Mizele interne
Atit PNL, cit si PDL au obtinut la europarlamentarele de duminica rezultate sub tintele asumate de liderii lor. Luni dimineata, in ambele partide se instalase deja o stare de nemultumire care putea duce la miscari riscante pentru Crin Antonescu, respectiv Vasile Blaga.
Cei doi s-au repliat rapid. Crin Antonescu a facut ceea ce promisese - si-a depus demisia si a anuntat congres nou. Mai mult, a dat o lovitura de imagine: a propus afilierea la PPE (dreapta europeana), din care face parte deja PDL. Apoi, in paralel cu Vasile Blaga, a anuntat deschiderea negocierilor PNL-PDL pentru o colaborare pentru prezidentiale.
Tensiunea interna in ambele partide, inerenta ratarii tintei de la europarlamentare, s-a disipat rapid. Activul de partid a primit o noua tinta, un nou obiectiv realist: cistigarea (in comun) a alegerilor prezidentiale inpotriva PSD.
Miza relatiei cu PSD
PSD a fortat o reactie in PNL atunci cind l-a folosit pe Calin Popescu Tariceanu drept cal troian. La vedere. Initiativa lui Tariceanu de a forta participarea la sedinta conducerii PNL de luni dimineata, de o ineleganta extrema, i-a stirnit si mai mult pe liberalii satui de presiunile facute de PSD pentru ruperea PNL.
Crin Antonescu, ajutat de colegii din conducerea partidului, a rezistat asaltului matinal al PSD si l-a dat afara pe Tariceanu, dupa care l-a exclus din partid si pe Radu Stroe, o alta cirtita a PSD. Cum putea insa sa determine activul de partid sa reziste cintecului de sirena al PSD? Simplu, dindu-i o noua perspectiva, aceea a unei aliante mai naturale, cu PDL. Si a reusit, cel putin pentru moment.
Si la PDL a existat tentatia PSD. Constrinsi sa gaseasca alternativa la majoritatea fragila cu UDMR si UNPR (care cer tot mai mult pentru a nu trada), PSD-istii au tatonat o posibila alianta post-europarlamentare cu PDL. Blaga a retezat echivocul atunci cind a anuntat ca va discuta doar cu PNL.
Miza mostenirii dreptei post-Basescu
In ultimii ani, PDL si PNL au trait, mediatic cel putin, in umbra lui Traian Basescu. Blaga si Antonescu au si spus-o in campania pentru europarlamentare, cind au reclamat ca dezbaterea publica a fost pur si simplu confiscata de lupta Basescu - Ponta.
E de inteles frustrarea celor doua partide fata de capacitatea uriasa a lui Traian Basescu de a stabili agenda publica. Mai ales de cind a rupt PDL pentru a-i da un partid nou-nout Elenei Udrea, presedintele Basescu a devenit practic un adversar pentru ambele partide.
Acesta e motivul principal al excluderii PMP de la discutii. Evident, conteaza si rezultatul slab al PMP, doar 6%, ceea ce reduce sensibil marja de negociere a presedintelui in viitoarea constructie politica. Iar prezenta incapatinata a Elenei Udrea, adversar definitiv al lui Blaga, face ca puntile de legatura intre PDL/PNL si PMP sa fie taiate in acest moment.
Odata ce PNL va intra cu acte in rindul popularilor europeni se rezolva si problema reprezentarii in Romania a PPE, si ascendentul PMP scade si mai mult.
- Dar ce consecinte va avea aceasta marginalizare a lui Traian Basescu si a noului sau partid?
Un efect negativ ar putea fi indepartarea de agenda reformista promovata cu incapatinare de Basescu, deseori impotriva partidului sau coalitiei care l-a sustinut: reforma in justitie, intarirea institutiilor statului de drept, reforma administratiei ineficiente. Cu Traian Basescu in interior, noua constructie ar avea garantate aceste obiective pe agenda. Cu un nou partid controlat de Crin Antonescu, Vasile Blaga si oamenii din generatia lor, vor exista semne de intrebare legitime.
Un efect pozitiv ar putea fi determinarea presedintelui Basescu sa ramina o voce puternica de opozitie la Victor Ponta/PSD. "Obiectivul meu, chiar daca aceasta atitudine are pierderi electorale si pentru mine, este ca pana in noiembrie acest om sa ajunga la un nivel la care sa nu mai poata deveni presedintele Romaniei", spunea Traian Basescu in 17 mai. E posibil ca presedintele sa-si foloseasca toata energia in aceasta directie, transformindu-se intr-o tinta vie pentru PSD. Gestionata corect, situatia ar putea fi cistigatoare pentru PNL/PDL, care ar putea fi lasate sa-si utilizeze energiile pentru a construi in liniste, fara presiunea PSD.
Miza noului presedinte/premier
Desemnarea candidatului comun la presedintie si al partenerului de tandem pentru postul de premier e cheia de bolta a noii constructii. Catalin Predoiu, Crin Antonescu, Klaus Iohanis sau MR Ungureanu sint numele vehiculate pina acum pentru o posibila candidatura la prezidentiale. Nici unul nu garanteaza in acest moment victoria impotriva unui candidat al PSD, oricare ar fi acela. Fiecare dintre cei 4 de mai sus are probleme: fie de imagine, fie lipsa de notorietate, fie lipsa de credibilitate, fie incapacitate de adaptare la electorat.
Vor ceda si unii si altii si vor accepta o solutie din afara? Si daca ar fi de acord, cine sa fie personajul? Aici e marea problema a noii constructii. Aici se va juca de fapt existenta aliantei sau a viitorului partid rezultat din fuziunea PNL cu PDL.
Miza pentru electorat
Prinsi de frenezia breaking-news-urilor despre negocierile PNL si PDL, riscam sa pierdem din vedere interesul public. De fapt, asta e miza cea mare. Va reusi alianta PNL/PDL sa promoveze o agenda corecta, care ne intereseaza pe toti?
Ca sa capteze mare parte a publicului de dreapta, noua alianta trebuie sa aiba ca obiectiv intarirea institutiilor statului de drept, mentinerea Romaniei pe traseul euroatlantic, rezolvarea coruptiei cronice care sufoca spiritul antreprenorial, creativitatea si care determina milioane de romani sa plece definitv din tara.
Ca sa capteze publicul, alianta PNL/PDL (plus alte partide mai mici care se vor alipi) trebuie sa inteleaga ca succesul din 2004 al Aliantei DA s-a bazat si pe creativitatea echipei economice de la acel moment, care a promis si a livrat cota unica de 16% cu o indrazneala care a sedus micii antreprenori. Daca va promite masuri minimale precum scaderea cu citeva puncte a CAS sau a TVA, fara sa promita o revolutie fiscala reala si fezabila, noua alianta nu va produce scinteia mult-asteptata.
"tusea si junghiul" si-au dat mana; dupa ce l-au adus pe ponta la guvernare, unul pt.ca i-a fost aliat, celalalt prin noncombat, acum se dau de ceasul mortii sa-l darame; cum? injurandu-l pe Basescu si pe ponta ca au semnat nu stiu ce parteneriat! s-a terminat cu justitia, cu reformele cu tot! si asa cei doi nu s-au prea omorat cu firea; de aceea sper ca PMP sa creasca, in conditiile in care nu se va alia cu cei doi la injuraturi, sustinand doar obiectivele de dreapta, reformele si justitia; mai cred ca dna Udrea si-a indeplinit misiunea mai mult decat onorabil, in conditiile in care s-a"tras" in ea din toate pozitiile (ponta, dragnea, antonescu, blaga si co.) si se va trage si mai tare; cine va trece "in fruntea plutonului" pt.etapa urmatoare?
1. Elena Udrea e vazuta de o majoritate covirsitoare ca blonda lui basescu, cu legaturi subterane cu copuptii din toate partidele. Ea e piatra de moara pentru PMP. Electoratul de dreapta e infinit mai greu de convins decit uslamistii
2. Acceptarea lui Nitu, acest penibil care nu a fost in stare sa raspunda coerent la citeva intrebari la audierile din parlament, coroborata cu reactia nervoasa a lui Daniel Morar, unul din simbolurile anticoruptiei, a fost alta bila neagra
3. Atacurilel a Monica Macovei si Catalin Predoiu si prezenta acestora in PDL e a treia bila neagra.
4. In fine, sustinerea asta agresiva a PMP si in special a Elenei Udrea a pus capac. Nu stiu pe cine vrea sa convinga Basescu cu astfel de comportament, dar pe oamenii care judeca nu-i va convinge. Mi se pare ca basescu a uitat ca nu se adreseaza asistatilor sociali sau pensionarilor carora le poti turna orice tromboane.
De aia alianta PDL-PNL, oricit de urit mirositoare ar fi, va zdrobi PMP. Partea buna e ca lupta lui Basescu cu PSD si cu PDL-PNL in acelasi timp va lua jucaria preferata a lui Ponta. Lupta cu Basismul nu va mai fi de ajuns PSD sa convinga poporul, atit timp cit va fi din ce in ce mai clar ca Basescu e total iesit din joc.
1. atacul pe EU este atac pe Basescu. L-a inceput Tariceanu si l-a continuat Ponta. Cand [si daca] se retrage din politica va incepe atacul pe altcineva [pe Ioana, pe Elena, pe Mircea...]
2. Acceptarea lui Nitu a fost pretul platit si necesar pentru Kovesi la DNA si nu mi se pare un troc slab, ci din contra. Ca ar fi vrut X sau Y sa nu fie nici Nitu, nici Pivniceru nici... ["politica este arta posibilului " zise Talleyrand]
3. MM a declarat ca TB a "vandut justitia". Trebuia sa ramana fara replica? Si chiar a vandut TB justitia? Martor Bombo, Duicu, Varanul etc..
4. Predoiu se autocontrazice in declaratii privind ministeriatul sau sub Boc si potential sub Ponta.
5. daca PNL si PDL sunt rau-mirositoare ce ai de reprosat PMP?
Iar valoarea aliantei PNL-PDL va fi data doar de testul justitiei [scapa Varujan, Silaghi, Rusanu, Videanu, Chitoiu, etc ?]. Caci daca justitie nu e nici drepata nu e.
PS. Onestitatea regasita a PNL ar trebui sa dezvaluie adevarul din spatele listei de cumpraturi cu care a fost porcait MRU, ca doar seful RAPPS e liberal.
Votati-va intre voi!...:)
2. E discutabil ce putea si ce nu putea negocia, probabil au fost si presiuni din afara sa se rezolve cumva. Problema e ca discursul lui n-a fost asta pe care l-ai dat tu. Ci a zis ca I se pare bun Nitu procuror general. Ca nu vede nici un pericol la independenta justitiei cu el in fruntea parchetului general.
3. Un link, ceva? Eu nu stiu ca Macovei sa fi zis asha ceva. Oricum, a fost penibil in incercarea de a minimiza rolul MM, ca nu ea l-a propus pe Morar, ca de fapt el e singurul garant al justitiei. Basescu nu pricepe ca cel mai mare atu al sau e ca a lasat-o pe MM sa repormeze justitia.
4. In ce fel se contrazice? Predoiu a fost ministrul justitiei sub Tariceanu, Boc si MRU. Potential sub Ponta e doar can-can.
5. Ce reprosez PMP?!? Intii Udrea port-drapel. Nu vad ce legatura are Udrea cu lupta anti-coruptie clamata de PMP. Apoi atragerea in partid a unora ca Pinalti sau Florin Popescu. Apoi, incercare adisperata de a rupe bucati din PDL, si mutarea lor in gradina Elenei Udrea.
Si Blaga si Cacarau isi doresc un presedinte manipulabil care la un semn sa poata schimba seful DNA, SRI sau ANI. Aceste partide sunt nereformate, pline de baroni si penali. Arestarea de azi a lui Uioreanu de la Cluj confirma acest lucru.
Electoratul lui Traian Basescu este mult mai mare de 6%, peste 15%, care nu pot fi ignorati de cei doi lideri care vor sa se piteasca in spatele acestei asa-zise aliante care nu poarta inca nicio semnatura...
Mie, care am stat aproape 2 ani in Piata Victoriei strigand impotriva lui Cacarau si a lui Kim Ir Ponta, mi-e imposibil sa votez cu vreun candidat la presedentie din PNL. Caci Traian Basescu prin Cristian Diaconescu a transmis clar ca "Fuziunea nu se face pentru a salva niste politicieni sau partide ci in jurul unor principii si valori privind statul de drept si independenta justitiei." Asta vrem noi, nu imparteala ciolanului dupa ce castiga alegerile cu ajutorul fraierilor de noi! De aceea: "Fara Basescu, noi boicotam!". Votati-va intre voi!!!
Domnule Pantazi, mai uitati-va pe Facebook, pe site-uri si poate observati cum toti fostii sustinatori ai Monicai Macovei si a PDL sunt consternati de alianta cu PNL. Apoi, mai scrieti odata, caci evenimentele sunt fluente. Singurul care ne va lumina va fi din nou, Traian Basescu! Tot el va fi si castigatorul, cel care isi va impune favoritul la prezidentiale: MRU!
Intrarea in turul doi le scade dramatic sansa de a castiga alegerile.
Solutia 'Tariceanu' a fost anihilata de decizia PNL si PDL de a se uni intr-un singur partid.
Reteaua PNL din teritoriu (primari, presedinti de consilii judetene, etc.) va rezista presiunilor PSD, de a-si trada partidul. Va rezista pe pozitii pana la alegeri. Penelistii din teritoriu se vor asocia cu pedelistii.
Oamenii din presa, cei din societatea civila, suparati ca PDL, PNL si celelalte partide de dreapta au avut rezultate la alegeri sub asteptari, isi ataca preferatii cu o furie exagerata.
Ei cer schimbarea conducerilor acestor partide. Da, dar cine sa vina din spate?
Pana, una, alta, actuala conducere a PNL si PDL a luat ,rapid, decizia de a forma un singur partid de dreapta.
Alegerea unui candidat care sa reprezinte 'dreapta' in alegerile viitoare poate avea sanse de succes daca vor intra in discutii toate partidele de dreapta (inclusiv PMP) si, in primul rand, daca acestea si Traian Basescu vor face miscarea inteleapta de a trece peste neplacerile provocate reciproc, daca isi vor uni fortele onest, de pe pozitii egale, fara pretentii de suprematie, din nicio parte. Din aceasta unire, va rezulta si alegerea unui candidat care va avea succesul asigurat. Candidatul poate fi si o personalitate din afara partidului, cu merite recunoscute de catre toate categoriile populatiei.
Din unire, va rezulta o platforma politica clara.
Desi, cu siguranta, se va intocmi o lista de masuri pe care urmeaza sa le puna in practica, noul partid trebue sa aleaga numai patru, cinci dintre acestea, prin care sa se capteze interesul, adeziunea tuturor categoriilor de alegatori,.
Elena Udrea trebue sa stea in culise, sa nu mai iasa pe scena. In culise se pot face lucruri deosebite. Dupa eventuala victorie in alegeri, i se va recunoaste public contributia.
Implicandu-se,T.B. va recastiga simpatia romanilor.
2. Nota discordanta in PDL-ul actual e Monica Macovei. Totusi, ea va pleca in Parlamentul european, de unde poate apara in continuare Justitia.
3. PMP-ul poate sustine la prezidentiale un candidat unic al dreptei (dar nu Crin) si sa-si vada in continuare de drum, iar in 2016 sa participe la alegeri oferindu-ne o alternativa viabila de dreapta, in conditiile in care eu nu consider ca formatiunea PNL-PDL reprezinta realmente dreapta.
In rest, daca-i vorba de liberalii lui Cretinel si portocalii Buldogului suflu si-n iaurt.
Pe basisti (6 - max. 10%) oricum nu ii vor convinge, si nici nu trebuie. Basistii vor vota cu raul cel mai mic, daca n-au incotro. In afara de asta, se stie de ce sint capabili basistii intr-o alianta: sa o submineze si sa o distruga.
Dar i-ar indeparta pe antibasisti (exista oameni multi care sint impotriva PSD si a lui Basescu deopotriva), si asta ar insemna pierderi de 10-20%.
Plus ca dai in udrea, dai in base, fabrici si uzine. Fara numar, se stiiiiieeee :D
1.Alianta PNL-PSD l-ar exclude pe Presedinte dar l-ar folosi pentru continuarea atacului impotriva PSD.In ultimele luni Presedintele a fost de fapt principala voce a opozitiei,si criticat (paradoxal)de jurnalistii de dreapta pentruca a confiscat spatiul public.Pare evident o atitudine schizoida care va fi sanctionata de public
2.PMP ,fara structuri in teritoriu,a castigat Bucurestiul si
alte cateva orase.
Scorul de 6%decretat mizerabil (dar cu abea disimulata satisfactie) de aceeasi jurnalisti de dreapta nu poate decat sa creasca.Udrea este un pretext.Daca la viitorul congres presedintele PMP e ales altcineva,razboiul
in interiorul dreptei va continua.De fapt conducerile ambelor partide sunt profund antibasiste.Ceeace va
indeparta atit o parte din membrii de partid(PDL)cit si cca 20% din electorat care este pro Basescu*a nu se confunda cu cei 6% a PMP)
In rural, primarul spune si cine capata ajutor de lemne si cine capata alocatie sociala si cine si cum sa voteze. Daca negi asta, incheiem discutia.
Care parlamentar PMP? cu nume si prenume nu cu palavre tip A3!
Cu 15 voturi cum putea PMP sa se opuna la orice in parlament?
Iar lupta cu coruptia o duce DNA nu procurorul general care nu face dosare si nu confirma decizii!
2. parlamentarul PMP cu nume si prenume se numeste Florin Popescu, adus de Udrea in PMP. Asta apropos de kilul de ulei. Pentru detalii, aici:
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17366691-parlamentul-decide-daca-florin-popescu-baronul-dambovita-arestat-preventiv-solicit-nu-considerati-pericol-public.htm
3. cu 15 voturi PMP nu putea sa schimbe soarta votului. Dar PMP/Florin Popescu putea sa indemne parlamentarii sa voteze pentru, ceea ce n-a facut, iar parlamentarul insusi putea sa demisioneze, cum a facut, cu multi ani in urma Basescu. Nu sa multumeasca colegilor ca au avut incredere in el.
4. Procurorul general are si el un rol important in ecuatia asta a justitiei. Nu dezvolt acum, dar nu degeaba a acceptat Ponta Kovesi la DNA si Nitu la parchetul general.
PDL si PNL vor trebui sa dispara total si ireversibil din politica romaneasca. ELE NU REPREZINTA SUB NICIO FORMA DREAPTA !!!
Am fost, sunt si voi fi cu Basescu!! Este un curent politic ce nu va disparea din orizontul politic romanesc. Dimpotriva, se va dezvolta si va lasa urme adanci in constructia moderna a Romaniei. Pentru simplul motiv ca poate , are resurse interioare sa conteste racilele trecutului comunist in acelasi timp evoluand intr-o spirala NECESARA pentru Romania. Din tot binele probabil, aleg binele posibil. Fara iluzii desarte , fara fantasme ratacitoare.
Toti prietenii mei si familia mea NU AU VOTAT PMP cand au vazut ca abia pe locul al V-lea pe lista PMP se afla un OM de baza al MPM si al Romaniei - se afla dl. FUNERIU!! De pe acel loc ,evident ca dl Funeriu nu avea nicio sansa de a ajunge europarlamentar. Este semnul ca inca mai exista destul ...cur in judecata si calculele "precise"ale partidelor cele mai avansate rational in tara asta. Este semn sigur ca intelectualitatea romaneasca nu poseda inca la modul matur simtul emulantilor/emulatiilor ridicole.Gen dl. PALEOLOGU junior care si-a adunat in fata usii prea multa caramida de batut in piept
PNL SI PDL au pietrele de moara: pe Antonescu respectiv BLAGA. Pastrandu-i in prim plan nu vor reusi o performanta notabila.
O idee ar fi:
Cristian Diaconescu - Presedinte,
Leonard Orban ori Klaus Iohanis - Prim-ministru
Predoiu - Viceprim-ministru
Si ca si structura guvernamentala locurile sa fie ceva de genul:
PNL - 8
PDL -7
PMP - 3
UDMR - 2
FC -1
Dar daca tu, Basescu, o stii pe Udrea cu imagine negativa, de ce o pui portdrapel la PMP? De ce nu putea ramane Tomac in fata, sau Funeriu? Ar fi fost un partid mult mai credibil. Prin insistenta asta dusa dincolo de limitele decentei, Basescu a reusit sa-si ingroape propriul partid.
MRU (sau Boc) - prim ministru
Catalin Predoiu - viceprim - ministru
Cum a spus și Cristi Pantazi în concluzia articolului sau,ca sa aibă succes și aderenta totala la electoratul de dreapta,aceasta noua construcție ce se naște acum trebuie să-și pună ca obiective principale pe frontispiciu : întărirea instituțiilor statului de drept (rezolvarea corupției cronice care sufoca spiritul antreprenorial și creativitatea iun general) și menținerea României pe traseul euroatlantic.In plus scăderea CAS-ului cu 10% ,dacă PSD-ul marșează în continuare cu 5%,precum și scăderea TVA la 15-16% ar fi de natura sa ne învioreze speranțele...Plus altele și altele ,care acum sunt lălăite și tergiversate..
PMP sa stea deoparte ca are de castigat.
Nu vreau un presedinte dat de un PNL in care sunt Ghisa,Norica,Crin,Grapini si alti tradatori ai dreptei ce pana mai ieri se pupau pe gura cu PSD.
Poporul asta niciodata nu a stiut sa voteze, a dat votul lui Diaconu un lingau antenist in loc sa voteze un om educat ca MRU.
2. Stoica a reunit PNL, ceea ce nici Tariceanu, nici Quintus nici alti zbieratori de azi nu au facut-o. Cand Stoica a propus EXACT ce se propune azi o unificare a dreptei, a fost EXCLUS de Tariceanu si Orban si Crin si Patriciu. Cei care au crezut in unificarea dreptei au plecat prin excludere [Raluca, Boureanu, Flutur s.c.l]
3. cina nu are incredere in drepata sa nu se planga de Ponta [tu inclusiv]
4. Cu ce e compromis Boc? are approval rating in Cluj de 80%. Sau clujenii sunt fraieri si vodatepes istetz?
PS. Cei care l-au exclus pe Flutur -cu injuraturi- si pe Stolo, cum vor vorbi azi cu ei? Inclusiv Orban [persoana consecventa desi deseori intoleranta]
2) Orban nu e acumin PNL si vrea unirea dupa ce nu a vrut? Vezi ca te contrazici de 3 ori in doua cuvinte
3) Nu am incredere in dreapta construita cu toti papagali gen Antonescu, Ghise, Pinalti, Udrea
4) Cand ai taiat indemnizatiile pentru cresterea copiilor nu esti cumva compromise? Ca ai taiat salarile la bugetari dar nu la toti la regiile de stat care sunt vacile de muls nu ai facut nimic iar apoi ai preluat pierderile la bugetul de stat. Cand ti-ai batut joc de fondurile europene si CE a aplicat o corectie de 25 % pe toate proiectele? Mai vrei sa iti mai aduc aminte? Am tolba plina. Parca pe timpul lui s-au factu parcuri la sate si in paduri , terenuri de sport in panta si sali de sport in sate unde media de varsta este peste 60 de ani. mai doresti exemple?
Cred si eu ca ar fi o greseala neincluderea lui Basescu in acest pol al dreptei.
La PNL cred ca se va schimba liderul, asa ca noul candidat PNL va fi Iohannis, ramine de vazut daca PDL anunta congres sau nu, daca noul lider va fi Predoiu sau altcineva. As zice ca Blaga si Antonescu vor face pasul in spate, lasind un nou tandem, de exemplu Iohannis - Predoiu sa conduca partidele si alianta. Nu o sa ramina Antonescu si Blaga muritori de foame ca un post de condus alta mare institutie se va gasi si pt. ei, in ideea ca alianta lor cistiga alegerile.
Iar pt. celelalte partide de dreapta prin liderii lor functiile de prim-viceprimministru, pe modelul actual al PSD-UNPR-PC.
PMP poate participa doar cu un lider de partid legitim ales dupa congresul anuntat, care insa sa nu fie Udrea (si evident nici Basescu). Sper sa vedem la PMP un lider care intr-adevar conduce partidul si vorbeste legitim in numele lui.
Mi se pare cea mai rezonabila solutie, cel mai mult ce se poate cistiga in situatia data, fara prea multe inovatii artificiale, care sa contrabalanseze PSD & comp.
Daca fac o antiteza intre Antonescu, Blaga și Udrea, am senzația că cei doi corifei nu sunt cu nimic mai imaculati decat Udrea. Din contră. Românii Antenei 3 pot fi prostiți dar foarte mulți dintre cei 63 % care nu au votat acum gândesc. Și dacă gândesc nu pot anatemiza un partid doar că este Udrea în el. Este în el pentru că, rețineți, PMP va avea, foarte curând o altă conducere, în prima linie. Iar din Decembrie se știe cine va fi în fruntea acestui Partid. Legat de Traian Băsescu în mod cert cei care îl consideră terminat nu prea înțeleg politica în general și politica românească în special. Traian Băsecu este POLITICIAN. Și încă unul de rasă. Fac pariu că în 2016 la Parlamentare va avea un cuvânt foarte greu de spus, ca și la prezidențiale de fapt. Și încă ceva: puteți să-mi spuneți un alt lider politic , care în ultimii doi ani să fi făcut opoziție la Ponta și ai lui mai mult și mai puternic decât Traian Băsescu? Nu puteti! Oare de ce uităm că în tot acest timp a fost aproape singur împotriva mafiei PSD? Sindromul Băsescu cel rău a cuprins multă lume dar, dacă mă uit la el și apoi mă uit la Ponta sau Antonescu cred că... nu prea există termen de comparație. În concluzie: cumparati-va multa, multa, lamaie; Traian Băsecu va rămâne multă vreme în politica romanească la nivel de varf. Cel putin 10 ani. Și asta nu este rău de loc. Și nu este rău, întrucât nu prea avem în țară, în acest moment politicieni de talia lui. Cu bune și rele. Că nu este un sfant este clar. Dar, sfintenia si omul poiltic, din nefericire în toată lumea sunt...contrare,antagonice.
Nu-l vad pe Basescu lider de partid pt. inca 10 ani, ci doar implicat intrucitva, insa nu total. Altfel astept sa vad PMP condus de Basescu, doar ca Basescu nu poate fi liderul unui partid de 10%, iar scena de "dreapta" se poate ocupa cit de curind. Vom vedea.
Metatroane... (Luni, 5 mai 2014, 14:11)
Afla ca nu 100 de persoane am la activul convingerii mele exercitate cu buna stiinta spre receptarea unei conduite responsabile fata de tara asta tarata in nenorocire de prosti ,inculti si cu apucaturi criminaloide!! Cred ca daca inmultusesc numarul dat de tine cu 10 si tot nu e complect atinsa limita. NU, NU E NICI O LAUDA AICI!Meseria mi-a fost de asa natura incat am putut deschide ochii la f multa lume de buna credinta in 24 de ani de la 1989. Mai adaug la tot ce spun ca nu am votat niciodata FSN,PSDR,PUNR, PSDR, PD(FSN) si doar 1 data PNL. iar de participat la votare am participat de fiecare data, cu exceptia votarii primei constitutii de dupa 1989.NICI EU , NICI FAMILIA MEA COMPUSA DIN 6 PERSOANE!! Mi-s banatean si am participat direct la evenimentele de la TIMISOARA si ARAD din 17 pana 25 decembrie 1989 inclusiv., alaturi de cei doi copii ai mei, pe atunci in varsta de 21 si 23 de ani. Nu avem patalama de "revolutionari", nu beneficiem de niciun ...bonus de participare sau alte privilegii de... "ilegalisti"!! AVEM INSA CONVINGERILE NOASTRE FERME PE CARE NU LI NE POATE ZDRUNCINA NICIO HAITA COMUNISTA DIN LUME.
e clar?
As vota cu ochii inchisi pe cei care ar promite o asemenea reforma fiscala. Repet, nu neaparat scaderea cuantumului cheltuielilor/capita, si doar..cumva...comasarea lor...
1. partdul national taranesc crestin democrat - intra in coma profunda dupa alegerile din anul 2000.
2 .partidul social-democrat roman (cunescu !)- este absorbit in anul 2001 de catre pdsr.
3. partidul national liberal - fuzioneaza cu pdl.
ramane pe scena politica f.s.n. in varii forme.
Atunci Antonescu cu ce e mai rău? Că s-a aliat cu PSD? Dar Diaconescu a fost candidat la conducerea PSD!!!!