Cum se opereaza complicatiile din lumea medicala

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 19 septembrie 2014, 9:31 Actualitate | Opinii

Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Două sunt scenele pe care evoluează astăzi orice medic român. Cea mai importantă este scena cabinetului său, acolo unde rigoarea actului medical ar trebui dublată de politeţea lui. Această politeţe are solara calitate de a-i încălzi chiar şi pe cei care nu sunt expuşi direct razelor sale.

Atunci când oamenii îşi povestesc interacţiunile neplăcute cu personalul medical nu există contraargument mai puternic decât amintirea acelui medic care şi-a tratat pacientul cu blândeţe. Orice medic care îşi exercită astfel profesia face, indirect, un bine tuturor colegilor săi. Pentru că blândeţea lui se răsfrânge şi asupra lor.

Cea mai vizibilă scenă pe care evoluează un medic român este cea din afara cabinetului său, cea publică. Acest loc este ocupat în special de vârfurile breslei, indiferent că această altitudine se datorează competenţelor medicale sau celor politice. Medicii care evoluează pe aceasta scenă au cea mai mare capacitate de influenţare a felului în care este percepută medicina.

Aici este locul unde se operează complicaţii mult mai dificile, prin imaterialitatea lor, decât o hernie strangulată. Iar complicaţiile pentru breasla medicală din România nu au dispărut peste vară.

Vor mai apărea şi în această toamnă cazuri de corupţie manifestată în sistemul medical. Chiar în aceste zile se umflă o situaţie care amplifică spectrul negativ ce înconjoară astăzi breasla medicală românească. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au solicitat, pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, demiterea lui Vasile Astarastoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi, în acelaşi timp, preşedintelui Colegiului Medicilor din România.

Nu vreau aici să discut cazul particular (pentru că asta s-a făcut deja), ci felul în care el se răsfrânge asupra colegilor lui Vasile Astarastoae şi a imaginii breslei medicale în ansamblu.

Între ministere şi cele două instituţii medicale se joacă un ping-pong al adreselor şi comunicatelor, fiecare pline de referiri la litere ascunse în măruntaiele unor legi. Demiterea se joacă în mediul unei legislaţii interpretabile, la care se adaugă întârzierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a publica motivarea deciziei sale.

Este scenariul tipic dâmboviţean, când lipsei de rigoare i se adaugă viclenia feluriţilor copii de casă. Fapt este că solicitarea ministerelor a fost refuzată atât de UMF Iaşi, cât şi de Colegiul Medicilor.

În lumea anglo-saxonă există soluţii croite special pentru evitarea unor astfel de blocaje: suspendarea din funcţie până la rezolvarea situaţiei. Deoarece acolo, prestigiul breslei primează întotdeauna în faţa individului. Iar onoarea unei instituţii trebuie ocrotită cu mare grijă de orice posibilă pată.

Soluţia este câştigătoare indiferent de deznodământ: dacă persoana respectivă se dovedeşte a fi vinovată, instituţia a fost protejată dintr-un început. Dacă nevinovăţia este stabilită, atunci atât persoana cât şi instituţia vor ieşi mai drepte şi mai respectate din întregul marasm.

Nu şi la noi. Aici se mărşăluieşte cu echivocul în vârf de băţ. Colegiul Medicilor a solicitat de curând autorităţilor „apărarea independenţei medicilor, amnistie fiscală pentru cabinetele medicale şi centrele de permanenţă şi 6% din PIB pentru sănătate”. Mandatat să negocieze aceste solicitări este chiar Vasile Astarastoae, omul a cărui demisie este solicitată acum chiar de instituţiile cu care ar trebui să negocieze.

Sunt rari medicii care reuşesc să evolueze strălucit pe ambele scene despre care am vorbit. Pe prima este nevoie de isteţime şi iscusinţă. Pe a doua de înţelepciune şi caracter.

Celebrul endocrinolog Grigore T. Popa, profesorul ieşean care nu s-a lăsat sedus de putere, se numără printre cei care au reuşit. Secretul lui? „Dacă aş fi consimţit să fac tranzacţii, să calc peste conştiinţa mea, azi aş fi huzurit pe orice bancă înaltă pe care aş fi voit să mă cocoţ. În schimb aş fi avut un suflet prostituat şi o conştiinţă morală tulbure.” Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi îi poartă astăzi numele.

Degeaba?


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

6372 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  se pare (Vineri, 19 septembrie 2014, 9:43)

  victor L [utilizator]

  ca degeaba.
  Ca multe nu ar fi de spus; Ţepeş, Doamne, unde esti?!
 • +12 (12 voturi)    
  din pacate... (Vineri, 19 septembrie 2014, 9:44)

  lili [anonim]

  Azi in Romania oamenii s-au modelat incet-incet dupa societate, dupa varfurile societatii care dau o astfel de imagine, NU societatea s-a modelat dupa oameni.
  O societate fara repere morale, o societate care are o singura referinta: banul.
  Restul sunt consecinte.
  Altfel nu pot intelege cum e posibil ca mari valori din domeniul medicinii(si care nu o duc deloc rau dpdv financiar) sa intinda mana si sa ia plicul de la amaratul si nenorocitul de soarta dintr-un satuc sarac din judetul Vaslui.
  Am vazut asta ani de zile la Fundeni.
  Cum altfel as putea explica asta ?!
  • +1 (1 vot)    
   Pentru Lili (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:09)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Nu sunt repere morale ? Ba da , dar sunt ignorate. Adevaratul reper moral este Isus. Daca acei medici de la Fundeni l-art fi avut pe Isus drept reper moral ar fi avut mila, compasiune si nu ar fi jupuit un biet om bolnav si sarac din judetul Vaslui.
   Pentru cei care imi vor raspunde:
   Atentie ! Nu am vorbit despre preoti .despre religia ortodoxa , despre cultele protestante , sau despre catolici.
   Am vorbit doar despre Isus. Daca nu stiti unde sa-l gasiti , cautati-l in Biblie.
   • +1 (1 vot)    
    societatea romanesca REALA... (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:27)

    lili [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    Nu-i mai are ca reper nici pe Isus, nici pe Dumnezeu si nici Biblia.
    Iar repere pamantene, absolut nimic.
    Asta am vrut sa zic.
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru Lili (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 19:45)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Ai dreptate ! Dar cred ca nu trebuie sa dezarmam. Trebuie sa-l marturisim mereu pe Isus. Adevaratul reper moral.
  • +1 (1 vot)    
   dr. Pesamosca (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:58)

   Leo [anonim] i-a raspuns lui lili

   Si eu cred, ca si @adrian88000, ca am avut si avem inca repere morale. Ba chiar in medicina, nu trebuie ca medicii sa caute mai departe de nasul lor. Dar e mai simplu si la indemana medicului banal, obisnuit sa nu faca eforturi in viata, sa urmeze un individ ca Astarastoae- mediocru, fara morala, fara coloana vertebrala, fara dorinta de a realiza ceva in viata in afara de a strange bani, gata la orice matrapazlac pt aceasta, decat un medic ca Pesamosca, numit si doctorul fara arginti. Sa urmezi exemplul acestui medic presupune inteligenta, daruire, pretuirea unei meserii nobile si mai ales pretuirea oamenilor si nu a banului ca prim, ultim si unic motiv in viata.

   www.gandul.info/stiri/alexandru-pesamosca-unul-dintre-cei-mai-mari-medici-ai-romaniei-a-murit-8681272
   • 0 (0 voturi)    
    Ai drepate Leo ! (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 19:51)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Leo

    Pentru cei carora le este mai greu sa inteleaga reperul moral absolut, pe Isus, , acestia pot lua exemple mai pamantene. Repere morale de medici care il au pe Isus in inima. Dr. Pesamosca a fost unul din acestia. Un bun exemplu !
    Numai ca ai nevoie de o inima curata ca sa-l ai ca exemplu pe dr. Pesamosca. Altfel este mult mai facil ca sa -l iei drept reper moral pe Astarastoaiei.
 • +6 (10 voturi)    
  Domnule Mixich, scrieti degeaba!! (Vineri, 19 septembrie 2014, 11:01)

  HotDog [utilizator]

  Ptr medicii din Ro care conduc cel putin un salon, salariul este doar un bonus!! Spaga este cel mai bun,mai sigur si mai vechi venit - este neimpozabila, nedeclarabila, semnificativa (chiar mai mare decat salarul unui medic din occident)!
  De ce ar dori vreun medic care are cat de cat un cuvant de spus in sistem, schimbarea??
  Presedintele Colegiului nu este nici mai rau nici mai bun decat ceilalti medici!!

  Demiterea nu are a face cu colegii d-lui incompatibil!!
  Arata insa clar, ca in Ro guvernul/ministerul/justitia nu au nicio putere !! Ele nu reprezinta NIMIC ptr cetateanul roman care se .... pe ce spune justitia, ministru sau presa!!
  • +1 (3 voturi)    
   Domnule Mixich scrieti degeaba ? (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:12)

   Augustin [anonim] i-a raspuns lui HotDog

   Speram la un moment dat ca s-a gasit cineva in presa care sa vrea sa schimbe ceva in bine in sistemul sanitar. Nu de alta dar fara educatie si sanatate suntem un popor inrobit.

   Va urmaresc domnule Vlad de foarte mult timp. Cand scriati despre lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer credeam cu adevarat ca de bolnavi va pasa. Apoi insa iata ca cel mai bogat Sibian, Ilie Vonica, implicat in multe domenii, de la imobiliare la turism, de la auto la farmaco, se sinucide fiindca nevasta lui fura medicamentele bolnavilor de cancer. Cum e eliminata gruparea lui, bolnavii nu mai exista in mass media. Nu era oare el tinta domnule Vlad?

   Cand scriati de operatiile estetice in spitale de stat, de concurenta neloiala pe piata privata nu banuiam ca vine o ancheta si se inlocuiesc niste capete. Acuma ca s-au inlocuit nu mai e nici o problema. Ca sa va citez: "Înseamnă că şi acest ministru al Sănătăţii pune haita intereselor deasupra binelui public şi întreţine un sistem cu reguli neclare care-i avantajează pe şmenari, îi face mai bogaţi dar, în acelaşi timp, şantajibili atunci când interesele politice o cer. " Tradare tradare dar nu fara noi.

   Azi tinta e Astarastoae. La fel de legitim atacul. Dar solutiile? Inlocuirea unora cu altora. Si macar de ar fi mai putin rapace astia ce vor sa ii inlocuiasca. Macar daca s-ar propune vreo depolitizare vreo combatere a concurentei neloiale, vreun concurs mai corect. De asta Boc a fost atat de urat. Fiindca a vrut sa faca niste reguli care sa se aplice la toti. Niste salarii care respecta niste reguli, o ierarhie cat de cat de bun simt macar la stat. Poate a luat si fizic bataie.

   Domnule Vlad, orice jurnalist ar fi mai mult decat indreptatit sa spuna: „Dacă aş fi consimţit să fac tranzacţii, să calc peste conştiinţa mea, azi aş fi huzurit pe orice bancă înaltă pe care aş fi voit să mă cocoţ. În schimb aş fi avut un suflet prostituat şi o conştiinţă morală tulbure.” Astazi scrieti. Dar va intorc intrebarea:

   Degeaba?
   • -2 (2 voturi)    
    Bine spus (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:54)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui Augustin

    Cel mai lucid comentariu pe care l-am vazut pe acest site de multa vreme incoace. Chiar nu inteleg ce de Astarastoae e atat de incomod si mai ales pentru cine e incomod.

    In acest articol diafan, presarat cu figuri de stil de genul "solara calitate", "operatii imateriale", "maruntaiele legii" etc etc, se ascunde un clar atac pe persoana. Nu destul de subtil, domnule Mixich!
    Argumentele D-vs sunt subtiri, imi pare rau. Comparatia cu Gr. T. Popa e superflua. Situatia cu negocierile este irelevanta. Problema cu prejudiciul de imagine adus CMR, neimportanta.
    • +1 (1 vot)    
     sa-ti fie rusine (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:24)

     IpseAnton1 [anonim] i-a raspuns lui Vlad

     Sub anonimat poate sa fie chiar Ast ... Nu As este tinta ci hotul Ast...
     • -1 (1 vot)    
      Puteti sta linistiti va parasesc (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:02)

      Augustin [anonim] i-a raspuns lui IpseAnton1

      Stiu ca v-am cauzat neplaceri. Si imi dau seama ca prezenta mea e superflua aici. Nu voi mai comenta si nici nu o sa va mai citesc. Nu o sa imi duceti lipsa stiu. Sentimentul e reciproc.

      Motivul nu sunteti voi. Mi-a povestit cineva despre Ingerii lui Dinescu de Vlad Mixich. Cum se repeta istoria cu noii prieteni de petrecere, andrei plesu, turcescu, hurezeanu, puric, etc... Conacul ala al ingerilor e un rai pe care nu vreau sa il cunosc niciodata. Nu m-ar lasa sa dorm, ar fi un cosmar recurent. Ce bine ca voi aveti stomacul mai tare!

      Va las un ultim gand, Soljenitin:

      "Numai de ar fi totul atat de simplu! Numai de-ar fi doar oameni care cumva perfid sa comita fapte rele, si de ar fi necesar numai sa ii separi pe acestia de noi restul si sa ii distrugi. Dar linia care separa binele de rau taie prin inima fiecarei fiinte umane. Si cine e dispus sa distruga o parte din inima sa?"
    • 0 (0 voturi)    
     intrebari (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 9:10)

     Leo [anonim] i-a raspuns lui Vlad

     Da domnule, de ce ar fi Astarastoae incomod?
     Cine e el, in definitiv? De ce ne-ar deranja ca un rector de universitate nu stie nici macar sa scrie corect si e numit " Ghita Pristanda". Pt curiosi cautati articolul cu acest nume pe voxpublica: este remarcabil, o descriere completa a pseudo-profesorului universitar incapabil sa se exprime.
     De ce ne-ar deranja ca acelasi rector e numirt"rectorul maculatura"din cauza rezultatelor sale stiintifice mai mici decat ale unui studenti n doctorat din vest? In definitiv de ce ar trebui un prof univ sa-si merite titlul si salariul? Ce nevoie avem noi de adevarati profesori univ? Noi ne multumim cu gugulici care scriu prostii in revista Universitatii pe care o conduc!
     De ce ne-ar deranja ca acelasi rector isi da lui insusi un salariu enorm din bani europeni obtinuti de Universitate, nu de el ca universitar, isi plateste si fiica, o economista banala fara nici o legatura cu medicina si UMF, ba mai cadoriseste si cativa prieteni din conducerea UMF-ului ?In timp ce rezidentii si medicii tineri se plang de salariile foarte mici...
     De ce sa ne deranjeze un presedinte al CMR care da verdicte favorabile medicilor in aproape toate plangerile pentru malpraxis? Nu tu ancheta serioasa, nu tu moralitate: medicul are mereu dreptate, medicina nu e o stiinta excata asa ca e normal ca greselile sa apartina sortii si nu medicului. El saracul face ce poate. Numai ca nimeni nu se intreaba, nici comisia, nici presedintele CMR, de ce acesta poate atat de putin, de ce formarea lui ca medic lasa de dorit?
     Da domnule, in definitiv de ce ne-ar deranja pe noi toate acestea, de ce ne-ar deranja ca Astarastoae are vreo 5 functii de raspundere, toate platite gras din bani publici, ca doar, vedem bine, e extrem de destept si cunoscut in meserie!
 • +1 (1 vot)    
  Despre sanatate (Vineri, 19 septembrie 2014, 18:30)

  Anonim [anonim]

  Presa trebuie sa scrie despre lucrurile grave care se pertec in sistemul de sanatate.Unde mita si spaga fac casa buna,altfel mori cu zile.Trebuie sa fie un semnal de alarma tras pentru noi toti.Iar medici nostri si asistenti pleaca pe capete in afara. Pentru ca nu vor sa fie partasi si ei la dezastrul spre care ne indepram voit.Treziti-va.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri