Op-ed

Problema francului si independenta BNR

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2015, 9:46 Actualitate | Opinii


Lucian Croitoru
Foto: Hotnews
Aprecierea francului elvețian nu a pus în pericol stabilitatea sistemului finaciar, dar a a creat probleme pentru mulți români, dintre care mulți au venituri relativ mici. Când o astfel de situație apare, este normal ca politicienii să încerce să găsească soluții corecte, care nu alterează valorile generale ale societății. De exemplu, o soluție este corectă dacă odată aplicată nu generează hazard moral. Dar dacă se întâmplă ca foarte mulți oameni să empatizeze cu cei loviți, atunci există pentru politicieni tentația de a adopta soluții care pot sacrifica, temporar sau parțial, valorile profunde ale societății.

Așa s-a întâmplat și acum. Unii politicieni au cerut Băncii Naționale a României, ignorându-i independența și obiectivul ei fundamental (stabilitatea prețurilor), să instituie un curs fix al leului în raport cu francul elvețian. Alții au cerut reconvertirea creditelor din franci în lei, la un anumit curs din trecut.

Aceste măsuri au implicații asupra cursului leu/euro, asupra inflației, asupra rezervei valutare etc. De exemplu, fixarea cursului franc/leu la un anumit nivel relativ scăzut, datorită cotării cross (prin intermediul cursului leu/euro) a leului față de franc ar face necesar ca banca să vândă rezerve de euro, astfel încât să aprecieze leul la, să admitem, 3,7 lei/euro. Acest curs i-ar avantaja pe cei indatorați și i-ar dezavantaja pe exportatori. Dar, înainte de toate, s-ar putea dovedi iluzoriu. O scădere substanțială a rezervelor ar putea declanșa un atac pe leu, astfel încât rezultatul final ar putea fi o depreciere a leului în raport și cu euro și cu francul. Nu poți utiliza cursul de schimb pentru rezolvarea punctuală a problemei celor îndatorați în franci.

Politicienii cred că pot să formuleze astfel de cereri pentru că reprezintă poporul. Într-adevăr, BNR este responsabilă în fața poporului român, iar această responsabilitate se manifestă indirect, prin intermediul parlamentului. Dar, această responsabilitate funcționează în legătură cu obiectivul pe care poporul, prin intermediul parlamentului, i l-a dat băncii centrale, adică cu obiectivul stabilizării prețurilor. Banca centrală poate fi trasă la răspundere dacă are libertatea deplină de a-și folosi instrumentele disponibile pentru a atinge obiectivul. Fără această libertate, nu ar fi legitim ca banca centrală să fie trasă la răspundere, iar în democrație este nevoie de legitimitate.

Pe termen lung, poporul român are interesul ca politicienii să nu limiteze această libertate exact pentru a nu-și limita sieși legitimitatea și dreptul de a cere socoteală băncii centrale în cazul în care obiectivul stabilității prețurilor nu este atins. Uneori, atingerea acestui obiectiv, necesită ca banca centrală să crească rata dobânzii, adică să fie impopulară. Dar exact această impopularitate este cauza pentru care politicienii sunt tentați de a se amesteca în treburile băncii centrale. Pentru a câștiga voturi pe termen scurt, politicienii vor cere băncii centrale să nu crească rata dobânzii, pentru a evita ca impopularitatea astfel generată să se transfere asupra lor, a politicienilor. Politicienii, care în teorie reprezintă poporul, ar lua în acest caz decizii pe criterii populiste.

Din acest motiv este nevoie ca banca centrală să fie independentă.

Stabilirea unui curs fix între leu și franc este asemănătoare cu cerința de a nu crește rata dobânzii când este necesar. Când capitalurile sunt mobile, stabilirea unui curs fix înseamnă pierderea politicii monetare. Cu obiective multiple, banca centrală își pierde independența. Dacă ar încerca să mențină un curs fix și să atingă o anumită țintă de inflația pentru că așa i se cere de către politicieni, BNR s-ar înscrie pe drumul spre pierderea independenței. O astfel de situație nu este dorită de public deoarece ar echivala cu creșterea necontrolată a inflației și cu pierderea legitimității de a cere socoteală băncii centrale.

*Lucian Croitoru este consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5903 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Despre stabilitatea preturilor (Vineri, 23 ianuarie 2015, 9:58)

  Intrebam [anonim]

  Cat de stabil a fost petul creditelor in CHF raportat la moneda romaneasca? Oare BNR nu ar fi trebui sa vegheze si la aceasta stabilitat?
 • +7 (9 voturi)    
  Credite CHF (Vineri, 23 ianuarie 2015, 10:30)

  Ser Ban [anonim]

  Chiar daca vina este in principal a celor care au luat aceste credite (in fond era rata cea mai mica raportat cu celelalte credite), bancile nu au informat corect viitorii clienti despre riscuri la care se expun (pot spune ca din contra au facut o reclama agresiva pentru aceste credite).
  Cresterea preturilor pentru imobile li se datoreaza in cea mai mare parte bancilor (prin usurinta cu care au acordat credite), iar in acest moment numai cei care au luat aceste credite (dintr-un calcul simplu, rata pentru credit era mai mica decat chiria pe care trebuia sa o plateasca) sunt raspunzatori (nu pot renunta la imobil si sa incerce sa cumpere altceva, in noile conditii ale pietei, iar banca sa se descurce cu imobilul. Sunt obligal/legat de ceva care costa mult mai mult datorita in primul rand bancilor). Soldul multora care au credite in CHF pentru apartamente in blocurile ceausiste, este mult mai mare decat valoarea de piata a unor imobile noi in zone foarte bune.
  Costurile creditelor este mult mai mare datorita cresterii paritatii CHF-RON, care este suportat numai de clienti, dar profitul bancii creste odata cu scaderea dobanzii de referinta a CHF(la momentul acordarii creditelor in CHF, marja bancii era 1,5 peste dobanda de referinta:cca 3.5. Avand in vedere ca de cca 4ani dobanzile CHF sunt aproape 0,marja/profitul bancii este mult mai mare). La un credit de cca 80000 CHF, banca incaseaza suplimentar(si nemeritat ca profit) din aceasta diferenta cca 3000 CHF anual.

  Nu prea este normal ca unii sa fie legati (sa nu poata face nimic), iar ceilalti sa incaseze profituri din ce in ce mai mari (si mai zicem ca bancile sunt in criza).
  Modul de abordare al bancilor seamana mai mult cu camataria, adica profituri cat mai mari fara nici o morala.


  conducand la un cost mult mai mare pentru clientii bancilor.
  • +3 (5 voturi)    
   Vina nu este a celor care au luat credite (Vineri, 23 ianuarie 2015, 10:52)

   lcristi [utilizator] i-a raspuns lui Ser Ban

   Daca cumperi un produs o masina cu 100.000 CHF si stii ca ai data 190.000 lei ffara sa fi informat ca dupa 7-8 ani trebuie sa dai 645.000 lei ti se pare corect. Sa nu ai nicio clauza in contract cu privire la riscul valutar.....
   Din nefericire s-a tratat cu usurinta acordarea acestor credite atat de BNR cat si de banci si de acolo toata problema. Era cea mai ieftina finantare, iar BNR se bucura foarte mult ca intra valuta in Romania, dar nu s-a gandit nicio clipa cu ce costuri sau poate si mai rau nu a interesat-o si din pacate nu o intereseaza nici acum.
 • +7 (7 voturi)    
  ce e gresit (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:03)

  alexandru paul [anonim]

  ideea de a impune un curs fortat LEU/CHF e proasta si poate fi contracarata de catre BNR cu o mie de argumente beton.
  dar dobanda pe care banca o incaseaza de la clienti e formata din profitul bancii + LIBOR. Libor a scazut din 2007 pana in prezent de la 3 la -0.1. iar bancile nu au ajustat dobanda, ba mai mult au crescut-o. aici ar fi solutia. ca bancile sa ajusteze dobanda din momentul acordarii creditului cu variatia LIBOR.
  la un calcul rapid asta ar insemna o scadere a ratei de 20-25 % fara sa scada profitul bancii.
  dar se pare ca se propun solutii nerealiste tocmai pentru a putea spune ca nu exista o solutie.
  atitudinea BNR a fot intotdeuna una favorabila bancilor. nu tin minte sa fi propus o solutie alta decat: ati semnat ca prostii, atunci sa platiti in consecinta!
 • +6 (8 voturi)    
  Lipsa totala de obiectivitate (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:26)

  Maria [anonim]

  Daca tot se incearca peste tot apararea institutiei BNR ar trebui macar sa se incerce aceasta aparare cu un minim de obiectivitate. Oare odata cu independenta si libertatea acordate nu vine si responsabilitatea? In perioada in care consumatorii neinformati si "lacomi" luau credite in franci elvetieni, BNR a permis o totala liberalizare a acestei piete prin acordarea permisiunii bancilor de a-si stabili prin norme interne nivelul maxim de indatorare si profilul de risc. De abia dupa ce bancile si-au facut un portofoliu consistent de credite, a introdus BNR-ul in 2008 obligatia de a se stabili niveluri maxime diferite pentru gradul de îndatorare, în funcţie de valuta creditului. Nu mai vorbim de numeroasele clauze abuzive introduse in contractele tip la care tot BNR-ul a inchis ochii fara ca macar sa atentioneze pe la TV consumatorii neinformati.
  Si daca tot vorbim de obiectivul stabilitatii preturilor, oare in cursul de schimb la care isi plateste consumatorul ratele nu este inclus si un pret? Daca debitorii nu isi platesc intr-o luna ratele la cursul de 4.5+ stabilit de banca, banca nu este nevoita sa cumpere acesti franci in locul debitorilor la acelasi curs de 4.5, nu-i asa? Mai mult decat atat banca castiga la aceste credite, din multiple parti: dobanda, comisioane, curs valutar (pt ca majoritatea clientilor achizitioneaza valuta chiar de la banca la care au credit). Este prea mult sa li se ceara o diminuare a profitului obtinut de pe urma pacalirii unor oameni cu buna stiinta a BNR? Nu vorbim aici de pierderi ci pur si simplu despre o diminuare a castigurilor.
  De asemenea, nimeni nu a cerut "fixarea cursului franc/leu la un anumit nivel relativ scăzut" ci doar reconvertirea creditelor la un curs mai redus decat cel din prezent, ceea ce este cu totul altceva si presupune pur si simplu o reducere a castigurilor bancilor, mai ales ca sunt numai 70.000 de debitori ...dupa cum se exprima diverse persoane pe la TV.
 • +6 (8 voturi)    
  Doamne ce ipocrizie (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:28)

  radu [anonim]

  auzi obiectivul lor e stabilizarea preturilor. Ia spuneti domnule Croitoru cum ati stabilizat preturile caselor in perioada de boom cand un apartament a ajuns in 2-3 ani sa coste de la 10 mii de euro la 150 de mii? Adica o crestere de 1500% ? Despre ce stabilizare vorbim? Ati mentinut pretul castravetelui pe care il includeti dvs in calculul inflatiei?

  Lumea care a cerut scaderea cursului la franc nu s-a referit la BNR sa faca asta pe piata libera ca e imposibil, ci punctual pentru cei creditati si cu probleme, sa se impuna cumva bancilor care au dat creditul.

  O dati p-asta cu piata libera.. daca era piata libera de ce ati pus grad de indatorare 70-90% ? De ce nu ati lasat liber? Daca era libera de ce a trebuit sa eliberati RMO bancilor si sa luam imprumut 20 miliarde de la FMI, cel mai mare imprumut din istoria FMI ?

  Vina e impartita intre BNR, banci comerciale si clienti. Dar nu puteti sa va spalati mereu pe maini ca pilat din pont cand ceva nu merge bine. Fiecare sa-si asume vina. Clientii cu franci si-au asumat-o destul.
  • 0 (0 voturi)    
   degeaba incearca bancile sa se eschiveze (Duminică, 25 ianuarie 2015, 13:07)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui radu

   preturile acelor case si apartamente erau de multe ori supraevluate de catre evaluatorii bancilor.
 • +8 (10 voturi)    
  domnule (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:32)

  florin [anonim]

  creditele in franci au fost doar o escrocherie pe hartie, pentru care bancile trebuie sa plateasca. In realitate omul a primit echivalent euro si a cumparat in euro casa, ca doar nu-ti primea nimeni CHF. Probabil bancile nu aveau decat cateva mii de franci in vistierie, totul a fost din condei. Sa nu aud ca bancile vor suferi pierderi daca fac un curs mai mic, au supt destul de la clienti.
  • -4 (8 voturi)    
   Gresit (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:45)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Daca ati fi cerut sa va dea franci ii primeati, insa ati cerut bancii euro ca sa va cumparati vila si banca a transformat francii in euro pe care i-ati luat.

   Faptul ca nu intelegeti nimic nu va scuteste de responsabilitate. Iar faptul ca nici acum nu pricepeti ca creditele in FRANCI erau date in FRANCI din punct de vedere contabil financiar e un exemplu ca nimeni nu ar fi putut sa va explice riscul unui crefit in franci pe intelesul dumneavoastra.

   Pentru ca pur si simplu nu intelegeti.
   • +5 (7 voturi)    
    numele vi se potriveste (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:32)

    florin [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

    Bancile au dat credit in franci tocmai pentru ca nu le cerea nimeni franci. Lumea nu avea ce face cu francii pe piata imobiliara. Vorbiti de artificii contabile ca si cand au vreo justificare morala.
    Riscul e risc, escrocheria e escrocherie. Eu nu vorbesc de cei care si-au luat vile, vorbesc de amaratii cu apartamente de 2 camere in militari care nu se incadrau la euro sau la ron, despre asta vorbim. Daca bancile nu sunt capabile sa gestioneze astfel de cazul din cauza lacomiei patologice a actionarilor lor, nu cred ca o sa le fie bine. Banca nationala a Romaniei trebuie in primul rand sa apere romanii, nu strainii/
    • -2 (2 voturi)    
     Interesant (Vineri, 23 ianuarie 2015, 14:36)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui florin

     Adica dumneavoastra spuneti ca nu va "incadrati la credite in euro si lei" asa ca ati fost obligati sa luati franci elvetieni.

     Pai cum va explicati ca nu va incadrati la un credit de 50 de mii de euro dar va incadrati la un credit in franci elvetieni care schimbati in euro erau 50 de mii? Cum se poate asa ceva??

     V/ati pus intrebarea asta?
     • 0 (0 voturi)    
      Dle trans-penibilus (Vineri, 23 ianuarie 2015, 22:10)

      florin [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

      dumneavoastra lucrati la banca? Daca da, dumneavoastra v-ati pus intrebarea cum de poti sa dai suma echivalenta in CHF imprumut desi omul nu se califica la euro? Daca da, atunci va trebui sa platiti si dvs hotia, daca nu va trebui sa platiti prostia.

      Eu nu am credit, dar asta nu inseamna ca nu empatizez cu oamenii care in perioada asta trec prin situatii disperate. Nu poti condamna un om la sclavie pe viata chiar si daca a fost lacom atunci. A gresit, a platit destul greseala in 7 ani cat pt 20, si cred ca a invatat din asta. De acum mai trebuie sa va asumati si dvs greselile. Parerea mea.
   • +3 (5 voturi)    
    va inselati profund (Vineri, 23 ianuarie 2015, 14:11)

    tudormed [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

    ei bine, eu fac parte dintre cei extrem de putini, probabil, care chiar au cerut franci. era vorba de cca 32.000 CHF pe care ii voiam in cash.
    nu va puteti imagina in ce panica am bagat personalul agentiei fara sa stiu de ce. imi vorbeau de programari care trebuiau facute cu mult timp inainte fara sa-mi poata da detalii de cat timp ar putea dura. din pacate, cum cateva zile mai tarziu mi-am schimbat intentiile privind destinatia banilor imprumutati, nu am mai aviut nevoie de franci si am cerut suma in euro pe care evident i-am primit a doua zi. ar fi fost o buna proba astazi pentru a dovedi ceea ce stie toata lumea, ca bancile nu au avut niciodata acesti franci si nici nu i-au luat de undeva. ei au imprumutat lei sau euro dar au raportat chestia asta la franci.
    in termeni mai populari chestia asta s-ar numi specula cu devize
    • -1 (1 vot)    
     Nu intelegeti si pace (Vineri, 23 ianuarie 2015, 14:39)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui tudormed

     Faptul ca nu aveau franci de hartie nu inseamna ca creditul a fost in alta moneda. Si salariul dumneavoastra (daca sunteti angajat) e virat electronic pe un card si de acolo il scoateti. Daca va duceti toti angajatii la contabilitate si cereti banii cash nu are de unde sa vi-i dea decat daca ii anuntati din timp si va programati la o casierie.

     Asta nu inseamnba ca salariul dumneavoastra nu exista.
     • +2 (2 voturi)    
      inteleg mult mai bine decat va imaginati (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:45)

      tudormed [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

      tocmai aici e problema.
      daca bancile luau de undeva francii si ii dadeau populatiei, da, discutia era inutila. astazi trebuiau si ei sa-i dea inapoi la pretul actual al pietii si era logic sa-i ceara ca atare imprumutatilor pentru ca altfel ar fi ajuns intr-o mare gaura.
      cum ei nu I-au luat de nicaieri, nici macar nu I-au avut in fizic, ci doar scriptic, daca transforma acele credite, tot scriptic (dispar francii si apar leii / euro in contabilitate ), ei nu pierd nimic altceva decat profitul absolut nesimtit.
      pentru ca, s-o spunem cinstit, pentru banci, cresterea francului e mana cereasca. lor le vor creste brusc incasarile de lei si euro cu mult fata de ceea ce prognozasera. iar asta va fi 100% profit, fara a depune un minim efort pentru a obtine chestia asta.
      oare nu asta e specula ?
      • 0 (0 voturi)    
       O corectie (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 19:35)

       Athos [anonim] i-a raspuns lui tudormed

       Eu fac parte dintre lacomii si prostii care s-au imprumutat. Care este corectie ? Banca are de castigat mai mult. De cd ? Simplu. Eu am imprumutat 30000 si dau inapoi 58000 asta in traducere libera inseamna aproape 90% dobanda. Franci nu aveau asa ca nu au nimic de pierdut. Iar povestile lui moise guran ca daca se impune un curs fix al chf (pentru fraierii cu credite) ar trebui sa plateasca altii diferenta sunt aberatii. De ce ? Pai e relatia mea ca imprumutat cu o firma privata. Ce legatura au altii cu aceasta relatie nu stiu. E ca si cum o firma privata ar cumpara ceva de la o alta firma privata iar prima nu ar mai plati. Ce sa inteleg din povestile lui moise ca o sa-i plateasca datoriile oamanii de rand care nu au nici o treaba cu asta ? Merci
   • 0 (0 voturi)    
    Care este datoria bancilor in CHF? (Vineri, 23 ianuarie 2015, 17:35)

    AlbuZahar [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    BNR ar trebui sa iasa pe piata cu un raport pentru fiecare banca romanesca in care sa prezinte:
    - total credite CHF acordate cetatenilor romani
    - total credite CHF luate de banca
    - suma totala datorata in prezent de banca (CHF)
    - suma totala datorata in prezent de cetateni (CHF)

    Dupa ce vedem aceasta situatie o sa intelegem mai mult!...
   • 0 (0 voturi)    
    tu gresesti (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 0:07)

    vezuviu [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

    Cel care mi-a vandut apartamentul a vrut CHF. Nu a vrut Lei, iar cand a vazut ca pierd f mult la schimbul valutar, a cerut CHF. Domnisoara a spus ca nu se poate pt ca nu au. L-a chemat pe directorul sucursalei si l-a intrebat daca poate cere de la Bucuresti CHF si sa ii dea a doua zi. Directorul a raspuns ca nu se poate pt ca nici VOLKSBANK sediul central nu au. Solutia lui a fost: Lei, Euro sau anulam contractul.
 • +4 (4 voturi)    
  /// (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:52)

  Michael Noel [anonim]

  Am si eu doua intrebari pentru domnul Croitoru:
  -1. de ce sunt cateva mii de sentinte judecatoresti irevocabile pe clauzele abuzive, contracte avizate de BNR in 20070-2008 si cel mai important de ce nu nu intervin in aceasta problema si clientii trebuie sa piarda ani prin tribunale ca sa-si gaseasca dreptatea cand la BNR se putea rezolva pentru toti in cateva zile?
  -2. Din ce bani a fost platita datoria Bancorex in anii 2000? (circa 2 miliarde de dolari!)
  Multam
 • +4 (4 voturi)    
  CHF (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:11)

  anonim [anonim]

  Ar fi interesant ca, pentru fiecare banca ce a acordat credite in CHF, sa faca publica moneda in care are contractat creditul de la banca mama (sau de la alta banca) si sa explice si de ce. Iar in anumite cazuri (in functie de raspuns) BNR ar trebui sa aiba ceva de spus (asta in cazul in care nu se va uita si in alta parte)
 • +3 (3 voturi)    
  dobanda chf (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:23)

  ionut [anonim]

  nu a pus nimeni in cadrul audierii din parlament problema dobanzii. in 2007 dobanda la creditele in chf la raiffeisen era 3.9, azi este 5.9 si asta e adevarata problema. de ce nu intervine bnr sa ceara bancilor reducerea dobanzii la valoare initiala, cea de la semnarea contractelor?
 • +3 (3 voturi)    
  bnr e vinovata (Vineri, 23 ianuarie 2015, 13:12)

  Ionut [anonim]

  domnule Croitoru:
  tot independenta si tot arbitru a fost bnr si cand ne-am imprumutat de la fmi de 20 mld euro ca sa sustinem mediul bancar?
  dar cand ati aprobat acest produs toxic pe piata?sau poate cand ati avizat toate aceste contracte pline de cauze abuzive?va mai amintiti de ordonanta 50?ati tinut parte bancilor sa nu se voteze in forma initiala?ati fost cumva impotriva legii falimentului personal,desi aceasta lege e in toata lumea civilizata?
  legat de creditele in franci: ati obligat bancile sa sa-si asigure aceste credite impotriva riscului valutar?daca da,despre ce pierderi si falimente vorbeste bnr????
  degeaba incercati sa va disculpati,o mare vina in tot balamucul asta va apartine!!!
 • +4 (4 voturi)    
  manipulare nesimtita (Vineri, 23 ianuarie 2015, 13:44)

  tudormed [anonim]

  nu stiam ca la facultatile economice se invatau si tehnicile de manipulare. sau poate nu erau pentru toata lumea...
  de unde si pana unde povestea asta ?
  nu s-a pus nicicand problema ca BNR sa fixeze un curs artificial leu-franc la o valoare din trecut. evident ca asa ceva ar arunca in aer economia si sistemul bancar in mai putin de o luna. ca sa pricepi asta iti ajung cateva clase si cateva notiuni de matematica, fara sa fie nevoie sa ai studii economice.
  in schimb o corectie a cursului intre banca si client nu ar afecta cu nimic economia reala ci doar ar limita profitul nesimtit al bancii.
 • +4 (4 voturi)    
  Dle Croitoru n-ai spus nimic nou !!! (Vineri, 23 ianuarie 2015, 13:47)

  andreesanu [utilizator]

  Pentru vorbe de claca ,pentru imbrobodit romanii nu era cazul dle consilier sa va deranjati !!!,a facut-o si dl Vasilescu in acelas mod !!!
  La banca nu vii sa cistigi !!!,la banca vii impins de nevoi
  cu sula-n coaste or manat din urma ca si oile la strunga.
  Ca sa imprumuti bani de la FMI sa poti jongla nu se face pe ochi frumosi ci pe dobinzi si rate platite tot de romanul amarit .
  N-am vazut bancher sa aiba mana de dat !!!,bancherii au doar mana de luat !!!,iar la compensatie gargara cit cuprinde pina la ameteala.
  Nu va mai deranjati dle Croitoru ,poate aveti ceva mai bun decit sa ne imbroboditi .
 • -1 (1 vot)    
  discutii (Vineri, 23 ianuarie 2015, 17:52)

  Gicu2 [utilizator]

  am vrut sa scriu si eu doua randuri despre independenta BNR, despre cursuri fixe si impact, despre populism, despre contracte, clauze si lacomia oamenilor care ar fi primit credite si in moneda botswanei, numai sa ia cat mai mult posibil si sa plateasca sume uriase pe case care valorau nimic, desi puteau sa mai astepte. as putea sa scriu despre riscul valutar si provizionarea restantelor, dar vad ca tot ce e real primeste minusuri iar ignoranta conduce.

  asa ca o sa intreb doar o chestie. mi am luat credit in EUR in 2007 la 3.2 lei / eur. Acum e 4.5.
  Realizati nu, ca daca prin absurd se face o interventie pentru franc, eu si celelalte cateva sute de mii de oameni cu credite in EUR o sa iesim in strada sa cerem tratament egal, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Nepasare legislativa (Vineri, 23 ianuarie 2015, 20:30)

   AlbuZahar [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

   Inchipuie-ti ca platesti azi o rata la un curs de schimb de 6.8 RON/EUR si o sa fii intr-o situatie similara cu plata creditelor CHF.

   De aceea trebuie implementata directiva europeana cu limitarea variatiei cursului valutar la 20% in plata ratelor.

   BNR si parlamentul nu au facut nimic pentru protectia impotriva cresterii nelimitate a cursului de schimb.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by