Au trecut abia doua luni de la adoptarea noilor Coduri si guvernul vrea sa le modifice, cu sprijinul societatii civile abonate la Antena 3 si al parlamentarilor specializati in legi cu dedicatie pentru infractori. Nu spune nimeni ca nu apar probleme in aplicarea unor legi atat de complexe cum ar fi noile coduri penal si de procedura penala. Dar parca e prea de tot ca avocatii din presa, politica si societatea civila ai tuturor marilor condamnati sa-si uneasca fortele - in parteneriat cu Ministerul Justitiei - pentru a repara legile penale. E prea mult. Suna a batjocura si sfidare.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cu totii contribuie azi cu idei pretioase la ajustarea noilor coduri: cum trebuie umblat la regimul interceptarilor, cat sa dureze arestarile preventive, de ce se impune modificarea legii sigurantei nationale, cum si in ce conditii au acces procurorii la conturi si informatii financiare, de ce trebuie dezincrimiat conflictul de interese etc etc.

Ce-ar fi de inteles de aici? Ca guvernul gireaza tot ce-i mai toxic in materie de idei anti-justitie? Nu-i cam mult sa asezi Guvernul alaturi de jurnalisti specializati in torpilarea magistratilor, alaturi de judecatori cu cazuri de coruptie in familie, alaturi de ONG-uri controlate de Dan Voiculescu, alaturi de incompatibili declarati de ANI si Inalta Curte, alaturi de avocati ai marilor penali?

Intr-un fel, e foarte bine ca se intampla asa. Defiland la brat cu avocatii marilor corupti, Guvernul spulbera orice indoiala ca, in intentia de a modifica noile coduri la scurt timp dupa adoptare, ar fi manat exclusiv de bune intentii. In timp ce jurnalistii si ONG-istii abonati la Antena 3 tin lectii de justiti Guvernului, trustul lui Dan Voiculescu a lansat o noua campanie impotriva Agentiei Nationale de Integritate si o campanie de semnaturi pentru demiterea sefului ANI, Horia Georgescu.

Adaugati la toate cele de mai sus modul total netransparent in care se produce aceasta noua tentativa de modificare a legilor penale cu scopul slabiri unor institutii cheie. In paralel cu initiativa Guvernului de a modifica noile coduri si de a pregati terenul organizand conferinte precum cele de mai sus, CSM a trimis Comisiei Juridice din Senat un set consistent de modificari (cateva zeci) fara ca publicul sa afle ceva despre continutul lor. N-am auzit de dezbateri publice, de corpul magistratilor implicat in acest demers, nici n-am vazut propunerile pe site-ul CSM. Ele par elaborate intr-un grup restrans.

Pe scurt, la ce asistem noi azi? Dupa martea neagra si in contextul anchetelor cu baroni, noua tentativa de a umbla la legile penale apare ca o incercare mai sofisticata putin de infrana elanul procurorilor, de a opri ofesniva anchetelor penale, de a slabi cu orice pret justitia. Fata de actiunile brutale din trecut, Guvernul Ponta procedeaza ceva mai elaborat.

Mimeaza un fel de dezbatere pe aplicarea noilor coduri, genereaza aparenta ca implica si bresla magistratilor astfel incat sa nu mai para exclusiv initiativa unor politicieni. De fapt, cred ca Guvernul Ponta si-ar dori sa darame justitia cu mana CSM, sa schimbe legi penale si de functionare a Inaltei Curti si DNA fara sa poata fi acuzat direct de complot politic. Toate informatiile duc astazi spre aceasta concluzie.

Nu-i suficient ca avocatii marilor penali fac tot ce pot pentru a o pune sub control, ajungand tocmai ei sa faca parteneriate cu Ministerul Justitiei oferindu-si exepertiza. Pe acest fundal, politicienii de la varful tarii - premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu - isi bat joc la vedere de ideea de justitie. Ponta si Basescu s-au straduit sa o siluiasca putin, oferind in aceste zile probe de iresponsabilitate majora sugerand ca dispun cand si cum au chef de serviciile justitiei.

Traian Basescu ameninta rivali din opozitie care-i investigheaza afacerea cu terenuri de la Nana ca s-ar putea sa-i dispara sotul de acasa, sugerand astfel ca ar avea probleme in justitie. In replica, premierul Victor Ponta anunta ca a sesizat parchetul si ca presedintele Basescu va infunda puscaria dupa ce va pleca de la Cotroceni lasand sa se inteleaga, exact la fel ca presedintele, ca are autoritate asupra justitiei.

Cat rau fac aceste declaratii, ce impact devastator au ele asupra credibilitatii unor institutii cheie! Vestea ce mai proasta este insa ca nu avem de-a face doar cu vorbele iresponsabile ale unor politicieni dezlanuiti in campania electorala. Ne-am obisnuit, pana la un punct, cu istericalele lor.

Insa unii se pregatesc sa treaca la fapte. In Parlament se coace o noua ofensiva impotriva justitiei iar momentul ales este perfect. Cel putin doua saptamani de aici inainte, cat tine toropeala sarbatorilor si capacitatea de reactie interna si externa este relativ scazuta, se poate intampla aproape orice, inclusiv repunerea pe tapet a gratierii si amnistiei. De notat ca presiunea creste pe masura ce anchetele cu baroni avanseaza dar si cu cat procesul lui Dan Voiculescu se apropie de un deznodamant in instanta.