Cazul Lukoil a actionat ca un turnesol separand din nou apele la varful politicii romanesti. Intr-un moment limita, am vazut - pentru a cata oara - un premier slab si un presedinte puternic, o marioneta de partid demascata de un om de stat. Victor Ponta s-a comportat in fata rusilor ca avocatul lor. A actionat impotriva interesului major al statului roman, sacrificand la o adica valori democratice de baza, cum ar fi independenta justitiei. In schimb, Traian Basescu a spus ce trebuia in fata santajului rusesc: nu va convine, plecati dar nu inainte de a plati tot ce ati furat. Astfel de iesiri mai estompeaza din dezamagirea produsa de optinile sale in politica interna si il plaseaza in categoria marilor sefi de stat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Premierul Victor Ponta s-a dovedit iarasi liderul de paie, usor de influentat si intimidat, care se lasa impresionat de cateva tipete venite dinspre Ambasada Rusiei si de un santaj ordinar practicat de o companie petroliera. A cedat numai la gandul ca o mana de muncitori pe punctul de a ramane fara slujba i-ar putea strica linistea campaniei electorale. Liderul PSD de azi gandeste la fel ca Ion Iliescu acum 20 de ani. Daca deciziile justitiei afecteaza un numar mare de oameni, ele trebuie rapid schimbate si puse in acord cu interesele partidului. Ion Iliescu ordona procurorului general la jumatatea anilor 90' sa promoveze recursuri in anulare in dosarele castigate definitiv de fostii proprietari ai caselor nationalizate pentru a-i proteja pe chiriasi.

Dupa aproape 20 de ani, Victor Ponta vine cu indicatii pretioase si le cere procurorilor sa ridice masura sechestrului intr-o ancheta ca nu cumva cei cateva sute de angajati ai companiei Lukoil sa ramana fara salarii si sa se apuce de proteste in plina campanie. Procurorii se executa iar sistemul tace pentru ca Victor Ponta l-a populat cu lacheii sai.

Asa arata justitia de partid, cu magistrati care trebuie sa asigure intai de toate linistea conducatorilor, pacea sociala. Exact asa arata tipul de lideri pe placul Rusiei: ultrapopulisti, gata oricand sa calce in picioare valorile statului de drept si regula jocului democratic, usor de manevrat si intimidat. Cu ei la carma, statul devine prada usoara in ghearele oricarui inamic, din interiorul sau exteriorul tarii.

Dar ce pare mai grav in toata afacerea Lukoil este disponibilitatea premierului de a sterge cu buretele o evaziune calculata la cel putin 230 de milioane de euro si de a bloca justitia. Cum l-au amenintat rusii cu inchiderea rafinariei, Ponta s-a dezlantuit pur si simplu impotriva procurorilor de caz. Asa ceva este de neiertat. A interfera in treburile justitiei, a-i descuraja in mod public si repetat actiunile inseamna a-i submina autoritatea pe termen lung.

Liderul PSD nu pare sa inteleaga apoi ce se intampla la scara mare, nu pare sa-si inteleaga nici poporul, nici ce se intampla in afara lui. Potrivit unui sondaj de opinie consultat recent, tara perceputa ca fiind cea mai ostila Romaniei este Rusia, la distanta dubla de Ungaria. Frica de rusi s-a intiparit in mentalul colectiv romanesc iar razboiul din Ucraina, modul insidios in care Moscova a anexat Crimeea si comportamentul general al rusilor - barbar, agresiv si cu dispret fata de regulile si valorile lumii civilizate - au trezit si amplificat aceasta spaima legitima.

Or, Victor Ponta nu realizeaza ce inseamna a te inchina rusilor avand in tara o stare de spirit potrivinca Rusiei. Primul ministru nu doar ca nu-si intelege poporul si propriul rol in aceste vremuri tulburi, dar nu realizeaza nici jocul agresiv al companiilor rusesti. Vladimir Putin incurajeaza comportamentul evazionist al marilor companii dirijate de la Kremlin care actioneaza in afara Rusiei promitandu-le compensatii in caz ca se declara vicitmele unor abuzuri in justitie. Duma se stat este pe punctul de a legaliza acest comportament de pradatori iesiti la vanatoare in lume. Altfel spus, companiile rusesti sunt invitate sa fure cat pot Europa, deoarece nu risca mare lucru acasa, dimpotriva, primesc recompense in caz ca pica in mainile unor procurori evident abuzivi din democratiile decadente occidentale.

A nu intelege ca Rusia joaca acum pe cartea totul sau nimic, ca Putin se vede obligat sa faca demostratii de forta deoarece economia tarii sale se clatina sub loviturile embargoului occidental, a ceda atat de usor politicii santajului inseamna a preda fara lupta o tara cheie pentru regiune. Am mai spus-o si o repet: daca pica si Romania dupa Ungaria si Bulgaria, cade intreaga regiune. Romania are nevoie in acest moment de lideri capabili sa reziste presiunilor tot mai mari din exterior si suficient de puternici incat sa le spuna NU rusilor. Ponta nu intelege ca nu mai este nimic de menajat sau de salvat in relatiile cu Moscova, ca la granita Romaniei e razboi si ca Putin nu se va multumi cu Ucraina.

Traian Basescu este, din toate punctele de vedere, opusul lui Victor Ponta la acest capitol. Incercarile unui magistrat din CSM de a-l tara pe seful statului in mocirla declaratiilor din ultimele zile care au afectat in mod clar independenta justitiei denota pur si simplu rea credinta si reprezinta doar o incercare de ridicola de a dilua responsabilitatea premierului.

Iesirea presedintelui Basescu pe tema Lukoil este un raspuns ferm la o tentativa de santaj. Romania trece, gratie presedintelui, un test menit a masura forta statului roman precum si capacitatea sa de reactie in situtatii limita. Acest NU spus raspicat rusilor trebuie repetat cu fiecare ocazie. Asa trebuie procedat. Evacuati in forta orice manifestare de aroganta din partea Moscovei pe teritoriul Romaniei. Taiati de la radacina orice finantari dubioase si legaturi vinovate cu ONG-uri, moguli de presa si retele de coruptie. Altfel, nu avem mari sanse sa rezistam in fata barbariei.

O veste buna, in loc de final: marina americana preia oficial, vineri, intr-un eveniment istoric, comanda bazei militare de la Deveselu, care gazduieste sistemul de aparare antiracheta. Este mai mult decat o simpla formaliltate: este cel mai eficient NU spus rusilor.