Cum isi bat joc politicienii de justitie
Cu totii contribuie azi cu idei pretioase la ajustarea noilor coduri: cum trebuie umblat la regimul interceptarilor, cat sa dureze arestarile preventive, de ce se impune modificarea legii sigurantei nationale, cum si in ce conditii au acces procurorii la conturi si informatii financiare, de ce trebuie dezincrimiat conflictul de interese etc etc.
Ce-ar fi de inteles de aici? Ca guvernul gireaza tot ce-i mai toxic in materie de idei anti-justitie? Nu-i cam mult sa asezi Guvernul alaturi de jurnalisti specializati in torpilarea magistratilor, alaturi de judecatori cu cazuri de coruptie in familie, alaturi de ONG-uri controlate de Dan Voiculescu, alaturi de incompatibili declarati de ANI si Inalta Curte, alaturi de avocati ai marilor penali?
Intr-un fel, e foarte bine ca se intampla asa. Defiland la brat cu avocatii marilor corupti, Guvernul spulbera orice indoiala ca, in intentia de a modifica noile coduri la scurt timp dupa adoptare, ar fi manat exclusiv de bune intentii. In timp ce jurnalistii si ONG-istii abonati la Antena 3 tin lectii de justiti Guvernului, trustul lui Dan Voiculescu a lansat o noua campanie impotriva Agentiei Nationale de Integritate si o campanie de semnaturi pentru demiterea sefului ANI, Horia Georgescu.
Adaugati la toate cele de mai sus modul total netransparent in care se produce aceasta noua tentativa de modificare a legilor penale cu scopul slabiri unor institutii cheie. In paralel cu initiativa Guvernului de a modifica noile coduri si de a pregati terenul organizand conferinte precum cele de mai sus, CSM a trimis Comisiei Juridice din Senat un set consistent de modificari (cateva zeci) fara ca publicul sa afle ceva despre continutul lor. N-am auzit de dezbateri publice, de corpul magistratilor implicat in acest demers, nici n-am vazut propunerile pe site-ul CSM. Ele par elaborate intr-un grup restrans.
Pe scurt, la ce asistem noi azi? Dupa martea neagra si in contextul anchetelor cu baroni, noua tentativa de a umbla la legile penale apare ca o incercare mai sofisticata putin de infrana elanul procurorilor, de a opri ofesniva anchetelor penale, de a slabi cu orice pret justitia. Fata de actiunile brutale din trecut, Guvernul Ponta procedeaza ceva mai elaborat.
Mimeaza un fel de dezbatere pe aplicarea noilor coduri, genereaza aparenta ca implica si bresla magistratilor astfel incat sa nu mai para exclusiv initiativa unor politicieni. De fapt, cred ca Guvernul Ponta si-ar dori sa darame justitia cu mana CSM, sa schimbe legi penale si de functionare a Inaltei Curti si DNA fara sa poata fi acuzat direct de complot politic. Toate informatiile duc astazi spre aceasta concluzie.
Nu-i suficient ca avocatii marilor penali fac tot ce pot pentru a o pune sub control, ajungand tocmai ei sa faca parteneriate cu Ministerul Justitiei oferindu-si exepertiza. Pe acest fundal, politicienii de la varful tarii - premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu - isi bat joc la vedere de ideea de justitie. Ponta si Basescu s-au straduit sa o siluiasca putin, oferind in aceste zile probe de iresponsabilitate majora sugerand ca dispun cand si cum au chef de serviciile justitiei.
Traian Basescu ameninta rivali din opozitie care-i investigheaza afacerea cu terenuri de la Nana ca s-ar putea sa-i dispara sotul de acasa, sugerand astfel ca ar avea probleme in justitie. In replica, premierul Victor Ponta anunta ca a sesizat parchetul si ca presedintele Basescu va infunda puscaria dupa ce va pleca de la Cotroceni lasand sa se inteleaga, exact la fel ca presedintele, ca are autoritate asupra justitiei.
Cat rau fac aceste declaratii, ce impact devastator au ele asupra credibilitatii unor institutii cheie! Vestea ce mai proasta este insa ca nu avem de-a face doar cu vorbele iresponsabile ale unor politicieni dezlanuiti in campania electorala. Ne-am obisnuit, pana la un punct, cu istericalele lor.
Insa unii se pregatesc sa treaca la fapte. In Parlament se coace o noua ofensiva impotriva justitiei iar momentul ales este perfect. Cel putin doua saptamani de aici inainte, cat tine toropeala sarbatorilor si capacitatea de reactie interna si externa este relativ scazuta, se poate intampla aproape orice, inclusiv repunerea pe tapet a gratierii si amnistiei. De notat ca presiunea creste pe masura ce anchetele cu baroni avanseaza dar si cu cat procesul lui Dan Voiculescu se apropie de un deznodamant in instanta.
Citeste mai multe despre victor ponta traian basescu dan voiculescu csm guvernul ponta ministerul justitiei facias luju modificari la codul de procedura penala
Ca degeaba faci pe D'artagnan aici pe net si in rest esti ca o lamaitza numa' buna de pus la palarie!.
Hai, putin curaj, ca sustinere ai, slava Domnului. (inca)
singura cale de atac e CCR.
da' sa ne dam ironici, la asta ne pricepem, n-asa?
Si sta el acolo 20 de minute si apoi intra in casa.
Ce-ai citit ma Gheorghe? il intreaba nevasta.
Ca s-a scumpit benzina, raspunde Gheorghe
Tapalaga scrie, scrie si iar scrie.
Si se repeta, epeta, peta, eta, ta, a....
Scrie 'jde mii de cuvinte sa ne anunte ca PSD e impotriva DNA, ca PSD e impotriva ANI.
In loc sa ne scrie in "doo vorbe" ca....s-a scumpit benzina.
Pentru cei care inca mai pun botul la "Jos Basescu, dictatorul care ne-a taiat pensiile si salariile!" - ba mocofanilor, voi chiar aveti impresia ca pentru tanti UE si nenea NATO Romania se reduce la Basescu?! In timp ce voi vedeti doar "Jos Basescu!", grupul infractional organizat transpartinic va fura de va lasa-n fundu gol si va trimite-n bratele mamei Rusii.
Acum, daca intr-adevar acel primar o sa fie anchetat, situatia e numai buna de folosit ca "munitie" la latrinele tv cu "justitia pusa la comanda lui Basescu".
Cat priveste santajul, nu vad cum poate fi oprita ancheta daca este santajat doar un membru al comisiei si tocmai acum cand e la final.
Ce se intampla vedem/auzim si noi,...
Nu de comentarii si comentatori ducem lipsa, ci de oameni cu propuneri clare .
Ma intrebam candva ce trebuie sa stii sa ajungi comentator/analist et c. Acum vad: sa asculti & citesti stirile....e sursa de venit
Care e diferenta dintre opiniile dvs si Poiana lui Iocan ?
Ce ma bucura enorm este dezgustul vostru fata de ce se intampla ,asta arata ca pierdeti puterea.
Toti - intregul trotoar de pe partea dreapta a bulevardului politic, alcatuesc un tablou colorat pestrit (vizual si sonor), aflat intr-un continuu freamat adolescentin, care nu prea stiu de duritatile mediului politic, care nu stiu sau fac abstractie de existenta si a unui trotoar pe partea stanga. Se iubesc si se cearta intre ei.
Asa cum se face in cazul contemplarii unei picturi atarnata pe peretele unui salon de expozitii, tot asa taboul trotoarului de pe partea dreapta trebue sa fie privit atat ca ansamblu, cat si de la o distanta adecvata, ca apropiere, detaliu cu detaliu, partidulet-cu-partidulet.
Poti descoperi ca fiecare detaliu este un mic cosmos agitat, care isi doreste cunoasterea (de catre altii), afirmarea.
In mare vorbind, sunt, si ei, de-ai nostri.
Trotoarul nu ni-l alegem noi, cum ne place sa ne amagim, ni-l da hazardul.
sau ai vrut sa ne stirnesti?
Dupa cum ti-ai compus si scris postarea pari sa stii foarte bine! De aia ma si mir!
Avem doua grupuri de oameni: cei ce produc si cei ce ciordesc de la aia care produc. Asa a fost dintotdeauna si va fi mereu. Singura diferenta este in dimensiunea ciordelii: peste o anumita limita sistemul incepe sa mearga in jos. Depasirea altor limite creste exponential viteza prabusirii pt. ca raman din ce in ce mai putini cetateni de la care sa se ciordeasca.
Lupta impotriva coruptiei si apararea justitiei trebuie sa fie principalele preocupari ale romanilor. Este nevoie de pozitii publice prompte, neechivoce si transante atunci cand niste politicieni si magistrati corupti (pardon, "de buna credinta") incerca sa submineze lupta impotriva coruptiei: prin modificari legislative ticaloase (legi "cu dedicatie", vezi si "martea neagra"), prin incercarea de a controla institutiile care lupta cu adevarat cu coruptia sistemica (DNA, ANI, ICCJ, SRI) recurgand la schimbarea relatiilor de subordonare si de control a acestora, prin impunerea unor oameni corupti in conducerea lor (prin aranjamente de culise - sau in forta, prin schimbarea mecanismelor de numire a conducerii acestora), etc. (imaginatia romanului - corupt - nu are limite!).
"Desteapta-te romane!" Coruptia generalizata este principalul inamic al prosperitatii!
Evident, d-l Presedinte a gresit, explicabil dupa cate galeti cu noroaie si minciuni i se toarna zilnic in cap, dupa manipularea cotidiana cu Nana, o insulta la adresa bunului simt.Nu trebuia sa greseasca exprimandu-se astfel, desi stim cu totii si cred ca si d-l Tapalaga stie ce hram poarta si ce "merite"are d-na Firea.D-l Presedinte a gresit ab initio cumparand fiica domniei sale pamant inainte de terminarea mandatului, nu stia ce popor are?Dar de aici a-l compara cu un individ care nu-i zi lasata de Dumnezeu sa calce in picioare orice notiune de Justitie, e o greseala majora.Il criticam ii aratam ca a gresit, dar nu-i atribuim atitudini demolatoare.Imi permit sa amintesc d-lui Tapalaga, fara Basescu n-ar fi fost posibila franarea mafiotilor Patriei.
Argumentatia o consider inutila.