Ceea ce parea de domeniul imposibilului s-a petrecut aievea. Mii si mii de oameni se afla pe strazi, la Bucuresti, la Cluj, pretutindeni in tara. Asteptam cu totii, cu infrigurare, rezultatele finale. Dar, este limpede, romanii au trecut pragul dezgustului si al fricii. S-a nascut un pod peste generatii intre tinerii care l-au doborat pe Ceausescu si cei care au aparat, in aceste zile, Romania statului de drept.In plan moral si civic, revolutia liberala, valorile euro-atlantice si patriotismul constitutional au invins.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Catevaadevaruri factualetrebuie subliniate. In primul rand, faptul carevolutia civicain plina desfasurare, este riposta datarevolutiei borfasilor, cum corect a numit-o Dan Tapalaga, din vara anului 2012, condusa de piromanul politic Victor Ponta. Programul radical anti-coruptie al Monicai Macovei a jucat un rol decisiv, a fost catalizatorul desteptarii civice a tinerei generatii din Romania si a contribuit la radicalizarea, in aceasta directie, a candidatului ACL, Klaus Iohannis. Diaspora, la randul ei, s-a identificat cu candidatii Iohannis si Macovei, in primul tur, apoi cu Iohannis, in chip coplesitor, in al doilea.

Interventiile unor intelectuali critici, indeosebi cele ale unor Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Andrei Cornea, Luminita Marcu, Vlad Zografi, Radu Vancu, Rasvan Lalu, Doina Jela, Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici, Sorin Ionita, au avut un impact maxim in aceasta perioada. Dincolo de unele diferente initiale, absolut normale, s-a format o masa critica de respingere categorica a pontocratiei. “Apelul catre nehotarati” al GDS a dat glas acestei mase critice. Dispretul ciocoiesc al pesedistilor pentru diaspora romaneasca a fost picatura care a umplut paharul. Xenofobia, minciunile sfruntate si fundamentalismul ortodoxist au facut din campania PSD una de tip comunisto-fascistoid.

Citeste intreg articolul si comenteaza peContributors.ro