Op-ed

EXCLUSIV David Cameron: In apararea democratiei si a interesului european. Juncker nu a candidat nicaieri si nu a fost ales de nimeni

Vineri, 13 iunie 2014, 9:58 Actualitate | Opinii


David Cameron
Foto: Agerpres
Un editorial semnat de Prim-ministrul britanic David Cameron:

Pentru mulți dintre cetățenii europeni subiectul zilei este cine va câștiga Cupa Mondială. Doar foarte puțini dintre ei urmăresc dezbaterea privind Președinția Comisiei Europene. Aceasta prezintă însă importanță pentru că, în esență,  este vorba despre modul în care se iau deciziile în cadrul UE, despre necesitatea de a respecta regulile Uniunii și despre relația potrivită dintre națiunile Europei și instituțiile UE.   

În scrutinul de luna trecută, alegătorii au transmis un mesaj clar. Și anume, că sunt dezamăgiți de modul în care Europa operează. Ei cer o schimbare, astfel încât UE să se concentreze pe ceea ce contează pentru ei: creștere economică și locuri de muncă. Și vor ca Uniunea Europeană să îi ajute în acest sens, nu să le dicteze ce au de făcut.    

Ascensiunea partidelor politice anti-europene dovedește acest lucru. Ca de altfel și prezența redusă la vot în majoritatea țărilor europene, precum și sprijinul în scădere pentru cele mai reprezentative grupuri politice din Parlamentul European.

Îi intreb acum pe liderii Europei: cum răspundem acestui mesaj?

Rezultatele alegerilor europene ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru liderii din Uniune. La mijloc este chiar viitorul UE.  Dacă nu va alege calea schimbării, aceasta se va confrunta cu un declin și mai accentuat.

Poziția Marii Britanii este clară: vrem ca Europa să reușească. Pentru a sprijini libertatea, pacea și democrația pe întreg continentul și pentru a stimula prosperitatea. Aceasta este principala îndatorire a Uniunii Europene de astăzi.  Și aceasta presupune o Uniune mai deschisă, mai flexibilă, mai implicată la nivel internațional și mai competitivă. Presupune, de asemenea, un leadership îndrăzneț - avem nevoie de lideri care să ia în seamă îngrijorările electoratului și care să înfrunte provocările actuale ale Europei.

Primul test în acest sens este numirea viitorului Președinte al Comisiei Europene.

Potrivit tratatelor comunitare, ratificate de parlamentele naționale, candidatul la șefia Comisiei Europene trebuie propus de șefii de guverne din țările UE – în același timp, ei trebuie "să țină seama" de rezultatul alegerilor europene. Pasul doi: europarlamentarii decid prin vot secret asupra acestei candidaturi. Este o procedură clară, consacrată prin Tratatul de la Lisabona, după negocieri intense cu privire la echilibrul de puteri dintre statele naționale și Parlamentul European.

Dar anumiți europarlamentari au inventat o nouă procedură prin care încearcă să aibă putere de decizie asupra propunerii candidatului, urmând ca tot ei să voteze această propunere. În timpul procesului electoral, toate grupurile politice majore și-au ales candidații de top – așa numiții "Spitzenkandidaten" – și au încheiat înțelegeri de culise pentru a-și uni forțele după scrutin în vederea sprijinirii candidatului acelui partid care a obținut cele mai multe voturi. Acest principiu nu a fost niciodată agreat de Consiliul European. Nu a fost subiect de negociere între instituțiile europene.  Și nici nu a fost vreodată ratificat de parlamentele naționale.

Da, susținătorii conceptului "Spitzenkandidaten" spun că scrutinul a avut loc, europenii l-au ales pe Jean-Claude Juncker drept Președinte al Comisiei Europene și ar fi nedemocratic ca liderii naționali, desemnați tot în urma unui proces electoral, să aleagă la rândul lor pe altcineva.

Acesta nu este un atac la adresa domnului Juncker, un politician european cu multă experiență; cine spune asta spune prostii. Majoritatea europenilor nu au votat în alegerile pentru Parlamentul European. Prezența la urne a fost în scădere în cea mai mare parte a statelor membre.  Numele domnului Juncker nu a figurat pe buletinele de vot.  Chiar și în Germania, unde conceptul "Spitzenkandidaten" se bucură de cea mai mare popularizare, doar 15% dintre votanți știu că el a fost candidat. El nu a vizitat niciun stat membru.  Cei care au mers la vot au pus ștampila pentru europarlamentarul lor, nu pentru Președintele Comisiei. Domnul Juncker nu a candidat nicăieri și nu a fost ales de nimeni.

Acceptarea  unei astfel de proceduri ar fi profund dăunătoare pentru Europa și ar submina, mai degrabă decât ar întări, legitimitatea democratică a UE. 

Ar transfera puterea de la nivelul guvernelor naționale către Parlamentul European fără aprobarea alegătorilor. În practică, ar împiedica un Prim Ministru sau un Președinte în exercițiu să ajungă vreodată la conducerea Comisiei Europene – restricționând artificial posibilitatea de a alege oameni talentați exact în momentele în care Uniunea Europeană trebuie să aibă acces la cei mai buni dintre aceștia. 

O astfel de decizie ar politiza Comisia Europeană – un risc cu privire la care Giscard d’Estaing avertiza acum mai bine de un deceniu, atunci când a fost respinsă propunerea ca Președintele Comisiei să fie ales de către membrii Parlamentului European. Acesta spunea că o astfel de măsură va face dificilă misiunea Comisiei de a “personifica imparțialitatea și binele comun al Uniunii“. Va periclita credibilitatea Comisiei în exercitarea puterii sale de reglementare și de rezolvarea a disputelor. Și, cel mai important, va da undă verde celor care doresc să încalce regulile Uniunii Europene prin folosirea ușilor din spate.  Reguli care au fost ratificate de parlamentele noastre naționale și transpuse în legislația internațională. Fie că ne dorim exercitarea unei mai mari democrații directe în Europa sau nu, cu toții trebuie să fim de acord că în primul rând trebuie să respectăm legile de bază.

Numeroase persoane au îndoieli referitor la această abordare în ansamblul ei și mai ales în privința unei potențiale preluări a puterii folosind ușa din spate. Și nu trebuie să facem concesii în această chestiune, în condițiile în care știm că va crea un precedent periculos pentru viitor.

Trebuie să ne concentrăm pe găsirea celui mai bun candidat pentru postul de Președinte al Comisiei Europene. Cineva capabil să facă reformă; să stimuleze creșterea economică și să creeze locuri de muncă; și să accepte că nevoile Europei pot fi cel mai bine deservite prin acțiuni la nivel național. Un agent al schimbării onest și de încredere, capabil să îi convingă pe alegătorii europeni să fie din nou implicați.

Marea Britanie are reputația de apărător al democrației și al interesului național. Dar această dezbatere se referă la apărarea interesului Europei. Iar cele mai importante trei partide britanice au o poziție comună pe acest subiect.

Acum este momentul ca liderii naționali de pe tot cuprinsul Europei să aibă curajul de a-și apăra convingerile, luptând pentru locul lor în Uniune și pentru o decizie corectă  care să fie în favoarea Europei, pe viitor.  Acum este momentul să propunem un candidat care să îi convingă pe alegătorii europeni că răspundem îngrijorărilor lor.

Evenimentele recente ne-au amintit prețul pe care națiunile europene l-au avut de plătit în lupta pentru libertate și democrație. Am parcurs un drum lung în ultimele decenii: am respectat diferențele dintre noi, am urmat regulile, ne-am trasat cu răbdare traseul comun pentru viitor, în spirit European. Și trebuie să continuăm să lucrăm în același fel, în acest moment important pentru Europa.4688 vizualizari

 • -2 (22 voturi)    
  pai si daca alti sefi de stat il propun pe junker (Vineri, 13 iunie 2014, 10:37)

  snowflake [utilizator]

  tu mai cameron de ce te oftici?
  • +4 (20 voturi)    
   n-ai inteles nimic (Vineri, 13 iunie 2014, 11:34)

   EXEs [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   Cameron vorbeste de alegerea de catre parlamentarii europeni a presedintelui comisiei, nu de catre politruci gen Merkel care lucreaza pe la spate din culise. Ofticosi sunt cei care nu gasesc argumente in a contracara inteligenta altora si prefera sa se poarte ca niste badarani.
   • +2 (2 voturi)    
    Ciudat, din articol... (Vineri, 13 iunie 2014, 20:13)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

    ...pare că e exact invers.
    Se spune că procedura cere ca șefii de guverne să propună, iar parlamentarii să aprobe.
    În contradicție, parlamentarii din grupul "SPK" vor să se implice și în propunere.

    Poate că dl. Cameron ar trebui să-și redacteze editorialele cu mai multă claritate.
 • +4 (16 voturi)    
  Interesant articol (Vineri, 13 iunie 2014, 11:44)

  EXEs [utilizator]

  Am asteptat de mult timp o mai mare implicare a britanicilor in Europa. Am sperat ca Germania o sa accepte o colaborare in trei cu Franta si Marea Britanie, dar din pacare nu cred ca asta se va intampla prea curand. Germanii sunt prin definitie nedemocratici, pentru ca democratia este mai ineficienta decat dictatura.
  Cameron incepe sa fie pe zi ce trece un politician din ce in ce mai interesant. Felicitari pentru articol!
  • -1 (21 voturi)    
   britanici si democratia (Vineri, 13 iunie 2014, 12:50)

   Petecutz [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

   baba si mitraliera.
 • +4 (24 voturi)    
  mda (Vineri, 13 iunie 2014, 11:50)

  Xorciser [utilizator]

  Aparatorii democratiei intr-o tara in care seful statului nu a fost ales democratic si prin vot direct de aproape 1000 de ani, ci prin drept monarhic- cred ca se puteau gasi alte argumente mai bune.
  • +1 (15 voturi)    
   democratia (Vineri, 13 iunie 2014, 15:12)

   tenere [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   asa cum o intelegi tu nu a aparut in republici si datoram in mare parte britanicilor gradul de civilizatie la care s-a ajuns astazi in lume

   exista o alternativa sovietica la care puteti aspira, vad o multime de conserve rusesti pe-aici care se alerteaza imediat la un anumit substrat

   mai rasfirati si mai la est va rog
  • +1 (1 vot)    
   Obsesia asta cu "seful" statutului (Luni, 16 iunie 2014, 15:32)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   tocmai ca este caracteristica statelor nedemocratice.
   Intr-o democratie functionala, nu exista persoana care sa aiba foarte multa putere, astfel incat O singura persoana, indiferent de numele functiei, nu poate reprezenta modul de functionare al societatii.
   Regina este un simbol, are un anumit job pe care si-l face foarte bine si, in rest, este doar o particica a sistemului politic britanic, care chiar este democratic.
   Ceea ce spui tu este ca si cand judeci un avion prin prisma unui bolt de la un geam, si spui ca nu e cine stie ce masinarie, nu ar trebui proiectantul de avioane sa se simta mai invatat deca un strungar.
 • +3 (13 voturi)    
  ... (Vineri, 13 iunie 2014, 12:06)

  dragos234 [utilizator]

  Eu l-am votat pe Juncker.
  Pt ce mai mergem la vot daca se aleg ei acolo intre ei prin tot felul de invarteli si negocieri de 2 lei?
  Am pierdut o ora din viata inutil intr o sectie de votare ca sa imi spuna Cameronu ca iese cine vrea el nu cine a castigat votul.
 • -6 (16 voturi)    
  hehe (Vineri, 13 iunie 2014, 12:35)

  Mazeta [utilizator]

  România dă lecții de democrație întregii Europe. În UE nu contează ce votează oamenii; la noi și morții sunt puși la socoteală.
 • 0 (20 voturi)    
  Cameron si Camerun (Vineri, 13 iunie 2014, 12:49)

  Petecutz [utilizator]

  Nume predestinat, nu alta...
  Pai mai dom' "Camerun", Juncker si al sau partid (CDS) a castigat alegerile..Matalutza cu al tau partid, nu ai reusit aceasta performanta, ba l-ai mai adus si pe...stiti voi cine.
  In alta ordine de idei, nu-mi amintesc ca matale sa fi participat la vreo alegere si mai ales sa fi fost ales vreodata...asa ca, ipocrizia cameruneze incepe sa puta si sa depaseasca orice limite de bun-simt.
 • +5 (13 voturi)    
  imi scapa ceva? (Vineri, 13 iunie 2014, 14:15)

  Petecutz [utilizator]

  "In scrutinul de luna trecută, alegătorii au transmis un mesaj clar. Și anume, că sunt dezamăgiți de modul în care Europa operează."
  Domnule Cameron, in scutinul de saptamana trecuta, cetatenii dumneavostra v-au arata ca-i dezamagiti (ca de aia nu ati reusit sa castigati nimic) si ca nu vor in UE (ceea ce mie unul nu mi se pare atat de tragic). restul cetatenilor europeni, au aratat clar ca popularii trebuie sa conduca mai departe UE, ca de aia au majoritatea in PE si de aia, Farage &LePen and comp. nu au majoritatea.
  Cand veti invata ce inseamna aia democratie, va rugam reveniti.
 • +4 (10 voturi)    
  cameron-lideru' zonal (Vineri, 13 iunie 2014, 15:18)

  Landser [utilizator]

  Vremea trogloditiolor de pe insula a apus!Anglia a avut ocazie pana in 89 sa conduca Europa dar s a dovedit incapabila sa o faca!Defapt sunt incapabili sa mai faca ceva, inafara de specula nu sunt in stare sa produca nimic!Singurii care pot conduce Europa sunt germanii!
  • +1 (3 voturi)    
   orbu gainii (Vineri, 13 iunie 2014, 23:56)

   toro [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   Germania e o tara mare cu politica de om mic. Nu au nici o viziune in afara interesului propriu.
 • -1 (5 voturi)    
  Ironia istoriei: englezii, vasalii americanilor (Vineri, 13 iunie 2014, 18:55)

  Nyk1 [utilizator]

  Englezii cândva aveau un imperiu, dar la îndemnul nației de peste Ocean au renunțat la el. Acum sunt vasalii americanilor și calul lor troian în Europa.

  Noi românii trebuie să mergem fără ezitare cu axa București - Berlin - Berna și să luptăm alături de ei pentru independența Europei, să aplicăm modelul elvețian la scară europeană. Doar o Europă independentă de USA poate fi o Europă puternică.
  • +3 (3 voturi)    
   glume proaste (Vineri, 13 iunie 2014, 23:57)

   toro [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Berna nici macar nu face parte din EU.
   • 0 (2 voturi)    
    Tocmai (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 0:07)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui toro

    Ideea este eliminarea paraziților din structurile birocratice ale UE și conducerea Europei direct din Reichstag. Iar Elveția reprezintă un exemplu de verticalitate în fața americanilor și UE, care doresc să acapareze tot. Europa trebuie să ia lecții de la Elveția privind modul de a-și păstra independența față de structurile globaliste, majoritatea din ele având pe SUA în spate.
  • -1 (1 vot)    
   Ba eu cred ca noi românii trebuie să mergem .... (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 16:06)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... pe axa București - Ruse - Varna ... ca Berlinul si Berna sunt prea departe... ;)


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi