Despre blatul din campanie dintre Traian Basescu si Victor Ponta au scris apasat doi oameni: Ioana Ene de la Ziare.com si subsemnatul. Putini au verbalizat atunci evidenta: intre Basescu si Ponta functiona, pe langa coabitare, o intelegere netransparenta. Detalii scapau, insa vedeam cu totii cum fostul presedinte mitralia opozitia, pe Blaga, Iohannis, Predoiu sau pe Macovei deschizand drumul lui Ponta catre Cotroceni din moment ce sustinea un candidat fara sanse, pe Udrea. Investigatiile procurorilor in cazul Ponta scot la inveala, pe langa afacerea murdara in sine, noi detalii care completeaza imaginea unui blatul istoric cu consecinte sinistre pentru Romania daca ar fi dat rezultatele asteptate.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In paranteza fie spus, remarcati diferenta uriasa de abordare dintre cele doua scandaluri de la varful puterii din Romania. Cat spatiu generos i s-a acordat Basescu - Bercea Mondial in comparatie cu Ponta - Ghita - cumnatul Iulian Hertanu. Premierul Ponta a intrat mult sub radar, aproape ca a disparut din peisaj sau schimba foaie lansand petarde populiste. Nici presa, nici chiar opozitia nu-l prea intreaba de sanatate.

Revenind la investigatia DNA, de departe cel mai interesant detaliu este asocierea in sine. Ca prin farmec, Grossman Engineering, firma controlata de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a format un consortiu cu Euroconstruct, controlata de oameni de afaceri apropiati de Elena Udrea si Dorin Cocos (Grupul de la Golden Blitz).

Asocierea Grossman - Euroconstruct a semnat in ianuarie 2012 un contract cu o societate la care Consiliul Judetean Prahova, condus pe atunci de Mircea Cosma, este actionar majoritar. Procurorii il suspecteaza pe Sebastian Ghita, bun amic cu premierul Ponta, ca a sprijinit acest "grup infractional organizat".

Cum se face insa ca, din zecile de mii de firme din Romania, s-au aliat doua din tabere opuse: una cu conexiuni la presedintele Basescu, alta din sfera premierului Ponta? Cum de s-au gasit? Prin ce minune s-a intamplat ca oameni de afaceri din zone politice aparent rivale si-au dat mana frateste intr-o afacere cu fonduri europene in valoare de milioane de euro din care doar cetatenii din Comarnic au avut de pierdut, restul numai de castigat?

Raspunsul este tot acesta, oricat le displace unora: cele doua lumi n-au fost niciodata atat de rivale precum se vedea la televizor, cand Basescu stergea pe jos cu Ponta sau viceversa. Razboiul celor doi pe viata si pe moarte a continut mereu un grad ridicat de butaforie. In subteran, lucrurile se aranjau intr-o armonie rentabila. Din interviul acordat HotNews.ro de Elena Udrea am aflat noi detalii ale frumoasei coabitari dintre cele doua lumi aparent foarte diferite.

De pilda, Udrea sustine ca negocia la Ponta acasa numele unor procurori sefi. Sau ca fostul sot l-ar fi ajutat pe Sebastian Ghita cu bani sa-si faca televiziune. Sau ca povestea la o cafea cu Ghita despre o multime de subiecte delicate. Cine-si putea imagina anul trecut ca amicul premierului se confeseaza tocmai protejatei presedintelui? Nu se luptau intre ei jupanii tarii? Era, partial, doar o poza pentru ametit publicul. In rest, exista probabil si un sincer dispret reciproc.

Nucleul dur al publicului basist a refuzat sa creada varianta blatului, cum n-o va crede nici azi in ciuda tuturor evidentelor. As recapitula ce s-a scris pe tema acestui blat bine deghizat in conflict. La vremea respectiva putini credeau ca asa ceva e posibil, insa astazi detaliile intelegerilor subterane ies la lumina si le vedem cu totii.

Pe data de 21 august am scris in textul "L-a invins sau l-a salvat pe Traian Basescu?" urmatoarele:

  • Firele tesute intre familii nu s-au destramat cu totul vreodata. Astazi, pe Elena Udrea o gasim aproape zilnic la televiziunea lui Sebastian Ghita, promovata intens. Se trage, doar, dintr-o veche familie inrudita cu cea noua. La fel cum Ponta se trage din Nastase, iar Ghita din masinile de spalat cumparate de fosti generali de securitate. Udrea este liantul intre lumea veche si cea noua, reprezinta legatura lui Traian Basescu cu nomenclatura politica nou nascuta. Ca trasatura de baza, si nou nascutii functioneaza strans legati, la fel ca vechii nomenclaturisti, de lumea obscura a serviciilor. (...) Pe scurt, Basescu n-a invins sistemul, doar l-a reasezat. Sistemul e bine-merci, la locul lui, cu alti oameni in frunte si alti beneficiari. Lupta sa in toti acesti zece ani a fost sa-i dea jos pe batrani ca sa urce in loc "generatia 40". Poate ca suna cam conspirationist si stupid sa reduci totul la o lupta intre mafii/grupuri de interese ilegitime. Din pacate, cam asta a fost, oricate diferente reale vom gasi intre ce era acum zece sau cinsprezece ani si ce avem azi.

Pe data de 2 septembrie publicat inca un text pe tema blatului Basescu - Udrea, explicand esenta intelegerii dintre cei doi:

  • In esenta, cei doi se potenteaza unul pe altul, se sustin dar asta nu exclude lupta si atacul reciproc. Sensul este, cum am tot spus, ca ringul sa fie ocupat doar de ei, pentru a-si conserva importanta si influenta dar si pentru a-i reduce pe ceialati la statutul de spectatori, la personaje secundare. Am sustinut aceasta ipoteza bazandu-ma pe informatii, pe fapte si pe marturiile unor surse apropiate de cei doi protagonisti culese de-a lungul timpului. (..) Multi nu pot accepta ca tot ce vad, atacurile devastatoare dintre Basescu si Ponta sunt de multe ori butaforii menite sa camufleze colaborarea.

Ziarista Ioana Ene a scris in 10 septembrie 2014 despre blatul Ponta - Basescu

  • Concluzia mea este una singura si extrem de amara: blatul dintre Traian Basescu si Victor Ponta este din ce in ce mai transparent, dincolo de tot spectacolul de acuzatii si insulte dintre cei doi. In chestiunile esentiale se inteleg de minune, iar presedintele pare a se face luntre-punte pentru a decredibiliza orice candidat care i-ar putea face probleme lui Victor Ponta, ridicandu-i la plasa cel mai comod adversar, despre care Traian Basescu insusi lasa sa se intelega ca nu prea are sanse pentru ca nu a venit vremea femeilor.

Ce sens avea aceasta mare farsa? De ce si-ar fi pus Traian Basescu intreaga credibilitate la bataie pentru unul ca Victor Ponta? In mare, planul arata cam asa: Ponta - presedinte, Maior - premier, Oprea - sef la SRI, Bica - sefa DIICOT eventual comasat cu DNA iar Udrea inscaunata sefa asa zisei opozitii, condusa impreuna cu fostul presedinte Basescu. Pentru asta, mai trebuia scos din cursa Klaus Iohannis cu orice pret, eventual punand in miscare institutii. Nu el trebuia sa ajunga in turul doi, ci Udrea, dupa eliminarea lui Iohannis din competitie printr-o sentinta. Doar ea putea sa-i garanteze sucesul lui Ponta. In treacat fie spus, Udrea se visa chiar premier, ceva mai incolo.

Acest plan era cunoscut, in parte l-a confirmat chiar Udrea in juralul ei (sub rezerva ca nu cred ca l-a scris in campanie), povestit de Ion Cristoiu.

Din butaforia asta cu totii aveau de castigat: cei de la putere, bani, iar cei din opozitie, imunitate si protectie in afaceri sau cooptarea in jocul puterii. Puterea si opozitia s-ar fi vazut doar la televizor, dar si-ar fi vazut linistita de afaceri in subteran. Justitia se intorcea sub control politic pentru a scuti cercul initiatilor de orice fel de neplaceri. Motorul ramanea fara curent.

Romania devenea o demokratura, adica o aparenta de democratie la mana unei mici nomenclaturi. Basescu si-ar fi ucis fara regrete propriul copil - cele cateva institutii puternice ridicate in ani de munca - intrucat acestea ajunsesera la toti ai lui: frate, ginere, protejata.

Planul s-a dat, din fericire, peste cap. Iohannis a intrat in turul doi. Cum s-au stricat socotelile sistemului, asta-i alta poveste. N-o vom afla probabil decat peste cativa ani buni, chiar daca ne putem face o vaga idee urmarind istericalele celor care denunta azi o dictatura inchipuita, in care rolurile de satrapi revin magistratilor si unora din servicii.

PS: De subliniat ca despre afacerile comune intre oameni de afaceri din anturajul lui Victor Ponta si cei aproopiati de cuplul Udrea - Cocos, despre faptul ca Ponta a fost avocatul familiei Cocos si alte stranii intersectari intre doua grupari politice aparent rivale a scris in premiera jurnalistul de investigatii Daniel Befu.