Acum stim sigur din gura fostului presedinte: serviciile romanesti nu au fost implicate in filajul de la Paris. Traian Basescu a spus marti seara, la B1 TV, ca a primit un raport foarte convingator care i-a aratat "o alta realitate decat cea intuita initial". Am avut convingerea ca Basescu a gafat cand a acuzat serviciile ca ar fi urmarit-o pe Elena Udrea la Paris in seara ultimei conferinte de presa sustinute de fostul presedinte la Cotroceni. L-am intrebat atunci ce contine raportul cerut imperativ serviciilor, daca s-a lamurit intre timp ce s-a intamplat. A spus ca e strict secret si a refuzat orice alte explicatii oricat am insistat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Era evident pentru orice om de buna credinta ca, daca raportul i-ar fi confirmat acuzatiile grave lansate in campanie, n-ar fi asteptat sfarsitul mandatului sa-i demita pe sefii serviciilor. A admis singur ca a avut astfel de porniri razboinice: le-a cerut juristilor de la Cotroceni sa pregateasca ordinul de demitere a generalului Florian Coldea inainte sa aiba convingerea ca se face vinovat de ceva, doar pe baza unor banuieli sau "intuitii". Cam periculos mod de actiune pentru un sef de stat.

In treacat fie spus, Traian Basescu darama fara sa vrea teoria victimizarii expusa de Elena Udrea. "Proba" suprema utilizata de Udrea pentru a-si intari acuzatia ca ar fi luata la ochi de servicii erau tocmai pozele de la Paris. "Fac si eu ca dl. Cristoiu: or fi fost serviciile secrete chineze? Cine o fi putut sa fie? ", a spus Udrea in interviul pentru HotNews.ro, unde nu si-a mai sustinut acuzatiile din campanie chiar atat de vehement. Acum, daca n-a fost mana lui Coldea, ce mai ramane din teoria Elenei Udrea? Daca serviciile n-au faultat-o in campanie cum s-a tot plans, cine ar mai avea interesul sa o faca dupa?

"Sursa alternativa de informatii", cum s-a autointitulat in acelasi interviu, s-a insealat. L-a indus in eroare si pe seful statului cu teoria ei cat era in functie. Pentru a-si apara protejata, Traian Basescu a fost gata sa decapiteze un serviciu secret. Acest gest ar trebui investigat in sine. De vazut cum a utilizat in cazul Udrea/Cocos/Bica informatiile privilegiate, secretele de stat, rapoartele serviciilor. Nu poti ameninta cu demolarea unor institutii cheie atunci cand ele se ating de oamenii tai, nu poti face pe bodyguard-ul penalilor din pozitia de sef de stat fara sa explici intr-o buna zi, in cadru legal, de ce ai facut-o. Din complicitate, prostie, intoxicat de "sursa alternativa"?

Vedeti aici o reconstituire cronologicaa pozitionarii lui Traian Basescu fata de cercul sau de intimi ajunsi astazi cu totii cercetati de procuroril. Aici se cere lamurit daca a abuzat de functie, cat a tinut cont de informatiile primite si ce a facut cu ele. Pe scurt, daca au ajuns la persoane neautorizate sa le acceseze.

O alta observatie utila ar fi ca Traian Basescu nu avea nimic de impartit cu George Maior, omul lui Victor Ponta, ci cu Florian Coldea, acuzat de Udrea ca ar fi jucat pentru Klaus Iohannis. Explicatia ca nu-l putea demite pe Maior decat prin Parlament nu tine. Tot Basescu a explicat in acelasi interviu ca, daca presedintele solicita public demisia unui sef de serviciu, s-a terminat cu el. Aceasta mica observatie aparent fara valoare - rafuiala presedintelui cu prim-adjunctul, nu cu seful SRI - o adaugam la sirul lung de probe si dovezi ca Udrea juca pe mana lui Ponta si ca in hora asta l-a tarat si pe seful statului. Ca Traian Basescu incearca azi sa vanda alte versiuni, e liber sa o faca si noi sa-l credem sau nu.

Ar fi multe de spus despre interviul acordat marti seara la B1TV, dar deocamdata trebuie marcata aceasta informatie importanta. Daca nu au fost serviciile in filajul de la Paris, atunci cine putea fi? Toata atentia merita indreptata acum catre maharii cu dosar la DIICOT, primii interesati de obtinerea unor poze compromitatoare, numai bune de un mic santaj. Sunt sanse mari ca nu Elena Udrea sa fi fost tinta filajului, ci Alina Bica. Nu cred ca fosta sefa DIICOT era urmarita de institutii, ci de unul din clientii ei.

Daca ne uitam la numele grele cu dosare la DIICOT care tot amusinau in apropierea Alinei Bica pentru a gasi o portita de scapare, avem de unde alege: Ovidiu Tender, Ioan Niculae, Bogdan Buzanianu, etc. Numele acestea apar si in ordonanta de disjungere in dosarul Bica, publicata de Robert Turcescu pe blogul sau. Pe aici ar trebui cautati, cred, autorii filajului de la Paris. Cum au ajuns pozele prin niste studiouri de televiziune, cum au aterizat apoi pe un site care a disparut dupa cateva ore, sunt deja detalii care nu sunt chiar atat de greu de aflat.