Premierul Victor Ponta risca sa duca Romania intr-o zona periculoasa. Ambitia sa de Numar 1 in politica interna si intrarea directa in camapania electorala pentru presedintie l-a dus intr-o zona interzisa: securitatea nationala si politica externa. Din dorinta de a se pozitiona drept Conducator Suprem inainte de desantul american, Ponta a trecut o linie rosie. Cere convocarea CSAT in problema Rusiei, dupa ce anterior il amenintase pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin cu utilizarea avioanelor de vinatoare. Ponta supraliciteaza subiectul Rusia intr-un moment in care Rusia exact asta vrea. Lipsit de orice instinct de om de stat, Ponta actioneaza ca un uzurpator al prerogativelor lui Traian Basescu.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Orbit de dorinta de a-i lua fata lui Traian Basescu, Victor Ponta a facut doua greseli majore in ultimele trei zile.

In primul rind, in plina disputa a declaratiilor cu Dmitri Rogozin, a amenintat intr-un interviu televizat ca Romania ar putea folosi avioanele de vinatoare pentru a-l escorta in afara spatiului aerian pe oficialul rus. O afirmatie grava si gratuita in acelasi timp, pentru ca reactia institutiilor interne de a nu permite survolul Romaniei de catre avionul vicepremierului rus fusese decizia corecta, dar si suficienta.

Ponta nu a inteles rolul lui Rogozin de a provoca Romania si Republica Moldova. Schema e simpla: un personaj fara limite, dar si fara responsabilitati clare (Rogozin) e trimis la inaintare si face gesturi provocatoare, tara respectiva raspunde cum se pricepe mai bine, apoi din Rusia vine contra-reactia. Atit timp cit raspunsul la actiunile lui Rogozin nu iese din sfera fermitatii (interzicerea survolului) si a ironiei (fiea ea si groasa), Rusia nu poate reactiona. Atunci cind premierul Romaniei cade in capcana lui Rogozin si raspunde la amenintarea utilizarii bombardierului cu amenintarea utilizarii avioanelor de vinatoare, Rusia are spatiu de manevra.

A doua eroare e insa mai grava. Luat de valul popularitatii in sondaje, al puterii tot mai mari si al ambitiei de a conduce tot, premierul Ponta trece linia rosie a Constitutiei si incearca sa dicteze in CSAT. Adica in politica externa si de securitate, apanajul presedintelui. Asa se face ca premierul Ponta a cerut in pripa, marti dimineata, convocarea CSAT intr-o "sedinta extraordinara" pentru a discuta despre "situatia serioasa" cu care se confrunta Romania. Practic, Victor Ponta incearca sa devina lider de initiativa in politica externa si de securitate, in ciuda tuturor analizelor interne care arata ca Romania nu are nici un interes sa tensioneze suplimentar relatiile cu Moscova. Dar Victor Ponta, premierul care petrece cel mai putin timp la munca, nu tine cont de evidenta. El vrea sa fie Numarul 1, masculul alfa, mai ales ca in citeva zile vor veni in Romania oameni cu adevarat puternici precum Joe Biden, Anders Fogh Rasmussen ori Chuck Hagel. Iar Ponta crede ca, daca pozeaza in anti-rus, in initiator al unei rezolutii CSAT dure la adresa Kremlinului, se va califica drept interlocutor pentru acestia. Pe scurt, Victor Ponta vrea sa uzurpate prerogativele presedintelui Traian Basescu cu o socoteala simpla: Basescu e oricum pe final de mandat, e oricum aproape terminat politic, nu mai are sprijin popular, iar aliatii au nevoie de un un nou partener de discutie.

Nu e prima data cind premierul Victor Ponta joaca rolul de uzurpator. A facut-o deseori de cind a devenit prim ministru: cind a incercat sa mearga la Consiliul European in locul presedintelui, cind a incercat (si a reusit, partial) sa treaca in subordineaza sa directa servicii de informatii, cind a luat ICR de la Presedintie in subordinea sa, cind i-a spus vicepresedintelui Joe Biden ca vrea sa recunoasca independenta Kosovo. Exces de zel? Nu, pare un mod de viata. A inceput-o de mic, de cind cu plagiatul, care tot o uzurpare a muncii altuia e.

Vestea proasta pentru el e ca, oricit s-ar forta sa arate ca un barbat de stat, nu e. Nu actionind asa. Convocarea in pripa a CSAT nu face decit sa inflameze situatia si sa atraga atentia aliatilor NATO ca in Romania cineva greseste in evaluari. Uitati-va la tonul tuturor aliatilor. Nimeni nu se panicheaza, nimeni nu da semne ca-si pierde capul.

Nici inalti oficiali americani si din NATO nu vor fi impresionati de febrilitatea premierului. Ei cunosc perfect arhitectura institutionala din Romania si unde e sediul deciziei. Cel mult, vor ridica din sprinceana cind il vor vedea pe tinarul si imberbul premier napustindu-se pe usa CSAT pentru o da un ucaz ca Romania trebuie sa faca urgent ceva cu Rusia asta provocatoare. Cam prea mult exces de zel, cam suspect flick-flack-ul unui om care pina in urma cu citeva luni ar fi facut orice pentru a intra in gratiile lui Vladimir Putin. Ar fi mers chiar si la Soci, alaturi de colegii sai din Kazahstan, Ucraina si Coreea de Nord. Sau a fost deja?