ce ?
       • +2 (4 voturi)    
        pai (Marţi, 3 martie 2015, 22:09)

        lukuss [utilizator] i-a raspuns lui xolv

        vorbim despre nationalitate, despre orientare sexuala sau despre religie?
        Intrebarea ta e futila.
      • -4 (8 voturi)    
       Corect, (Marţi, 3 martie 2015, 17:57)

       Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui sile

       nimeni nu-i iubeste pe vinduti si tradatori.
      • 0 (0 voturi)    
       despre intoleranta (Joi, 5 martie 2015, 22:45)

       mumu [anonim] i-a raspuns lui sile

       Apropos de intoleranta, un studiu al Fundatiei pentru o Societate Deschisa din 2011 identifica segmentul cel mai intolerant dintre romani.
       Acestia sunt tocmai ateii.
       http://www.fundatia.ro/sites/default/files/Ateu%20in%20Romania.jpg
       Deci despre ce discutam aici?
   • +2 (6 voturi)    
    nu e (Marţi, 3 martie 2015, 19:03)

    J_W [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    OK, crestinismul nu e la fel de periculos ca islamul, dar e la fel de neadevarat ca orice alta religie si ca Mos Craciun, prin urmare la fel de prostesc.
 • -13 (35 voturi)    
  Multumesc, domnule profesor Moise (Marţi, 3 martie 2015, 10:59)

  muvis [utilizator]

  Ieri am primit formularul de inscriere la optionalul de religie.

  Multumesc pe aceasta cale domnului profesor Emil Moise pentru ca, datorita demersului lui, imi pot exprima optiunea de a inscrie copilul la religie.
  • +12 (24 voturi)    
   Felicitari. (Marţi, 3 martie 2015, 11:23)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Care era problema? Ca nu erai lasat(a) sa-ti inscrii copilul la ora de religie?
   • +7 (15 voturi)    
    greu la deal cu boii mici (Marţi, 3 martie 2015, 11:37)

    muvis [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

    Problema era ca erai obligat sa faci cerere ca sa nu participle copilul la ora de religie.

    Problema nu era asa de greu de identificat, dar probabil ca tu ai lipsit de la dezbateri si nu intelegi prea multe.
    • +7 (11 voturi)    
     . (Marţi, 3 martie 2015, 12:07)

     mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui muvis

     eram ironic :)
    • -1 (11 voturi)    
     te contrazici (Marţi, 3 martie 2015, 12:11)

     dap [anonim] i-a raspuns lui muvis

     daca problema era sa scoti copulu prin cerere, care era de fapt "problema" ta?
   • +10 (14 voturi)    
    NU, problema era ca nu era potrivita modalitatea (Marţi, 3 martie 2015, 11:44)

    Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

    Adica mai corect este acum: da, vreau religie --> semnez o cerere.
    Altfel e ca si cum te duci la magazin ceri unt si platesti suplimentar o paine; trebuie cerere speciala sa nu primesti/platesti si painea ca sa poti lua untul.
    Si da, felicitari domnului profesor Emil Moise!
   • -7 (19 voturi)    
    eu nu inteleg o chestie (Marţi, 3 martie 2015, 12:18)

    jelu [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

    ati obtinut ce-ati vrut, nu? Cine vrea sa faca religie trebuie sa faca hartii la scoala. Acum ce mai vreti cu toata pleiada de articole? Ce nu va convine mai exact?
    Cumva va deranjeaza ca sunt altii care vor, si vreti sa le ingraditi acest drept? Vreti sa nu mai studieze ortodoxie, ci ateism? Haideti, da-ti-va pe fata direct.
    • +8 (18 voturi)    
     pai (Marţi, 3 martie 2015, 15:19)

     mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui jelu

     asa e, s-a adoptat o mica normalitate. Pasul 2: din moment ce avem 18.000 de biserici (mai mult goale), ce mai cauta batmanii in scoali, care si asa sunt putine?
     • -6 (8 voturi)    
      aham deci e o intreaga agenda (Marţi, 3 martie 2015, 16:04)

      foril [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

      pe care o duceti la indeplinire pas cu pas, iar acum treceti la pasul 2. Ok, am inteles
      • +4 (10 voturi)    
       Exact, (Marţi, 3 martie 2015, 17:09)

       mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui foril

       e o mare conspiratie catre normalitate, condusa de mine, mason ateu satanist!
       • -6 (10 voturi)    
        tu esti doar un executant (Marţi, 3 martie 2015, 17:33)

        foril [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

        Poate chiar folosit fara sa-ti dai seama de catre cei care sunt precum i-ai descris.
     • -2 (8 voturi)    
      nu e chiar asa (Marţi, 3 martie 2015, 17:54)

      focsanianu [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

      e o eroare in rationamentul dumneavoastra. de unde stiti ca sunt goale? din ce stiu toate sunt pline. iar daca sunt pline inseamna ca exista cerere. iar daca exista cerere, vii cu oferta. multe din cele 18 000 sunt mici si inghesuite si nu pot face fata numarului de oameni care vin duminca de duminica.
      de cealalta parte, daca ati fi vorbit cu cineva din invatamant ati fi aflat ca se reduc posturi si se desfiinteaza scoli din cauza lipsurilor logistice si de resursa umana. asta nu e vina bisericii, ci a ministerului educatiei.
      sa nu amestecam borcanele. daca tot e sa criticam BOR, hai s-o facem pertinent, cu argumente, nu cu fanatisme aruncate din varful buzelor.
      have a nice life
      • +2 (8 voturi)    
       :)) (Marţi, 3 martie 2015, 20:27)

       thebblack [utilizator] i-a raspuns lui focsanianu

       pline? pline cu ce? ca eu, la cele 18 biserici din cartier (nu, nu e o exagerare, chiar atatea erau cand le-am numarat acum vreo 3 4 ani, poate s-au mai construit cateva intre timp) nu vad de cat babe ametite, becali wannabes, cersetorii aferenti si foarte putini alti oameni. deci pline cu ce?
      • 0 (0 voturi)    
       haha (Miercuri, 4 martie 2015, 18:19)

       J_W [utilizator] i-a raspuns lui focsanianu

       Chiar daca ar fi pline, astfel de activitati daunatoare nu ar trebui incurajate!

       Si daca s-ar face un nou Caritas, ar fi o mare ingramadeala, dar asta nu inseamna ca ar fi si bine, pt ca oamenii aia ar fi mintiti si pacaliti in naivitatea lor. Motiv pt care jocurile piramidale sunt interzise.

       Nu e mare diferenta cu bisericile si religia: oamenii sunt mintiti cu entitati paranormale care nu exista si li se iau banii degeaba. Mai mult, ni se iau si noua, cei care nu ne ducem la biserica, pentru ca zecile de mii de biserici sunt construite cu bani de la buget, nu de la enoriasi.

       Si pun pariu ca la constructia unei biserici isi iau si biserica, si preotii comisioane grase pasand contractele respective cui trebuie. Asta pe langa salarii de la stat + scutiri de taxe + banii din pomeni si alte venituri neimpozitate.
    • +6 (10 voturi)    
     Incorect (Marţi, 3 martie 2015, 18:00)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui jelu

     ortodoxia nu poate fi studiata, doar inculcata, pentru ca prostia, prin definitie nu este educatie.
     Apropo, in scoala te duci sa te educi, nu sa te prostesti si mai mult.
 • +30 (40 voturi)    
  Misiunea BOR a fost pervertita (Marţi, 3 martie 2015, 11:04)

  Daniels22026 [utilizator]

  Misiunea naturala a BOR este complet neglijata. N-am auzit de nici o campanie a BOR impotriva traditiei infractionale a poporului, o nenorocire dupa comunism.

  Pe de alta parte, in frunte cu patriarhul Daniel, BOR se ocupa cu tot mai evident entuziasm in colectarea de fonduri, atit de la stat, cit si de la enoriasi. La fel a inceput sa se implice tot mai evident in campanii electorale, in promovarea propriei imagini si in educatia religioasa cu personal platit de la stat.

  Din pacate BOR a devenit un factor de instabilitate in societate. In loc sa-si cheltuie fondurile cu ajutoare pentru saraci, BOR actioneaza ca o societate comerciala. Deoarece si-a pervertit misiunea sociala, BOR ar trebui impozitata ca o societate comerciala, si tratata ca atare de catre stat si de catre toata lumea.
  • +10 (14 voturi)    
   VECHE BOALĂ ! GREA BOALĂ ! (Marţi, 3 martie 2015, 11:14)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Secolul XVIII: Chiar și o instituție de importanța Mitropoliei bucureștene își putea aduna toate cărțile „în lada cea mare ce se află la biserică” după cum notează catalogul întocmit sub Neofit Criteanul. (Daniel Barbu, Bizanț contra Bizanț).
   • +2 (2 voturi)    
    DACĂ 4 DIN 10 VOTANȚI (Marţi, 3 martie 2015, 19:22)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

    neagă UN FAPT - clar și indubitabil - stăm rău de tot.
  • -5 (17 voturi)    
   Misiunea bisericii (Marţi, 3 martie 2015, 11:38)

   MPS [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   MISIUNEA bisericii este in principal ajutorul in mantuirea noastra particulara (fiecare dintre noi) si mantuirea poporului (a neamului). In special se fac si acte de caritate, se ajuta saracii, oamenii bolnavi extrem si pe cei singuri si batrani.

   Ca sa parafrazez un om deosebit ce nu mai e printre noi(nu a trait in Europa): Nu te intreba ce face biserica pentru saraci, bolnavi, detinuti, oameni straini si singuri, intreaba-te in primul rand - ce faci tu pentru ei ?

   Daca raspunsul nostru personal la intrebarea de mai sus este "aproape nimic", "nu ma intereseaza"
   etc. atunci trebuie sa ne trezim repede si sa nu mai judecam biserica sau pe altii.

   In incheiere, pe scurt, sa tinem minte ca la infricosatoarea judecata, vom fi intrebati fiecare, ce am facut (sau nu am facut) noi , si nu pe cine am judecat:

   "
   Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa minanc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? El insa le va raspunde zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica."
   "
   • +4 (12 voturi)    
    Tocmai m-ai judecat (Marţi, 3 martie 2015, 12:24)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui MPS

    "atunci trebuie sa ne trezim repede si sa nu mai judecam biserica sau pe altii."

    BOR va rezista timpului daca se va adapta timpurilor. Intre tine si mine, gasesc ca eu apar mai eficient credinta curata.

    Mi se pare ca mentii credinta la cheremul bisericii, ca pe o unealta. Asta nu se face. Pina si babele needucate au dreptul sa stie si sa judece cu ce se ocupa biserica, Clerul si toti popii trebuie sa dea socoteala transparent, altfel biserica va disparea. Asta-i moraltatea inceputului de mileniu.
    • -4 (16 voturi)    
     va dau o veste proasta (Marţi, 3 martie 2015, 12:57)

     vasile [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     Biserica nu va disparea niciodata, pentru ca e cuvantul lui Cristos care intareste asta. Pe masura ce-i decapitau, schingiuiau, maltratau, bateau, inchideau, Biserica crestea. Asta e minunea.

     Institutia Bisericii in sensul in care e perceputa azi poate se va 'adapta' vremurilor, pentru ca e formata din oameni, care cad in apostazie pe zi ce trece mai multi.
     Dar credinta ortodoxa nu va disparea niciodata in forma initiala lasata de Cristos, este scris, chiar daca vor ramane 5 credinciosi adevarati. Probabil atunci va veni si sfarsitul.
     • +2 (8 voturi)    
      Sigur (Marţi, 3 martie 2015, 13:38)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui vasile

      Invatatura crestina nu va disparea niciodata.

      Intr-un singur aspect trebuie sa va contrazic. Aceasta veste e buna pentru crestini.
     • +6 (10 voturi)    
      Gresit (Marţi, 3 martie 2015, 18:04)

      Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui vasile

      Biserica va disparea atunci cind nu vor mai exista suficienti fraieri care sa plateasca niste ''destepti'' pentru a vorbi la pereti in numele lor. Cit de repede va veni acest moment depinde de cit de bine ne vom putea educa urmasii.
     • +4 (4 voturi)    
      Tare! (Marţi, 3 martie 2015, 19:32)

      Uhm [utilizator] i-a raspuns lui vasile

      ...tocmai am venit de la munca dintr-o tara araba si exact asta imi spunea colegul meu musulman despre Islam. Cum o sa se extinda incet incet dincolo de opozitia societatii umane si cum toti vom sta intr-un final culcati cu fundurile sus indiferent de credinta noastra initiala. Asta imi arata cat de apropiati suntem ca fiinte umane in ce priveste cel putin expansiunea prostiei, desi credinta si interesele sunt poate diferite. Pana la urma nici nu conteaza unde suntem incartiruiti atat timp cat suntem si satisfacem dorinta organului puterii fie el stat, sistem politic sau religios si care foloseste aceasta ca unealta eficienta de manipulare a maselor.
    • -1 (5 voturi)    
     iar tu Daniele (Marţi, 3 martie 2015, 16:01)

     lukuss [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

     deși ai avut dreptate în primul comentariu(foarte adevărat) la partea cu judecata te înșeli.

     Probabil intuiești ce înseamnă acest termen, așa că am să-ți spun ce NU e judecata:
     Judecata nu e o scuză pe care să o folosim pentru a nu justifica nimic nimăui, sau pentru a ne apăra cînd trebuia să facem ceva și nu am făcut!

     BOR poate nu a făcut nimic pentru săraci, dar eu am făcut? Asta e întrebarea. Nu mă refer doar la o pîine, deși e foarte bine, ci la ceva pe termen lung.
     Am făcut eu vreun adăpost pentru săracii de pe străzi, să-i învăț să citească, să se integreze în societate, să muncească etc? N-am făcut.Îmi permit? Poate nu. Dar cît pot, voi face. Pentru aurolacii de pe străzi, înafară de să-i judec(de abia aici e judecată) am făcut ceva?
     BOR a făcut? N-a făcut.
     Se naște o întrebare, în timp ce întindem degete oricare-nspre toată lumea... cine face?
     • 0 (4 voturi)    
      ignoranta, bat-o vina. (Marţi, 3 martie 2015, 19:17)

      Crestin [anonim] i-a raspuns lui lukuss

      Daca tu nu ai habar, nu inseamna ca nici n-a facut. Doar niste cifre seci cu situatia din 2013 gasesti aici:

      http://www.mediafax.ro/social/biserica-ortodoxa-romana-a-cheltuit-80-828-191-de-lei-pentru-activitati-filantropice-in-2013-12072437

      Poate ca nu e suficient, poate ca sunt de fapt si mai multi care nu apar in statistica ...

      Iar daca e sa vorbim despre copiii strazii, parintele Nicolae Tanase a fost printre primii (poate chiar primul) care au avut initiativa ajutorarii lor, si chiar a reusit sa salveze pana acum cateva sute de copii.
      • 0 (2 voturi)    
       segmentation fault (Marţi, 3 martie 2015, 21:56)

       lukuss [utilizator] i-a raspuns lui Crestin

       ai pierdut esenta comentariului meu, pe linga faptul ca ti-au scapat niste termeni.
   • +5 (11 voturi)    
    eu imi platesc taxele (Marţi, 3 martie 2015, 15:20)

    una [anonim] i-a raspuns lui MPS

    asta fac constiincios, luna de luna, pentru cei saraci, bolnavi si batrani
    BOR-ul in schimb nu plateste nici o taxa pentru activitatiile comerciale (si vorbim de afaceri in toata regula, nu mizilicuri)
    e clar ca orice platitor de taxe din tara asta face mult mai multe pentru cei saraci, bolnavi si batrani decat marea majoritate a preotilor (exceptiile sunt prea putine)
    • -1 (7 voturi)    
     taxe (Marţi, 3 martie 2015, 17:55)

     italpasu [utilizator] i-a raspuns lui una

     Taxele de fapt nu le "platim" noi - ci se opresc oricum.
     Daca nu ti s-ar opri, nu stiu sigur daca ai mai plati ...
     Participarea la un consiliu parohial sau sinodal este deschisa, daca te intereseaza sa vezi cum au fost cheltuiti banii bisericii.

     Si nu este adevarat - orice sociatate comerciala , fie ea si pe seama bisericii, plateste taxe.
     • 0 (0 voturi)    
      te aberezi (Miercuri, 4 martie 2015, 11:46)

      toteu [anonim] i-a raspuns lui italpasu

      1, taxele nu "se opresc" nicaieri, taxele le platesc eu. in fiecare luna platesc taxele pe salarii, la fiecare 3 luni platesc la trezorerie restul taxelor, o data pe an platesc si mai multe taxe. plus tva colectat.

      2. ba da este adevarat, societatile comerciale deschise de bor nu platesc taxe. nici impozit pe profit nici pe dividende.
   • +3 (9 voturi)    
    Biserica nu mantuieste pe nimeni (Marţi, 3 martie 2015, 16:22)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui MPS

    In nici un caz UN NEAM! Biblia a fost scrisa pentru toate neamurile, nu doar pentru romani. Daca cineva sustine contrariul e eretic, intocmai ca BOR!
    • -2 (6 voturi)    
     Biserica nu e BOR (Marţi, 3 martie 2015, 17:01)

     gelu [anonim] i-a raspuns lui Alui

     BOR e Biserica Ortodoxa Romana. Exista biserici ortodoxe peste tot in lume, comentariul tau este complet haotic.
  • 0 (4 voturi)    
   mda (Marţi, 3 martie 2015, 18:01)

   focsanianu [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   faceti o serie de afirmatii fara fundament. verificam si noi?
   traditie infractionala a romanilor??? WTF
   donatia e benevola. daca vrei dai, daca nu, nu.
   factor de instabilitate??? WTF
   misiunea sociala= stiti cate centre pentru copii si batrani sustine BOR? cum aduna preotii chete pentru doverse familii? in fiecare parohie exista cel putin o familie care e ajutata. dar in ortodoxie nu trebuie sa stie stanga de ce face dreapta. binele nu se face cu campanii de PR, laudativ. asta e apanajul neoprotestantilor. acolo religia e militanta, vocala, PRistica,
   numai bine
   • +1 (3 voturi)    
    stiti cate centre pentru copii si batrani sustine (Marţi, 3 martie 2015, 22:25)

    thebblack [utilizator] i-a raspuns lui focsanianu

    da, stim. extrem de putine!
   • 0 (0 voturi)    
    Sa va cred?! (Miercuri, 4 martie 2015, 9:00)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui focsanianu

    Ar fi fost utila o lista a centrelor de ajutorare copii, batrini, etc.

    Daca n-ati observat ca poporul fura de rupe, inca din vremea comunismului, inseamna ca impresia dumneavoastra despre statistica nu face doi bani. Va furati singur caciula.

    Daca n-ati observat ca BOR ataca mereu spiritul critic normal al societatii, daca n-ati observat ca biserica este mereu impotriva evolutiei spirituale si intelectuale a poporului, ... vorbim discutii aici. Sinteti incapatinat(a).
 • +4 (28 voturi)    
  Telenovelixich (Marţi, 3 martie 2015, 11:06)

  cocosila [utilizator]

  "Căci nu există dovadă mai limpede a existenţei unui Creator decât felul minunat în care este construit corpul uman. Şi nicăieri nu înveţi mai multe şi mai clare despre asta decât la ora de biologie. Şi unde te poţi uimi mai abitir despre ordinea existentă în univers decât în timpul orelor de fizică? Iar despre frumos..."

  De aia aveti fani dle Mixich, pentru ca marea majoritate a romanilor nu au invatat sa faca diferenta intre retorica mieroasa si argumente solide.
  • +6 (16 voturi)    
   argumente (Marţi, 3 martie 2015, 11:47)

   Costin Patrascu [anonim] i-a raspuns lui cocosila

   Argumente solide? Va trebuie argumente solide cum ar fi cele privind facerea lumii in sapte zile sau inmultirea painilor si a pestilor?
 • -13 (31 voturi)    
  Ciudat (Marţi, 3 martie 2015, 11:10)

  xolv [utilizator]

  ca n-ati observat pana acum si campania mediatica impotriva bisericii (HN, Mediafax, etc). Ati fi avut acelasi curaj sa faceti asta in SUA ? Fascinant cum o societate intreaga are revolte morale de cei 200 mil EUR ai bisericii fata de cele 4 MLD EUR facute cadou de tov Ponta in 2014. Departe de mine de a adera la dughinismul recent, dar sunt curios daca tot "evolutionistii" de net sunt dispusi sa mearga pana unde au mers comunistii sau mai nou, islamistii in privinta crestinilor.
  • +9 (15 voturi)    
   Corect si bine este sa ma revolt si pentru 1 leu (Marţi, 3 martie 2015, 11:26)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nu este vorba de revolta impotriva bisericii, ci impotriva practicilor dezonorante ale preotilor si prelatilor ortodocsi.
   • -3 (11 voturi)    
    Si cum obtii asta (Marţi, 3 martie 2015, 13:48)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui muvis

    Scotand religia din scoli ? Nu, cu initiativa legislativa si norme care sa le limiteze incasarea texelor. Ce legatura au copiii din scoli cu asta ?
  • 0 (14 voturi)    
   problema mare e ortodoxia (Marţi, 3 martie 2015, 11:27)

   goban [anonim] i-a raspuns lui xolv

   daca s-ar face catehism catolic la ora de religie, cum vrea autorul, iti garantez ca n-ar avea nimeni nimic impotriva, nici macar ateii declarati.
   • +6 (6 voturi)    
    poate nu s-a inteles exact mesajul (Marţi, 3 martie 2015, 12:09)

    goban [anonim] i-a raspuns lui goban

    si vad ca a inceput sa ia plusuri..

    Problema e a celor care fac tam tam cu ora de religie sau diverse teme legate de biserica, nu ca ortodoxia ar fi o problema in general.
   • 0 (0 voturi)    
    cum (Miercuri, 4 martie 2015, 18:26)

    J_W [utilizator] i-a raspuns lui goban

    Doamne iarta-ma sa fie de acord ateii cu catehismul catolic? Ateii chiar asta cred: ca problema e cu orice religie in sine. Ca e o minciuna si prin urmare ca nu trebuie predata in scoli.
  • +13 (17 voturi)    
   Nu urmaresti presa americana (Marţi, 3 martie 2015, 11:33)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Daca ai fi urmarit presa americana, ai fi stiut despre campaniile mediatice teribile. Ale bisericii impotriva teoriei evolutioniste. Dar si raspunsul societatii americane, la fel de inversunat.
   • -2 (6 voturi)    
    Exemplifica (Marţi, 3 martie 2015, 13:45)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Te referi la reactia mediului academic, poate, la societatea civila, adica dezbaterea filozofica.In US nu s-a revoltat opinia publica si a cerut guvernului, care s-a indreptat asupra bisericii.
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 martie 2015, 12:26)

   [anonim] i-a raspuns lui xolv

   • +1 (7 voturi)    
    retorica asta e de 2000 de ani minim (Marţi, 3 martie 2015, 13:19)

    vlason [anonim] i-a raspuns lui

    "Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor ?
    Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea."

    Dar, pe masura ce se nasc generatii noi, merita reinviata, poate se mai gasesc unii naivi sa-i cada in plasa.
 • +2 (26 voturi)    
  Desfiintarea BOR (Marţi, 3 martie 2015, 11:12)

  Silviu [anonim]

  Prin lege. Ar fi singura iesire din aceasta situatie. Institutia asta a facut cel mai rau acestui popor. Pentru ca s-a confundat credinta cu biserica !
  • +1 (7 voturi)    
   Eventual (Marţi, 3 martie 2015, 13:49)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui Silviu

   le daramatibisericile sau le incendiati ca in Egipt. Pentru ca evolutionistii sunt atat de diferiti de comunisti si islamisti.
 • +5 (13 voturi)    
  crede si nu cerceta (Marţi, 3 martie 2015, 11:15)

  padrepadrone [utilizator]

  a ajuns "credinta" de capatai a romanului supravietuitor liberal, d-le Mixich.
  A supravietuit istoriei cuceririlor din toate partile, s-a metamorfozat supravietuitor conjunctural al asupririi neaose romanesti, se pregateste pentru ultima etapa de supravietuire actuala, cinstit prezumat democratica.
  Parintele Petrica, de care amintiti cu placere, avea acea calitate unica de a sadi samanta adevarului crestin in deplina libertate a spiritului; ceea ce practica bor-ul actual se solidifica pe credinta ancestrala a indemnului din titlu, tradusa accidental in morala moderna a credintei nationale: daca nu te descurci, nu contezi.
  Ce dovada mai explicita decat indemnul obsesiv al ipeseului Daniel in cuvintele lui connect-R: mai da-te-n "credinta" mea!
  Libertatea adevarata a fost intotdeauna cea mai fioroasa sperietoare a credintei batuta in cuie, ca si succesurile monstruoase ale Bisericii BOR(SRL dupa observatiile ereticilor), crestina cu ajutorul politicii tolerante, iertatoare a guvernelor de dupa 90.
 • +15 (21 voturi)    
  Esenta problemei (Marţi, 3 martie 2015, 11:20)

  MPopa [utilizator]

  Imi place foarte mult aceasta fraza: BOR "... este discretă cu privire la scăderile morale evidente şi larg răspândite din clasa politică, dar strigă în gura mare atunci când influenţa îi este doar puţin ameninţată."
  De fapt asta este esenta problemei. Daca BOR ar fi identificata de romani cu o institutie ce practica si apara morala crestina, n-ar mai avea nevoie de campanii de presa. Foarte putini romani ar lua in considerare optiunea de a-si retrage copiii de la ora de religie daca ar exista o conexiune evidenta intre reprezentantii bisericii si valorile morale.
  • 0 (8 voturi)    
   oare? (Marţi, 3 martie 2015, 12:22)

   helio [anonim] i-a raspuns lui MPopa

   daca te uiti numai la tv si citesti numai presa, asa o fi. Daca incepi sa cauti in viata reala, s-ar putea sa ai surprize mari. Dar nu cauti, nu-i asa? Informatia facila, servita la botul calului e mai comod de digerat pe nemestecate. Voua vi se aplica cel mai bine "crede si nu cerceta".
   • +3 (7 voturi)    
    Imi mentin parerea (Marţi, 3 martie 2015, 14:17)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui helio

    Am cunoscut nu putini preoti, bunicul meu a fost cantor bisericesc. Intre timp multi dintre preotii respectivi s-au pensionat. Din cei ce au ramas, am rezerve sa merg la ei chiar si la spovedanie. In aceste conditii, de ce le-as incredinta educatia religioasa a copiilor mei? Increderea se castiga, nu se impune, in nici un caz prin campanii de presa.
 • +12 (32 voturi)    
  sunt impotriva religiei in scoli (Marţi, 3 martie 2015, 11:24)

  clint [utilizator]

  si din simplul fapt ca pot exista copii cu diverse religii pusi in situatia de a li se preda o singura religie. chiar daca nu suntem noi cea mai multiculturala societate, este clar ca religia este o OPTIUNE individuala in timp ce scoala este o OBLIGATIE, cel putin pana la un punct.

  exista mai multe capcane in spatele religiei in scoli. evident, avocatii religiei vor spune ca ea e buna, ca ne invata sa fim mai buni, toleranti, etc. am o serie de indoieli despre chestia asta si vad la orice pas ca explozia de religiozitate din ultimii 25 de ani nu a facut oamenii mai buni, mai drepti si mai morali pentru ca pe scurt a atras preponderent oameni prea slabi pentru asa ceva si i-a transformat intr-o masa amorfa de pupatori de icoane.

  este extrem de trist sa vad ca in secolul asta singura speranta pentru moralitate si umanism este o ora de religie. familia in primul rand trebuie sa fie un model si fara aportul ei, ora de religie e o iluzie.

  biserica insasi putea face mai multe acte de caritate, in special pentru egalizarea sanselor, si ma gandesc la copiii de la tzara pe care, invatarea degraba a tainelor inchinatului si a pupatului de icoane nu ii va ajuta prea mult in viata...

  fara sa vreau sa generalizez, profilul bisericosului de la noi este unul care se crede mai aproape de D-zeu pentru ca se baga in fata la pupat icoane si in virtutea acestui "privilegiu" obtinut dand din coate la propriu, vede numai diavoli in cei care il contrazic cu ceva si nu se sfieste sa toarne ocari si blesteme impotriva celor care ii ridica probleme existentiale.

  mai vad state religioase unde se intampla atrocitati pentru ca oamenii nu pot iesi un milimetru din dogma lor. nu imi spuneti ca e alta religie pentru ca si bisericii crestine, cand i s-au dat puteri exagerat de mari, a sarit calul.

  nu as vrea sa vad vreun popa invatandu-i pe copii ca soarele se invarteste in jurul pamantului si ca teoria lui Darwin o prostie, prefer sa invete mai multa logica si civism ca ne lipsesc acut.
  • +4 (12 voturi)    
   Subscriu (Marţi, 3 martie 2015, 11:38)

   Ciuprix [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Excelent, domnule! Da-mi voie sa te citez.
  • -2 (12 voturi)    
   "Biserica crestina" (Marţi, 3 martie 2015, 13:04)

   MPS [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Biserica ortodoxa nu a asuprit pe nimeni si nici nu a abuzat de vreo putere - sa nu facem confuzii aici ... Inchizitia, Cruciadele au aparut dupa ce "crestinii" (eretici) au fost anatemizati (la marea schizma). Sa nu uitam ca si orientul ortodox (Constantinopolul ) a fost trecut prin sabie la cruciade.

   Adevarata si iremediabila ruptura (n.n. dintre catolici si ortodocsi) s-a produs abia prin cucerirea Constantinopolului in 13 aprilie 1204 de catre cruciati. Nevoia a facut pe Mihail VIII Paleologul sa incheie unirea de la Lyon (1274), pe Ioan al V-lea sa primeasca personal unirea de la papa in 1369 si pe Ioan al VIII-lea sa accepte “unirea” de la Ferrara – Florenta. Demersuri inutile, caci Occidentul a asistat impasibil la caderea Constantinopolelui in 29 mai 1453. Pe plan teologic, la vechile deosebiri s-au adaugat altele. Credinta in purgatoriu, teoria si practica indulgentelor, importante invataturi noi, rituri, practici si obiecte introduse dupa schisma, dogmatizarea unor credinte straine Bisericii vechi si intre toate proclamarea primatului papal absolut si a infailibilitatii papale (1870-1871), au indepartat tot mai mult occidentul papal de orientul ortodox. De la calcarea unor randuieli canonice si practici traditionale, s-a ajuns la schimbarea constitutiei Bisericii. Biserica papala incepuse sa evolueze spre monarhie bisericeasca, cu lege proprie, care era vointa papei. Un demers contemporan salutar a fost ridicarea concomitenta a anatemelor pe 7 decembrie 1965 de catre papa Paul al VI-lea si patriarhul ecumenic Atenagora I.

   BIBLIOGRAFIE: POPESCU, Prof. Teodor M., Sentinta de excomunicare de la 16 iulie 1054, in „Studii Teologice”, an II (1931), nr. 1, p. 49-68; II (1931), nr. 2, p. 35-46. Idem, Geneza si evolutia schismei, in „Ortodoxia”, an XI (1954), nr. 2-3, p. 163-217. RAMUREANU, Pr. Prof. Ioan I., SESAN, Pr. Prof. Milan, BOGODAE, Pr. Prof. Teodor, Istoria bisericeasca universala, vol. I-II, EIBMO, Bucuresti, 1987
   • +3 (13 voturi)    
    ? (Marţi, 3 martie 2015, 13:44)

    Calin [anonim] i-a raspuns lui MPS

    Mai lasa-ne cu biserica ortodoxa care nu a facut cruciade sau stiu si eu ce. Inca de la aparitia religiilor oamenii se omoara intre ei si in ziua de astazi doar pentru ca unii au alte opinii spre deosebire de altii. Eu nu sunt deacord cu nicio religie. Toate religiile spala pe creier oamenii mai slabi din punct de vedere psihologic. Ca sa fii bun cu altii si sa faci fapte bune nu trebuie sa fii intr-o anumita religie. Sa crezi intr-un creator la fel nu trebuie sa fii ortodox sau catolic sau etc. Cel mai corect ar fi sa se predea la ora de "religie" mai multe puncte de vedere si cel mai important sa se predea cum sa fii un om bun si sa faci bine.
    • -3 (7 voturi)    
     mda (Marţi, 3 martie 2015, 18:05)

     focsanianu [utilizator] i-a raspuns lui Calin

     esti constient ca ai raspuns cu o suma de erori de logica unui punct de vedere bine argumentat, da?
     poate te ajuta
     http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies
 • -8 (26 voturi)    
  Unde auzim de BOR (Marţi, 3 martie 2015, 11:24)

  Mircea [anonim]

  Mă amuză păreri de tipul „N-am auzit de o campanie BOR împotriva coruptiei, scl” ca și cum BOR ar fi o organizație subversivă care lucrează din umbră și intervine enigmatic în bunul mers al socetății.

  Dacă vreți să auziți ce spune BOR vă pot spune că are filiale în fiecare localitate și program cel puțin săptămânal deschis oricui dorește. Filialele sunt bisericile iar programul include Sf. Liturghie săptămânală.
  • +7 (13 voturi)    
   pe bune? (Marţi, 3 martie 2015, 11:50)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   "Filialele sunt bisericile iar programul include Sf. Liturghie săptămânală. '
   Pfuu... da-mi un motiv sa particip saptaminal la liturghie...
   • -7 (11 voturi)    
    sa nu arzi in iad (Marţi, 3 martie 2015, 12:14)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    daca te uiti in jurul tau, vei vedea ca toti oamenii mor. Unul cate unul. In cativa ani vei muri si tu. E bine sa-ti pui niste semne de intrebare.
    • +4 (10 voturi)    
     Eu mi-am pus semne de intrebare (Marţi, 3 martie 2015, 13:52)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui gogu

     si nu am gasit nici un raspuns. Se pare ca mori si gata. Nu s-a intors nimeni din morti sa dovedeasca contrariul, in afara de Isus, care defapt este zeu.
     • -3 (9 voturi)    
      raspunsuri (Marţi, 3 martie 2015, 15:36)

      MPS [utilizator] i-a raspuns lui kax

      Toata viata trebuie sa cauti --- de fapt in momentul cand vei realiza ca mori, o sa te rogi cu lacrimi fierbinti sa mai traiesti o zi sa faci toate cate nu ai facut si sa gasesti tintit raspunsuri pentru a fi OM. Dar putini mai au parte de asta...

      Asa ca incepe de azi si nu vei ajunge ca multi in oceanul de regrete universal (ca sa nu ii spunem Gheena)
      • +3 (7 voturi)    
       Sunt oameni carora nu le e frica de moarte (Marţi, 3 martie 2015, 15:52)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui MPS

       Inteleg rolul religiei, ca aduce alinare oamenilor in pragul mortii, ca unele raspunsurile ce au legatura cu moartea fiintelor dragi, le gasesti in religie.
       Totusi, nu ti se pare prea costisitoare treaba asta, in lumea asta hiper dinamica? Ai vazut ce cladire se construieste in Bucuresti pe banii romanilor muncitori, fara voia lor?
       • -1 (9 voturi)    
        eu vad altceva (Marţi, 3 martie 2015, 16:11)

        fav [anonim] i-a raspuns lui kax

        ca s-a construit o megalomanie oribila de arena nationala pe 300 mil de euro banii mei de contribuabil, pentru care nu s-a revoltat prea multa lume, si pt care se platesc anual bani publici alte sute de mii de euro pt schimbare gazon si intretinere, bani care nu se vor recupera nici in 1000 de ani. Bani cu care s-ar fi rezolvat toate problemele din spitale. Daca s-ar fi vrut.
        Deci lasati balivernele cu banii luati de la biserici si chipurile dusi la spitale si azile, ca nu va crede nimeni. Vreti doar sa-i bagati in buzunar si pe aia.
        • 0 (8 voturi)    
         Arena Nationala atrage suporteri straini (Marţi, 3 martie 2015, 16:36)

         kax [utilizator] i-a raspuns lui fav

         Ma gandesc ca arena nationala creste sansele ca Romania sa intre in circuitul tarilor unde se pot organiza competitii sportive de rang mondial.
         E posibil ca in viitor, datorita acestei arene, Romania sa aibe capacitatea sa organizeze un campionat de fotbal, rugbi, ...Vin oameni, fac turism, intra bani in bugetul statului, care merg in scoli si spitale.
         In schimb cladirea faraonica din Bucuresti inchinata zeului alinarii fricii de moarte, atrage ce? Parca vad ca toti musulmanii, chinezii, indienii, cu buzunarele doldora de bani, nu calca pragul cladirii faraonice. ca ei nu cred in zeul crestin.
         • -3 (7 voturi)    
          ha ha (Marţi, 3 martie 2015, 17:09)

          fav [anonim] i-a raspuns lui kax

          vin straini, vin bani, care... ajung in scoli si spitale ( !?) Hold your horses my friend.

          La fel putem gandi si despre catedrala. Numai gandeste-te cati vizitatori au catedralele din Milano, Barcelona, India, si asa mai departe.
          Banii la constructia catedralei vin in majoritate din donatii ale populatiei, si f putin din bani publici. Poti si tu sa donezi, daca vrei, pe site-ul patriarhiei.

          Afacerea cu arena nationala este o pierdere clara si categorica de la bugetul de stat, iar incasarile din bilete nu acopera nici macar taxele de intretinere (care de altfel vin mereu de la Primarie sau Guvern). Ar trebui ca organizatorul sa nu mai primeasca nimic din vanzarile de bilete ca sa poata fi intretinuta arena doar din acesti bani.
          • +3 (5 voturi)    
           Pai da, (Marţi, 3 martie 2015, 18:36)

           micu l [anonim] i-a raspuns lui fav

           un Taj Mahal ne lipsea, ca-n rest avem de toate!
      • 0 (0 voturi)    
       sursa? (Miercuri, 4 martie 2015, 18:38)

       J_W [utilizator] i-a raspuns lui MPS

       Unde e demonstrata chestia asta cu Gheena, da si tu un link ceva..
    • 0 (2 voturi)    
     Esti sigur de asta? (Marţi, 3 martie 2015, 18:11)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui gogu

     Oricum eu o sa ajung in Valhalla, asa ca as dori sa-ti salvez sufletul inainte sa ajunga in Hel.
   • +1 (7 voturi)    
    stai acasă (Marţi, 3 martie 2015, 12:19)

    Mircea [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    Motivul te priveste. Adica daca te interesează părerea BOR pe diverse probleme te duci. Dacă nu, stai acasă.
    • +1 (9 voturi)    
     De ce BOR tace? (Marţi, 3 martie 2015, 13:59)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

     Sa stii ca pe mine nu ma intereseaza parerea BOR pe diverse teme, dar din cauza ca sunt conectat la internet, din intamplare am dat peste chestiunea asta in care biserica a ales sa fie vocala. In toate chestiunile care tin de morala, enumerate de autorul articolului, aceasta biserica a ales sa taca malc.
     Sa nu furi, sa nu te inchini la alti zei, sa nu iti faci chip cioplit... sa nu.... toate aceste lucruri tin de morala crestina. De ce BOR tace?
  • +14 (22 voturi)    
   ultima data cand am fost la liturghie (Marţi, 3 martie 2015, 11:55)

   Encelade [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   am aflat ca e pacat mare de tot sa folosesti metode contraceptive, si ca focul iadului scrie pe tine daca nu iti implinesti menirea pamanteana si nu contribui la producerea catorva pui de buni crestini.

   Pesterile isi vor locatarii inapoi.
   • -4 (10 voturi)    
    poate ar trebui sa citesti niste studii (Marţi, 3 martie 2015, 13:21)

    malina [anonim] i-a raspuns lui Encelade

    despre legatura intre pilulele contraceptive si cancerul la san. Poate asa o sa-ti explici mai multe.
    • +4 (8 voturi)    
     Da cu prezervative ai studii? (Marţi, 3 martie 2015, 16:27)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui malina

     Am eu cu raspandirea SIDA si a altor boli in randul celor care nu le folosesc.
     • -3 (7 voturi)    
      la fel (Marţi, 3 martie 2015, 17:11)

      malina [anonim] i-a raspuns lui Alui

      Biserica nu tolereaza relatiile sexuale in afara casatoriei, deci, daca se respecta acest lucru, nu ia nimeni SIDA (care, daca e sa ne aducem aminte a pornit din grupuri de gay), deci nu este nevoie de prezervativ.
      • +1 (1 vot)    
       gresit, ca de obicei (Miercuri, 4 martie 2015, 8:40)

       Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui malina

       marea majoritate a infectiilor cu SIDA in Romania sint cauzate de transfuzii si echipament medical infectat.
      • 0 (0 voturi)    
       bun (Miercuri, 4 martie 2015, 18:45)

       J_W [utilizator] i-a raspuns lui malina

       De familii cu 12 copii care nu au bani sa-i hraneasca si ii trimit la cersit ai auzit? Ce solutie ne da Scriptura la problema asta, eficienta metoda a calendarului cumva? Sau solutii mai "ne-ortodoxe"?
    • 0 (6 voturi)    
     BOR habar n-are de stiinta si medicina (Marţi, 3 martie 2015, 17:00)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui malina

     De cand BOR baga in seama ce se intimpla in domeniul stiintei? La cat de vasta este Biblia crestina in morala si invataturi, aceasta ar trebui sa fie singura resursa a BOR.
    • 0 (0 voturi)    
     aaa (Miercuri, 4 martie 2015, 18:42)

     J_W [utilizator] i-a raspuns lui malina

     Am inteles acum rolul Bisericii! Sa faca studii medicale despre efectele secundare ale medicamentelor! Phew, noroc cu BOR!
   • -1 (7 voturi)    
    copii (Marţi, 3 martie 2015, 15:39)

    MPS [utilizator] i-a raspuns lui Encelade

    multi in ziua de azi isi doresc copii si nu pot avea ... o sa constati cu uimire ca nu vei face copii imediat ce nu mai folosesti metode contraceptive ... mai mult ... s-ar putea ca atunci cand iti vei dori copii sa nu ii mai poti avea ... gandeste-te bine ce vrei sa faci ...
  • +7 (13 voturi)    
   merci de informatie (Marţi, 3 martie 2015, 12:12)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   Sunt aceleasi ocazii cu care se proslavesc binefacatorii de tip becali&co si se mana turma la vot in directia buna? Exact ce ma temeam: propaganda PENTRU nu IMPOTRIVA coruptiei.
 • +1 (19 voturi)    
  cine e Biserica? (Marţi, 3 martie 2015, 11:35)

  bobar [anonim]

  un ONG, sa faca miting in piata publica impotriva coruptiei? Domnilor, Biserica este comuniunea benevola a credinciosilor si a urmatorilor invataturilor lui Cristos. Poate spre uimirea dvs, Biserica nu e BOR, Biserica nu e Daniel. Daniel nu e papa ortodoxiei, cum e la catolici, nu e loctiitorul lui Dumnezeu pe pamant.
  Dumnezeu, prin intermediul Bisericii nu obliga pe nimeni la nimic. Vrei sa te mantuiesti bine, nu vrei iara bine. Vrei sa inveti ce trebuie, vii la biserica si vei afla. Nu vrei, mergi la mall sau la bamboo. Is that simple. Dar sa nu uitam un lucru: toti ajungem in acelasi loc in cativa ani. Atunci vom da socoteala pt toate.

  Personal nu mi se pare normala alaturarea lui Dumnezeu de niste manelisti. Dar astea sunt vremurile, astia sunt oamenii, poate mesajul se adapteaza in functie de materialul uman disponibil la momentul de fata.
  • +3 (17 voturi)    
   Care mantuire? (Marţi, 3 martie 2015, 12:40)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui bobar

   Sa ma "mantuiesc"? Cand aud cuvinte de cult de genul asta ma bufneste rasul.

   Asa isi gaseste biserica "enoriasi", prin intimidare, amenintandu-i ca.. ce? Ca vor arde in iad fiindca asa vrea fantoma cu barba care traieste in cer?

   Povestile se preteaza la copii, dupa varsta de 18 ani poti sa renunti la ele.
   • +1 (11 voturi)    
    ce amenintare domne (Marţi, 3 martie 2015, 13:01)

    gelu [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

    daca eu te amenint ca vin diseara fantomele si te mananca tu ma crezi?
    Nu, pt ca nu crezi in ele. Pentru cine nu crede, despre ce amenintare cu iadul vorbim?
    Daca te sperii, e totusi un lucru bun, inseamna ca constiinta ta inca lucreaza :)
    • +1 (11 voturi)    
     Nu ma refeream la mine (Marţi, 3 martie 2015, 13:46)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui gelu

     Ma refeream la cei care nu sunt suficient de sceptici astfel incat sa puna la indoiala motivele din spatele actiunilor BOR.
  • -3 (7 voturi)    
   Bobar, nu te mai da crestin, ca nu esti. (Marţi, 3 martie 2015, 14:48)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui bobar

   De la ce fel de Isus ai invatat tu ca un manelist nu are ce cauta linga Dumnezeu?
   Bobar, nu te mai da crestin, ca mie imi pare foarte clar ca nu esti. Nu mai fa propaganda BOR, din pozitia asta de intoleranta a ta.
   • +4 (6 voturi)    
    nu ma dau crestin (Marţi, 3 martie 2015, 15:05)

    bobar [anonim] i-a raspuns lui kax

    Dar as vrea sa fiu, si fac ceva eforturi. Cei care se dau crestini, in general nu prea sunt. Ca si domnul Mixich, care priveste dintr-o perspectiva 'crestina'.
    Daca citeai atent, spuneam tocmai ca Biserica nu e BOR sau Daniel.
 • +9 (19 voturi)    
  :) (Marţi, 3 martie 2015, 11:36)

  mikeyu [utilizator]

  Nu exista notiunea sau conceptul de biserica in biblie. Nici de drac. So... inca un ortodox care n-a citit biblia...
  • -1 (15 voturi)    
   exista 112 referinte la un simplu search (Marţi, 3 martie 2015, 12:12)

   fane [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

   "tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui" (matei 16:18)

   "Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică..." (fapte 14:23)

   Inca un ateu care reinventeaza Biblia dupa mintea lui.
   • +4 (10 voturi)    
    ... (Marţi, 3 martie 2015, 12:41)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui fane

    ceea ce citesti tu acolo este dogma ortodoxa, adica tradusa si interpretata, fara interpretarile de limbaj (si fara a nota eventuale situatii confuze). in versetul ala nu este vorba de capele (o casa de piatra in care se pupa icoane). keep reading. incearca si intr-o alta limba eventual, neortodoxa :)
   • +6 (12 voturi)    
    PPS (Marţi, 3 martie 2015, 12:45)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui fane

    Faptele apostolilor este scrisa ceva mai tarziu, cand deja se contura ideea de popism organizat...
    • -3 (13 voturi)    
     aham (Marţi, 3 martie 2015, 13:27)

     hara [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

     deci am indulcit-o de la 'nu exista biserica si popi' in Biblie, la .. stai ca de fapt capitolul asta a fost scris mai tarziu :))

     Orice om normal vede cat va duce mintea.
  • -1 (11 voturi)    
   Conceptul de Biserica este in Biblie (Marţi, 3 martie 2015, 12:24)

   MPS [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

   Cu toata dragostea , in Scriptura scrie clar:
   "
   18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
   "
   Sf. Ev. dupa Matei, cap.16, 18   Citeste si aici aici:

   http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=16&id=55
   • +1 (11 voturi)    
    Si (Marţi, 3 martie 2015, 12:36)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui MPS

    biserica aia se refera la o casa de piatra unde sa pupi moaste? ia mai citeste putin... si vei vedea ca se refera la credinta, nu la pietre si popi.
    • +1 (5 voturi)    
     tocmai ti-am dat un citat mai sus (Marţi, 3 martie 2015, 12:59)

     fane [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

     din Biblie, in care se spune ca le-au hirotonit fix 'popi'
     • +1 (5 voturi)    
      ti-am si raspuns (Marţi, 3 martie 2015, 13:06)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui fane

      and again:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Acts_of_the_Apostles
      • +2 (8 voturi)    
       Wikipedia nu e o sursa (Marţi, 3 martie 2015, 15:24)

       MPS [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

       Dragul meu, Wikipedia NU e o sursa de informare, ci de dezinformare ... se pare ca ar fi necesar sa citesti mai mult - carti mai intai si apoi pe internet...
       Un exemplu mai jos:

       http://educate-yourself.org/cn/wikipedialies20jan08.shtml
     • +3 (3 voturi)    
      batrani (Marţi, 3 martie 2015, 18:16)

      john-doe [utilizator] i-a raspuns lui fane

      Textul in latina:
      "et cum constituissent illis per singulas ecclesias presbyteros et orassent cum ieiunationibus commendaverunt eos Domino in quem crediderunt"

      presbyteros vine din greaca veche (πρεσβύτεροι) si se traduce prin batrani, interpretari ulterioare l-au extind la preoti.
      • 0 (0 voturi)    
       deci (Miercuri, 4 martie 2015, 18:34)

       J_W [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

       Care din variante o fi cea reala?

       A) Isus a zis asta, ad literam, in latina culta, si cineva a notat exact si a transmis mai departe, pana la Bibila pe care o citezi tu.

       sau

       B) Niste popi, in decursul secolelor care au urmat, au scris ce le convine, pervertind mesajul cum au vrut ei, pana s-a obtinut Bibila pe care o citezi tu.
 • +10 (14 voturi)    
  Stii bine ca religia nu se invata la scoala (Marţi, 3 martie 2015, 11:56)

  kax [utilizator]

  Daca este sa ne uitam in trecutul apropiat, vedem ca procent semnificativ dintre romani se declara crestini ortodocsi. Ei au devenit crestini nu in scolile comuniste, ci in sanul familiei.
  Acolo trebuie sa ramana educatia religioasa, in sanul familiei.
  • -4 (10 voturi)    
   in principiu da (Marţi, 3 martie 2015, 12:16)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui kax

   numai ca stapanii tai au avut grija sa distruga si familia inainte
   • +2 (6 voturi)    
    Marcel, tu cum ai deveni un bun crestin? (Marţi, 3 martie 2015, 14:01)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui marcel

    Tu cum ai devenit un bun crestin? In scoala?
    • -1 (7 voturi)    
     atunci (Marţi, 3 martie 2015, 16:15)

     marcel [anonim] i-a raspuns lui kax

     daca tot nu conteaza, de unde atata scandal?

     Nu inveti la scoala sa fii crestin, dupa cum nu inveti la scoala literatura sau matematica, mai ales in zilele noastre, in Romania. Astea le cam inveti singur acasa, daca te pasioneaza. Dar iti dau niste guideline-uri, iti dau un start.
 • +3 (7 voturi)    
  Dreptul la opinie (Marţi, 3 martie 2015, 12:16)

  Tepesvoda [anonim]

  In urma cu 25 ani nici unul din noi nu ar fi avut dreptul sa comneteze liber, sa isi spuna liber opinile.
  Ar trebui sa acceptam ca cel de langa noi poate avea alta opinie, alta credinta. Unui se mira de ce face BOR, alti de ce fac "necredinciosi". Nu inteleg inversunarea unora. Daca ar fi trai in perioada anilor 80 cand trebuia sa ai o singura opine altfel erai trimis la "colt" cei de acum ar fi realizat ce importanta este libera exprimare.Nu sunt de accord cu ce face BOR pe care unui au numit-o Daniel SRL dar nici cu cei care neaga dreptul la credinta.. Acest articol cat si comentarile postate denota ca mai avem mult de mers pana vom intelege ca popor ce inseamna democratia, dreptul la libera exprimare, la respectul opinei avute de cel de langa tine. Poate inca 20 ani.
  • 0 (4 voturi)    
   de acord, cu o obiectie (Marţi, 3 martie 2015, 12:58)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Tepesvoda

   si anume, prea des se confunda "credinta" cu Biserica, o instutie creata de oameni. In spiritul a ceea ce spuneati dvs, nu ma puteti eticheta ca "necredincios" numai pentru ca nu merg la biserica.

   Sau: nu e absurd sa negi cuiva, altfel om "bun ca painea calda", locul in rai numai pentru ca nu e botezat sau nu merge la aceeasi biserica cu tine? Hai sa fim seriosi!

   E adevarat ca "eu sunt calea, adevarul si viata"
   (Ioan 14.6) dar unde, va rog frumos, apare cuvantul "UNIC"?

   In final, d-le Mixich, ma alatur si eu celor care va dau un 10 pentru acest articol!
   • 0 (4 voturi)    
    daca crezi, faci (Marţi, 3 martie 2015, 13:26)

    manole [anonim] i-a raspuns lui Europiu

    Daca crezi in Dumnezeu, faci ce spune Dumnezeu sa faci. Daca nu te botezi, inseamna ca nu crezi, si asa mai departe.

    "Şi cineva dintre voi le-ar zice: Mergeţi în pace! Încălziţi-vă şi vă săturaţi, dar nu le daţi cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul ?
    Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi "
   • +6 (6 voturi)    
    Nu neg dreptul la opinie (Marţi, 3 martie 2015, 14:15)

    tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui Europiu

    Nu neg dreptul dumneavoastra la opinie si nu pun etichete . Ce ma mira este inversunarea celor doua tabere. Tara are alte nevoi la ora actuala bine spunea ca in acesta tara se consuma multa energie pentru lucuri marunte. A crede sau a nu crede in ceva este optiunea fiecaruia si nu a BOR, a unui grup de cetateni revoltati de atitudinea BOR. Fiecare crede in ce doreste el si are totate drepturile pana la punctul in care incalci dreptul altuia, acolo exista limita. Ce sa va mai spun ca un om in varsta a spus odata " In trecut oameni aveau cruci de lemn la gat si inimi de aur iar acum au cruci de aur la gat si inimi de lemn"
    • +1 (1 vot)    
     perfect de acord (Marţi, 3 martie 2015, 15:48)

     Europiu [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

     so, let's agree that we do agree si sa aveti o zi buna!
    • 0 (0 voturi)    
     ba BOR este problema! (Miercuri, 4 martie 2015, 18:55)

     J_W [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

     Problema principala a tarii in momentul actual este lipsa banilor.
     Nu am avea nimic impotriva BOR, atat timp cat s-ar finanta din donatii/pomeni/cotizatii de la cei care cred in ea, ca orice ONG.
     Atata timp cat se construiesc zeci de mii de biserici din banii tuturor si se platesc salarii preotilor, BOR este o mare problema!
   • -1 (9 voturi)    
    Biserica a fost creata de Cristos (Marţi, 3 martie 2015, 14:37)

    marius valsi [anonim] i-a raspuns lui Europiu

    nu de oameni.
    "Tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi ridica Biserica mea"
    • +2 (8 voturi)    
     inainte sau dupa schisma? (Marţi, 3 martie 2015, 15:58)

     Europiu [utilizator] i-a raspuns lui marius valsi

     Pentru ca Petru e ingropat in colina Vatican... :)

     Mi-e teama ca Biserica crestina s-a fondat mult *dupa* plecarea lui Isus dintre noi, ba mai mult, nici dogma nu a fost clara pana prin secolul IV, la consiliul de la Niceea unde niste - editori li s-ar zice astazi - au stabilit ce intra si ce nu in canon. Asa ca, despre ce pana mea vorbim aici?

     Repet: se confunda o convingere intima a fiecarui individ in parte cu practicarea institutionalizata a unui rit specific.
     • -3 (7 voturi)    
      ?! (Marţi, 3 martie 2015, 17:17)

      fabius [anonim] i-a raspuns lui Europiu

      Nu cumva biserica s-a fondat acum de 40-50 de ani, de cand au aparut hipsterii? :)

      Biserica s-a fondat la coborarea Duhului Sfant, in a 50-a zi de la Inaltare. Faptele Apostolilor descriu procesul de hirotonisire a episcopilor in diverse locuri.
      Apostolii sunt ingropati prin diverse locuri pe unde si-au savarsit martiriul, de cele mai multe ori prin locuri astazi pagane. Deductiile tale nu au nicio baza.
      • +2 (6 voturi)    
       mai usor! (Marţi, 3 martie 2015, 17:43)

       Europiu [utilizator] i-a raspuns lui fabius

       Nu ma lua cu hipsterii, ca nu ti-ai gasit omul. Credeam ca vorbim pe fapte (ca tot citai din Faptele Apostolilor) nu pe porniri viscerale.

       Daca tot vrei sa fii riguros: coborarea Duhului Sfant a avut loc in ziua Cincizecimii, a 50-a zi dupa Paste, nu dupa Inaltare (care, la randul ei, s-ar fi produs 40 de zile dupa Paste). Vorbim, evident, de Pastele evreilor.

       Dar admit ca, om fiind, esti si tu (ca si mine) supus greselii.

       Si, sa imi fie cu iertare, nu vad nicio legatura intre apostolii din secolul I si popimea de azi (indiferent de cultul pe care-l servesc). Primii erau, nu am nicio indoiala, sinceri in credinta lor si chiar porniti sa faca ceva bun pentru semenii lor.

       Dupa ei, Biserica a devenit doar o unealta omeneasca de facut bani.
  • +5 (9 voturi)    
   Nu iti neaga nimeni dreptul la credinta (Marţi, 3 martie 2015, 14:22)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui Tepesvoda

   Tepes voda, nu iti neaga nimeni dreptul la credinta. Poti sa crezi in ce vrei tu, si sa iti inveti copii sa creada in ce vrei tu. Sunt copii tai.
   Dar din banii mei, si ai celorlalti romani care trag din greu inspre bunastarea Romaniei, sa nu se mai cheltuie pe metafizic nimic. Toti banii sa mearga in educatie si sanatate.
 • +4 (8 voturi)    
  atat timp cat BOR nu se reformeaza (Marţi, 3 martie 2015, 12:23)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  si se transforma in Agentie de Turism
  sau Companie de Afaceri
  Nu se implica in Caritate si Asezaminte Caritabile
  Religia in Scoli NU este necesara
 • -6 (12 voturi)    
  da (Marţi, 3 martie 2015, 12:30)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  domnule Mixich, ati stirnit fireasca indignare a membrilor bisericii ateiste militante. Dupa indignare urmeaza infierarea cu minie ateista a atitudinii dvs. retrograde.
  • +2 (6 voturi)    
   Indignare? (Marţi, 3 martie 2015, 18:18)

   Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   Nu, nici pe departe, doar o minora jena creata de faptul ca un om al secolului 21 mai crede in povesti de speriat copii.
 • +8 (20 voturi)    
  Ce te nedumireste Vlad? (Marţi, 3 martie 2015, 12:35)

  emil bobu [utilizator]

  BOR e un grup infractional organizat, care actioneaza pentru a-si spori puterea si castigurile.

  E vorba de bani aici si oricat le-ai da, de la buget sau din buzunarul propriu, BOR nu se satura niciodata.

  Religia e pe bani grei.
 • +4 (6 voturi)    
  Haha (Marţi, 3 martie 2015, 12:37)

  emil bobu [utilizator]

  Da, dracul, nu e vorba ca omenirea colcaie de oameni rai, egoisti, distructivi, aroganti etc., nuuuu, isi baga dracul coada...

  Hai sa fim seriosi.
 • +7 (13 voturi)    
  religie (Marţi, 3 martie 2015, 15:19)

  dani [anonim]

  Eu am terminat liceul in '90 si nu am facut religie. Copilul meu este acum in clasa a X-a si face religie. Nu cred ca e mai evlavios ca mine. Orele lor de religie sunt ore pierdute. Profesorul le vorbeste despre cum parintii n-ar trebui sa aiba copii, despre faptul ca dragostea dintre sexe diferite dureaza numai 2 ani....????!!!! Deci omul asta preda religie? Nu cred ca e sanatos cu capul in primul rand. M-as fi bucurat sa faca istoria religiilor, lucruri care tin de cultura generala, In schimb nebunul vine la ore si da cu ei de toti peretii, le spune cum va veni sfarsitul lumii pentru ca nu mai vor sa faca religie in scoala. cred ca 12 ani de religie nu e in ordine. In scoala generala sa zicem. Dar adolescentii astia nu pot fi fortati sa faca ceva ce nu vor, trebuie sa-i faci sa te vrea la ore. Asta tine de talent, de daruire, de credinta adevarata a celui de la catedra nu de frica ca va ramane fara servici si implicit fara leafa.
 • +2 (10 voturi)    
  Asaltul (Marţi, 3 martie 2015, 15:44)

  Setalcott [utilizator]

  Acest articol nu este despre ora de religie, asa cum autorul pretinde in titlu, ci despre campania unei asociatii laice, care ii starneste autorului indignarea. In interpretarea autorului "impartial", o initiativa a societatii civile devine "asalt mediatic" si "campanie orchestrata de Patriarhie". Ceea ce lipseste pentru obiectivitate este asaltul legislativ impotriva bisericii care constituie contextul acestei campanii.
  Daca domnul Mixnich este crestin, ar considera ora de religie un bun, si o campanie in favoarea ei un fapt moralmente dezirabil, indiferent de ocaziile ratate de biserica in trecut. Apropo, biserica catolica unde era cand se copia la bacalaureat? Dar sa nu trecem cu vederea ca pentru copiat la bacalaureat exista deja un cadru legislativ, pe cand cadrul legislativ.
  Domnul Mixnich se mai declara consternat ca tolernata si adevarul ar fi asociate cu valori crestine, fara a realiza ca acestea au devenit valori doar pe solul crestinismului si s-au impus asupra lumii prin influenta civilizatiei occidentale asupra lumii. Apoi se mai face o pledoarie pentru orele de biologie, in care se dezvaluie maretia corpului uman. Pun pariu ca daca vreun profeor de biologie ar aduce vorba de maretia lui Dumnezeu in acest context domnul autor ar fi in primul rand de revoltati.
  "Şi atunci nu are nevoie de niciun Patriarh şi de niciun Puric care să-i spună dacă să-l trimită sau nu la acea oră." Anticlericalism pur.
  PS: Argumentul favorit al pacatosilor este: Si Isus a mancat cu vamesii si desfranatele.
 • -2 (8 voturi)    
  Adevarat ,pe jumatate. (Marţi, 3 martie 2015, 16:36)

  Dumitru Vaduva [anonim]

  Draga Mixich,din descrierea pe care o faci lui Petrica,trag concluzia ca el este popa.Nu cumva locul popii e la biserica si nu la scoala ? Nu cumva copii,ca sa-l auda pe Petrica vorbind asa frumos,trebuiau sa merga la biserica duminica iar popa sa-i incante acolo cu slujbele si cu predicile ;lui? Vezi,aici gresesti tu si toti cei carora va place predarea religiei in scoala.Exista in tara zeci de mii de biserici care au exact aceasta menire.Cine-i opreste pe popi sa-si implineasca menirea exact acolo unde isi desfasoara activitatea duhovniceasca ? Se pare insa,ca biserica ortodoxa este compromisa prin activitatea neadecvata a slujitorilor ei ,de la patriarhi pana la ultimii popi de tara,,care au mers de la tradarea poporului pana la gainarii de tot felul. De ce nu se spune pe fata ,mai des,ca patriarhii din toate timpurile au slujit regimurilor totalitare cu multa credinta si supusenie,iar popii in cvasimajoritatea lor erau turnatori jalnici ai securitatii comuniste ? Iata biserica ortodoxa romana,asta este ! Ca ti-a placut lu matale Petrica,este atat de neansemnat in ansamblul acestei probleme ,incat nici ca merita sa fie discutat. Mie nu-mi place ora de religie in scoli si pentru ca este neconstitutionala. Ce rol au dezbaterile propagandistice pentru sustinerea acetei ore daca ea a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala ? Totul este lipsit de sens si are menirea de a forta legea suprema a tarii. In America predarea religiei in scoli este completamente interzisa. De ce ? Pentru ca oamenii sunt liberi de constiinta si nimeni nu-i poate forta sa urmeze o religie impotriva vointei lor sau prin impunerea aceteia ca disciplina in scoala. Dorinta mea este sa terminati cu aceasta bazaconie si sa mergeti la biserica sa va primiti portia de religie,nu la scoala.Scoala este pentru cultura general si nu pentru indoctrinare religioasa.
  • -3 (9 voturi)    
   scoala s-a nascut pe langa biserica (Marţi, 3 martie 2015, 17:12)

   italpasu [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru Vaduva

   Primele abecedare au fost tiparite in tipografiile bisericilor.

   America nu e un exemplu - acolo oamenii sunt omorati de descreierati cu arme - s-au intamplat atatea cazuri ...
 • 0 (4 voturi)    
  dumirire (Marţi, 3 martie 2015, 17:00)

  ciprian [anonim]

  Domnule Vlad Mixich incerc eu sa te dumiresc, poate , legat de connect-R si "mai dă-te-n dragostea mea", urmareste te rog urmatorul interviu , incepand cu minutul 8:50, acolo Stefan da o explicatie melodiei de care pomeneai https://www.youtube.com/watch?v=-ifxFqvuBmc . Si mai mult decat atat interviul a fost luat inainte sa se puna problema legata de ora de religie ...
 • +3 (7 voturi)    
  Despre biserica mea (Marţi, 3 martie 2015, 17:01)

  anonim [anonim]

  Va impartasesc opiniile si va felicit pentru acuratetea cu care le formulati.
  In Romania scoala s-a format in jurul bisericii si nu putem sa negam asta; ca doar de la popa Duhu a invatat si Creanga carte, si altii pe langa el.
  Dar actulalul Patriarh doreste sa transfome totul intr-un sistem de creat locuri de munca pentru sustinatorii sai, capul plecat si ai demancare alfel esti anatema. Preotii nu vor la sate sarace sa ridice spiritul comunitatii in vremurile asea grele ca-i mai bine in oras cate cinci si cate sase intr-o parohie si cu ore de religie obligatorii. Ca de, daca nu curge, pica.
  Sa nu se inteleaga ca as ura Biserica in care m-am nascut si am crescut, sau preotii buni din mijlocul ei. Imi iubesc biserica in masura in care aceasta nu se transforma in targuiala, in simonie si feudalism.
  E tare trist ce se intampla astazi in Biserica noastra si mai rau este ca ne speriem copii si obligandu-i, ii invatam sa-si urasca originile, valorile, Adevarul.
  • -1 (3 voturi)    
   Interese (Marţi, 3 martie 2015, 19:13)

   AT [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Ca in urma acestei decizii unii profesori actuali de religie isi vor pierde locul de munca este adevarat. Ca biserica are un interes in apararea acelor profesori iarasi este adevarat. Este asta o crima? Si de unde stiti cu atata certidudine ca acesta este singurul interes al patriarhlui? Poate, asa ca o posibilitate indepartata, poate ca si el chiar crede in ortodoxie si vrea sa faca ceva pentru a-i stopa declinul. Oare nu suntem prea pripiti in a judeca intentiile cuiva? De ce presupunem automat ca ele nu pot fi decat altceva decat cele declarate?
   • +1 (1 vot)    
    despre crime si interese (Miercuri, 4 martie 2015, 0:02)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui AT

    Crima e atunci cand platesti sa intri in faculatea de teologie. Crima e cand ti se cer bani sa te preotesti. Si tot crima e sa lasi satele goale cu bisericile inchise si sa-i inghesui pe toti in orase "ca la taria-i geru". Crima e cand prigonesti vechiul preot si-i stici bunul nume ca sa-ti faci loc. Crima-i tot ce se face fortat si cu fala in lumele unei ortodoxiii viitoare in care tu crezi.
    Raspunsul meu nu e pripit, ci trait!
 • +5 (7 voturi)    
  Despre religie si religiosi (Marţi, 3 martie 2015, 17:10)

  Alui [anonim]

  Nu toti suntem religiosi si nu toti trebuie sa fim.
  Un religios lasa pe umerii altuia rezolvarea propriilor probleme, cel nereligios si le rezolva singur daca poate. Eu unul nu cred in magie, fie neagra sau alba si refuz sa cred ca problemele se rezolva cu datul de bani catre biserici, rugaciuni si mai stiu eu ce. Daca ar functiona asta, n-am mai avea nevoie de medici, politisti, judecatori, etc.
  Pana una alta, singura garantie pe care o avem e ca ACUM avem o viata de trait. Religia ne promite ceva mai bun dupa, pentru vesnicie. Daca religiosii sunt chiar atat de convinsi de viata vesnica, de ce se lupta sa traiasca, si inca cat mai bine si in cat mai mult lux? De ce se duc la medic cand sunt bolnavi, de ce strang averi in loc sa le imparta saracilor, de ce mint, de ce dau mita, de ce inseala, de ce fura,adica fac toate lucrurile/pacatele care le garanteaza o vesnicie in iad?
  Un om religios e un sclav. Sclavul preotilor fara scrupule, sclavul unor dogme, "traditii" si superstitii. Un om nereligios e un om liber, are mai multe optiuni in a-si gasi fericirea in viata asta, fara restrictii absurde. Si asta nu inseamna ca un om nereligios trebuie sa fie imoral, mincinos, hot. Dimpotriva, un om nereligios e sincer cu el insusi, in primul rand, si are curaj sa isi exprime parerea in fata "oilor" religioase. Iar bunatatea sau rautatea sunt lucruri personale, nu tin de (o anumita) religie. Cine sustine contrariul e un mincinos!
  • -2 (8 voturi)    
   nu exista om nereligios. (Marţi, 3 martie 2015, 17:44)

   sepsi [anonim] i-a raspuns lui Alui

   "Eu unul nu cred in magie"
   vezi ca deja ai devenit religios, dupa 2 randuri. Necredinta in ceva e tot o credinta. Ateismul este CREDINTA ca nu exista Dumnezeu. De dovedit oricum nu a dovenit nimeni asta.

   "singura garantie pe care o avem e ca ACUM avem o viata de trait".
   Ce garantie ai ca nu mori maine?

   In rest, pseudo-argumente comune si des folosite impotriva religiei.
   • 0 (2 voturi)    
    Ce garantie? (Marţi, 3 martie 2015, 22:43)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui sepsi

    Nici una, la fel ca religiosii. Dar macar n-am fost prostul popilor!
   • +2 (2 voturi)    
    necredinta e credinta (Marţi, 3 martie 2015, 23:39)

    zigzag [anonim] i-a raspuns lui sepsi

    Ha? Si chelia e o coafura. Si foamea e un fel de imbuibare. Daca tu nu crezi in Zana Maseluta, esti totusi credincios, ca nu crezi.
    Ateismul nu este necredinta in dumnezeu, este negarea existentei unui dumnezeu. In plus, nu non-existenta trebuie dovedita, ci existenta. Tu crezi ca exista zane? Nu? Dovedeste ca nu exista!
    Apoi, omul ala a zis ca singura garantie e ca acum bla bla, nu ca maine bla bla.

    Atatea fracturi logice sunt in textul tau de zici ca s-a ciocnit de un tren de mare viteza.
   • 0 (0 voturi)    
    ilogic (Miercuri, 4 martie 2015, 19:05)

    J_W [utilizator] i-a raspuns lui sepsi

    "Necredinta in ceva e tot o credinta. Ateismul este CREDINTA ca nu exista Dumnezeu. De dovedit oricum nu a dovenit nimeni asta."

    Pui prost problema. Daca tu sustii ca exista Dumnezeu, Isus, Buda, sau mai stiu eu ce, TU trebuie sa demonstrezi ca ce se sustine in Biblie, si ce repeti ca o moara stricata cohortelor de credinciosi, este adevarat.

    Nu ateii trebuie sa demonstreze ca e fals.
  • -2 (4 voturi)    
   Cine sustine ce sustii tu... (Marţi, 3 martie 2015, 23:39)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   ...e un idiot si un incult, sclavul propriei prostii. Vorbesti atatea prostii (in fiecare propozitie e cel putin una) ca nici nu meriti un altfel de raspuns.

   Nu toti suntem prosti ca tine si nu toti trebuie sa fim. Esti atat de "liber" incat te simti liberi sa insiri tot felul de aberatii fara sa stii despre ce vorbesti.
   • 0 (2 voturi)    
    Ce ofensat esti! (Miercuri, 4 martie 2015, 8:49)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    Daca veneai cu argumente concrete, te luam in seama. Asa.... Bucura-te de sclavia ta, sau de prostia sclavilor tai, daca esti popa!
 • 0 (6 voturi)    
  De dragul jurnalismului onest (Marţi, 3 martie 2015, 17:18)

  Ovidiu [anonim]

  Vlad, am citit niste articole superbe scrise de tine si esti foarte iubit de un segment care stie sa gandeasca. Neoficial toti dezbat despre necesitatea predarii religiei in scoli (de fapt, obiectul dezbaterii se pierde de multe ori). Din perspectiva unei dezbateri acest articol este unul incorect. Ataci persoane nu argumente (vezi cazul Connect R), divaghezi, apelezi mult la emotional. In consecinta, ratezi dezbaterea, fugi de argument si esti subiectiv. Jurnalismul ar trebui sa fie la un pol opus. Inteleg totusi ca acesta este un material eminamente de opinie
 • 0 (0 voturi)    
  ore de religie (Marţi, 3 martie 2015, 17:23)

  Natalia [anonim]

  "Aprob pozitiv" ! :)
 • +4 (6 voturi)    
  Cu cercelul în ureche (Marţi, 3 martie 2015, 17:30)

  Nyk1 [utilizator]

  Mi se pare interesant pe cine alege BOR pentru a-i face propagandă. Ia să vedem ce scrie în manualul de utilizare al creștinismului:

  18. Fugiţi de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuieşte în însuşi trupul său.
  19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
  20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

  Iar BOR alege ca promotori tocmai pe cei care, prin puterea exemplului, promovează încălcarea acestor îndemnuri, valoroase din punctul meu de vedere.
 • -2 (6 voturi)    
  mda (Marţi, 3 martie 2015, 18:12)

  ccp [anonim]

  am fost sa-mi inscriu juniorul la clasa pregatitoare..mi s-a dat o cerere sa completez ...in cerere daca vroiai oara de religie trebuia sa bifezi o casuta,pe care eu nu am bifat-o..secretara s-a aratat destul de indignata,dar fara a fi nepoliticoasa si m-a intrebat:"de ce nu bifati?",iar eu am raspuns:"d-na in tara asta exista suficienti scavi...nu mai e nevoie de inca unul"...mi-a dat dreptate si ne-am despartit in termeni amicali
 • +3 (5 voturi)    
  Neclar? (Marţi, 3 martie 2015, 18:31)

  Vizitator [anonim]

  D-le Mixich, ceea ce vedeti si va nedumereste este un moment de aroganta al ceea ce se autonumeste "repr. ortodoxiei romanesti" si nicidecum crestinism; acei oameni sunt atat de preocupati de "ortodoxia" si majoritatea lor incat faptul ca li se ia un privilegiu (pt. ca asta era) ii determina sa faca ceea ce fac; iar asocierea cu personaje gen Connect-R sau Daniel Buzdugan denota ca de fapt n-au nici o treaba cu crestinismul, este doar o actiune de PR...si-atat.
  Christos si invataturile lui au fost date de-o parte de mult, acum se vad doar efectele, acum ideea este "noi suntem majoritari si noi stabilim regulile, nu va atingeti de banii nostri"...pt. ca despre asta este vorba; acele ore de religie le aduc un supliment de bani in buzunarele BOR, care s-au cam inmultit si vor mai mult.
 • +3 (3 voturi)    
  ora de religie (Marţi, 3 martie 2015, 18:54)

  cosmin [anonim]

  Sunt pentru mentinerea orei de religie, dar consider ca ar trebui modificata programa actuala care pune prea mult accent pe cult. De asemenea, manualele nu sunt bine realizate. De fapt, sa fiu sincer,nu inteleg de ce e nevoie de manual. Ar trebui sa se puna accent pe eduactia moral-religioasa pentru care, din punctul meu de vedere, nu exista o alternativa in acest moment. Intr-o tara majoritar ortodoxa nu mi se pare firesc sa se opteze pentru a face religie, ci pentru a NU face, daca e cazul. Nu vad care este problema. Totusi nu mi se pare firesc ca parintii sa blocheze accesul copiilor la religie, insuflandu-le astfel propriile lor convingeri. Poate mai tarziu copii vor avea alta parere. Nu mi se pare ca Biserica Ortodoxa asalteaza, ci ca este asaltata si se apara prin aceleasi mijloace.
 • +3 (5 voturi)    
  parintele (Marţi, 3 martie 2015, 19:31)

  mihai [anonim]

  de la clasa fiului meu le spunea ca daca nu poarta cruciulitza nu ii mai iubeste d-zeu! eu asa ceva nu tolerez!
 • +2 (4 voturi)    
  Religia curs optional... Oare? (Marţi, 3 martie 2015, 20:55)

  nescu [utilizator]

  Trebuie sa recunoastem ca e un mare pas inainte.

  Pana mai de curand nici macar nu existau dezbateri publice pe tema asta, dar acum... numai acest articol a strans atatea comentarii.

  Partea buna a lucrurilor este ca putem, cel putin "teoretic", alege. Partea proasta este ca, practic, nu e la indemana tuturor sa aleaga asa cum le dicteaza constiinta.

  O varianta ar fi sa avem posibilitatea sa alegem intre mai multe tipuri de discipline (sport, activitati practice, informatica, etc), iar acea "ora" sa devina obligatorie.

  O a doua varianta ar fi sa nu se predea aceasta materie "optionala" decat la inceputul sau la sfarsitul programului de curs, avand astfel posibilitatea sa aduci copilul mai tarziu sau sa-l iei mai devreme de la scoala (in cazul copilului meu nu am efectiv cum sa optez decat pentru inscriere, ora de religie fiind intre alte cursuri obligatorii).

  Sunt curios, daca s-ar face o ancheta jurnalistica la mai multe scoli, oare care ar fi ponderea intre orele de religie desfasurate la prima si ultima ora de curs (1 si 4) fata de 2 si 3. Teoretic ar trebui sa fie un raport unitar..dar am o mare indoiala ca este asa in realitate.

  Partea si mai proasta este ca cei care sunt in situatia mea vor cantari greu in statistici, atunci cand se va trage linie la sfarsitul lunii si se va concluziona ca majoritatea parintilor au "ales" sa inscrie copilul, deci se va justifica sa devina o materie obligatorie. Iar BOR-ul cred ca va specula acest aspect.

  A nu se intelege ca am ceva cu Dumnezeu sau cu cei care cred in existenta divina, insa am o problema cu majoritatea preotilor si cu BOR-ul in general.. pur si simplu nu am incredere in ei.

  S-au implicat in campaniile electorale de fiecare data, sunt remunerati de la marele sac fara fund al bugetului statului, sunt implicati puternic in anumite sectoare (vezi afacerea cu lumanarile, cu agentiile de turism, etc) pentru care nu platesc taxe, iar exemplele sunt nenumarate..
 • -1 (1 vot)    
  felicitări (Marţi, 3 martie 2015, 21:06)

  Ioana [anonim]

  Mă bucur mult că mai apar şi aemenea articole. Aveam impresia că şi-au pierdut minţile toţi cei care se exprimă pe acest subiect.
 • 0 (0 voturi)    
  rizoaica.dumitru@yahoo.com (Marţi, 3 martie 2015, 21:21)

  rizoaicad.arges [anonim]

  ///ESEU "RELIGIOS", Nr.2!--- Revin cu un nou ESEU pentru a incerca sa arat ca, am fost, nu nedrept ci, poate prea dur, cu cei care sunt, deocamdata, indestructibil legati de “drogul” cu care sunt “hraniti”, inca inainte de a incepe sa-si exerseze gandirea! Ei, si toti cei asemeni lor, sunt prizonierii “opiului popoarelor”, care sunt Religiile! Ca Religiile n-au nicio legatura cu Dumnezeu, am demonstrat-o in ESEUL anterior! Am revenit cu acest ESEU, pentru a acorda circumstante atenuante tuturor celor aflati sub nefasta influenta a Religiilor! Am considerat de datoria mea sa arat ca nu sunt vreun geniu care, la 7ani, la 14 ani, sau la 21 de ani, as fi reusit sa ma eliberez de sub perfida influenta a Religiei! Daca as fi trait doar 60 de ani, as fi fost si eu unul dintre miile de miliarde de oameni, care si-au petrecut intreaga viata, fara sa stie, sub influenta “opiului popoarelor”! Ca Religiile sunt “opiu” pentru popoare, este un Adevar care nu-si pierde din substanta, pentru faptul ca a fost afirmat de cineva pe care nu-l agreem! De abia la 62 de ani, in conditiile confruntarii cu unii sectanti, am reusit sa vad ADEVARUL, si deci, sa descopar MINCIUNA Religiilor care, fiecare in parte, pretinde ca propavaduieste invatatura primita de la Dumnezeu! Si vorba poeziei lui Goga, “Poveste” (1914): “Si-abia tarziu, odata, ti-am inteles fiorul/ Si te-am vazut cum starui si-nfricosta cresti,/ In clipa cea dintaie cand mi-a atins piciorul/ Tarana fermecata a tarii romanesti/". Atunci am inteles ca “n” Religii, cu invataturi contradictorii, pana la conflicte deschise, NU POT fi purtatoare ale unor invataturi de la Dumnezeu! Caci am aratat, in ESEUL anterior, ca Dumnezeu nu putea sa dea creatiei Sale invataturi contradictorii, care sa conduca la anti-semitism, la cruciade, la Jihad-uri, etc. Dar si asa, nu poti renunta de pe o zi pe alta la drogul cu care te-ai “hranit” o viata, fara sa simti ca totul se prabuseste in jurul tau! De ce o asemenea senzatie? Din faptul ca prepar
 • 0 (2 voturi)    
  rizoaica.dumitru@yahoo.com (Marţi, 3 martie 2015, 21:23)

  rizoaicad.arges [anonim]

  /// ESEU "RELIGIOS", Nr.1! --- Sunt ingrozit de faptul ca in Mileniul III, pot exista indivizi cu instructie peste medie, care accepta sa renunte la Ratiune si sa creada in tot felul de povesti! Doamne, tu ai dotat fiintele umane cu facultatea de a gandi, adica de a se intreba si a-si raspunde! Ce vei face Doamne cu specimenele care refuza sa-si foloseasca dumnezeescul Tau Dar, care este RATIUNEA? De ce Doamne, asemenea fiinte nu-si folosesc RATIUNEA si prefera ca mintea lor sa se apropie de cea a necuvantatoarelor? Orice individ ar trebui sa stie ca Dumnezeu l-a dorit un partener in binomul Creator-creatie, sau Dumnezeu-om, si nu o frunza-n vantul fatarnic si demagogic al Religiilor, care sunt niste partide ce ii manipuleaza, cu fantasmele unor UTOPII, pe cei ce renunta la RATIUNE; tot asa cum partidele laice ii manipuleaza pe credulii incurabili, cu fantasmele prosperitatii materiale! Partidele religioase – Religiile – n-au alta legatura cu Dumnezeu in afara faptului ca s-au “agatat” de poala Lui, pentru a pune ceata pe mintea celor care accepta sa renunte la RATIUNE! Orice individ care n-ar dori sa-L supere pe Dumnezeu, prin nefolosirea Divinului Sau Dar, care este RATIUNEA, s-ar intreba: de ce exista atatea religii daca exista un singur Dumnezeu? Oare toate aceste Religii sunt de la Dumnezeu, sau sunt “opere” ale inaintasilor nostri, oamenii? Daca ar fi de la Dumnezeu, ar fi una singura, caci El putea sa dea oamenilor aceeasi invatatura, indiferent de locul sau momentul, unde, sau cand s-ar fi transmis acea invatatura! Daca si-ar folosi RATIUNEA cu care l-a inzestrat Dumnezeu, individul ar deduce imediat ca TOATE invataturile religioase, cele disparute pana acum in negura istoriei, cele ce au fost inlocuite de cele actuale, cele actuale, ca si cele ce le vor inlocui pe acestea, n-au nicio legatura directa cu Dumnezeu, ci sunt opere ale semenilor nostri, care au dorit ordine si pace intre oameni, atunci cand societatile umane nu erau capabile sa se organizeze l
 • +1 (3 voturi)    
  metoda finala (Marţi, 3 martie 2015, 21:52)

  arhimandritul euroi [anonim]

  ma gindesc sa merg la o biserica, manastire, etc, sa iau o carte, icoana, calendar si alte adtfel de merchandisinguri.
  N-o sa-mi dea bon fiscal (ca e pacat!), ii filmez, reclam la ANAF si stabilimentul se inchide a doua zi, conform legii.
 • +2 (2 voturi)    
  esti cetateanul turmentat (Marţi, 3 martie 2015, 23:15)

  Marius [anonim]

  Care va sa zica nu esti impotriva orelor de religie in scoli. Cu asta ai grija sa incepi eseul. Apoi, fraza cu fraza, esti cuprins de indoilei, nelinisti morale si sugerezi punct cu punct intr-un mod alunecos, insidios si viclean, ca de fapt religia n-are ce cauta in scoli. Buna tactica. Toate argumentate cu patos si "convingere" de a-i zice ca esti un mare reper moral al societatii.
  Religia si biserica romaneasca sunt atacate furibund in mass media, cu toate tunurile si din toate partile. Biserica si religia sunt cam ultimele nuci tari care inca n-au fost sparte dupa revolutie si care dau identitatea unui popor, alaturi de istoria comuna, glia si graiul stramosesc si celula de baza a unei societati sanatoase si anume familia. Familia a fost facuta praf si pulbere (divorturi pe banda rulanta, natalitate in declin etc) resursele si pamantul tarii au fost secate sau instrainate asa ca acum tunurile s-au pus pe biserica. Scopul campaniei este de fapt ateizarea romanilor iar mijlocul folosit e denigrarea bisericii si a reprezentatilor sai. S-au interzis icoanele in scoli de parca ar fi fost poze porno, sau imagini vulgare si obscene.
  Biserica si religia au un rol formator si educativ. Programa scolara a orelor de religie insa trebuie regandita.
  Omul s-a crezut si se crede superior si autosuficient. Are impresia ca stiinta ii da raspuns la toate intrebarile si ca binele si moralitatea le are dobandite din nastere, by default. Asa ca ce ii mai trebuie Dumnezeu? Omul a conceput doua sisteme de organizare a societatii in istorie bazate fundamental pe ateism: comunismul si nazismul. N-as zice ca infaptuirile acestora doua au facut sau fac mare cinste speciei umane. Comunismul a ucis numai in China mai mult decat in tot WWII. Chinezii au masacrat tibetanii si au distrus mii de manastiri seculare budiste tibetane, ca de, omul nu are nevoie de spiritualitate, el e bun prin el insusi. Poate n-o fi chiar asa.
  • 0 (0 voturi)    
   O sugestie (Miercuri, 4 martie 2015, 10:53)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Dc. nu se stabileste un program, de ex in fiecare marti si joi de la ora 17 si 18 are loc la clasa x, ora de religie.

   Cine vrea sa-si trimita copilul acolo f. bine, cine nu asta este .....

   Daca sunt prea multi, cursul/ora se tine in mai multe zile, daca sunt prea putini atunci mergem catre alte activitati bisericesti.

   Dc. trebuie sa fie impusa? Cu note, manuale si absente?

   Poti sa ramai corigent la religie? Dai bacul la religie?

   Nu am nimic cu icoanele in scoli, dar sa nu apara in fiecare clasa si pe fiecare colidor, ok la intrarea in scoala sau intr-un anumit colisor se poate face un loc mai sfant cu cateva icoane si o candela.
   Fara lumanari ca exista niste norme si numai de copii afumati nu avem nevoie sau un eventual un risc de incendiu.
 • -1 (1 vot)    
  Josnic (Miercuri, 4 martie 2015, 5:53)

  alan [anonim]

  Connect-R? Deci BOR asculta se delecteaza si aproba limbajul acestui mediocru artist?
  Josnic, unde au ajuns religiosii.

  Religia este o minciuna mare, o manipulare cu FRICA. Nu este sanatoasa. Gindirea libera, si ratiunea este ce trebuie sa incurajat la tineri.
  Daca voi sinteti spalati pe creier, trebuie sa fie is copii vostri?
  Bad Parenting.
 • 0 (2 voturi)    
  Unde a fost BOR la Revolutie ? (Miercuri, 4 martie 2015, 9:26)

  Si La Revolutie ? [anonim]

  Comentariul tau Tepesvoda mi-a trezit o curiozitate. Unde a fost BOR la Revolutie cind ne-am cistigat dreptul sa comentam sau sa ridicam "Catedrale ale Neamului"? Cind in Polonia un Preot Jerzy Popiełuszko isi dadea viata pentru o cauza, luptind impotriva necredintei propagate de Comunisti, ce facea BOR ? Era de partea Securitatii, nu-i asa ? In frunte cu IPS Teoctist care dupa o scurta dar intensa introspectie s-a intors curat-curatzel la locul de munca anterior.
  Cei mai multi preoti erau daca nu angajati pe fatza ca turnatori, in convietuire caldutza cu Dusmanul. Si uite asa BOR a mai pus botul la o tzitza, a deturnat libertatea oamenilor in folos propriu. A pus copita pe grumazul prostimii pe vremea lui Ilici liber cugetatorul si de atunci nu a mai slabit strinsoarea. Decit ca face atitea prostii, ca an de an increderea in Biserica scade. Nu e paradoxal :) ?
  • +2 (2 voturi)    
   Parintele Galeriu (Miercuri, 4 martie 2015, 10:42)

   MPS [utilizator] i-a raspuns lui Si La Revolutie ?

   Iti dau un raspuns simplu: Iti aduci aminte de parintele Galeriu (Dumnezeu sa il odihneasca) ? Mii de oameni spuneau "Tatal Nostru" impreuna cu Parintele chiar in Piata Universitatii ...

   Dar de miile de parinti care au infundat inchisorile comuniste (Ilie Lacatusu, Sofian Boghiu, Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Parintele Ilie Cleopa si multi, multi altii) ?

   Cred ca ar trebui sa te documentezi mai mult ... sau sa vorbesti mai putin ... e mai intelept asa ...
 • 0 (0 voturi)    
  COMENTARIUL 200... (Miercuri, 4 martie 2015, 9:59)

  kalughin [utilizator]

  Acum, să ne înţelegem: fericirea este un lucru spre care, conştient sau nu, tindem cu toţii ca spre starea noastră adevărată. Spre fericire tindem toţi. Dar, români şi creştini, ştim că fericirea nu este din lumea aceasta. Asta aş voi, ca şcoala să facă să simtă pe copii că fericirea cea adevărată nu e cea de aici şi că fericirea realizabilă aici nu e posesiunea unui maxim de existenţe, ci o anumită măsură lăuntrică, un echilibru al fiinţei care… îi evită robia lăuntrică. Ştiu că o ideologie cu care suntem acum în luptă (cea sovietică – n.n.) şi care nu e fără influenţe piezişe asupra sistemului nostru de educaţie ar voi să asigure – prin şcoală – omului fericirea de aici… Totul trebuie organizat pentru aici. Aceia care au trecut Nistrul au rămas înfioraţi de… lipsa omului lăuntric, pe care scriitori contemporani o semnalau încă de mult în formule extreme ale civilizaţiei americane… Iar înfrăţirea idealului de educaţie sovietic cu cel american nu este numai efectul unei trecătoare frăţii de arme, ci vedenia adâncă a unei idei de om golită de întreaga ei umanitate şi prefăcută în robot… Educaţia nu poate fi întemeiată pe o asemenea fugă din faţa durerii, ci, dimpotrivă, pe asumarea hotărâtă şi conştientă a condiţiunii noastre de oameni” (Mircea Vulcanescu, De la Nae Ionescu la “Criterion”)
 • 0 (0 voturi)    
  connect-r despre da-te-n dragostea mea (Miercuri, 4 martie 2015, 11:22)

  vasile [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=VHWT3nuvdHI
 • +1 (1 vot)    
  hai sa vedem la ce a folosit pana acum ora de rel (Miercuri, 4 martie 2015, 13:08)

  misa2002_2006 [utilizator]

  unele persoane dintre noi, cand dau cu nasul intr-un articol, incep sa descrie cu ardoare chestii, asa cum ar vrea el de fapt sa se intample lucrurile..
  dar sa stam drepti si sa gandim.. pana acum au fost predate ore de religie in scoli.Eu Vreau sa stiu la ce au folosit?
  Duminca, cand merg la biserica, nu prea vad copii la slujba, ascultand si inchinandu-se pe la icoane.. vorbim de copii, pt ca despre predarea la scoala a religiei se insista..ii vede
  Aceeasi copii, care folosesc transportul in comun, circula pe strazi, si sunt copiii nostri dragi, ii auzim zbierand, injurand, ii vedem stand pe locuri rezervate, sau indiferenti in fata suferintei si a batranetii, ii vedem cu ghiozdanele burdusite, carate in spinare, cum lovesc in stanga si in dreapta sa isi faca loc, fara sa isi ceara scuze ca a lovit vreo persoana,purtand casti cu muzica la max, care chiar dc se aude in casca, tot il deranjeaza pe cel de alaturi...ii vedem scuipand pe jos si lasand hartiile si mizeria in urma, in locul in care mananca.. Si sa mergem si Mai departe.. vedem copii cum raspund urat parintilor lor, batandu-i ca nu le dau bani indeajuns p buzunare..Sunt copiii nostri si ii iubim, le vrem numai binele... Cum de s-a ajuns aici? Doar le-a fost predata lectia de religie.. Asta sa fie rezultatul predarii orelor de pana acum? La ce au dus?
  De ce se insista pe aceste ore?
  Nu putem aduce copii pe lume si sa lasam sa ii invete scoala bune maniere si credinta si tot..trebuie sa ne implicam si noi, parintii, in cresterea lor..mai ales noi..Sunt copii destepti, dar crescuti mai mult singuri, cu calculatorul in fata si cu televizorul.. este societatea care ne impiedica sa ne crestem copiii asa cum ar trebui.. ne-am complacut in aceasta situatie si pe multi dintre copii i-am pierdut, din start..nu termina scoala, se apuca de prostii, hotii.. e vina noastra.. nu a faptului ca nu se fac ore de religie in scoli..
  adevarul doare...le pot fi indreptati pasii spre biserica si Dumnezeu si fara ore de religie
 • 0 (0 voturi)    
  Pr.Petrică sau vreun profesoraș n-ar fi avut efect (Miercuri, 4 martie 2015, 21:33)

  Alina [anonim]

  Nu ar fi avut același efect. S-ar fi spus: e normal, e pâinea lor, e spuza lor!


  S I M P L U
 • 0 (0 voturi)    
  ora de religie (Joi, 5 martie 2015, 14:00)

  cozoroz laurentiu [anonim]

  Fiind tata a trei fete,tocmai astazi 05.03.2015.am avut o problema cu invatatoarea referitor la ora de religie.Fiind gnostic,am refuzat sa completez cererea privitor la inscrierea la ora de religie. Familia mea fiind adepta la Organizatia Martorilor lui nIehova,si eu fiind de acor cu ei,am discutat cu personalul gradinitei si a scolii referitor la inchinarea sau credinta copiilor mei. Toate bune pana a venit aceasta lege. Am fost chemat de invatatoare la scoala si tocmai atunci era ora de religie si nenea popa vorbea la tel. depre problema mea. Cand am intrat in clasa,nestiind ca fiica mea nu este in clasa,a venit nenea popa,m-a prins de pluover si m-a dat afara deoarece,cica ii deranjez ora. El era pe hol,si nu in clasa.Ce ora ii deranjam?
  Oricum,cand m-a dat afara,a facut-o cu un aer de superioritate,ca si cum el e seful. Problema a fost discutata cu conducerea scolii si desigur am depus o plangere la inspectorat. Interesant e faptul ca popii ortodocsi isi rezolva problemele cu bata cum au facut-o de-a lungul istoriei. Faptele vorbesc!
 • 0 (0 voturi)    
  avere popi (Joi, 5 martie 2015, 15:17)

  cozoroz laurentiu [anonim]

  Sa ii intrebam pe domnii popi de unde au dintr-un salariu de bugetar,bani sa-si faca vile,dar vile!Sa isi cumpere masini de lux s.a.m.d. Doar furandu-i pe bietii oameni care cred in prostiile lor. Acest fapt exista de cand e omenirea. Un destept,ii fura pe prosti! Referitor la ora de religie,daca nu isi fac adepti pe cei inocenti,adio buget. Ei vor sa-si pregateasca asa zisa pensionare! Unde ai vazut un preot pensionat care sa
  nu mai ia bani sau sa nu mai aiba slujbe?Nu se satura niciodata! De aceea nu sunt de acord cu nici un popa,fie ortodox sau catolic s.a.m.d.
 • 0 (0 voturi)    
  manipulati (Vineri, 6 martie 2015, 3:37)

  cristi [anonim]

  Nu interesele proprii ale BOR sunt aparate, caci si raspandirea si apararea CREDINTEI este o datorie a pastorilor Bisericii, la porunca a Evangheliei: "Mergand, invatati toate neamurile..."

  Nedumerirea (indignarea ?) fata de alegerea unor persoane cunoscute pt. clipurile respective, consider ca este o ipocrizie, intrucat se stie foarte bine ca intr-un fel percuteaza
 • 0 (0 voturi)    
  cleopa (Vineri, 13 martie 2015, 18:08)

  catalina [anonim]

  Parintele Cleopa spunea Manca-v-ar raiul. Connect-R spune da-te-n dragostea mea, cu ce e diferit? ptr mine e acelasi mesaj.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by