Doua abuzuri ale Guvernului Ponta care vor costa scump Romania: educatia si achizitiile publice

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2014, 9:41 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, doi canisi in lesa Ecaterinei Andronescu, vor ramine in istoria educatiei alaturi de stapina lor si de Andrei Marga drept cei patru distrugatori ai sistemului de educatie. O infama ordonanta de urgenta girata de cei doi ministri distruge aproape tot ce mai ramasese in picioare din reforma invatamintului. In aceeasi saptamina, Guvernul Ponta a mai savirsit un abuz: o alta ordonanta de urgenta modifica legislatia achizitiilor publice si ingradeste accesul la justitie pentru companiile mici si medii.

Asadar, doua sectoare-cheie pentru evolutia societatii si pentru mediul de business (educatia si achizitiile publice) au fost puternic distorsionate prin Ordonante de urgenta de un Guvern care face parada de majoritatea sa solida din Parlament. A fost evitata orice dezbatere publica, orice "pericol" de opozitie fata de intentia initiala.

De ce sint atit de nocive cele doua ordonante de urgenta?

Ordonanta pe educatie elimina si ultimele elemente reformiste din actuala legislatie: introduce din nou arbitrariul in formarea profesorilor, da iar putere sindicatelor, le permite rectorilor sa ramina pe viata in functie (printr-un artificiu de forma) si da sperante mari fabricilor particulare de diplome ca-si pot vedea iar amfitetrele pline cu studenti care trec bacul cu ajutorul unui guvern disperat sa sparga planul cincinal de licentiati.

Iata citeva dintre marile "grozavii" ale ordonantei, asa cum inspirat le-a denumit Mircea Miclea:

 • Reprezentantii elevilor nu mai participa in sedintele consiliului de administratie decat cand "se dezbat aspecte privind elevii"
 • Directorul scolii va avea obligatia sa ii convoace pe reprezentantii organizatiilor sindicale la toate sedintele consiliului de administratie
 • Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar
 • Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele si cluburile elevilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului.
 • Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum si persoanele juridice care au avut initiativa infiintarii institutiei de invatamant particular si confesional particular, finalizata prin acreditarea acesteia, isi pastreaza calitatea de fondatori.
 • In cazuri temeinic justificate, Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri - in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS
 • Legea Educatiei Nationale spunea pana acum ca Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa. OUG prevede: Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
 • OUG introduce alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior
 • "In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala"
 • Dispar echivalarile de competente prevazute de legea educatiei. OUG abroga articolul de lege care prevedea ca educatoarele si invatatoarele isi pot echivala competentele profesionale. (Sursa - articol HotNews.ro)

Efectele noii legislatii se vor vedea in timp. Calitatea profesorilor va intra intr-un declin si mai accentuat, mirajul unei diplome de licenta va tine mai departe elevii de scolile profesionale, rectorii vor fi si mai obedienti decit acum in fata puterii politice. Nu intimplator nu ati vazut nici un rector de mare universitate protestind impotriva modificarilor facute de guvern. Toti rectorii (cu exceptia protestelor firave ale rectorului Universitatii Babes Bolyai)  s-au remarcat printr-o tacere complice, stimulati de noile beneficii si incapabili sa iasa din mediocritatea care le marcheaza mandatele.

Ei, impreuna cu Pricopie si Costoiu - cei doi barbati lipsiti de barbatie, vor contempla peste 20 de ani, alaturi de copiii si nepotii lor, cit rau au facut unei tari care are nevoie urgenta de reforma in acest sector pentru a tine pasul cu o concurenta globala hipercompetitiva.

Ordonanta de urgenta care modifica legislatia din domeniul achizitiilor publice
introduce un nou tip de garantie in cazul contractelor de achizitii publice, garantia "de buna conduita". Astfel, firmele care contesta rezultatul unei licitatii cu fonduri nationale sau europene vor fi obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat (maximum  100.000 de euro). Firmele pierd garantia in cazul in care contestatia e respinsa definitiv.

Practic, Guvernul a vrut sa indrepte abuzurile facute de unele companii abonate la contestatii printr-un alt abuz: ingradirea accesului la justitie. Poate ca 100.000 de euro nu pare o suma uriasa pentru o companie mare, dar 10.000 de euro poate fi o suma prohibitiva pentru o companie mica sau medie, careia ii va fi imposibil sa indisponibilizeze aceasta suma (echivalenta uneori co fondul lunar de salarii) timp de citeva luni, pina la aflarea deciziei finale.

Asa cum spuneam, marile companii ar putea fi chiar multumite ca, prin introducerea noii garantii, vor fi descurajati competitorii care nu aveau in intenti decit aminarea procesului de atribuire a contractelor publice. Dar asta nu schimba datele problemei: un abuz e un abuz, chiar daca scopul sau e nobil.

Stim cu totii ca Guvernul e intr-o cursa contra-cronomentru pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru exercitiul financiar 2007 - 2014 si incearca sa elimine frinele de pe traseul atribuirii contractelor. Dar acelasi guvern a mimat pina acum interesul pentru fondurile europene si s-a trezit in al 25-lea ceas ca unii contestatari de profesie il cam incurca pe ultima suta de metri. Solutia nu e reprezentata de ingradirea accesului la justitie pentru toti potentialii competitori, ci izolarea celor dovediti de rea credinta.

Vom evalua efectele acestor schimbari peste jumatate de an. Semnalele sint sumbre.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14225 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  De cand le trebuie lor educatie?! (Vineri, 4 iulie 2014, 10:22)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Uitati/va la mojoritatea celor care ii voteaza!
  Restul, e tacere!
  De unde sa mai suga, abrambburica?!
  Eu stiu si stie si ea; dar suntem foarte multi!
  • +4 (6 voturi)    
   trebuie sa... (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 1:06)

   roman29 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Trebuie sa isi ia o diploma de jurnalist si Mircea Badea. Trebuie sa isi ia doctoratul si Victor Ponta. Trebuie sa-si ia o diploma si Vanghelie. Tebuie sa....
 • +14 (20 voturi)    
  pe bune (Vineri, 4 iulie 2014, 10:49)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  decat sa asteptati sa evaluati efectele schimbarilor PSD, nu eset mai bine sa sustineti continuitatea politicilor Basescu?

  Va deranjeaza numele? Va este teama? Elenei Udrea nu-i este teama si nici PMP. Acestea, va deranjeaza mai tare decat demolarea a ceea ce a facut Basescu pana acum?

  "That which we call a rose, by any other name would smell as sweet"/
  • -2 (6 voturi)    
   pe bune? (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 1:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   care sunt politicile "Basescu"? a introdus Ionut Popescu impozitul de 16% si l-au trimis la plimbare. reforma in justitie a fost facuta de Macovei.. care este acum la PDL! reforma in educatie de Funeriu, care este marginalizat in PMP tocmai de Udrea!
   o fi avut Basescu si intentii bune, dar a reusit in anii in care a fost presedinte sa indeparteze toti oamenii de valorosi. Elena Udrea? Habar nu are istorie (si implicit politica), economie, finante.. inca un politician de carton, tupeist care nu a reusit absolut nimic in viata pe cont propriu. aveam sute de mii de romani mai potriviti pentru un portofoliu de ministru al dezvoltarii/turismului decat ea si totusi?.. exact aceeasi poveste cu EBA. promovarea unor nulitati este modul in care isi incheie Basescu mandatul. N-a fost in stare sa aprecieze si respecte un Andrei Plesu, asa ca a ramas cu o Elena Udrea...
   • -2 (2 voturi)    
    presedinte (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 10:19)

    Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Basescu a trasat linia si a sustinut-o. Cine nu a rezistat a plecat .
    Vezi PDL!
    • +1 (1 vot)    
     despre ce linie vorbim? (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 13:13)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

     a trasat cam multe linii si unele se intersecteaza. intr-un final nu au rezistat nici liniile...ce a sustinut? el l-a numit pe Ponta prim-ministru, nu?
     coruptie avem in continuare la greu, cultura si educatia tot la pamant sunt. simplul fapt ca si-a pus partidul sa o voteze pe fica'sa in PE spune cam tot ce ar fi de spus despre inclinatiile sale politice catre "dreapta".
     tot comparati politiceni slabi si va bucurati ca unul a furat mai putin ca altul sau a facut un pic mai mult...
 • +3 (11 voturi)    
  Sa gandim multilateral dezvoltat! (Vineri, 4 iulie 2014, 10:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  Lasati-ne-n pace cu ingrijorarile dumneavoastra, domnule Pantazi.
  Dumneavoastra neglijati condamnabil proverbul : 'Tara arde (PSD in fierberea alegerilor) si baba (Romania) se peaptana'.
  • +1 (3 voturi)    
   Ooof ironia asta (Vineri, 4 iulie 2014, 21:35)

   tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   greu de inteles :))
 • 0 (10 voturi)    
  subiect dezbatut superficial (Vineri, 4 iulie 2014, 12:14)

  andix [utilizator]

  Cred ca analiza dumneavoastra este un pic superficiala.

  AM sa iau cele 2 legii si am sa va dau un exemplu de ce acestea au si parti bune. Parti rele au din belsug si intr-adevar ar fi trebuit puse intr-o dezbatere publica. Pe de alta parte cea care se refera la invatamant nu stiu de ce e OUG... adica nu vad urgenta (sau poate prietenii stiu de ce.... :-) )

  deci... legea achizitiilor publice.

  2 exemple.

  - uneori la achzitie publica nu vrei neparat pretul cel mai mic ci si calitate.
  asa ca am patit sa doresc sa achizitionez un caluclator perforant pt ca doream sa il folosesc la capacitate maxima (prelucrarea media, plus calcule matematice avansate). asa ca am cautat pe la diverse firme pana am gasit ceva de ma interesa. am ales un sistem dell pt ca era ce doream eu. am pus in caietuld esarcini caracteristicile lui si ..... la licitatie am fost contestat de catre o firma care comercializa alte marci si mi-a spus ce daca tu ai placa video INTEL dedicata. si configuratia mea are aceeasi memorie video - nu conta ca era pe placa de baza. asa ca m-am trezit ca trebuie sa refac caietul de sarcini ca era facut sa favorizez o anumita firma cica. tin sa precizez ca nu ma interesa cine imi vindea acel sistem (putea sa vina orice fimra) insa ma interesa sa fie dell cu configuratia ceruta...

  alt caz asemanator dar la valori mult mai mari.... caiet de sarcini pentru un produs italian (calitate mult mai buna decat ce gaseam la noi in tara - dar ceva mai scump). din nou caiet de sarcini etc. contestatie firma de cartier ca favorizez o anumita firma prin caracteristicile descrise... refacut caiet de sarcini si ghici cine a castigat licitatia... - firma care a facut contestatie ... modificare care la vremea respectiva mi s-a parut minora. in loc de sintagma "...blat de ... (descris materialul) cu compozitia etc..." am adaugat " ...blat rezistent la agenti corozivi, chimici si mecanici.." . firma a cumparat de unde vream eu sa achizitionez obiectul a cumparat una bucata..
 • -2 (10 voturi)    
  subiect dezbatut superficial (Vineri, 4 iulie 2014, 12:22)

  andix [utilizator]

  si in loc de blat de care doream eu mi-a adus unul cumparat de la magazine gen praktiker sau baumax inestetic care ziceau ei e rezistent la agentii mentionati... - evident ca la asamblare a trebuit deformat ansablul pt ca nu se potrivea (inestetic), iar la momentul cand l-am testat acesta desi era oarecum rezistent pe moment la agentii mentionati acesta s-a colorat.. sa nu mai zic ca in timp s-a dovedit ca nu era rezistent la acei agenti insa prea tarziu.... uite de ce vrea ca acele firme care fac contestatie si pierd sa fie taxate....


  legea educatiei..

  de ex. doctorat la distanta..

  nu toti vor sa lucreze si sa isi faca doctorat ipe cercetare fundamental. plus ca doctoratul inseamna la aceasta ora obligatoriu contract de munca pe 8 ore la univ unde doresti sa il faci.

  eu stiu persoana de la firma privata care doreste sa faca cercetare pe domeniul unde este angajat. nu vrea sa isi paraseasca locul de munca si ar vrea sa lucreze in cadrul firmei private ( nu doreste bursa oferita de stat sau minister sau burse postdru..) vrea sa faca cercetare aplicativa... poate nu va fi ceva super super ca si la cercetare fundamentala dar din pacate la noi in tara nu se urmareste si aceasta parte aplicativa...

  sunt doar cateva exemple de ce cred ca aceste legi si parti bune.

  da recunsoc ca trebuiau puse in dezbatere publica.. si ca unele parti sunt cu dedicatie dar sa nu le luam ca toate fiind rele..

  de ex. bac la a 3 strigare este o aberatie cat casa ...
  • +2 (4 voturi)    
   Nu ai nici pe departe dreptate (Vineri, 4 iulie 2014, 19:13)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui andix

   Chiar daca mai exista si unele puncte bune, nu inseamna ca de acum trebuie sa le ridicam statuie, majoritatea sunt prostii. Daca era invers, una - doua masuri proaste, restul bune, da, puteam spune (sau macar spera) ca pe acelea le vor corecta. Dar asa, NU!
   Iar in ceea ce priveste doctoratul la distanta, se pare ca nici macar nu stii ce e ala un doctorat (poate doar unul ca a lui ponta). Ceea ce spui acolo poate s-ar incadra mai degraba la categoria inventii sau inovatii, dar nicidecum la doctorat. Acesta ar trebui sa fie ceva fundamental (chiar daca si aplicativ), dar trebuie sa fie "super super" cum spui, alftel e o banalitate, nu doctorat.
   • +2 (2 voturi)    
    raspuns (Vineri, 4 iulie 2014, 23:03)

    andix [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    nici pe departe nu doream sa le ridic statuie . si da si mie mi se par multe puncte din acea OUG foarte proaste. si da nu as fi fost de acord cu aceasta hotarare - ma repet, o dezbatere publica ar fi fos de dorit. insa vream doar sa motivez de ce unele puncte pot fi considerate bune ( evident ca pot sa apara abuzuri) insa doar a enumera acele puncte si a spune ca distrug legile, fie ea a invatamantului, fie a achzitilor publice mi se pare o analiza superficiala.

    si da stiu ce e acela un doctorat. si stiu foarte bine. iar ceea ce spun eu se numeste doctorat aplicativ si exista in tari civilizate, in care inovarea apare in partea industriala si se cuantifica ca si brevete ( nu este super uau pt ca nu apar publicatii) .. si da uneori unii le prefera pe acestea - pt ca sunt mai bine platite si pt ca duc la plus valoare intr-o firma (ca pot s aapara abuzuri, si ca celmai probabil aceasta a fost motivatia - sunt perfect de acord). doar caeu am incercat sa motivez de ce si aceast abordare a doctoratele este buna uneori, insa reglementata ca atare. si ca sa inchei iti dau un exemplu in care modificare unei metode de lucru industrial prin marirea unui randament cu 1% a adus unei companii un plus valoare de aprox 900 milioane-1 miliard dolari pe an obtinute dintr-un doctorat aplicativ platit de firma iar doctorandul nu a fost angajat al univ, ci a lucrat tot timpul in firma, indeplind insa si obligatiile asumate prin inscrierea la doctorat

    si pt ca ai argumentat ai si un plus de la mine

    si da sunt contra guvernului si imi pare rau sa o zic insa pe zi ce trece vad ca in loc sa crestem ne punem si mai tare bete in roate (prin deciziile care se iau la nivelul guvernului) si imi pare rau sa o zic si prin faptul ca asa zisa opozitie e de fapt un mare fis, care in plus se si imparte in partide si partidulete carora le pasa de ciolan si nu de bunastarea tarii.
    • -1 (1 vot)    
     Explicand asa, e cu totul alta poveste (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 0:00)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui andix

     Sunt si eu de acord cu asta. Numai ca sunt total impotriva atator legi si chiar a Constitutiei (de fapt aproape toate legile!) care lasa loc la atatea interpretari. Si sa mai aiba si nevoie de "metodologii de aplicare" (facute de altii...) e chiar absurd. De asta nu vreau nici OUG! Nici nu mai spun ca nu vad nimic urgent aici...
 • +4 (6 voturi)    
  gloata de neputinciosi (Vineri, 4 iulie 2014, 15:41)

  lena7 [utilizator]

  acest guvern de doi bani, mana in mana cu sindicatele, se preface ca respecta niste legi prin care repara taierile din salarii, operate de guvernul Boc....doar ca, isi primesc banii doar membrii de sindicat....cei care nu pupa steagul sindicalist, sunt din alta specie...si asta, sub minunanta obladuire a ministrului, guvernului si cine o mai fi pe creanga de sus
 • +3 (5 voturi)    
  modificarile la Legea Educatiei (Vineri, 4 iulie 2014, 15:43)

  bulbuc [utilizator]

  trebuiesc discutate in CSAT. Este instanta adecvata pentru a lua o pozitie in aceasta problema de securitate nationala - pentru ca despre asta vorbim.
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Vineri, 4 iulie 2014, 16:39)

  a.nonim [utilizator]

  Nu vreau sa comentez partea referitoare la invatamant, sunt intru totul de acord cu domnul Miclea (dupa parerea mea unul dintre cei mai buni cunoscatori ai situatiei invatamantului romanesc),
  Dar la partea cu licitatiile, o astfel de masura este necesara. Prea multe licitatii sunt incurcate de firme de apartament, care sunt fie capuse, fie intermediari, fie mici patroni care vor sa faca si ei o ciupeala.
  Daca pentru un contract de *un milion* de euro, firma nu are disponibil 10.000, atunci chiar are o mare problema (deja se pune intrebarea cum s-ar descurca daca ar castiga).
  Astfel de firme nu fac decat sa dauneze prin preturi de dumping si piedici puse firmelor serioase. Nu e in interesul nimanui ca piata sa fie dominata de firme aflate la limita de plutire, pentru care pierderea unui singur contract poate duce la inchiderea firmei.
  • +1 (1 vot)    
   nu e asa (Vineri, 4 iulie 2014, 21:45)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   O firma participa la mai multe licitatii.

   Daca legislatia ar fi clara si daca ar fi caiete de sarcini cu ...sarcinile clre, nu elaborate de absolventii de Spiru Haret si in viitor, de absolventii Ordonantei, o contestatie ar fi rara si s-ar rezolva in cateva zile fara probleme.

   Dupa ideea ta insa, mai e un pas si se interzic pur simplu contestatiile.

   In definitiv, chiar, ce nevoie avem de mai multe firme?! FAcem una mare de stat si gata.

   Si un singur partid e suficient, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  Mda (Vineri, 4 iulie 2014, 23:03)

  Miscarea Focul Dacic [utilizator]

  Eu nu inteleg totuși ceva:
  De ce ar fi ireversibil ce face în general acest PSD antinațional?
  Eu cred că foarte curând își vor rupe gâtul. Așa că totul poate reveni la normal foarte rapid într-o guvernare sănătoasă.
  Până la urmă eu cred că soarta noastra depinde totuși de noi, de atitudinea noastra și nu de ei.
  Dacă ne trezim va fi bine. Dacă nu... va fi cum vor acești trădători de neam și țară. Dar nici asta nu va fi veșnic. Roata istoriei se schimbă.
 • 0 (4 voturi)    
  Intai invatati romaneste (Vineri, 4 iulie 2014, 23:09)

  RT1961 [utilizator]

  Costa scump este la nivel elementar, incorect. Scump inseamna "costa mult", deci ceva este "scump" sau "costa mult". "Costa scump" este o exprimare pleonastica. Nu de alta, dar un jurnalist, sau cineva care are pretentia de a avea pareri demne de a fi citite de mase, ar trebui sa fie atent la asemenea lucruri. Sau poate sunt eu demodat.
 • 0 (2 voturi)    
  " Victoras ai grija de copii"! Duicu-i letal ! (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 12:21)

  Plagarus [utilizator]

  In momentul arestarii sale, Duicu urcase neverosimil în ierahia partidului, era preşedintele Ligii Aleşilor Locali din PSD. Ales sub privirile lui Ponta, şi la recomandarea lui protectoare. Practic, Duicu a primit această poziţie ca un cadou de ziua lui.
  Tobă, s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.
  Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord.
  Cireasa de pe tort este sotia : la data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea sa fie numita in functia de procuror sef al Sectiei Judiciare a Directiei Nationale Anticoruptie !!!!!

  "Raportul U.E. sustinea , ca guvernarea lui Victor Ponta a amenintat judecatori, a demis din functie oficiali intr-un mod ilegal si a afectat sistemul democratic" - scria GUARDIAN.co.uk


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by