Guvernul Ponta se atinge in mod perfid de o institutie cheie, insa risca sa ridice iarasi un val de indignare publica. DNA a castigat spectaculos in increderea publicului, inregistrand o crestere semnificativa de la 48,3% in octombrie, la 55,8% in decembrie (sondaj Inscop-Adevarul). Actiunile procurorilor anticoruptie au beneficiat de sustinere publica, manifestata inclusiv in timpul protestelor de la Cluj si Timisoara unde s-au scandat lozinci pro-DNA. Votului din 16 noiembrie a avut o evidenta componenta anti-coruptie. Insa pe masura ce DNA a castigat simpatia publicului, a atras ura politicienilor.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

PSD a fost lovit in plin de anchete. Baronii locali, sefii de CJ-uri etc au picat unul cate unul. Nu exista partid care sa nu-si doreasca astazi diminuarea puterii colosale dobandite in ultimii ani de DNA. Poti omora o institutie cheie in mai multe moduri. O inchizi cu totul, modifici legea, o ingropi prin comasare cu alta, slabesti cadrul legal, o populezi cu oameni de slaba calitate profesionala etc. S-au incercat, pe rand, cam toate metodele, insa institutia a rezistat datorita presiunilor externe.

Cea mai perfida arma de distrugere a unei institutii ramane subfinantarea. Pastrezi aparentele, institutia exista, legea e la locul ei, oamenii par in regula numai ca nu pot misca mare lucru. Din toate explicatiile publice oferite de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, rezulta ca procurorul general, Tiberiu Nitu, ar fi intervenit pe propunerea de buget formulata de DNA si ar fi trimis catre ministerul bugetului cifre mai mici. Ar fi pentru prima data de la infiintarea institutiei cand procurorul general intervine pe bugetul procurorilor anticoruptie.

Greu de crezut ca lui Tiberiu Nitu a taiat cifre fara aprobarea premeierului Victor Ponta sau ca nu a estimat efectul dezastruos pe termen lung al diminuarii bugetului DNA. Si mai greu de crezut ca Victor Ponta n-a stiut ce face. Dar putem sesiza o realitate: Ponta se afla intre ciocanul partidului si nicovala publicului. Baronii vor sa se salveze de procurori, publicul doreste curatenie. Functia de presedinte PSD depinde in mare masura chiar de cei anchetati azi. Viitorul politic i-l aigura insa publicul. Deocamdata, publicul l-a sanctionat drastic pe Victor Ponta. Cota sa de incredere s-a prabusit, spre deosebire de cea a DNA, undeva la 26,1%.

Din nou, sub presiunea publica, Guvernul a dat inapoi. Ministrul bugetului, Darius Valcov si ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, au promis in urma unor discutii cu Laura Codruta Kovesi ca DNA va primi bugetul solicitat. Vom vedea vineri daca n-a fost doar o temporizare si, mai ales, va trebui urmarit cu atentie ce se intampla in Parlament, unde proiectul de lege urmeaza sa fie discutat si votat.

Ca de obicei, Ponta doreste sa impace si partidul, si publicul, sa omoare cumva o institutie dar sa nu se vada prea tare. Din pacate, nu poti sa te joci cu focul fara sa te arzi putin la degete. Probabil a simtit-o deja pe pielea lui, asa ca prietenul Sebastian Ghita i-a facut partid. S-ar putea sa aiba deja infrastructura asigurata in cam toate judetele, sedii, calculatoare si mobilier, mai putin oameni. Faptul ca Ghita taie la randul sau finantari de la Romania TV ar putea fi inca un indiciu ca investeste masiv resurse dincolo, in noul partid, in caz ca iese prost in asta care continua lupta cu justitia prin toate metodele posibile.