De ce?

Alegeri prezidentiale 2014Foto: www.primulvot.ro

1. Pentru ca avem exact aceeasi varsta. Eu nu ma consider reprezentativ pentru generatia noastra, EL insa este. Ba mai mult, amandoi am lucrat in serviciile de informatii. Eu, la vedere, timp de peste 10 ani. El, acoperit, vreo 5 ani. Cum sa nu votez un om care - chiar daca ii e rusine sa recunoasca faptul ca am fost colegi oarecum - sigur este antrenat, ca si mine, sa actioneze in slujba interesului national? Mandru ca suntem amandoi securisti, voi aplica stampila pe buletinul tradarii!

2. Pentru ca mi-a demonstrat ca este foarte hotarat sa castige Presedintia. Desigur, asta am aflat-o mai tarziu. La inceput ne spunea cat de bun e Antonescu. si cum lupta ei impotriva lui Basescu. Dupa ce l-a anulat politic pe Antonescu, a ezitat o vreme ca fata mare la maritis. Dupa ce a fost implorat de intreg "poporul PSD", in ciuda vointei sale (ne-a spus ca nu e bine ca viitorul presedinte sa fie de la PSD, UNPR sau PC), a decis cu greu, foarte greu sa candideze. Cum sa nu votez un om care face orice pentru a-si atinge obiectivele? Mie imi inspira incredere, determinare si siguranta. Mandru ca sunt oltean (cu coate ascutite) voi aplica stampila pe buletinul manipularii!

3. Pentru ca a fost un bun premier, desi nu a vrut. Prin 2012 spunea ca nu este nici Boc, nici MRU ca sa-l puna Basescu in functii "cand vrea el, nici macar la misto". Spre deosebire de Iohannis, despre care spune ca este un om care vaneaza functii, Ponta nu si-a dorit sa fie nici premier, nici presedinte. Soarta l-a adus in aceste ipostaze. Iar eu nu am cum sa ma impotrivesc acestui destin maret. Daca soarta il vrea si presedinte, mandru ca sunt votant voi aplica stampila pe locul destinului implacabil!

4. Pentru ca vorbeste mult si frumos. E adevarat ca are si ce sa spuna. La fiecare fraza, macar o data Basescu, o data USL. Daca nu era Basescu, n-ar fi avut nicio sansa acum. Interesant e ca evoca mereu USL, desi el l-a rupt. si mai interesant este blatul cu PMP. Insa cum sa nu votez un om care vorbeste mult? Mandru ca sunt bun (sau rau) de gura, voi aplica stampila pe locul minciunii!

(Am o singura problema: va trebui sa gasim un surogat pentru Basescu, altfel e posibil ca Ponta sa nu mai aiba repere in viata.)

5. Pentru ca e ascultator. Isi asculta nu doar influentii lideri de partid (era sa zic baroni, dar Seby Ghita nu ar fi intrat in aceasta categorie), mai ales pe cei care trebuie protejati de lege, ci si consultantii. Altminteri nu-mi explic cum de s-a razgandit de atatea ori in numai 2 ani. Hotnews a inventariat 55 de minciuni. Dar astea sunt doar cele expuse public. Ganditi-va cat i-a mintit pe cei din jurul sau, pe cei carora le-a castigat sustinerea, pe cei pe care i-a convins sa tradeze, pe cei pe care i-a convins sa plateasca cea mai murdara campanie electorala. Cum sa nu votez un presedinte ascultator? Mandru ca si eu sunt usor influentabil voi aplica stampila pe locul destinat conformismului!

6. Pentru ca nu e "presedinte jucator". Nefiind jucator, nu a stiut ca nu e etic sa schimbi regulile in timpul jocului. Cel mai la indemana exemplu este cel privind migratia primarilor. Alte reguli, precum deschiderea de noi sectii de vot in diaspora, nu se cuvine a fi schimbate in timpul jocului. Cum sa nu il votez cand e clar ca nu e jucator, cum a fost Basescu? Mandru ca si mie imi spun altii mutarile (eu doar mut piesele), voi aplica stampila votat pe tabla de sah a manipularii!

7. Pentru ca va fi un presedinte care uneste. A reusit sa uneasca UDMR cu PRM, sa alipeasca la UNPR un PPDD care aproape nu mai exista in Parlament datorita actiunilor UNPR. I-a unit pe toti liberalii cu PSD, apoi doar pe unii liberali. Pai cum sa nu votez un om care e capabil sa uneasca orice? Convins fiind ca va uni PNtCD cu PRM sau Republica Moldova cu Republica Oltenia, voi aplica stampila pe buletinul dezbinarii!

8. Pentru ca ma face sa fiu mandru ca sunt roman. Sunt atat de mandru incat imi este rusine sa spun ca sunt roman cand ies din tara. Sunt atat de mandru cu tot ce NU avem, ca nu inteleg de ce ar trebui sa plec din tara. si, da, votez cu un om care ma face sa fiu mandru ca suntem mereu la coada clasamentelor europene. Votat pe buletinul mandriei prostesti si al ingamfarii!

9. Pentru ca e un bun politician. Mi-a demonstrat-o cu varf si indesat. Problema este ca e bun politician in sens balcanic. Daca va fi la fel si ca presedinte, atunci da, mandru ca sunt cetatean voi aplica stampila pe locul destinat setei de putere!

10. Pentru ca va fi altfel de presedinte decat Basescu. Si aici recunosc: impartasim aceeasi perspectiva. Este poate singurul punct unde suntem 100% compatibili. Problema mea este ca, fara Basescu, Ponta nu ar fi ajuns presedinte. Si mai cred ceva: Ponta va fi mai rau decat Basescu. si cum eu nu credeam ca se poate mai rau, mandru ca sunt victima voi merge sa votez raul cel mai mare! Cu Ion Iliescu si Adrian Nastase care l-au pregatit atat de bine incat la 42 de ani sa fie cel mai tanar presedinte din Europa si cu cei peste 30 de anchetati/condamnati din imediata sa apropiere, sunt convins ca Ponta va fi un simbol al statului de drept, al luptei anticoruptie si al unitatii (in diversitate) a penalilor. Nu mi-a fost dat sa intalnesc pana acum un personaj care sa minta atat de frumos in timp ce sta mai mult la TV decat la guvern, in timp ce vorbeste frumos si ne uneste in tot ce avem mai rau.

In concluzie, duminica eu cu mandrie voi vota Ponta.

Nu avem nicio incompatibilitate, cum am aratat. In el ragasesc imaginea fidela a societatii romanesti de azi. Este exact conducatorul de care avem nevoie.