Scena 1.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Restaurantul Iosif, stabiliment de lux din Bucuresti, locul multor sedinte informale unde se pune la cale tarisoara. Personaje: Conu Ponta, conu Voinea, curteni, suita etc.

Conu Ponta citeste iar HotNews pe iPad (e un tic, curtenii ii pindesc infrigurati reactiile ca sa vada cit de mult il enerveaza articolele). "Coane Voinea, ce-i cu stirea asta? Cum adica avem scadere economica pe trimestrul 2?

Conu Voinea (cascind, e obosit, abia s-a intors din concediu): Niste basisti. Ia vedeti mai jos, avem de fapt crestere economica, habar nu au astia sa citeasca un comunicat de la Statistica. Nu va faceti griji, mai avem loc de pus vreo doua taxe, alea de care va tot zic de un an: taxa pe calorifer (traiasca Marga, a avut si el o idee buna) si taxa pe internet. Prea multe idei circula la liber, ce sintem noi, democratie liberala?. Pai socialisti sintem, haideti mai repede cu taxele astea, ca ne-a luat-o Hollande inainte cu vreo 3 noi-noute, ne facem de rusine in Internationala.

Conu Ponta: Ce ma fac eu fara tine, Tom Bugetelu' meu? Unde pleci tu la BNR, fi-mi-ar capu sa-mi fie ca am cedat in fata lui Dragnea? In fine, bravo, hai sa-i dam bice. Jupine Chihlimbar, emana repede un comunicat catre presari. Sa inceapa asa: România continuând să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa, Guvernul a asigurat toate masurile necesare pentru propasirea socialismului (ups, mi-a scapat iar, pune capitalismului) multilateral dezvoltat. Ancuto, tu monitorizeaza repede si fa-mi lista cu televiziunile care n-au dat stirea in maxim 5 minute. Si vezi daca s-a incruntat vreun prezentator cind a citit stirea: ii vreau veseli, sa nu ii stresam pe oameni, ca e sarbatoare mare miine!

Hohote de ris, veselie, vine felul 1 la masa.

Scena 2.

Peste 15 minute, Ponta verifica iar Hotnews. Bai, ia uite ce zice Eurostat, ca avem cea mai abrupta scadere economica in Trimestrul 2 din toata UE. Cum o scoatem?

Conu Voinea: Sefu, stai linistit, sint date neagregate, sistemul econometric utilizat in modelarea statistica e de tip Matrix, rezonanta anuala premonitorie ne duce spre...

Conu Ponta (il intrerupe): M-ai omorit, cit crezi ca am invatat si eu de la nea Florin Georgescu? Consiliere Plocon, tu ce zici?

Consilierul Plocon: Minusul de 1% trimestrul 2 faţă de trimestrul 1 2014 este într-o mare măsură efect statistic. Când ai avut 5,1% trimestrul 4 2013 faţă de trimestrul 4 2012 şi apoi 3,8 trimestrul 1 2014 faţă de trimestrul 1 2013 procentul este normal să scadă....

Conu Ponta: Gata, gata, ca ma prost-dispuneti. Am altele pe cap acum, fie, va cred ca e bine. Mai ales ca vad in jurul meu, lumea o duce bine, e clar ca n-are cum sa fie rau. Chihlimbare, baga pe feisbucu meu oficial ca desi masina de raliu a incetinit, tot depaseste dricul cu care se indreapta Base spre cimitirul elefantilor politici, plus ca directia noastra e mai corecta decit a lui. Si tu, Otomanescule, ia legatura cu A1, A2, A3, A4 - televiziunile bai, nu autostrazile, ca nu avem atitea, r'ar al dracu Sova cu proiectele lui mari pe hirtie - asa, cu B1, B2, B3, TVR, RTV, CNN - nu, ca astia sint vinduti americanilor - cu Russia Today si Xinhua, sa transmita la grivei ca e bine. E bine, duduie economia, sa transmita astia ca daca scapam si de Basescu in noiembrie spargem norma la cresterea economica.

Murmure aprobatoare, suita il soarbe din ochi, zimbete de recunostinta. Vine felul 2 la masa.

Scena 3.

Tacimurile zdrangane, gurile mesteca, glumele se aud in surdina, cind, stupoare: Conu Ponta mai intra o data pe iPad. Se intuneca. Arunca furculita in sufleul de conopida si tipa pe un ton inalt la curteni:

M-ati mintit! Sintem in recesiune! Tehnic vorbind, dar tot rau suna. De ce nu mi-ati zis? Bugetelule, Plocoane, de ce nu mi-ati zis? Tocmai acum, in campanie?

Conu Voinea: Sefu, n-am stiut, am fost in concediu, colega Usturoi s-ar putea sa stie mai bin...

Consilierul Plocon: Dle sef, sa stiti ca nu e asa grav, anualizat vorbind si pe modelul meu propriu si personal de calcul tot pe crestere economica sintem, nu conteaza ce zic idio...

Conu Ponta: Nu ma intereseaza! Acum s-o rezolvati! Facem celula de criza acum. Aranjati-mi acum o actiune de impact, sa fie cu Dragnea, ca asta stie sa vorbeasca cu taranii. Chihlimbare, mai avem autobuze pentru scoli? Bun, mergem sa le mai dam citeva la razesi.

Tu, Otomanescule, faci turul patronilor de TV-uri si vezi diseara sa se discute orice altceva: procesul lui Voiculescu, Olimpiada de table, horoscopul thailandez (nu, ala e masaj - in fine, te descurci tu).

Voinea, Plocoane, luati-i si pe restul din Guvern si linistiti-i pe aia din mediul de afaceri, sper ca va mai raspunde cineva la telefon.

Io-l sun pe Dragnea sa transmita la Partid ca facem comunicarea pe ziua de azi cu intilnirea lui Iohanis cu Basescu, mai fotosopati voi 3 poze si e gata. Intre timp, puneti repede ceva pe feisbuc cu "mizeriile lui Basescu", "dictatorul nu ne lasa sa ne facem treaba etc".

Voinea, nici o vorba despre taxele noi pina dupa alegeri! Sa nu te-aud pe la vreo conferinta ca te maninc. Intii sa cistigam si apoi ai voie sa pui cite taxe vrei!

Si scrieti-mi repede o declaratie despre Occidentul decandent care intra in recesiune si ne forteaza sa cirmim (nu, nu, NU! ca asta-i vorba de marinari), ne reorientam catre pietele generoase din Asia.

Hai gata, v-am pupat, pa!