„Reduceti spaga din spitale”, cer europenii. „Cum?” intreaba romanii

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 13:01 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Comisia Europeană a făcut României mai multe recomandări specifice, printre care şi câteva referitoare la Sănătate. Iniţial m-am bucurat, căci fără presiuni intense venite din afară rar se reformează ceva corect în ţara noastră. Dar optimismul s-a mai domolit după ce am citit recomandările.

E un semn bun că reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a acordat atenţie unui domeniu, sănătatea, în care competenţele Bruxelles-ului sunt limitate. România este printre cele 16 state membre UE care au primit din partea Comisiei recomandări specifice pe sănătate. Aceste recomandări au fost discutate la o conferinţă organizată miercuri, la Bucureşti, unde au participat şase secretari de stat din felurite ministere.

Printre ei şi unul de la Ministerul Sănătăţii, Francisc Iulian Chiriac. Domnul Chiriac nu se ocupă personal de multe dintre temele abordate în cadrul discuţiei, şi asta s-a văzut în prezentarea sa, dar să apreciem totuşi că Ministerul Sănătăţii a binevoit să trimită un demnitar la o discuţie condusă chiar de un reprezentant al Comisiei Europene, Angela Blanco, expert în politici de sănătate.

Printre realizările guvernului României menţionate în documentul prezentat de trimisul Comisiei Europene au apărut câteva menţionări nejustificate: introducerea pachetului de bază şi a cadrului legal necesar evaluării tehnologiilor medicale (HTA) sau îmbunătăţirea finanţării segmentului ambulator.

Nejustificat pentru că pachetul de bază aduce mai degrabă schimbări administrative convenabile autorităţilor, fiind doar un fond de ten aplicat pe faţa plină de probleme a sistemului medical românesc.

Cât despre cadrul legislativ al HTA dezvoltat în perioada mandatului lui Eugen Nicolăescu, acesta nu este funcţional în prezent, actualul ministru luând decizia de a-l reface. Rămâne să vedem cum va arăta noul rezultat, mai ales că în joc este o miză de câteva sute de milioane de euro pentru companiile farma.

Decizia de a creşte finanţarea serviciilor medicale din ambulator va duce, dat fiind numărul mic al policlinicilor de stat active în acest segment, la cuplarea directă a fondurilor publice la interesele private din sistemul medical. Chiar dacă practicăm prezumţia de nevinovăţie, experienţa a 20 de ani de corupţie românească ne-a învăţat că o astfel de cuplare este foarte apetisantă pentru unii.

Bănuiam că nu aceasta a fost intenţia iniţială a Comisiei Europene atunci când a făcut recomandarea întăririi segmentului ambulator şi Angela Blanco, reprezentantul Comisiei, ne-a confirmat presupunerea. Este un exemplu clasic despre cum o bună-intenţie a Bruxelles-ului se poate transforma în cu totul altceva după ce este trecută prin iarba încâlcită de la Bucureşti.

„Acceleraţi reformele din sănătate pentru a-i creşte eficienţa, calitatea şi accesibilitatea, inclusiv pentru oamenii dezavantajaţi sau din comunităţile izolate”, transmite Comisia Europeană guvernului de la Bucureşti.

„Creşteţi eforturile pentru a reduce plăţile informale, inclusiv printr-o administrare corectă şi un control al sistemelor”. Nu pot decât să mă bucur că problema endemică a şpăgilor din spitale este atât de clar subliniată în documentul Comisiei Europene dar, pe de altă parte, mă tem de cum va fi aplicată această recomandare odată ajunsă la Bucureşti.

Cea mai firească şi rapidă modalitate de a reduce fenomenul şpăgilor în spitale rămâne creşterea decentă a salariilor pentru toţi medicii (nu doar pentru o parte din rezidenţi şi doar cu o sumă mică) şi, simultan, înăsprirea pedepselor pentru cei care condiţionează actul medical.  

Dar guvernul Ponta, ca şi guvernele anterioare, nu sunt dispuse să ia o astfel de măsură din motive strict contabiliceşti. Colegiul Medicilor din România nu a reuşit nici el să exercite o presiune suficientă pentru a obliga autorităţile să facă ceea ce ar fi de bun simţ. Astfel că, în prezent, pe lângă salariul de la stat şi veniturile obţinute în privat, o parte semnificativă din venitul multor medici români provine din plăţile informale.

Eradicarea completă a acestor plăţi informale, fără ca golul rămas să fie înlocuit cumva, nu va duce decât la creşterea exodului medicilor români atraşi de veniturile considerabil mai mari oferite în vestul Europei. E un adevăr greu de înghiţit de cei mai mulţi dintre noi dar, din păcate, aceasta e realitatea.

Deoarece Guvernul nu doreşte să-şi strice calculele de pe hârtie ne obligă pe noi, pacienţii, să compensăm direct din buzunarul nostru salariile mici ale medicilor. Fiecare pacient român plăteşte, pe lângă asigurarea medicală obligatorie de stat, tot felul de alte servicii medicale: fie în plic direct medicului, fie cumpărând medicamente de la farmacia din colţ, deşi ar trebui să le primească în spital.

Totul se întâmplă doar pentru ca guvernul Ponta (au făcut-o şi cele precedente lui) să poată continua uriaşa minciună oficială care spune că toţi românii asiguraţi medical beneficiază de tratament gratuit.

Suntem aşadar în mijlocul unui cerc vicios din care pierd în special pacienţii. Există soluţii pentru ruperea acestui cerc vicios, dar ar suferi veniturile acelui 10% dintre medicii români care câştigă colosal de bine (şi) pentru că plăţile informale nu sunt impozitate.

Din păcate, documentul prezentat de trimisul Comisiei Europene omite toate aceste elemente importante. Nu este pomenită nici nevoia de a creşte finanţarea din bugetul de stat a sistemului medical. Omisiunea se explică prin logica pro-austeritate care încă domină holurile Comisiei Europene.

Este omisă şi orice referire la problema migraţiei medicilor români spre vest, fenomen care multiplică vulnerabilităţile şi aşa numeroase ale României în zona sănătăţii. Explicabilă absenţă, căci rezervorul de forţă de muncă medicală reprezentat de România ajută multe state UE din vestul Europei să facă faţă crizei de medici prin care aceste ţări trec.   
 
Dar fără iniţiativa reprezentanţei Comisiei Europene în România, toate aceste obiecţii şi critici, generate de experienţa nemijlocită din teren, ar fi rămas necunoscute funcţionarilor Comisiei Europene. Ne rămâne doar să sperăm că, odată dialogul început, vor exista la Bruxelles urechi dispuse nu doar să asculte, ci şi să înţeleagă.

Doar aşa recomandările Comisiei Europene vor fi luate în serios la Bucureşti, nu întâmpinate cu zâmbete ironice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12511 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  solutia la spaga (Joi, 5 iunie 2014, 14:35)

  eugen [anonim]

  Luata de politicieni este aplicarea legii (DNA etc). Solutia la spaga luata de doctori este cresterea salariilor?!..?
  Spagarii cei mai mari sint doctorii cu vechime, care deja cistiga oficial decent....
  • +1 (5 voturi)    
   spaga vs salariu (Joi, 5 iunie 2014, 18:25)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui eugen

   Ai auzit de "analfabestism functional"?
   Citeste inca o data articolul!
   Repeta paragraful care incepe cu "Eradicarea completă a acestor plăţi informale" si se termina cu "din păcate, aceasta e realitatea"
   Citeste inca o data cometariul tau si comentariul meu.
   Cauta pe net ce insemna "analfabetsim functional"
   Voeaza negativ cometariul meu.
   Daca e prea greu sa faci toate astea da minus direct.
 • -3 (9 voturi)    
  Cum reducem SPAGA? Simplu.... (Joi, 5 iunie 2014, 14:38)

  Daniel [anonim]

  Din punctul meu de vedere este o singura solutie. FARA BANI CASH. Totul este prin banca, statul te poate verifica cat ai facut in plus fata de salar, tu poti sa verifici ce ai facut in plus, platesti impozit pe ce ai facut in plus si gata. STATUL CASTIGA SI NOI CASTIGAM. Veti spune dar ce facem cu batranii de la tara...simplu... ii invatam. Bancile vor fi obligate sa puna in fiecare sat cate un bancomat, magazinele de cartier-sat vor avea POS-uri, etc... (Totusi bancile au profit mult prea mare pt o tara asa de mica..).Daca nu se plateste impozit la ce ai facut in plus se confisca 50%. SIMPLU ... DORINTA SA FIE... restul se vor aranja pe parcurs.
  • +2 (6 voturi)    
   Eterna si fascinanta... (Joi, 5 iunie 2014, 16:46)

   gotal [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Toata lumea vrea ca spaga sa dispara. Este ok acest lucru. Dar problema ce apare e in felul urmator: un medic ce nu primeste spaga are salariu extrem de mic raportat cu UE. Si atunci de ce sa mai stea in tara? Daca ar fi un salariu decent nu ar fi spaga, sau ar fi extrem de redusa. Dar cu spaga, romanii isi maresc salariile mizere din Romania (fiindca statul nu ajuta nici un cetatean ce nu are tangente cu politicul). Si nu ma refer neaparat la medici.
   • +6 (8 voturi)    
    Eterna si fascinanta (Joi, 5 iunie 2014, 17:42)

    gecko [anonim] i-a raspuns lui gotal

    Ma indoiesc ca toata lumea vrea disparitia spagii. Daca asta ar fi fost cazul nu s-ar fi ajuns in situatia actuala.

    Mai degraba o buna parte a lumii vrea sa ajunga in pozitii in care primeste/cere spaga. De ce ar dori desfiintarea sistemului, cand ei viseaza sa profite de pe urma lui?
   • +6 (6 voturi)    
    Eroare! (Joi, 5 iunie 2014, 18:15)

    TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui gotal

    Medicii care si-au dorit sa plece afara au plecat deja sau sunt pe cale sa plece. Dar vorbim de cei CAPABILI, care vorbesc cel putin o limba straina si au fost SELECTATI! Mai ramane in discutie un segment restrans cantitativ de medici care au ales sa-si faca bine meseria acasa, din diverse motive (patriotismul e ultimul pe lista). Dar ce ne facem cu importantul contingent de medici mediocri, in mare parte membri ai caracatitei politice, pentru care pacientul este doar o vaca de muls? Singura solutie ar fi cea aplicata de polonezi: au legat cateva sute de medici spagari, de au ajuns sa refuze si un buchet de flori! Au ramas in sistem doar cei care au acceptat doar veniturile legale! Si au ramas destui, ca n-au avut incotro!
    • +2 (2 voturi)    
     mai mult despre Polonia... (Vineri, 6 iunie 2014, 10:17)

     trecatorul [anonim] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

     Omiteti un lucru foarte important care s-a petrecut in Polonia: salariul medicilor aproape ca s-a dublat. Polonezii traversau probleme similare cu noi in ce priveste exodul medicilor, numai ca ei au fost mai rationali si au decis ca singura modalitate de a-si tine medicii acasa este sa-i plateasca mai bine. Dupa dublarea salariilor, nu numai ca exodul medicilor polonezi a incetat, dar multi dintre ei au revenit in tara. In ce priveste masurile antispaga, acestea au fost introduse DUPA ce a crescut nivelul de salarizare si a privit, exclusiv, conditionarea actului medical.
    • 0 (2 voturi)    
     Eroare la patrat (Vineri, 6 iunie 2014, 10:39)

     lol [anonim] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

     Esti un %%% daca crezi ca e cineva normal la cap sa stea sa fie ajutat de medici care au ramas ca nu pot pleca si care au interdictie la spaga..o sa se uite cum crapi zambind.
     Deci jumate au plecat si jumate au ramas ca sunt prea batrani sa mai plece.Si in viitor cine o sa mai dea la medicina sa invete toata viata pentru un salariu de rahat ? Tactu ? O sa te trateze moasele la tara.De 2 categorii profesionale si-au batut joc romanii..de medici si profesori... si o sa se vada..
     Dar si o veste buna..
     La actuala rata a natalitatii in 2060 vom fi cu 7 milioane mai putini..ajungem pe la 10 milioane..mai putini romani , mai putini idioti
     • +1 (3 voturi)    
      Multumesc pentru injurii (Vineri, 6 iunie 2014, 12:08)

      TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui lol

      Ramane de apreciat faptul ca in 2060 nu vei mai avea urmasi, sa-ti duca gena mai departe. Revenind la subiect, tin sa te informez ca, in pofida tuturor neajunsurilor, a salariilor mici si sistemului corupt, facultatile de Medicina sunt printre cele mai cautate din Romania! Asa ca medici mai valorosi sau mai putin valorosi vor fi si in viitor. Numai ca, pentru a avea parte de expertiza unor medici eminenti si de tratament de calitate, va trebui sa te indrepti catre privat! Va trebui sa platesti o asigurare medicala privata, care sa-ti ofere mai mult decat iti poate oferi sistemul de stat. Asta se intampla aproape peste tot in lume, nu vad de ce la noi ar fi altfel, fie ca ne convine sau nu! Peste 20 de ani, fara asigurare privata, te vei duce la un spital de stat unde vei fi tratat conform pachetului de baza de catre un medic imigrant din Bangladesh, si mai departe Dumnezeu cu mila! Dar nu o sa prinzi tu vremurile alea
      ! Ura din tine lucreaza...
     • 0 (0 voturi)    
      daca ar vea toti romanii (Vineri, 6 iunie 2014, 18:43)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui lol

      salariile de ,,rahat'' ale medicilor, s-ar intoarce in tara si cei aproape 4 milioane de emigranti.
   • -2 (2 voturi)    
    Șpaga nu se decide la vot (Joi, 5 iunie 2014, 22:40)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui gotal

    Nu contează ce vrea toată lumea, contează ce e corect. Șpaga se va reduce foarte repede, dacă orice pacient ar trebui să plătească o mică parte din costul serviciilor medicale. 10%, 20%, nu contează procentul, dar pacientul trebuie să scoată o mică sumă din buzunar, pe care să o plătească la casierie. Și-atunci vor fi bani și pentru creșterea salariilor din sistem.

    Iar pentru cei care au o legătură profesională cu domeniul medical: mergeți, doamnelor și domnilor, să vă documentați despre cum e organizat sistemul în Germania și implementați același lucru și în RO. Există și acolo ”șpagă” adusă de pacienți, dar e absolut nesemnificativă: cutii de bomboane de ciocolată, pachete de cafea și sticle de vin sau șampanie de sărbători, atât. Însă în RO, medicii de la vârful sistemului sunt cei care mențin actuala stare de lucruri, nu altcineva.
  • -1 (1 vot)    
   mai simplu (Vineri, 6 iunie 2014, 13:04)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   eliminarea completa a statului din ecuatia sanatatii :case de asigurari private,spitale private,cabinete private.statul e cel mai prost si mai hot administrator iar tendinta de capusare va exista intotdeauna.cand e privat, e al CUIVA ,care nu e dispus sa se lase capusat pentru ca ALTUL sa castige + poti merge in alta parte unde nu ti se cere spaga iar spagarul da faliment.
 • +3 (5 voturi)    
  Simplu, cu tratarea privatului ca pe stat! (Joi, 5 iunie 2014, 14:57)

  LiviuIordache [utilizator]

  Pai se da spaga pentru ca nu poti sa platesti legal! CNAS aduna bani privati, dar ii da doar in sistemul public, ceea ce este cea mai mare aberatie posibila. Sa deconteze totul la fel (la stat si la privat), iar cel de la privat, asa cum se si intimpla, de altfel, sa afiseze preturile, fiecare isi face socoteala ("as mai avea de datt atit, pe linga de deconteaza Casa, merge, ca dau mai mult pentru spaga, de la mina intii, mina a doua, anestezist, asistente, 3 ture, infirmiere (sa-mi schimbe cearceaful, sa-mi schimbe punga urinara etc, etc, sa-mi aduca familia mincare in fiecare zi etc, etc). Intrebati-l pe eroul national originar din Gaza, unul arafat, de ce s-a opus reformei!
  A, s-a schimbat ceva, a venit un dentist ministru care deconteaza serviciile stomatologice. Asta-i tara?
  • +2 (4 voturi)    
   stat vs privat (Joi, 5 iunie 2014, 21:02)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui LiviuIordache

   nu este adevarat. Banii din contributia de asigurari de sanatate se duc in fondul unic, dar de acolo se finanteaza nu numai sistemul public de stat, ci si privatii. Daca va uitati pe site-ul casmb, de exemplu, puteti vedea cati bani colectati de stat se duc la spitale, clinici si cabinete private. Uneori, privatii chiar primesc mai mult decat spitalele de stat.
   • 0 (2 voturi)    
    Anul asta, privatii nu au semnat contracte (Joi, 5 iunie 2014, 23:27)

    LiviuIordache [utilizator] i-a raspuns lui cristina

    Imi pare rau, dar dom' ministru dintar (adica un fel de barbier cu 3 ani de facultate) a stabilit ca privatii nu mai au dreptul sa ceara coplata. Asta inseamna, concret, ca daca vor sa bani de la stat nu au voie sa ia decit cit le da casa. Or, ei nu au bani de investitii, de aparatura, de salarii de la stat, ci din banii proprii, asa ca nu pot practica aceste preturi. Drept pentru care nu a semnat nimeni niciun contract cu Casa! QED, privatii nu primesc niciun ban din banii mei, ai dvs, ai tuturor, ca i-a confiscat statul. Punct!
    • +1 (3 voturi)    
     contracte (Joi, 5 iunie 2014, 23:56)

     cristina [anonim] i-a raspuns lui LiviuIordache

     pai cand sa le semneze, abia s-au publicat normele, contractele vor fi cu 1 iulie. pana acum s-a mers pe aditionale la contractul din 2013. si ca sa va convingeti ca nu scriu aiurea iata adresa unde gasiti date de la contractele pe 2013 http://www.casmb.ro/furnizori_valori_contracte_spitale.php
     • 0 (0 voturi)    
      Chiar nu intelegeti ca e mercurial???? (Vineri, 6 iunie 2014, 13:02)

      LiviuIordache [utilizator] i-a raspuns lui cristina

      Chiar nu pricepeti ca in economia de piata statul nu poate impune un mercurial? Poate limita suma de decontat, dar nu poate obliga un privat sa efectueze o vinzare, un serviciu, o livrare la un pret impus, cum este cazul aici. Chiar nu intelegeti ca in fapt este vorba de eliminarea, prin aceasta bazaconie, privatilor de la accesul la contributiile de sanatate, platite de privati? Adica de noi? Se alege praful de tara asta daca oamenii aparent alfabetizati nu inghit decit timpeniile care li se livreaza, fara sa faca o bruma de conexiune! Alooo, am iesit de 25 de ani din comunism! Sau nu? Iata, nu, in mintile unora, intre care si membrii regimului Ponta si sustinatorii lui!
 • -2 (6 voturi)    
  spaga? (Joi, 5 iunie 2014, 15:29)

  heraasku [anonim]

  o singura solutie. nu lege aplicata si parnaie... dupa ce ca pleaca doctorii ii mai bagi si la rece...
  simplu: legalizarea darului catre medic. si impozitarea lui. ca nu dai bani unui cretin. ci unuia bun care vrei sa te opereze. deci ala sa castige MULT, caci e bun. doar n-o sa dai bani unui retard! si respectivul doctor va plati si asistentele lui cu care lucreaza... cu cele foarte bune. pe scurt... un privat in interiorul publicului. medicii sa fie platiti de stat dar diferentele de performanta vor fi platite de cel ce vrea sa vina la cei buni.
  • +2 (2 voturi)    
   spaga (Joi, 5 iunie 2014, 20:49)

   was [anonim] i-a raspuns lui heraasku

   ...dar poate ca trebuie sa dai spaga unui retard, fara parafa caruia nu primesti ceea ce ar trebui sa fie legal si neconditionat. Pe de alta parte nici "pacientii" nu sunt ingeri, multi dau MITA pentru a primii decizii medicale necuvenite. Oare exista vre-un cititor care nu cunoaste un caz in care o cunostinta nu a dat spaga pentru a beneficia de o pensionare pe motiv de boala (imaginata sau supraevaluata). Motivele mituitorului sunt multiple: are loc de munca "la negru si doreste pe deasupra o pensie de boala, are o varsta peste 50 de ani si este discriminat cand cauta un loc de munca, este lenes - "de ce sa muncesc daca pot fi pensional de motiv de boala cronica et cetera).
   Personal am in familie o ruda de gradul intai care s-a pensionat pe motiv de boala, doar pentru ca nu a gasit un loc de munca (varsta) dupa ce firma particulara la care lucra a dat faliment. Sincer, mi-e rusine, pe deasupra sunt si medic (si nu, nu primesc spaga). Despre exodul medicilor "buni", ceea ce ma consider si ceea ce spun pacientii (fara sa dea spaga), pot spune ca as pleca din tara fara nici un resentiment, dar din pacate nu pot (am familie cu doi minori, iar sotia mea nu vrea sa-se desparta de familia sa si de pamantul natal - pe de o parte o inteleg, in strainatate vei fi intotdeauna un strain, ceea ce poate conta mai mult decat banii (mai multi). Germanii au un cuvant pentru asta: Auslander - si in consecinta asa te vor trata (nu, nu cu mainile deschise)
 • +3 (3 voturi)    
  cateva idei (Joi, 5 iunie 2014, 15:54)

  Paul_ [anonim]

  - In afara de copii este tratat cine plateste asigurari (private sau de stat);

  - Banii merg de la casa de asigurari la spitale in functie de numarul pacientilor tratati nu in functie de numarul paturilor;

  - salariul medicilor sa fie platit in functie de numarul pacientilor;
  • 0 (0 voturi)    
   haida de (Vineri, 6 iunie 2014, 10:32)

   ela [anonim] i-a raspuns lui Paul_

   da ce credeti ca vor ei asa ceva ?
 • +4 (4 voturi)    
  Bugetul spitalelor (Joi, 5 iunie 2014, 17:55)

  Claudiu [anonim]

  d-le Mixich
  Sunt un medic plecat de 10 ani din romania si va citesc cu interes articolele despre sanatate. Spitalele romanesti au facut progrese comparativ cu 15 ani in urma . Din pacate spaga si nepotismul sunt inca la fel de actuale.
  Un prim pas spre inbunatatirea situatiei sistemului sanitar e cresterea procentului alocat sanatatii: acum e de 3,5% si ar trebui sa fie 10%. australia si a multe din tarile vestice aloca in jur de 10-12% . Myanmar organizeaza curand commonwealth games si a crescut bugetul sanatatii de 5 ori pentru a implementa un sistem de urgenta.

  Atata timp cat romania aloca doar 3% sanatatii , cu greu va reusi sa faca o schimbare

  Cu respect
  • 0 (2 voturi)    
   Bani, nu procente din PIB (Vineri, 6 iunie 2014, 6:34)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu

   Țările de care vorbiți dvs. nu au 40% din populație încadrată în agricultura de subzistență, adică trăind de azi pe mâine. În România, deficitul bugetului de pensii e acoperit tot de la bugetul național, problemă care în acele țări nu există. Chestia asta cu revendicat procente din PIB, practicată și în alte domenii (învățământ, de exemplu) e o atitudine tipică de trăitor din bani publici și ar trebui să dispară. Procentele din PIB alocate unui domeniu sau altul sunt o chestiune pur statistică, ele sunt doar treaba economiștilor.
 • +3 (3 voturi)    
  Se poate, dar nu se vrea (Joi, 5 iunie 2014, 19:00)

  transalpinarum [utilizator]

  Situatie sensibila. Astazi, principalul ziar din Finlanda, publica un amplu articol despre brain drain-ul medicilor din Romania. http://www.hs.fi/ulkomaat/L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rit+muuttavat+joukolla+Romaniasta+muihin+EU-maihin/a1401860630469

  Este o singura solutie pentru imbunatatirea situatiei, asa cu Vlad puncteaza foarte bine: cresterea BUBSTANTIALA a salariilor. Ca pornire, ceva de genul 1000 EUR pe luna ptr un rezindent. Daca nu vom avea un sistem de sanatate pus la punct, un sistem de educatie eficient, vor muri ca natzie.
  • +3 (3 voturi)    
   Mia de euro pentru un rezident (Joi, 5 iunie 2014, 22:47)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Acei 1.000 de euro pentru un rezident nu reprezintă o sumă exagerată, însă ar trebui luată din cei 11.000 - 16.000 de euro pe care îi duce acasă ”domn'profesor" în fiecare lună, asta pe lângă cei 5.000 - 20.000 de euro șpagă, uneori și mai mult.

   La stat, ”domn'profesor" să nu fie plătit cu mai mult de 5.000 de euro pe lună, iar dacă e așa bun în domeniu, să-și mute grosul activității la cabinetul particular și să lase loc celor mai tineri în spitalele de stat. Aș vrea să-l vedem pe dl.Vlad Mixich scriind și despre realitățile astea, nu doar cerând mai mulți bani pentru sistem. Da, sistemul are nevoie de mai mulți bani, dar ăștia trebuie să provină din plățile directe și oficiale ale pacienților, nu din impozitarea săracilor. Nu credeți că 24% TVA e deja prea mult? Cât vreți să fie, 35%?
 • +2 (2 voturi)    
  Conflictele de interese (Joi, 5 iunie 2014, 19:09)

  UsLamistul [utilizator]

  Putem vorbi cat dorim si noi si cei de la Bruxelles. Atata timp cat sistemul de stat a fost si este (voit) distrus SISTEMATIC prin nefinantare, in timp ce in domeniul privat (ATENTIE! condus tot de cei care conduc si sistemul de stat si care au clinici si retele private) curg finantarile , vorbim de pomana ! Solutia e una singura: eliminarea conflictelor de interese, adica facand IMPOSIBILA decizia aceluiasi om si la stat si in privat. Pana atunci, unde credeti ca va "trage" orice sef de clinica, sectie, spital, etc. sa faca lucruile sa mearga: la stat (unde e sef) sau in privat (unde e patron)? Ghici ghicitoare (stiu, raspunsul e dificil)!
 • 0 (0 voturi)    
  cresterea finantarii ambulatoriilor (Joi, 5 iunie 2014, 20:45)

  cristina [anonim]

  cum a crescut finantarea serviciilor in ambulatoriu? daca cititi normele de aplicare a co ca aprobate acum 2 zile veti vedea ca nu a crescut numarul de puncte pentru o consultatie sau pentru servicii si nici valoare punctului 1.7 lei, ca si anul trecut. Deci unde este cresterea? Nu credeam ca este posibil sa continui sa fii platit pentru o consultatie cu nici 30 lei. Ca sa aduci mai multi bani cabinetului trebuie sa faci cat mai multe consultatii si servicii, deci in loc sa stimulam preventia si sa ne bucuram ca avem oameni sanatosi, noi ne straduim sa gasim cat mai multi bolnavi. Paradoxal. Bani mai multi daca sunt pacienti mai multi sau mai prost tratati ca sa mai vina pe la medic.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce inseamna si cum se obtine o crestere decenta ? (Joi, 5 iunie 2014, 22:01)

  Tomasito [anonim]

  "Cea mai firească şi rapidă modalitate de a reduce fenomenul şpăgilor în spitale rămâne creşterea decentă a salariilor pentru toţi medicii"
  De acord, dar aceasta afirmatie genereaza mai multe intrebari:
  - ce inseamna pentru medicii din Romania un salariu decent ?
  - cati bani ar fi necesari pentru ca un nivelul salariilor medicilor sa atinga acel nivel decent ?
  - si cel mai important, de unde ar putea provenii banii necesari pentru aceasta crestere ?
  S-au facut studii in acest sens ?
  • 0 (0 voturi)    
   s-au facut studii... (Vineri, 6 iunie 2014, 10:26)

   trecatorul [anonim] i-a raspuns lui Tomasito

   ... inca din 1992 - 1993. Si atunci, si mai recent (au fost recomandari in perioada in care nu incepuse criza), se considera ca salariul medicului debutant trebuie sa porneasca de la de 3 (trei) ori valoarea salariului mediu pe economie.
 • -1 (1 vot)    
  Clarificari 1 (Joi, 5 iunie 2014, 22:02)

  GigiM [utilizator]

  1. Nu e nevoie neaparat de inasprirea pedepselor pt spaga, ci pur si simplu respectarea lor ar fi de ajuns.
  2. Cresterea salariilor medicilor e nesustenabila, necesita cresterea salariilor intregului personal medical, daca nu ar fi greve generalizate.
  3. Un aspect crucial e faptul ca Romania produce un numar foarte mare de medici, aproximativ 4000 de medicinisti generalisti si 1000 de stomatologi, numerele sunt aproximative, le-am vazut de curand intr-o prezentare a unei firme de consultanta nationala. DAR numai aproximativ 1000 de medici se pensioneaza pe an. Astfel producem de aproape 4 ori mai mult decat am avea nevoie. Ce presupune asta?
  - exodul medicilor nu e de fapt exod, nu sunt posturi, pleaca cine poate si vrea
  - mentinerea salariilor la un nivel mic - fiind locuri putine, presupunand ca eu nu accept un post x fiindca salarul e prea mic, vine persoana y careia nu ii pasa si il alege; asa se intampla cand oferta e mult mai mare decat cererea
  - cu foarte multi medicinisti, scade si calitatea, logic; cand avem facultati inclusiv la Oradea, Brasov, Sibiu de Medicina... sa nu mi-o i-a in lume de rau
  - nr studentilor la medicina e in crestere, observ tendinta asta la facultatea mea, de la an la an din ce in ce mai multe locuri pentru Medicina Generala...
 • 0 (0 voturi)    
  Clarificari 2 (Joi, 5 iunie 2014, 22:11)

  GigiM [utilizator]

  Uitati un alt aspect important. Conditiile viitorilor medici si faptul ca specialistii/primarii nu vor sa ii invete pe rezidenti. Intr un anume oras intr un anume spital din Ardeal, sunt 40 de rezidenti la Chirurgie Generala. Sunt 4 sali de operatie, intra sa zicem 12 rezidenti. Restul ce fac? Fise? Problema este asa de complexa incat... Nepotismul e lege, inclusiv in facultate. La examene, cand se corecteaza, persoanele cu rude medici iau deseori nota maxima desi au fost restantieri in anii trecuti la n materii. Ati fi socati sa vedeti cate sectii nu au atatea medicamente... In conditiile in care unii pe la Sibiu de exemplu fac retete false de 83 miliarde de lei vechi. Si atata si atata hartogaraie... in intreg sistemul sanitar... calculatorul si sistemul informational e mai mult de forma.

  Ideile mele:
  - scaderea nr studentilor la MG (crestere taxe etc)
  - contract ca la terminarea studiilor sa fii obligat sa practici in tara timp de minim 5 ani
  - alt sistem de invatare a rezidentilor - responsabilizarea lor, ei sa faca majoritatea lucrurilor medicale, sa vina cu tratamentul, iar medicul specialist sa verifice si sa aprobe
  - toate licitatiile spitalului online, sa poate fi vizualizate de oricine - TOT, costuri, numele castigatorului, tariful produselor etc
  - dublarea PIB-ului pt Sanatate
  - respectarea legii pt fraudare examene, spaga, mita, furt si asa mai departe, in tot ce tine de domeniul medical
  - si multe, multe altel...
 • +2 (2 voturi)    
  o tara de idioti (Vineri, 6 iunie 2014, 8:31)

  zuzu21 [utilizator]

  Stimati cititori, imi explica si mie cineva cum se face ca impotriva magistratilor toti va scandalizati, iar la salariile lor va isterizati, insa cu nonsalanta sustineti luarea de mita de catre medici si propuneti sa fie platiti din banii publici cu minim 1000E. Care dintre dvs., dupa ce lucreaza ceea ce lucreaza, orice ar fi, asteapta sau primeste mita pe langa plata serviciului prestat? Pe bune? Stiti ca fiecare dintre noi contribuim la tot sistemul asta? De ce nu isi cer drepturile in mod legal? De ce ii incurajati sa ramana cu venituri neimpozabile si, mai rau, cu atitudine sfidatoare pentru a conditiona serviciul medical de mita? Eu din ce castig dau aprox 40% statului si nimeni nu vine sa-mi puna vreun leu in plus in buzunar. Cum vine asta sa accepti un asemenea sistem? Bani sunt la buget, insa prost gestionati, iar daca medicii nu-si cer drepturile, iar pacientii incurajeaza sistemul mitei, ne meritam si soarta si bolile. Singura concluzie e ca suntem un popor de idioti
 • -1 (1 vot)    
  Foarte simplu (Vineri, 6 iunie 2014, 9:56)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Cum, foarte simplu :

  - case de asigurare private
  - prestatia facturata conform unui tarif medical, modelul elvetian, www.tarmed.ch
  - pachetul de baza elargit, pacientul in centrul activitati de ingrijire
  - obligativitatea de a fi asigurat, vulnerabili asistatiin fata medicului egalitate totala
  - asigurarea privata o alegere
  - disfiintarea onorariilor in lichid, toate platile facute prin banca
  - liberalizarea instalarii medicilor in cabinete private, clinici, imaginarie, etc
  - guvernanta spitalelor universitare care sa devina centre de competenta
  - etc

  Lista este lunga, contactati-ma si va sunt la dispozitie cu modelul elvetian !

  Modelul este usor de implementat, un Vasile CEPOI a fost documentat de mine personal cu acest model a fost relantizat de PONTA & Cie. pe motive de sifonare a banilor si " ca nu aduce voturi".
 • +1 (1 vot)    
  De ce S*U*A este uniune iar *U*E nu: (Vineri, 6 iunie 2014, 9:58)

  mcris [utilizator]

  Pentru ca in orice orasel din SUA este acelasi salariu minim ca in New York sau alta metropola. Cand o sa fie la fel in UE mai vorbim.
  • 0 (0 voturi)    
   in SUA nu exista salar minim (Vineri, 6 iunie 2014, 19:02)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   este doar un tarif orar minim obligatoriu, si care ultima data era in jur de 7 $ si cativa centi. dar nici Germania nu are salar minim(dar este un proiect pt. a se introduce), sau alte tari dezvoltate, oare de ce ?
 • 0 (0 voturi)    
  traseul spagii (Vineri, 6 iunie 2014, 10:11)

  petrica [anonim]

  1. partidul cumpara reclame, plateste televiziuni, cumpara galeti ,inchiriaza autocare
  2. partidul numeste directorii caselor de asigurari
  3. partidul numeste directorii spitalelor de stat
  4. membrii de partid detin spitale si clinici private
  5. oamenii partidului fura bani de la casa de asigurari pe diverse scheme (retete, consultatii, tratamente fictive, preturi umflate , licitatii trucate)
  6. casa de asigurari nu face controale (eventual face la concurenta sa incurce partidele din opozitie sau privatii cinstiti)
  7. o parte din banii furati se intoarce pentru a sustine pasul 1.

  din ciclul acesta lipseste veriga principala:
  fraierii platesc taxe pt a sustine tot sistemul fara a beneficia de vreun tratament.
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia (Marţi, 10 iunie 2014, 16:10)

  antrax [utilizator]

  Exista in Vest.
  Se cheama coduri standard pentru servicii, factura si decontarea partiala de catre sistem. Factura e trimisa la CNAS si rambursata partial (diverse cote, plafoane pe servicii, etc), restul platind pacientul.
  Pacientul vede factura asa ca poate contesta cand apar servicii aberante, mai ales ca va plati o cota din ele.
  Si cei care abuzeaza sistemul se vor linisti dupa ce vad ca nu mai e "gratis".

  CNAS poate fi inlocuit cu o casa privata la un anumit moment, care poate aplica alte cote si avea contracte directe cu diverse unitati. Daca asiguratul isi poate alege asiguratorul probabil vor aparea cateva alternative la CNAS.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by