Există multe asemănări între California și New York.

Constantin CranganuFoto: Hotnews

Ambele sunt state mari: California, the Golden State– cu cele 38,8 milioane de locuitori, este cel mai populat stat din SUA; New York, the Empire State – cu 19,7 milioane, ocupă locul 4. Primele două orașe, ca populație, ale SUA sunt New York (8,4 milioane) și Los Angeles (3,9 milioane). Ambele orașe sunt recunoscute drept centre mondiale ale entertainment-ului (vezi Broadway, respectiv Hollywood). Ambele state sunt majoritar liberale, conduse de guvernatori democrați: CA- Jerry Brown; NY – Andrew Cuomo. Ambele state au mișcări ecologiste foarte active și foarte influente, fracktivismul reprezentând în prezent o componentă importantă.

În ceea ce privește aspectele energetice, există o legătură interesantă între cele două state: la începutul sec. al XX-lea, Standard Oil Co., sub conducerea celebrului John D. Rockefeller, era una dintre primele și cele mai mari companii multinaționale din lume. Sediul principal se afla în New York. În anul 1911, prin decizia anti-trust a Curții Supreme, Standard Oil a fost spartă în mai multe companii mici, printre care Standard Oil of New York, devenită mai târziu Mobil, și Standard Oil of California, devenită mai târziu, Chevron.

Când se compară producția de hidrocarburi ale celor două state, apar primele deosebiri.

În 2014, California a fost al treilea producător de petrol din SUA, cu 17,3 milioane barili, și al 13-lea producător de gaze naturale, cu 7.145 miliarde metri cubi. Bazinul Los Angeles (~30 x 50 km) este cel mai bogat bazin petrolifer din lume, pe baza volumului de hidrocarburi raportat la volumul sedimentelor[[1]]. Începând din 1880, în bazinul Los Angeles au fost descoperite și exploatate 42 câmpuri petrolifere. Argila petroliferă Monterey din California conține 2/3 din rezervele totale de țiței de șist ale SUA, circa 15,4 miliarde barili.

În 2013, statul New York a produs 375.571 barili țiței (2% din producția Californiei) și 750 miliarde metri cubi de gaz (9% din producția Californiei). Producția de petrol din NY în 2013 a scăzut cu 5%, iar cea de gaz cu 11%, față de anul precedent. Argila Marcellus din statul New York este estimată a conține 453 miliarde metri cubi de gaz. Despre argila Utica, localizată sub argila Marcellus în New York, Pennsylvania, Ohio, West Virginia și alte state, se cunosc estimările făcute de United States Geological Survey în 2012: 1.082 miliarde metri cubi gaz, 940 milioane barili de țiței și 208 milioane barili de gaze naturale lichide[[2]].

Când vine vorba de fracturare hidraulică, apar alte deosebiri între cele două state.

California găzduiește Stanford University, cu School of Earth Sciences, una dintre primele facultăți din lume în domeniul geologiei și geofizicii. Profesorii și cercetătorii științifici de acolo nu se tem să afirme că

Shale development boosts the economy by $70 billion annually over the next several decades… Shale development has relatively modest impacts on carbon dioxide, nitrogen oxide and sulfur dioxide emissions, particularly after 2020, or

Geophysicist Challenges Frackingțs Bad Rep sau

Extracting natural gas from shale can be done in an environmentally responsible way, says Stanford researcher on government panel, or

Stanford professor discusses techniques for minimizing environmental impacts of fracking

Obama’s former energy secretary says fracking can be done safely, Steven Chu, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, fost Secretar al Departamentului de Energie, fost Director al Departamentului de Energie al Laboratorului Național Lawrence Berkley, actualmente profesor la Stanford University.

(lista nu este comprehensivă).

Statul New York găzduiește Cornell University, unde un grup de profesori și cercetători științifici critică des (uneori, cu plata de rigoare) diverse aspecte ale fracturării hidraulice (detalii aici, aici, și aici). Despre unul din „faimoasele” studii ale grupului de la Cornell (Anthony Ingraffea și alții, 2011), laureatul Nobel Steven Chu a declarat:

There was a very famous Cornell report which we looked at and decided it was not as credible as it — well, we didn’t think it was credible. I’ll just put it that way.

(Anthony Ingraffea, vedetă incontestabilă pentru „Fracktiviști din toate țările, uniți-vă!”, a rămas uluit de „critica colegului lui”, laureatul Nobel de la Stanford: „It’s surprising he would use such dismissive language. He’s intimating that there’s something sinister with our paper.”)

Luna trecută, Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a dovedit că el nu conduce, ci se lasă condus de emoții, ignorând știința. Urmând recomandarea locțiitorului Departamentului de Sănătate, Gov. Cuomo a decis interzicerea fracturării hidraulice la nivel de stat. Asta în ciuda faptului că Raportul DOH (pe care l-am discutat aici) nu conține dovezi clare, irefutabile, despre pericolele fracturării asupra sănătății publice. În timp ce această decizie este nefericită pentru new york-ezi, care ar fi beneficiat de joburi și de activitatea economică oferită de resursele de gaze ale statului, ea ar putea fi un mare avantaj pentru statele vecine, precum Pennsylvania, care au acum asigurată posibilitatea de a produce nu numai propria lor energie, ci și o parte din energia consumată de statul New York (al 8-lea consumator între cele 50 de state americane).

În California, stat cu o activitate seismică foarte intensă, spre deosebire de New York, fracturarea hidraulică se practică în deplină siguranță, fără nici un incident major, de pe timpul Președintelui Eisenhower[[3]], adică de peste 60 de ani. Din această cauză, nu a fost nici un motiv pentru California să acționeze pripit. Oficialii californieni, spre deosebire de colegii lor new york-ezi, au acționat fără grabă, organizând zeci de întâlniri publice și studiind cu atenție literatura de specialitate.

Interzicerea fracturării hidraulice în statul New York a dat o licărire de speranță și fracktiviștilor din California, care s-au agățat imediat de teoria că modelul New York s-ar putea aplica și în California. Numai că legislatorii Californiei, spre deosebire de cei ai New York-ului, au altă părere despre fracturarea hidraulică: ei au confirmat în mod repetat siguranța fundamentală a tehnologiei. Iar Gov. Brown a recunoscut, de asemenea, că o interdicție sau un moratoriu nu este în interesul Californiei. Deși predominant Democrat, Legislativul statului California a respins de trei ori o interdicție sau un moratoriu asupra fracturării hidraulice, o majoritate de democrați refuzând să sprijine o astfel de idee.

Dacă interzicerea fracturării este o idee proastă în New York, ea este o idee și mai proastă în California, unde există mult mai multe resurse energetice (vezi cifrele de mai sus). Chiar dacă activitatea seismică din California, de-a lungul celebrei falii San Andreas, nu se compară sub nici o formă cu cea din New York, autoritățile de reglementare federală și de stat[[4]] au spus în mod repetat că fracturarea hidraulică este sigură cu riscuri gestionabile, situație confirmată de experți universitari[[5]] (vezi și lista de mai sus).

Un studiu recent al câmpului petrolifer Inglewood, situat în partea sudică a orașului Los Angeles, a ajuns la aceeași concluzie. Descoperit în 1924, Inglewood Field este unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere urbane din Statele Unite (400 ha, ~400 milioane barili de țiței estimați). De la descoperirea sa până în 2012 au fost săpate 1.475 sonde, adică ~3,7 sonde/ha! Unele sonde au fost recent fracturate hidraulic. Circa un milion de oameni locuiesc pe o rază de 8 km de aceste sonde.

După cum se poate vedea în fotografiile de mai jos, sondele (unele folosite pentru fracturare hidraulică) se găsesc în imediata apropiere a unor locuințe sau chiar în inima celui mai select cartier, Beverly Hills, din Los Angeles. Acelor opozanți, pentru care fracturarea hidraulică se poate face în America, dar nu la Pungești, deoarece în America se fracturează numai în zone deșertice sau slab populate (?!), le sugerez să deschidă ochii mari la pozele de mai jos. Apoi, când vor avea timp, să își aducă aminte și de Dallas-Fort Worth sau unele orașe din Colorado.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro