Imoralitatea orelor de religie

de Alexandru Toma Patrascu     Contributors.ro
Joi, 18 decembrie 2014, 17:58 Actualitate | Opinii


Toma Patrascu
Foto: Arhiva personala

Domnule Voinescu, intr-un articol publicat in urma cu citeva zile in Evenimentul Zilei, pledati pentru predarea religiei in scoli si ne invitati “să ne gîndim la ce au copiii, de fapt, de învățat la ora de religie și să vedem dacă e rău sau bine“.[1] Pai, hai sa vedem…

Va apreciez onestitatea atunci cind mentionati “cretinismul cîte unui profesor de religie“, “stupiditatea vreunui călugăr” sau “Patriarhul și apucăturile sale“; sint reale si, intr-adevar, iritante, doar ca acestea reprezinta doar virful aisbergului. Problema nu se rezuma la citiva “profesori de religie pur și simplu idioți” asa cum bine ii descrieti; problema fundamentala este data de introducerea in scoli a unui sistem idiot care atrage idioti si care, la rindul sau, produce generatii noi de idioti. A presupune ca niste mici ajustari in privinta calitatii profesorilor, a manualelor sau a programei vor elimina deficientele este asemanator cu discursul lui Ion Iliescu despre “intinarea nobilelor idealuri ale comunismului“. Iar comparatia cu comunismul nu este intimplatoare.

Cretinismul“, “stupiditatea” și “apucăturile” de care pomeneati nu sint exceptii, nu sint mici erori, usor corectabile; ele sint chiar produsul sistemului, la fel cum saracia, cenzura si opresiunea au fost emblema comunismului.

Atit crestinismul cit si comunismul includ ideea de bunatate; ne vorbesc despre om, ne indeamna sa “ne iubim aproapele”, ne incurajeaza sa ne sprijinim unii pe altii. Este ceva rau in asta? Fara indoiala ca nu!

Ce simpla ar fi fost istoria daca lucrurile se limitau la grija fata de om! Poate ca nu ar mai fi fost atitea maceluri, atita discriminare, razboaie religioase, Inchizitie, Gulag…

Da, oamenii trebuie iubiti, dar exista oameni si oameni… Exista drept-credinciosi, dar si eretici; exista cinstiti oameni ai muncii, dar si burghezi hulpavi. Printre noi se pot strecura si “deviationisti” sau “sodomiti”; trebuie sa fim atenti! Trebuie sa fim atenti la “întrebuințarea firească a femeii[2], la posibile “necuratenii“, la eventuale tendinte “cosmopolite”.

De asemeni, trebuie sa fim atenti si la pedeapsa, mai ales la pedeapsa. Pedeapsa Istoriei sau a lui Dumnezeu… Si cum aceste personaje scrise cu majuscule par sa nu se prea grabeasca sa ia atitudine, ca prin minune apar si cei hotariti sa nu mai astepte, decisi sa ia lucrurile in propriile miini. De aici si pina la ruguri sau plutoane de executie mai e doar un pas. Doar sint niste lucruri menite a se intimpla, nu? Iar cum Istoria sau Dumnezeu nu sint foarte vorbareti, cineva trebuie sa le transmita mesajul, sa desluseasca misterele, sa decida care este linia partidului, sa proclame sfînta dogmă, asa ca avem nevoie si de un organ central sau de vreun Sinod, obligatoriu insotit de adjectivul Sfînt, ca nu cumva sa facem vreo confuzie… Avem deci nevoie de păstori, caci noi, oitele, nu putem sa intelegem lucruri atit de ezoterice!

Dar cum am ajuns aici pornind de la bunatate si de la iubire? Simplu! Pornind de la celelalte idei promovate de crestinism sau de comunism: necesitatea supunerii neconditionate, a acceptarii unei autoritati auto-proclamate, a luptei permanente impotriva dusmanului.

Da, a dusmanului; caci in lipsa lui – indiferent cum il numim, “burjui”, chiabur, prooroc mincinos sau eretic, ambele doctrine si-ar pierde ratiunea de a fi. Dusmanul trebuie “osîndit la nimicire“, “prefăcut în cenuşă“.[3]

In aceste idei rezida imoralitatea predarii religiei! Aici găsim sursa răului. Nu iubirea aproapelui este prioritatea; este suficient sa te uiti in Decalog: “Să nu ucizi!” se gaseste de abia pe pozitia a sasea, “Să nu furi!“, pe opt.

Poate ca o sa-mi spuneti ca la scoala se preda o varianta edulcorata, un fel de Crestinism 2.0, din care s-au scos macelurile, lapidarea sau sclavia, dar chiar si dumneavoastra recunoasteti contrariul.

Poate ca o sa-mi spuneti ca la scoala ar trebui sa se predea o varianta edulcorata, dar cum se poate face asta? Poti sa te uiti in Biblie, sa iei ce iti convine si sa scoti restul – macelurile, lapidarea sau sclavia, dar Crestinismul nu permite o astfel de actiune. Fie accepti Biblia si crezi in adevarul absolut si revelat al ei, fie nu mai poti fi considerat crestin, ci doar un eretic, un hulitor, un idolatru sortit osîndei. Da, poti sa te uiti in Biblie, sa iei ce iti convine si sa scoti restul, dar, in acest caz, de ce sa mai predam Crestinismul? De ce sa nu existe ore de etica doar? De ce?

Vom incepe sa intuim raspunsul daca ne uitam pe un document al BOR, elaborat de Cancelaria Sfîntului Sinod, “Biserica Ortodoxa Romana la 31 decembrie 2013, Cifre si Date” (este interesant ca sublinierile sint in original!):

Gasiti documentul integral la sfirsitul articolului.

Sa sintetizam:

 • doar 7,7% dintre cei 1.133 de “manageri” ai BOR sint salarizati integral din resurse proprii
 • doar 8,9% dintre cei 13.997 de preoti si diaconi ai BOR sint salarizati integral din resurse proprii
 • doar 7,7% dintre cei 16.878 de “ajutori de popi” ai BOR sint salarizati integral din resurse proprii
 • in 2013 s-au numit cu 68% mai multi preoti decit au iesit din sistem
 • in minastiri sint 8.831 de “vietuitori“, in imensa lor majoritate au contributiile sociale platite de stat
 • mai trebuie sa adaugam cei aproximativ 8.000 de profesori de religie, platiti integral de stat.

O armata de aproape 50.000 de oameni, toti depinzind de stat, toti depinzind de perpetuarea actualui sistem – spre comparatie, intreaga Armata Romana are circa 90.000 de soldati. Si vorbim doar de BOR; ei isi asigura partea leului, dar mai sint si altii care se inghesuie la banii statului, inca vreo 5.000, din partea celorlalte culte – Biserica Catolica, Greco-Catolica etc.

Exista un mic parazit unicelular, Toxoplasma gondii, ce infecteaza multe specii de pasari si mamifere – inclusiv oamenii. In toate organismele infectate se poate reproduce asexuat, dar pentru faza de reproducere sexuată – mult mai avantajoasa din punct de vedere evolutiv, trebuie obligatoriu sa infecteze o pisică.[4] Asa ca de-a lungul a mii si mii de ani de evolutie, Toxoplasma a reusit sa dezvolte un mecanism minunat (din punctul ei de vedere!). Atunci cind infecteaza un șoarece, parazitul i se cuibareste in creier si ii modifica comportamentul; il face sa nu se mai fereasca de mirosul de pisică! Drept urmare, mai devreme sau mai tirziu, șoarecele infectat sfirseste mincat, iar parazitul trece in noua gazda unde se poate reproduce.[5]

Exemplul de mai sus nu este singular. Un alt parazit, un vierme de aceasta data (Spinochordodes tellinii), modifica chimia cerebrala a unor specii de lacuste si de greieri, impingindu-i sa se sinucida (!) aruncindu-se in apa, spre a permite viermelui reproducerea.[6] Iar exemplele ar putea sa continue…[7]

Biserica procedeaza la fel, infecteaza mintile copiilor pentru a-si putea asigura propria supravietuire. Sub masca promovarii “iubirii” si a “moralei”, in realitate isi avanseaza propria agenda; vedem acest lucru de 2.000 de ani.

Este extrem de important să acordăm o atenţie deosebită educaţiei religioase a copiilor încă de la vârsta fragedă [sublinierea apartine autorului]. Cu privire la acordarea educaţiei religioase încă din fragedă pruncie, Sfântul Ioan Gură de Aur aprecia: ‘cum se va deprinde copilul de mic, aşa va rămâne şi când se va face mare […]‘

declara in urma cu zece ani Vasile Timis, fost Inspector Scolar General pentru Religie.[8]

Intrebati, retoric, spre sfirsitul articolului: “Ce e rău, de fapt, în religie?Citeste intreg articolul si coemnteazq pe Contributors.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3236 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Creatorul Creatorului...... (Joi, 18 decembrie 2014, 19:01)

  hotnewsfil [utilizator]

  Creatorului universului, al 'tuturor vazutelor si nevazutelor' (cum ne invata cartile sfinte),i-a fost atribuit numele Dumnezeu, Iehova (Jahve), Alah,etc., diferit dupa timp si dupa loc.
  Eu il numesc pe Creatorul Suprem, cu veneratie, cu smerenie si plecaciune : 'Universul'.
  Nu vom deslusi niciodata, pana s-o raci pamantul, tainele infaptuirii Lui universale, modul cum functioneaza actul total de creatie, in intregul univers.
  In ipoteza existentei unui Creator care a facut toate vazutele si nevazutele, apare, in mintea omului, facuta sa fie iscoditoare, intrebarea fara de sfarsit : 'pe Creator cine l-a creat? Dar pe Creatorul Creatorului si asa, la nesfarsit.
  Se infiripeaza ipoteza : 'Creatorul l-a creat pe Creator'. Astfel se pune capat lantului nasfarsit de intrebari : 'cine L-a creat pe Creator'.
  Prin similitudine, in ipoteza ca Universul ar fi Creatorul absolut, ar trebui sa admit ca : Universul a creat Universul'. Prin 'univers', inteleg totalitatea componentelor materiale si ale legilor de functionare necontenita a acestuia(inclusis radiatiile de toate felurile, componentele atomilor si componentele acestor componente, nu numai formele de agregare a acestora, din lumea pe care o numim impropriu 'vie'sau 'moarta' (?).
 • 0 (0 voturi)    
  Sa iesim din primitivism! (Joi, 18 decembrie 2014, 19:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  Formarea cetatenilor, din primii ani ai vietii lor!
  Pentru inceput, va rog sa accesati: htt://www.wwu.edu/depts/csl/download/CR_guide.pdf Veti descoperi comoara : "A practical Guide for Integrating Civic Responsibility into the Curriculum" Acest ghid este folosit in scolile din SUA, pentru educarea civica a elevilor. Nu religiei in programul scolar, da istoriei religiilor, nu icoanelor in clasele de invatamint, da Educatiei civice, de nezdruncinat, pe viata, a responsabilitatii civice. Prima lectie, repetata mereu, trebue sa fie "cum sa invatati"-metoda de a invata, incepind cu esentialul pe care, apoi,cel ce invata, sa brodeze detatiile, orientate tot timpul pe structura esentiala. Cea mai mica nota trebue sa se dea celui "prins" ca a tocit, ca e papagal, ca nu stie sa desprinda esentialul dintr-un text, ca pune pe prim plan detaliile, ca nu a meditat asupra textului pe care pretinde ca l-a invatat. Stiinta, priceperea de a invata ceva, atit de straina scolii romanesti, trebue sa fie insusita, in primul
  rand, de profesori, sa fie o conditie eliminatorie a licentierii lor ca educatori, invatatori sau profesori de toate gradele. Daca n-au timp suficient sa predea o lectie, daca n-au spatiu suficient pentru a scrie textul unei lectii (in carti), profesorii trebue, in mod obligatoriu, sa trateze complet esentialul, folosirea economicoasa a detaliilor trebuind sa fie inclusa numai in masura strict necesara intelegerii esentialului. In jurul esentialului trebue sa se construiasca intreaga lectie. Un "esential" bine predat si bine inteles il inarmeaza pe omul-elev cu un instrument in plus pentru a-si construi o cariera, pentru dezvoltare spirituala trainica si pentru a deveni un cetatean veritabil in tara sa si in intreaga lume, solid ancorat in realitatea vietii, capabil sa discearna deliberat, prin vointa proprie, bine orientat, stapan pe el, demn, celula valoroasa a societatii umane, in deplin acord cu societatile de toate speciile de pe pamant (si cu cea
  a firelor
  • 0 (0 voturi)    
   catre adevaratii primitivi... (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:01)

   FlorinDan1 [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   incercati sa va dati jos din pom pentru a intelege sensul religiei in scoala ! fara religie omul ramane sau devine o maimuta!
 • 0 (0 voturi)    
  Sa iesim din primitivism! CONTINUARE! (Joi, 18 decembrie 2014, 19:08)

  hotnewsfil [utilizator]

  CONTINUARE!
  .....(si cu cea a firelor de iarba, a cateilor,.).
  Sa generalizam raspandirea stiintei invatarii, a filozofiei invatarii!
  • 0 (0 voturi)    
   Adica (Vineri, 19 decembrie 2014, 8:08)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Sa redirecționăm toți banii cheltuiți de la buget cu cei 50000 către Educație.
   De observat ca niciodată nu s-a produs o rectificare in minus in aceasta zona...ar fi momentul acum.
   • 0 (0 voturi)    
    redirectionatu (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:05)

    FlorinDan1 [anonim] i-a raspuns lui mr_mojo

    ce ar fi daca si tie ti s-ar redirectiona locul tau de munca dupu bunul plac al angajatorului! atunci sa te vedem cum mai gandesti!
 • +1 (1 vot)    
  jenant (Vineri, 19 decembrie 2014, 8:47)

  realn [utilizator]

  Religia are ca fundament legende vechi de 2 sau 3 mii de ani?
  Ii recomand autorului articolului "religia" scientologica - este proaspata, d-abia daca are un pic mai mult de jumatate de veac. E mai bine asa?
  Latura religioasa a spiritului (pentru atei) sau a sufletului uman si "activitatile religioase" care decurg din ea au existat de cand lumea. Concluzie: exista o componenta innascuta a omului care il face sa caute dincolo de nori. Concluzie 2: cand se incearca si se reuseste inabusirea acestei tendinte, rezulta oameni mutilati. Mutilati rau. Mai rau decat cei trecuti prin inchisori, razboaie, foamete.
  Intrebare: cine doreste mutilarea speciei umane si de ce?

  Hotnews,va rog - articole de felul acesta, care sunt dovada unei ignorante de dimensiuni colosale nu va fac deloc cinste. Pot sa inteleg si ignoranta si chiar reaua-credinta a autorului - chestii personale. Insa atunci cand le vad transpuse pe un site jurnalistic, ca "articole", imi pun mari semne de intrebare.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare? (Vineri, 19 decembrie 2014, 8:59)

  IonutV. [utilizator]

  Despre care lapidare vorbiti, despre cea impiedicata de Iisus?
  Porunca "Sa nu ucizi" este a sasea, intr-adevar, dupa poruncile referitoare la cinstirea lui Dumnezeu si cea referitoare la cinstirea parintilor.
  Faptul ca e a sasea, nu inseamna ca e mai putin importanta decat celelalte si nu se poate nimeni prevala de pozitia unei porunci pentru a o incalca.
  Orice societate care incearca sa stabileasca o etica fara Dumnezeu, va ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la faliment moral.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiti despre ce vorbiti (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 1:21)

  cornellius [utilizator]

  Ma intreb daca parintii sau bunicii dvs. (sper sa fie in viata) gandesc la fel. Ei nu s-au dus si nu se duc oare deloc la biserica? Atunci s-or incadra si ei in categoria celor 'infectati' de institutia ecleziala? Cunosc atatia oameni carora credinta le-a schimbat viata in bine, le-a dat o perspectiva, un sens existentei si un sprijin extrem de solid in vremuri de incercare. Astfel de oameni umplu bisericile, in special la orase. Mergeti in bisericile Bucurestiului si veti vedea ca cei mai multi sunt tineri. Oare si ei sunt 'infectati'? Si ei sunt 'indobitociti'? Dvs. puteti afirma cu aceeasi convingere ca aveti tot ce-am enumerat mai sus? Ei au. Mergeti si intrebati-i. Eu fac asta frecvent, prin natura profesiei de jurnalist, nu altfel. Inca un lucru vreau a va mai spune. Vi se pare firesc, cred, ca statul sa se preocupe de interesele cetatenilor sai, adica cei care se declara ca sunt romani, nu? Tuturor cred ca ni se pare. Atunci de ce refuzati Bisericii sa apere interesele celor care, in proportie de peste 80 la suta, s-au declarat crestini ortodocsi (vedeti la recensamant) si au fost botezati crestini ortodocsi si fata de care impartaseste, astfel, o paternitate spirituala? Probabil veti spune ca s-au botezat ca asa e obiceiul si s-au declarat ortodocsi ca asa le-a venit la gura. E treaba lor daca au facut asa! Dar Biserica are prin aceasta obligatii fata de toti cei peste 80 la suta si ar fi condamnabil sa nu si le indeplineasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by