Anton a fost numele de cod al lui Petru Comarnescu, unul dintre cei mai straluciti membri ai generatie de intelectuali din care au facut parte Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica. A turnat la Securitate din greu. Nu a fost un turnator ocazional, ezitant, reticient sau chinuit de remuscari. Dimpotriva, a turnat constant, metodic, dornic sa convinga regimul de fidelitatea sa si probabil ca a si reusit sa-l convinga, date fiind diferitele beneficii materiale si functiile pe care le-a detinut o vreme. Notele sale de turnator au insa valoare literara, sunt interesante, deseori veritabile portrete psihologice sau descrieri minutioase ale unor intamplari din lumea artelor plastice si a scriitorilor.

Lucian Boia in redactia HotNewsFoto: HotNews / DP

Acum cateva zile a aparut la Editura Humanitas un volum care aduna mai multe note infomative ale lui Petru Comanrnescu, selectate si comentate de istoricul Lucian Boia.

Lucian Boia a fost in redactia Contributors.ro pentru a vorbi despre institutia “turnatoriei”, a delatiunii la Securitate, in Romania comunista.

  • Intalnirea s-a incheiat

Puneti-i intrebari folosind formularul de comentarii.