În ziarul “Adevărul”, președintele executiv al IICCMER, dl Radu Preda, a publicat un articol despre semnificația acțiunii de sesizare a justiției in cazul celor trei foști torționari. L-a scris, bănuiesc, inainte de apariția știrilor despre viul mort, ori mortul viu. După care, pe Mediafax, apare știrea că IICCMER suspendă cercetările in cazurile a 12 dintre cei aflati pe inaccesibila, misterioasa “listă a lui Muraru”, promovată intr-o campanie comună cu ziarul “Gândul”. O campanie pe care unii dintre noi am privit-o cu legitime rezerve nu pentru că nu am dori ca acesti criminali să fie deferiți justiției, ci tocmai pentru că dorim ca procesele să ducă la cuvenitele pedepse. Este deci nevoie de profesionalism, nu de dubioase spectacole mediatice. Despărțirea de comunism nu are nevoie de blufuri.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Imaginându-se, probabil, Hannah Arendt la procesul lui Adolf Eichmann, dl Muraru a publicat intr-un săptămânal cultural un interminabil serial despre procesul Vișinescu, și-a facut un blazon politic din acea listă care se dovedește acum că era, de fapt, in mare măsură, o contrafacere. Bănuiesc că acest capital simbolic l-a convins pe dl Klaus Iohannis să-l numească, mai intâi consilier personal, apoi consilier prezidențial. Mă intreb ce crede acum președintele țarii, când “capitalul simbolic” s-a probat a fi unul cel puțin indoielnic?

Întrebat cine se face vinovat de aceste scăpări, dl Cosmin Budeancă, director general al IICCMER, a amintit că, în perioada 2012-2014, la conducerea IICCMER a fost Andrei Muraru, el fiind şi cel care a făcut lista publică. Mai mult, dl Budeancă susţine că fostului preşedinte i s-a atras atenţia asupra faptului că unele persoane nu ar trebui acuzate, însă dl Muraru nu ar fi ţinut cont.

Ce se poate spune in fața acestei situații fără precedent? Cine nu și-a făcut datoria? Cine va fi tras la răspundere? Ce inseamnă lipsă de probe? A fost mințită opinia publică de către actualul consilier prezidențial Andrei Muraru și de cei din jurul său? In ce scop? Cine și de ce iși bate joc de confruntarea cu trecutul traumatic? Care este legătura dintre “lista lui Muraru”, care s-a dovedit acum a fi fost o farsă, ceea ce se cheamă bogus, o făcătură, și falsul anticomunism al plagiatorului Ponta, cel care l-a numit pe dl Muraru, in mai 2012, in fruntea IICCMER, alături de seniorul liberal Dinu Zamfirescu? Ce asigurări a dat dl Muraru ziarului “Gândul”, alaturi de care a declanșat campania pe acest subiect, ca e vorba de o lista veritabilă si credibilă? Întreb și eu, citând din ce mi-a scris un bun prieten: Cascadorii râsului? Cascadorii plânsului?

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro