Prezenta Elenei Udrea in fruntea partidului prezidential PMP a impins partidul spre 6%, un scor rusinos, sub cel al candidatului independent Mircea Diaconu. Si asta in ciuda sustinerii mult mai mari pe care Traian Basescu o are in rindul electoratului de dreapta. Udrea, cu prietenii ei penali (Florin Popescu, Marin Anton, Pinalti), cu amicitiile si afacerile transpartinice (Ponta, Ghita, Chitoiu, Vanghelie, Gabriel Oprea), cu ura neimpacata la adresa oricarui potential adversar pe dreapta (Monica Macovei, Daniel Funeriu), reprezinta tot ce respinge electoratul de dreapta. Daca se cramponeaza de Elena Udrea si-i face cadou partidul, Traian Basescu se indreapta spre irelevanta totala in discutiile despre prezidentiale.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Tot comportamentul din ultima perioada al Elenei Udrea arata un calcul rece. S-a ferit sa ocupe o functie de conducere in PMP pentru a nu putea fi trasa la raspundere in cazul unui rezultat prost la europarlamentare. In acelasi timp, a confiscat mediatic imaginea PMP (afisul cu iz bollywood-ian, saltul cu parasuta, prezenta sufocanta in ziarele si televiziunile prietene - deloc putine), pentru a-si aroga meritele in cazul unor rezultate bune.

A incercat chiar o lovitura de un cinism absolut. A impins-o din rasputeri pe EBA sa fie pe un loc fruntas pe lista PMP pentru europarlamentare. Calculul era acesta: daca rezultatul era bun - atunci isi asuma si ea o parte din merite ca sustinator fruntas al lui EBA; daca rezultatul era prost - de vina ar fi fost nepotismul. In cele din urma, Elena Basescu a renuntat la candidatura.

In toata campania, si Traian Basescu, si sustinatorii ei au prezentat-o pe Elena Udrea drept omul curajos, care isi asuma totul. O vedem acum pe Udrea cum refuza sa-si asume esecul. Cind Robert Turcescu a intrebat-o aseara la B1 daca va face totusi pasul inapoi in urma esecului din alegeri, Udrea a spus ca e un simplu membru, fara functie de conducere, si nu are ce pas inapoi sa faca.

Mai mult: a croit lista pentru europarlamentare dupa pofta ei, punind pe locuri eligibile personaje fie obediente, fie loializate prin aranjamente financiare vechi. A atras linga PMP, partidul care se dorea "curat", personaje horror, "perfecte" pentru un electorat care a sprijinit mereu reformele: primari cu probleme penale precum Gabriel Boriga (Targoviste) si Gheorghe Stefan (Piatra Neamt) sau Florin Popescu, baronul de Dambovita.

Din citeva miscari a ingropat speranta ca PMP ar putea fi un partid altfel.

Toate cele de mai sus le-a facut dupa ce a capusat partidul cu oamenii ei. Putini i-au tinut piept, si aceia au fost marginalizati. Traian Basescu? A patronat transformarea PMP in Partidul Elena Udrea. A dat chiar semnale ca ea va fi candidata la presedintie a partidului. I-a dat aripi unui politician care, pentru electoratul reformist, reprezinta insusi anti-reforma: coruptie, lipsa de valori, capacitate infinita de compromis toxic.

Asta e explicatia simpla a scorului de 6%. Restul sint povesti. Realitatea e una singura: partidul care ar fi trebuit sa reprezinte pilonul dreptei a fost batut de actorul incompatibil Mircea Diaconu.

Sa revenim la prezent. Din PMP sau din Fundatia PMP au aparut primele voci critice in public. Sebastian Lazaroiu, Daniel Funeriu, chiar si Teodor Baconschi. Toti vocalizeaza (inca voalat, cu precautii) ceea ce noi, ziaristii, spunem de citeva luni: Elena Udrea va ingropa PMP si va reprezenta groparul politic al lui Traian Basescu.

Se apropie discutiile decisive pentru prezidentiale. PNL isi va rezolva in citeva saptamini situatia interna, la PDL Vasile Blaga nu are pozitia amenintata. Cele doua partide vor negocia o apropiere - au anuntat-o public.

Pericolul real pentru Traian Basescu e sa ramina in afara jocului. Cu Elena Udrea conducator de facto al PMP si cu bolovanul rezultatului de 6% in circa, Traian Basescu se va trezi exclus de la masa negocierilor pentru stabilirea unei eventuale constructii politice care sa se bata cu PSD pentru presedintia Romaniei.

Solutia e una singura. Sa inteleaga faptul ca Elena Udrea e pur si simplu detestata de public. Sa inteleaga realitatea ca nimic nu poate bucura PSD mai mult decit candidatura ei la prezidentiale (ce exponent mai bun pentru regimul Basescu decit Elena Udrea?). Sa inteleaga ca, prin modul in care maculeaza tot ce e curat, Elena Udrea il va duce in zona irelevantei politice.

Nu mai e mult timp. In citeva saptamini, PDL si PNL vor lua o decizie finala. Pina atunci, PMP trebuie curatat de marul otravit, care strica si ce mai e bun in jurul sau. Sansa e apropiatul congres din luna iunie.