Ziaristul Vlad Petreanu face o analiza a modului in care a organizat premierul Victor Ponta referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu si cum s-a ajuns la cozile enorme din Paris si Londra la primul tur al prezidentialelor din acest an.

"Guvernul Ponta s-a prefacut foarte surprins de intreaga bulibaseala a votului din diaspora. Dlui Ponta i s-a parut atat de ciudat ce s-a intamplat incat duminica seara, la Antena 3, a declarat ca totul a fost, de fapt, rezultatul unei obscure actiuni de sabotaj: 'S-au organizat, deja aveau pancartele pregatite de dimineata ca o sa blocheze, au venit seara¬ au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat sectia si v-au trimis poze'.

A doua zi, discursul televizat s-a mutat in zona intransigentei ultimative. Situatia din diaspora devenise 'inadmisibila' iar ministrul de externe, Titus Corlatean, a fost amenintat cu demiterea", scrie Vlad Petreanu, pe blogul lui, inainte de a face o comparatie cu referendumul din 2012, "atunci cand dl. Ponta & partidul s-au dat peste cap ca sa asigure 'conditiile'".

1. Sectii de votare:

2012 - 1068 de sectii in plus fata de precedentul referendum, din 2007. Numarul sectiilor din strainatate a crescut cu 65%, de la 186 la 306, deci cu 120 mai mult ca in 2007.

2014 - acelasi numar de sectii in strainatate ca la scrutinul precedent, din 2012, adica 294 - insa a crescut de la 13 la 21 numarul sectiilor de votare din Republica Moldova, unde sondajele au aratat ca exusta o tendinta de vot pro-Ponta. Au fost mai putine in tari precum Italia sau SUA.

2. Program de votare:

2012 - programul de votare a fost prelungit cu 4 ore fata de referendumul precedent printr-o lege speciala. Cand PDL a contestat la CCR aceasta lege, dl. Ponta a comentat in felul urmator: "Este total lipsit de bun simt sa contesti asa ceva la CCR. Lipsa asta de bun simt si cel mai mic respect fata de ceilalti cetateni va fi sanctionata¬ Oamenii vor sa vina la vot".

2014 - programul de votare a ramas la fel ca la precedentul scrutin.

3. Declaratii speciale:

2012 - guvernul Ponta a anulat obligatia votantilor pe liste suplimentare de a completa declaratii speciale, pe proprie raspundere, in care sa se mentioneze ca nu au mai votat in alta sectie.

2014 - nu doar ca declaratiile respective au fost obligatorii, dar presedintii sectiilor de votare au refuzat sa accepte alte forme de declaratii pe proprie raspundere decat cele distribuite de autoritati, ceea ce este o ilegalitate in sine.

Citeste tot articolul si comenteaza pe blogul lui Vlad Petreanu