Traian Băsescu pare să sugereze că fostul ofiţer acoperit este Victor Ponta. E improbabil ca dovezile preşedintelui României să fie solide, căci oficial ele nu vin dinspre o instituţie a statului. Dar, în ciuda aparenţelor, o astfel de posibilitate nu ne aduce prea multe informaţii noi despre Victor Ponta.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Capacitatea lui imensă de disimulare este deja evidentă: o partitură cântă când vizitează capitale occidentale şi cea opusă când vizitează studiourile Antenei 3. Seninătatea cu care minte este deja proverbială. Dar asta face parte din arsenalul oricărui politician cu ambiţii, fie încă acoperit, fie deja descoperit de soartă. Nu asta e îngrijorător la viitorul nostru alături de Victor Ponta. Altceva mă roade.

Victor Ponta conduce guvernul României de doi ani şi jumătate. E deja mult dar va fi probabil cel mai ignorat fapt din această campanie prezidenţială. În aceşti doi ani şi jumătate, Ponta a avut parte de o majoritate parlamentară solidă şi de sprijinul propagandistic a două importante televiziuni de ştiri. Acesta, propaganda, este singurul front pe care bilanţul lui Victor Ponta este clar pozitiv. Beneficiile acestei victorii îi revin doar lui şi grupului care îl sprijină. Dar noi, poporul votant şi plătitor de biruri, cu ce ne-am ales?

Managerial Ponta a început prost: vă amintiţi de numeroşii miniştri nominalizaţi în primăvara lui 2012 şi apoi retraşi din motive de incompatibilitate sau plagiat? Vă amintiţi de „cel mai cinstit guvern pe care România l-a avut” şi care a ajuns să numere printre membrii săi oameni aflaţi în astăzi la puşcărie?

Deşi aflat de peste un deceniu în politică, Victor Ponta a eşuat în a-şi alege cei mai competenţi coechipieri pentru cel mai important organism politic pe care l-a avut în subordine: guvernul României. Pentru că Victor Ponta este obişnuit să-şi aleagă colaboratorii cei mai şmecheri, nu cei mai competenţi. Rezultatele?

  • În educaţie: elevii români din primele clase au început şcoala în 2014 fără manuale. Nu-i nimic, vor folosi „fişe”.
  • În sănătate: activitatea Institutului Cantacuzino de producere a vaccinurilor a eşuat într-un mod periculos. La sfârşitul anului trecut Victor Ponta s-a fotografiat triumfător cu prima fiolă de „vaccin gripal românesc” care, ulterior, s-a dovedit a fi toxică. Guvernul a încercat să ascundă scandalul. Nu-i nimic, oricum tuturor ne vine sorocul la un moment dat.
  • În afacerile cu alte ţări: Kazahstanul deţine grupul Rompetrol, una din cele mai puternice companii petroliere active la noi. Guvernul Ponta a renunţat să mai recupereze de la kazahi o datorie de 400 milioane de dolari pe care aceştia trebuiau să o plătească României. Nu-i nimic, oricum n-aveam ce face cu atâţia bani.
  • În respectarea legilor: guvernul Ponta a anulat pentru 45 de zile legea care interzice aleşilor locali să schimbe partidul pe lista căruia au fost aleşi. Temporar s-a dat liber la traseism politic. Nu-i nimic, oricum ştiam că legile sunt făcute doar pentru căţei.

Şi exemplele ar putea continua, sunt mai multe, dar am enumerat situaţiile despre care Victor Ponta a avut cu siguranţă cunoştinţă şi în care are responsabilităţi directe.

„Mă voi lupta în primul rând pentru ca România şi românii să fie din nou uniţi”, a clamat Ponta în discursul prin care şi-a lansat candidatura la prezidenţiale. Foarte frumos domnule Ponta, şi eu, ca toţi ceilalţi români, dorim să fim uniţi. Doar că incompetenţa nu uneşte, ci dezbină mai abitir decât cel mai atroce comandant de navă.

Traian Băsescu a fost mai norocos decât Victor Ponta. A devenit preşedinte la începutul unei înfloritoare perioade economice şi într-un context internaţional foarte favorabil României. Astăzi, la orizont, sunt nori mai negri decât oricând în ultimii 25 de ani.

Rusia condusă de un ofiţer KGB (descoperit) îşi invadează vecinii şi vorbeşte despre arme nucleare. Şeful Ungariei vecine practică autoritarismul şi vântură revizionismul maghiar. Extrema dreaptă naţionalistă a devenit cea mai de succes mişcare politică din Franţa. Scoţienii, conduşi de un lider care îl admiră pe Vladimir Putin, votează pentru separatism. În Orient a apărut un stat islamic terorist care decapitează occidentali şi controlează un teritoriu mai mare decât România. Iar Statele Unite sunt conduse de cel mai ezitant şi izolaţionist preşedinte din ultimele decenii.

Uniţi privim spre viitorul nostru alături de Victor Ponta. Ce vedem? O Românie aflată sub nori negri, condusă de cel mai incompetent preşedinte din ultimul sfert de veac. Şi asta mă deranjează mai mult decât hoţia sau demagogia. În astfel de condiţii, parcă aş prefera ca Victor Ponta-preşedinte să fie ofiţer acoperit. Am mai avea totuşi o şansă.