La 14 octombrie 2014 ma aflu unul dintre destinatarii unui mesaj email colectiv, cu invitatia de a vizita site-ul http://www.cocoon.ro/?p=425. Imi apare un text datat 23 iunie 2013, cu titlul Albert Einstein a schimbat destinul unei brasovence datorita lui Eminescu si lui Nicolae Iorga. Este vorba de tanara Melania Serbu, care, in perioada 1928-1940, a intretinut o bogata corespondenta cu autorul teoriei relativitatii. Ma recunosc repede a fi autorul unei mari parti a acestui text, chiar daca, de la data publicarii sale in Romania literara , nr.28 iulie 2006, sub titlul « Scrisori catre si de la Albert Einstein » au trecut multi ani.

Solomon MarcusFoto: Agerpres

Parcurg textul pana la sfarsit si constat cu stupoare ca nu se indica sursa, nu se face nicio referire explicita la numele meu. Dar o fraza il tradeaza pe cel care preluase acest text : « Am discutat pe larg aceste chestiuni inIntalnirea extremelor (Editura Paralela 45, Pitesti, 2005) ». Persoana care-mi trimisese acest text ma cunostea, dar nu suficient de bine pentru a-si da seama despre cine este vorba in referirea la volumul pe care-l publicasem la editura pitesteana.

Intamplarea nu ma scandalizeaza ; dimpotriva, ma amuza. Mai avusesem placerea sa savurez satisfactia de a ma vedea deposedat de calitatea mea de proprietar intelectual, era un mod de a realiza ca scrisesem un text atragator. Dar era pentru prima oara cand o atare intamplare avea loc in perioada internetului si nu puteam rata ocazia de a ma folosi de internet tocmai pentru a merge pe urmele potentialului infractor.

Ma intorc pe Google si formez doua cuvinte: einstein serbu. Sunt rasplatit cu o sumedenie de intrari, simteam ca ma asteapta un ospat de zile mari. Dar nu aveam nici timp, nici energie sa le parcurg pe toate si ma multumesc cu primele doua. Iata ce gasesc. Pe site-ul www.mytext.ro/stiri/scrisori-einstein-a-corespondat-cu-o-brasoveanca_156744 apare un text datat septembrie 2006 (deci cu doua luni dupa cel al meu din Romania literara ) si semnat Alina Andrei. Nu mai este vorba de un text preluat de la mine, dar subtitrarile si referirea initiala la o scrisoare sosita la Berlin, trimisa din Romania, arata ca autoarea s-a inspirat din modul meu de prezentare. Faptele relatate le preluasem si eu din sursa indicata in textul meu, toata contributia mea consta in modul literar de prezentare, dar si in unele comentarii de contextualizare istorica si culturala. La aceleasi cuvinte cheie einstein serbu, a doua intrare include articolul meu, plasat sub egida unei publicatii cu titlul Ceasca de cultura si cu indicarea site-ului /ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx ?idart=4340. La sfarsit, se specifica : sursa : Romania literara nr.28, anul 2006. Dar numele autorului tot nu apare.

Sa comentam putin aceasta aventura, pe care nu am avut nici timp, nici energie, pentru a o continua. Internetul ne-a surprins cu o capacitate practic nelimitata de a inventa intrebari privind posibile conexiuni intre notiuni, nume, fapte, autori, idei, actiuni, opere, evenimente dintre cele mai diverse. Pana la internet, nu aveam cui sa adresam intrebari de acest fel. Nu este vorba aici de conexiuni pe care noi abia acum le stabilim, ci de apropieri care preexista, zac nestiute in opere, locuri dintre cele mai diverse, unele foarte departate in timp, dar nu aveai cum sa le identifici. Internetul ti le aduce pe tava si iti ramane tie sa incerci sa le explici, sa le gasesti un rost, o semmnificatie, sau pur si simplu sa le consideri intamplatoare, irelevante sau sa constati ca problema te depaseste si s-o lasi ca o intrebare deschisa. Faptul de a te afla in prezenta unui imens conglomerat de reflectii constituie o ispita la care se rezista cu greu ; onestitatea noastra este pusa la grea incercare.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro