Triburile la portile Uniunii Europene

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 30 ianuarie 2015, 16:25 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Un brad mare, cam strâmb şi fără globuri, stătea uitat pe 25 ianuarie în mijlocul pieţei din faţa Parlamentului European de la Bruxelles. În jurul lui dansa un şir de taxiuri negre, lucioase, pregătite să preia orice cetăţean european cu buzunarul suficient de gros.

Aici este centrul bulei cu pereţi birocratici, în care trăiesc politicienii europeni. Dar oricât de groşi ar fi pereţii, prin ei se aude zgomotul îndepărtat al triburilor redeşteptate.   

A trecut peste jumătate de an de când alegerile europarlamentare au fost câştigate în două dintre cele mai importante ţări UE de partide radicale anti-establishment. Îmi amintesc că atunci, toată lumea bună de la Bruxelles vorbea despre semnalul de alarmă tras de europeni. Politicienii, înalţii funcţionari UE, cu toţii promiteau că acest semnal a fost înţeles şi că instituţiile europene se vor schimba, se vor deschide în aşa fel încât să fie mai aproape de cetăţeni şi îngrijorările lor.

Dar a trecut peste jumătate de an şi transparenţa Comisiei Europene nu a crescut. Dimpotrivă, e tot mai greu să obţii conversaţii cu directorii specializaţi în diverse domenii. Conferinţele de presă şi limbajul comunicatelor oficiale este înţepenit în aceeaşi limbă de lemn care foloseşte cuvinte multe pentru a nu spune nimic. Europarlamentarii continuă să fie captivi în grupurile politice din care fac parte, grupuri dirijate de influenţii mandarini bruxellezi şi fără prea multe legături cu alegătorii de acasă.

Politica externă a Uniunii Europene rămâne defectă: sfioasă în faţa agresiunii Moscovei, insistând pe măsuri ineficiente, dezbinată.

Munţii de celuloză birocratică continuă să fie împinşi în stânga sau în dreapta în funcţie de interesele unei industrii sau a unui stat membru căpos sau, pur şi simplu, stupid. Un scurt exemplu: Directiva pentru dreptul pacienţilor europeni la tratament oriunde pe cuprinsul UE este practic nefuncţională, spiritul ei fiind abandonat în favoarea unor principii care protejează interesele unor instituţii naţionale în detrimentul pacienţilor.

Documentele necesare pentru a obţine finanţare din fonduri europene sunt atât de alambicate şi kafkiene încât de la ţăranul care vrea o fermă, până la tânărul care şi-ar deschide o făbricuţă, toţi trebuie fie să întreţină o armată de conţopişti, fie să renunţe.   

Chiar şi atunci când adoptă măsuri incontestabil benefice pentru toţi europenii, instituţiile UE nu sunt capabile să le comunice coerent şi atractiv. Un proiect luminos şi plin de vigoare în urmă cu 15-20 de ani, Uniunea Europeană s-a transformat tot mai mult într-un monstru birocratic, prea miop şi prea inert ca să mai ţină cont de forfota de la firul ierbii.

Nu sunt eu cel care spune asta, ci rezultatele electorale din ultimii ani. E înşelător să judecăm prin prisma ideologiilor, căci nu ele unesc Frontul Naţional din Franţa, UKIP-ul din Marea Britanie, Syriza grecilor sau cele Cinci Stele din Italia. Căci Le Pen, Farage, Grillo sau Tsipras nu sunt altceva decât exponenţii unui puternic curent anti-establishment care a început să bată prin toată Europa.

Sigur că el ia forma specificului local: xenofob în Anglia, radical de dreapta în Franţa, radical de stânga în Grecia. Dar, ca de obicei când ne rătăcim printre ideologii, pierdem esenţialul. Căci 36% dintre greci nu au devenit peste noapte comunişti. Şi nici 25% dintre francezi nu s-au transformat în doar câţiva ani în radicali de dreapta.

Triumful electoral al tuturor acestor mişcări anti nu ar fi fost posibil fără votul claselor de mijloc. Aceştia sunt oamenii cei mai hărţuiţi de prelungita criză europeană. Nu au parte nici de generozitatea protecţiei sociale europene, pentru că nu sunt suficient de săraci. Dar nici de siguranţa unor conturi bancare grase, pentru că nu sunt suficient de bogaţi. Trebuie să muncească mai mult pentru a câştiga la fel de bine ca în urmă cu zece ani. Se simt mai în nesiguranţă la ei acasă decât în fericiţii ani ’90. Şi, poate cel mai important, nu mai au în ce crede.

Uniunea Europeană nu a reuşit încă să ofere acea naraţiune fondatoare care aduce sens în viaţa oricărui om.  Bisericile europene sunt goale, armatele nu sunt suficient de puternice, steagul naţiunii nu mai este cel mai înalt de pe catarg, iar stelele celui european sunt prea abstracte. Europenii îşi apără astăzi doar confortul. Şi asta nu a fost niciodată suficient.

Ascensiunea unor mişcări politice anti-establishment este posibilă şi în alte ţări UE. Spania, Polonia, Ungaria, Cehia, toate au partide diferite ca ideologie, dar similare în acest apetit radical de a contesta şi demola tot, pentru a pune o utopie în loc.

Acesta este cel mai mare eşec al liderilor politici europeni actuali: incapacitatea lor de a se reinventa. Incapacitatea de a flexibiliza o Uniune Europeană în pericol să se sufoce sub obezitatea ei birocratică. Blocajul stupid în antiteza „solidaritate socială versus rigoare fiscală”, când de fapt ambele cerinţe sunt la fel de justificate şi de necesare Europei. Centrul pare să-şi fi pierdut vigoarea creativă.  

Deocamdată în interior, în centrul puterii, au ajuns doar oamenii lui Tsipras şi au fost suficiente două zile pentru producerea unui frison în privinţa politicii UE faţă de Rusia. Imaginaţi-vă cum ar arăta un Consiliu European cu Tsipras, Marine le Pen şi Beppe Grillo la aceeaşi masă. Toate sondajele urlă că o astfel de realitate nu mai este imposibilă. Uniunea Europeană ar imploda.

Şi ar fi păcat. Pentru că oricât de critici sau pesimişti am fi în privinţa proiectului european, pentru România apartenenţa la această construcţie este cea mai mare şansă istorică pe care am avut-o în ultimul secol. Ar fi păcat şi pentru că europenii nu au mai trăit de generaţii atât de liberi şi în pace ca în ultimele decenii.

Uniunea Europeană are mare nevoie să se reinventeze. Să-şi găsească un sens mai mare decât confortul, comerţul şi libertatea de mişcare. Căci ar fi păcat ca în jurul bradului strâmb din faţa Parlamentului European să nu mai danseze taxiuri negre, ci triburile de barbari europeni redeşteptate de aburul toxic pe care orice ideologie radicală, fie ea de stânga sau de dreapta, îl emană.


Citeste mai multe despre   
15837 vizualizari

 • -5 (15 voturi)    
  audiatur et altera pars (Vineri, 30 ianuarie 2015, 16:34)

  Mazeta [utilizator]

  Hai să vedem ce are de zis și Giannis Varyfakis, noul Ministru de Finanțe al Greciei:

  http://www.youtube.com/watch?v=-iPW9Te7TJM
 • +9 (21 voturi)    
  nedrept (Vineri, 30 ianuarie 2015, 16:44)

  MihaiG [utilizator]

  Vlad, vad ca te deranjeaza marirea staff-ului institutiilor europene. Afla ca institutiile europene care lucreaza pentru peste 500 de milioane de europeni au au un staff mai mic decat administratia orasului Birmingham.

  Bugetul UE reprezinta 1% din PIB-ul UE si din astia mai putin de 6% sunt folositi pentru administratie.
  Poti verifica cifrele acestea. Si nu, nu lucrez pentru UE.

  Sunt probleme mari in Europa dar responsabilitatea rezolvarii lor nu este doar una la nivel european ci mai ales la nivel national, Iar peste partea asta mi se pare ca sari. Nu UE i-a votat pe Tsipras, Marine le Pen sau Beppe Grillo.
  • -2 (8 voturi)    
   reglementarile UE restrictioneaza (Vineri, 30 ianuarie 2015, 17:14)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui MihaiG

   Legislatia UE restrictioneaza foarte mult modul in care se pot face politicile.
   UE este prea mare ca sa mai poata sa se schimbe si prea pestrita ca sa poata face ceva de anvergura, pur si simplu nu se pot pune de acord la schimbari majore.
   UE cade incet si sigur, din pacate.
  • 0 (0 voturi)    
   Functionari UE- putini? (Luni, 2 februarie 2015, 21:59)

   MAYA [anonim] i-a raspuns lui MihaiG

   Ar fi interesant de stiut cifrele cu care sustii ca administratia orasului Birmingham are un staff mai mare decat UE....hilar.
   Nu marimea staffului UE este poate factorul deranjant, ci modul lor de reprezentare: un functionar UE care reprezinta un stat in care numarul de zile de concediu mediu este de aprox. 22-25 zile / an are o perioada de concediu dubla. Salariul este dublu sau de multe ori de 3 ori mai mare decat media salariilor unor functionari EU, ineficienta la jumatate. Avantajele de trei ori mai mari. Putem vorbi de reprezentativitate sau de o noua nomenclatura ineficienta, elitista, care lupta doar pentru mentinerea drepturilor obtinute? Acesti oameni au pierdut de mult contactul cu realitatea, si tocmai realitatea trebuiau sa o reprezinte.
 • +12 (20 voturi)    
  E nevoie de o "identitate europeana" (Vineri, 30 ianuarie 2015, 16:53)

  Peraspera [utilizator]

  Frumoasa pledoarie pentru acest extraordinar proiect de civilizatie, cel al unei Uniuni intre statele Europei democratice.

  Bantuie criza, dar ea nu e in primul rand economica sau sociala, cum ar sustine inversunat fie liberal-conservatorii, fie eco-socialo-comunistii.

  E una de identitate, de limita, de orizont.
  Fara asa ceva nu te poti defini ca civilizatie, esti sortit pierii in fata celor barbarilor siguri pe ceea ce sunt, pe ceea ce vor si pe destinatie (vezi cazul expansiunii islamice in occident).

  Nu e vorba sa construim vreo "Festung Europa", dar nici situatia actuala nu mai e suportabila (inclusiv in sens logistic).

  O situatie in care orice individ cazut dintr-o barca pe un tarm al UE are imediat exigente si isi permite chiar sa combata deschis cultura continentului care-i asigura alocatiile si reintregirea familiei, ceea ce nu poate decat sa incurajeze reactii xenofobe ale europenilor.
  O situatie in care atitudinea liderilor europeni fata de state si culturi profund ostile Europei, uneori deschis agresive, e timida, confuza, mirosind a lasitate.
  O situatie in care milioane de non-europeni refuza ostentativ sa fie asimilati normelor culturii europene.
  O situatie in care nici un lider european nu indrazneste sa precizeze o limita geografica a Europei sau extinderii UE.

  Mai vorbim de relativismul cultural si moral, de comunitarism si multiculturalism, de asistanatul social de masa, de birocratia imensa absurda a masinarii europene?

  La ce sa adere europenii? La un "set de valori" elaborate in incinte inchise, valori despre care oricum nu sunt intrebati prin referendum de teama sa nu faca precum elvetienii aia "rasisti" care au interzis minaretele la ei in tara ?!

  Exista un dispret al unei micro-elite politicianiste europene care s-a proclamat atotstiutoare si tine sub control orice decizie reala despre ce ar putea sau trebui sa fie Europa. Chiar si dezbaterile sunt puternic cenzurate.
  Europa se sufoca, de multa ipocrizie..
  • 0 (4 voturi)    
   Criza (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:34)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Peraspera

   este spirituala. Daca Dv. puteti sa va uitati peste capetele copiilor cersetori care impinzesc Europa catre orizontul azur, ma uimiti.
   • +3 (3 voturi)    
    minus (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:23)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    Inseamna ca:
    A. Nu puteti sa va uitati
    B. E bine ca va uitati, copiii cersetori fiind inferiori?
    C. Nu puteti raspunde, e prea complicat.
 • +3 (9 voturi)    
  Nemuritoare (Vineri, 30 ianuarie 2015, 17:21)

  Daniels22026 [utilizator]

  Proiectul UE inainteaza lent, dar sigur. Chiar si anti-europenii simt fiorii separarii de UE. Caci ideea unificarii europene este nemuritoare. UE are un singur viitor cert. Si anume ca se va pune in practica unificarea federala deplina. Chiar daca in acest moment nu am gasit inca toate solutiile.
  • 0 (6 voturi)    
   lemnul (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:35)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Asta este valabil inca si mai mult pentru intreaga omenire: sau ne unim, sau disparem. Dar limba de lemn nu schimba tendintele actuale.
   • -2 (4 voturi)    
    va rog elaborati (Vineri, 30 ianuarie 2015, 22:34)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    Adica cel mai bun viitor al omenirii este un al treilea razboi mondial, sau limba de lemn va schimba tendintele actuale?
    • +1 (1 vot)    
     e clar (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:24)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

     Pur si simplu va enerveaza ratiunea.
 • -1 (5 voturi)    
  Solutzie simpla (Vineri, 30 ianuarie 2015, 17:33)

  Radu [anonim]

  Ce-ar fi daca toate persoanele publice: politicieni, functzionari de stat, oameni din mass-media, si-ar declara obedientza ?
  Englezii au avut aceasta cerintza pentru politicieni dar au abrogat legea in 2006.
  Pentru ca este foarte necinstit sa fii ales, sa juri credintza pe Biblie sau Constitutzie (pentru atei) si apoi sa faci numai ce itzi dicteaza Loja.
  • 0 (4 voturi)    
   din pacate (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:37)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   societatea omeneasca se bazeaza pe relatii. e neplacut, dar asta este. valorile abstracte nu rezolva nici o problema.
   • +1 (1 vot)    
    the cimps (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:25)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    Ati votat cu minus o lege sociala. Ati putea vota cu minus si legea gravitatiei, nu sinteti mai buni decit cei care votau cu minus teoria ca Pamintul e rotund.
 • 0 (6 voturi)    
  Egoism (Vineri, 30 ianuarie 2015, 17:59)

  Calin [anonim]

  Eu sunt de parere ca marea problema a UE este egoismul. Fiecare tara isi urmareste cu indarjire propriile interese chiar daca astfel creeaza daune altor state UE sau chiar Uniuinii in sine.
  Singura rezolvare ar fi prin cedarea puterii statelor catre UE. UE ar trebui sa aibe mai multa putere iar deciziile importante sa se poata lua prin majoritate de voturi (sa zicem ca nu 50%+1 ci 66%+1).
  Apoi cel mai important aspect ar fi unitatea culturala. Atata timp cat exista invidii, xenofobism intre natiile UE, nu vom avea UE ca e si entitate ci UE ca si o intelegere intre mai multe state. Atunci cand mergi undeva si te intreaba "de unde esti" ar trebui sa raspunzi "sunt din Uniunea Europeana statul Romania".
  • -1 (3 voturi)    
   e departe (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:38)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Calin

   asta ar insemna ca germanii ar trebui sa-i sustina pe greci asa cum sustinem nou Botosaniul: fara o umbra de sovaiala.
   • +1 (1 vot)    
    votul cu minus (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:27)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    Deja bate orice logica. Sa incerc asa:

    Asta inseamna ca ar trebui sa ii infometam pe cei pe care ii prindem la strimtoare.
 • +3 (5 voturi)    
  Fain articol! (Vineri, 30 ianuarie 2015, 18:00)

  Excelsior [utilizator]

  Ridica semne de intrebare nu propune raspunsuri...cum ar arata raspunsurile in opinia dvs d-le Mixich?
 • +7 (13 voturi)    
  Luati aminte la cei drepti ! (Vineri, 30 ianuarie 2015, 18:24)

  arheopterix [utilizator]

  Prim ministrul Australiei un OM politic dintr-o specie pe care o credeam disparuta ( cel putin in Anglia ) a luat atitudine in problema noilor migratori explicindu-le cu subiect si predicat ca nu i-a invitat nimeni in Australia si daca nu le convine ce gasesc acolo ,,Au libertatea sa plece ,,. Nu trebue sa inventam nimic , e suficient ca UE sa -si insuseasca aceasta declaratie si efectele vor fi imediate. Doamne ajuta !
  • +1 (5 voturi)    
   e un hoax (Vineri, 30 ianuarie 2015, 22:13)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   sa nu credem in tot ce zboara
 • -1 (5 voturi)    
  Cultivarea virtutilor individualismului (Vineri, 30 ianuarie 2015, 18:59)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Individualismul este miezul constiintei europene! Cand individul nu se mai poate pune in valoare, lumea europeana se prabuseste. Personalitatea se construieste prin constituirea proprietatii si exercitarea puterii. Daca individul nu are posibilitatea sa-si manifeste aceste valente, nu mai exista. Statul hiperinstitutionalizat si sistemul economic corporatist sunt cele doua conditii care distrug lumea europeana.
  • 0 (4 voturi)    
   invers (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:40)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   Intr-o lume individualista ce-i mai greu este sa cooperezi. Individualismul ar fi salvat comunismul, care era colectivist.
 • 0 (2 voturi)    
  anti-establishment (Vineri, 30 ianuarie 2015, 19:24)

  muma_padurii [utilizator]

  ...sau anti-sistem?

  poate e off-topic. sau poate nu.
  cred insa ca e important sa cugetam mai mult la ce neologisme folosim si cat de des.

  OK, aici (inca) nu e caz de grad "rica venturiano"... dar sa nu uitam ca un om citeste un text recunoscand automat forme familiare, nu pe litere. Cand intalneste un cuvant strain fluxul incetineste - daca textul e prea plin de cuvinte necunoscute, interesul scade spre zero, sau frustrarea creste exponential... riscurile ca mesajul textului sa se piarda creste la fel (si nu pt ca "sunt prosti")

  ... pe cei care cred ca am iesit la prins fluturi, ii invit sa scrie pe o foaie "anti-establishment" si sa o dea unui grup de colegi, precum si rudelor la o reuniune de familie (asta pt ca articolul e in sectiunea de "Opinii" pe hotnews , nu intr-o revista de specialitate) . :) Pronuntia si explicatia termenului sunt obligatorii .
  • 0 (4 voturi)    
   traducerea? (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:42)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui muma_padurii

   Dar cum traduci acest concept evident anglo-saxon, occidental? Anti-stabiliment? In romana asta ar insemna ceva putin diferit.
   • +1 (3 voturi)    
    am oferit o varianta (Vineri, 30 ianuarie 2015, 22:08)

    muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    stabiliment se refera mai mult la entitatea fizica.
    • -1 (1 vot)    
     romania (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 0:07)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui muma_padurii

     aici in romania anti-sistem inseamna anti democratie. in anglia anti establishment se refera la inoirea care are loc cu fiecare generatie care contesta noutatile celei vechi transformate in dogme. democratie.
     • 0 (0 voturi)    
      in romania mea (Duminică, 1 februarie 2015, 20:53)

      muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui doru001

      adica cea in care traiesc, "anti-sistem" presupune revolta impotriva unor structuri, persoane care le sprijina, si intregii realitati din jurul lor.
      Nu stiu pe nimeni care sa vorbeasca de "anti-democratie"

      am stat cativa ani in Anglia si au aceeasi definitie pt "anti-establishment" , referindu-se la diferite entitati , in functie de context (si de popularitatea unui subiect la un moment dat)
 • +2 (4 voturi)    
  ciudat (Vineri, 30 ianuarie 2015, 21:45)

  doru001 [utilizator]

  Vad ca, la acest prim articol critic la adresa institutiilor europene pe care il vad vreodata pe acest site, lipsesc comentariile nenumarate de tip: nu-ti place, pleaca in Rusia, la munca, nu la distractie, voturi negative fara numar samd. De ce, de ce?
  • -1 (3 voturi)    
   de ce (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 0:14)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui doru001

   pentru ca tu, ca trol sovietic ce te afli, esti deja in rusia, fizic nu stiu, dar mental sigur. Mai lasati botilor forumurile in pace si vedeti-va de mizeria voastra eterna din care nu veti iesi niciodata.
   • +1 (1 vot)    
    ciudat (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:30)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    De unde ati venit cu asa idei? Voi nu ginditi deloc? Pozitia mea este umanista, iar a Dv. fascista. Asta va plaseaza asa de aproape de Putin cum nu ginditi. Cum era Hitler de Stalin.
   • +1 (1 vot)    
    intrebare (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:32)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    Voi nu puteti lega nici doua idei? De ce ati primit ordin sa lasati acest articol? Pina acum, UE era perfecta. Grecii mureau de foame ca merita.
   • +1 (1 vot)    
    de ce? (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 19:02)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    Ma tot intreb de unde apareti. Eu am trait toata viata intr-un cartier de mici functionari dinainte de razboi, in Bucuresti. Pur si simplu nu va inteleg. Trebuie sa veniti din cartierele de blocuri create de Stalin, din parinti securisti, educati dupa modelul KGB-ului, trebuie sa fiti integrati in mafia pe care o vedem in fiecare zi arestata la TV, dar la nivel mai mic. Pur si simplu nu-mi pot explica o asemenea prostie autodistructiva ca a Dv.

    Si pur si simplu nu va puteti salva. Nu puteti sa ginditi, nu puteti sa simtiti, numai timpenie si violenta. Al doilea razboi a fost usor pentru nazisti, in comparatie cu ce vine acum pt. Dv.

    Imi pare rau.
 • +2 (4 voturi)    
  Triburi și... triburi (Vineri, 30 ianuarie 2015, 23:06)

  Nyk1 [utilizator]

  Alternativa la o viitoare Europă a lui Le Pen, Wilders, Grillo, Farage și cu voia dv. chiar și Tsipras nu este birocrația eurocrată anostă pe care o avem acum. Ci mai degrabă este vorba despre un alt trib venit din sud și sud-est, din deșerturile Arabiei, Asiei Centrale sau Africii.
  • 0 (2 voturi)    
   Hitler e ok (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:34)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Deci Tsipras ar fi bun daca ar fi fascist si nu marxist.

   Deci fascismul este singura salvare a civilizatiei.

   Bun, succes!
  • +1 (1 vot)    
   aberant (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:55)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Europa nu poate fi a lui Le Pen, Franta poate fi a lui Le Pen. Europa nu poate fi nationalista pentru ca nu este o natiune. Stiati ca au fost evrei care l-au sustinut pe Hitler? Ce oti avea in cap?
 • 0 (2 voturi)    
  metafore (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 11:10)

  Cosmin [anonim]

  Multe comparații și metafore, multe opinii și interpretări personale. Prea mult Mixich și prea puțină relevanță. Cel mai găunos tip de jurnalism, cel în care emoțiile țin loc de fapte.
  • +1 (1 vot)    
   ? (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:51)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

   Exista multe partide anti-europene in multe tari europene. Asta ar putea fi o problema, sau se schimba tendinta, sau se desface Europa. Dv. despre ce D-zeu vorbiti?
 • 0 (2 voturi)    
  Mazeta e tot timpul pe rosu (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 11:49)

  arheopterix [utilizator]

  Daca mai aveam vreun dubiu acum sunt sigur .Cistiga si el o paine ,cam amara , dar poate ca nu poate altceva , sa fim intelegatori.
  • +1 (1 vot)    
   europa democratica? (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:41)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   europa dialogului, a ratiunii, a pluralismului, a democratiei

   autorul spune ca ar trebui sa ne pese de unele probleme pe care birocratia de la centrul UE nu le rezolva. poate Dv. considerati fascismul si comunismul ca fiind dezvoltari pozitive in spatiul UE, si oricine sustine democratia ar fi de partea lui Putin. e totusi ciudat. deci defectul lui Putin este ca e democrat, ca respecta drepturile omului. nu, n-aveti nici o logica.
 • 0 (2 voturi)    
  Dle Aramis , (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 11:59)

  arheopterix [utilizator]

  Va rog sa ma scuzati nu stiu ce este acela un ,,hoax ,,.V-asi ramine indatorat daca imi explicati . Daca doriti puteti sa -mi dati adresa de mail sa va trimit discursul integral al acestui om politic si va rog sa ma credeti ca respira de bun simt , cel putin mie asa mi se pare.Cu stima... al Dv arheopterix
 • 0 (2 voturi)    
  Articol foarte bun (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 15:13)

  Adevărul [anonim]

  Foarte bune remarcată lipsa de transparență. Art. 1 și art. 10 din tratatele europene consolidate cer transparență. Uitați cum încep tratatele europene: "Prezentul tratat marchează o nouă etapă în procesul de creare a unei uniuni tot mai profunde între
  popoarele Europei, în cadrul căreia deciziile se iau cu respectarea deplină a principiului transparenței
  și cât mai aproape cu putință de cetățeni".

  Asta ni s-a spus că va fi UE. Și ce vedem? Comisia Europeană și-a înscris în regulamentul propriu de funcționare prevederi exact contra dispozițiilor Tratatelor Europene privind transparența. Ia uitați ce scrie la art. 9 din regulamentul Comisiei Europene:

  "Ședințele Comisiei nu sunt publice. Dezbaterile sunt confidențiale." Unde este transparența? Unde este apropierea de cetățeni? De ce-și încalcă membrii Comisiei Europen jurământul depus că vor respecta Tratatele Europene, dacă ei și-au pus singuri în Regulamentul lor o asemenea prevedere flagrantă împotriva art. 1 și art. 10 din Tratatele Europene?

  Ce încălcare mai flagrantă a Tratatelor Europene vreți? Cum vreți să funcționeze UE dacă principiile ei de bază sunt călcate în picioare în acest fel.

  Eurobirocraților le este frică de cetățenii Europei. Comisia Europeană a depus un jurământ să respecte Tratatele Europene, dar s-a mediatizat cât mai puțin acest lucru.

  Paradoxal, dar eurobirocrații sabotează chiar ideea europeană. Ei fac absolut tot ce pot pentru ca europenii să nu aibă conștiința că sunt ...europeni. Au lăsat imnul Europei fără text, în mod intenționat. Până și echipele de fotbal au un imn cu text. ONU are și ea imn cu text. Numai UE nu are așa ceva.

  De Anul Nou, toți liderii lumii transmit un mesaj supușilor lor. Toți în afară de liderii UE, care nu transmit așa ceva, în mod intenționat, pentru ca să saboteze unitatea popoarelor UE.

  Eurobirocrații au interzis adjectivul "european" referitor la persoane, ca europenii să nu se unească, ci să stea dezbinați, așa că europenii sunt numiți "cetățeni".
 • +1 (1 vot)    
  studiu sociologic (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 18:50)

  doru001 [utilizator]

  80% din comentatori nu pot comunica. Ei sustin idei fixe, principii, care de obicei implica, direct sau indirect omorirea multor oameni (greci prin infometare, "straini" prin deportare / curatenie etnica, si, fireste, rusi, dar aici e mai complicat fiindca au bombe).

  20% din comentatori nu comunica. Ei inteleg unele idei, accepta pluralismul, dar nu argumenteaza, nu construiesc solutii si sint departe de a concepe macar actiuni practice.

  Mi-e teama ca situatia seamana foarte bine cu cea din anii '40, cu deosebirea ca tehnologia este mult mai avansata.
 • 0 (2 voturi)    
  sa nu ne mire... (Duminică, 1 februarie 2015, 9:24)

  nedumeritul [anonim]

  Sa nu ne miram ca miscarile antiestablisment se intensifica in majoritatea tarilor UE. Lipsa de transparenta e prezenta si acolo, ea fiind mascata de aparente...Guvernele din multe tari UE optimizeaza din punctul de vedere al unei mici minoritati a societatii si nu din punctul de vedere al majoritatii populatiei, minoritatea respectiva pretinzand ca ea este poporul.Unii reusesc sa salveze aparentele mai mult sau mai putin.De asemenea exercita presiune psihica asupra europarlamentarilor sai si astfel acestia nu pot optimiza din punct de vedere al uniunii, ci incearca sa obtina avantaje pentru tara proprie care de multe ori dezavantajeaza alte tari din uniune.E normal ca acest lucru se poate face doar in coditii de lipsa de transparenta. Acest lucru este intuit de popoarele respective care initiaza o riposta ,fiecare cum poate, si toate antiestablisment.Este reactia negativa la cea ce ni se intampla .Si e bine asa pentru ca altfel lucrurile ar lua-o razna si mai periculos.Altfel guvernele nu ar avea limita in a favoriza la extrem un grup restrans de cetateni....(in Romania e la fel...)
 • 0 (0 voturi)    
  curat reinventare (Luni, 2 februarie 2015, 12:05)

  senior [anonim]

  As vrea sa dezvolt un pic - chiar sunt de acord ca e nevoie de reinventare. Pentru ca ceva de la baza e foarte putred - UE e o constructie prin definitie neutra din punct de vedere religios. S-a gasit cineva la inceputuri sa propuna adaugarea unei timide mentiuni la statutul UE, cum ca la baza civilizatiei europene sta crestinismul, dar nu a avut castig de cauza. Asa ca UE a devenit mai mult decat o structura neutra, a devenit anti-crestina. Si atat timp cat UE nu are nimic a face cu frumusetea sufletului si aspiratia spre indumnezeire, ci lupta cu inversunare impotriva acestor concepte, nu ne va oferi decat cel mult o autostrada in plus, poate un pic de confort in plus si toleranta pentru minoritatile de tot felul pentru care e amanetata munca si a noastra, si a generatiilor viitoare pe zeci de ani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version