Rar l-am vazut pe plagiator mai enervat. L-a scos din minți zâmbetul lui Klaus Iohannis. Dar cred că lucrul care l-a exasperat a fost salva cu care a inceput dezbaterea, momentul in care profesorul de liceu Klaus Iohannis i-a atras atenția micului Ceaușescu, cum inspirat l-a numit Monica Macovei, că este un șnapan, un hoț, un potlogar, că a copiat. Din acea clipa, șarlatanul Ponta si-a pierdut controlul de sine. A scos pe gură tot felul de minuni, intre care aceasta: “Nu poți ridica nimic durabil fără mâna stângă si mâna dreaptă”.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Deci infierbântatul stângist, lider al partidului păstorit incă de președintele de onoare bolșevic numit Ion Iliescu, admiratorul lui Mao si al lui Che Guevara, isi abjură crezul socialist, propunând un amalgam ideologic sui generis propriu populismului de tip peronist. Intr-adevăr, colonelul Juan Domingo Peron a fost cel care a spus: “Am două mâini, una stângă si una dreaptă, o folosesc pe fiecare atunci cand este nevoie”.

La polul opus nervozității lui Ponta (chestiunea plagiatului il va teroriza și il va vulnerabiliza toată viața), Klaus Iohannis a fost calm, ponderat, echilibrat. A răspuns intrebărilor fără urmă de patimă. A apărat cu demnitate valorile liberale, statul de trept, transparența instituțională. Când a fost nevoie, l-a numit pe Ponta mincinos. L-a sfidat pe tema asumării unei respingeri categorice a legii amnistiei si grațierii. I-a citit o listă a marilor penali pesediști. Ponta nu s-a mai putut stăpani si i-a spus că el, Ponta, nu-l consideră pe Iohannis liderul “adevăratului” PNL. Că acest lider ar fi trepădușul său personal, presupusul viitor premier Trădiceanu.

Deci Ponta visează la un absolutism uselist in care el, supremul, să decidă cine este și cine nu este lider al altui partid. Vrea să satelizeze, să paraziteze și să canibalizeze opozitia, asemeni comunistilor. Il foloșeste pe Tăriceanu asa cum comuniștii lui Dej si ai Anei Pauker l-au folosit pe Gheorghe Tatarescu. Manechinul devenit marionetă.

Citeste intreg articolul si comenteaza peContributors.ro