Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Aroganta de partid si de stat a fost zdrobita prin vot popular. Zece motive pentru ca Ponta sa demisioneze

de Valentin Naumescu     Contributors.ro
Luni, 17 noiembrie 2014, 13:40 Actualitate | Opinii

Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala
iracolul, aşadar, s-a produs. Duminica votului a fost copleşitoare, superbă, istorică. Ne-am redescoperit cu bucurie şi încredere naţiunea, serioasă şi inteligentă, eroică în mobilizarea ei peste aşteptările cele mai optimiste, respingând dezgustată, înăuntrul şi în afara graniţelor ţării, pontismul de partid şi de stat. „Lucrul a fost bine făcut”. Mă bucur că inclusiv Victor Ponta şi ai săi sunt (sper, şi acum) „mândri de fi români”, aşa cum suntem şi noi, în sensul cel mai bun şi mai sincer al cuvântului.

Aroganţa guvernării şi convingerea lor că suntem proşti şi cumpărabili cu 700 de lei (echivalentul lui „Nicule, mai dă-le o sută!” de acum 25 de ani) au primit, în f(o)nd, ceea ce meritau. România s-a schimbat în adâncimea ei socio-culturală, a văzut şi cunoscut Occidentul, a ieşit din ignoranţă şi din teama de sistem a generaţiei precedente, are deja o clasă mijlocie educată şi responsabilă, căreia îi pasă de drepturi şi libertăţi, şi care nu se mai mulţumeşte cu firimituri aruncate în batjocură de la masa boierilor. Aparatul politic şi politicienii, în ansamblul lor (PSD împreună toate partidele) mă tem că au aflat abia acum că românii sunt mai inteligenţi decât îi credeau. Românii au provocat, prin victoria împotriva umilinţei şi a puterii cinice, sistemul politico-administrativ la un efort de înnoire substanţială. Dacă nu o fructificăm pe cea de acum, următoarea şansă nu va mai veni curând.

În ceasul al doisprezecelea, aproape când (mulţi dintre noi) nu mai speram că este posibil, poporul român s-a opus cu o forţă uriaşă şmecheriei PSD-iste tradiţionale, amestecului nociv de abuz administrativ şi populism de doi bani, sfidării generalizate, încercării de forţare a limitelor legii, de corupţie guvernamentală şi mită electorală, atitudinii de impostură discursivă, fariseism şi „golănie” politică îmbrăcată în haine occidentale scumpe, dar mirosind de la o poştă a hoit securistic.

Românii au refuzat să dea puterea totală unui sistem de interese, putred, imoral şi corupt în esenţa lui. Au votat masiv, dincolo de orice aşteptări, pentru un alt tip de reprezentare a ţării. Au adus la Palatul Cotroceni garanţia că reprezentantul statului român şi mediatorul puterilor (povestea cu „şeful statului”, din păcate, nu o găsesc în Constituţie) nu aparţine sistemului politic corupt, fiind plămădit din altă cocă de cultură politică şi educaţională. E mare lucru, dar nu e suficient.

Mai mult de atât nu cred că mai are rost să spunem, astăzi, despre votul care a trecut. Mult mai important pentru România este însă, de mâine, ceea ce urmează. Atenţie, Ponta şi PSD se află încă la guvernare şi nimic din modul de administrare a ţării nu s-a schimbat. Victoria lui Klaus Iohannis este simbolică şi va rămâne aşa, dacă nu va fi urmată de o schimbare a paradigmei de guvernare şi de a face politică în România. La butoane vor să rămână tot „ei”, sfidând semnalul zguduitor din 16 noiembrie.

Pentru ca schimbarea politică autentică să poată începe cu adevărat, ar fi corect, obligatoriu şi firesc în acelaşi timp ca premierul respins de popor, Victor Ponta, să demisioneze. Iată, pe scurt, cele zece argumentele ale mele:

-        Obstrucţionarea votului cetăţenilor români din diaspora, la limita penalului. După demisia lui Corlăţean şi nesuplimentarea secţiilor de votare în comunităţile mari de români din străinătate, a devenit evident că aceasta este voinţa politică a lui Victor Ponta şi nu a Ministerului Afacerilor Externe;

-        Faptul că mobilizarea uriaşă la vot a fost esenţialmente anti-Ponta şi anti-PSD arată că românii au spus NU modului arogant şi sfidător în care primul ministru şi partidul său au tratat societatea şi alegătorii, delegitimându-l totodată din poziţia de administrator-şef al ţării;

-        Introducerea abjectă în campania electorală a unor teme non-politice şi non-democratice (etnie, confesiune religioasă, copii) îl scot pe Ponta din liga oamenilor politici frecventabili şi îl lasă definitiv alături de sordizii săi noi aliaţi. Ce argument de a fi preşedintele României poate fi acela că eşti etnic român, ortodox şi că ai copii, în faţa altui cetăţean român?;

-        Amestecarea Bisericii Ortodoxe Române în campania pro-Ponta, o greşeală şi ruşine profundă a naţiunii noastre civilizate, intrate în spaţiul comunităţilor liberale occidentale, practic o „ieşire din misiune” care pe mine (ca român, ortodox şi cu copil, deci cu „dosar bun”, conform grilei PSD), mă face să mă îndoiesc de adecvarea acestei instituţii la realităţile lumii noastre dezirabile. Probabil, scuzele BOR pentru rătăcirea jalnică a unor prelaţi în campania electorală ar fi acum necesare. Să aibă cumva legătură cu mituirea politică a Bisericii de către guvern?

-        Alianţa cu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu, doi caraghioşi ai chinuitei tranziţii a societăţii româneşti prin deşertul de isterie, vulgaritate, ignoranţă şi kitsch al ultimelor două decenii;

-        Teatralizarea USL 2.0, o farsă sinistră şi un proiect politic debil, gândit de oameni mici pentru oameni proşti (de aceea, din fericire, nici nu a fost „cumpărat”);Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

6479 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică