In acest moment s-au intrunit toate conditiile ca problema ruseasca in Romania sa fie pusa fara menajamente pe tapet.

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

Moscova ne da note la purtare, ne face cu degetul, urecheaza Presedintele Romaniei, scurge catre mass-media “conversatii diplomatice” insultatoare cu privire la Romania si romani, se rupe in figuri de forta tutelara, vrea sa aiba drept de veto asupra regimului exploatarii resurselor naturale ale tarii, incurajeaza chestionarea identitatii europene a Romaniei, se infiltreaza in structura economica a tarii, samd samd samd.

Avem mai nou si o miscare pravoslavnic-ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Putin, un exaltat ce combina multilateral-dezvoltat fascismul cu socialismul si ortodoxismul intr-un anti-occidentalism stupid si periculos. Acest individ, Dughin, se pozeaza nu intamplator -in trecere prin tara noastra fiind- cu unul dintre activistii pe fata impotriva statului de drept si occidentalizarii tarii, autor al unuia dintre cele mai incriminante documente legate de lovitura de stat din 2012, unul Dogaru.

Sa nu o lungim: stim cu totii despre ce e vorba aici. Cine se face ca nu vede sau face pe naivul, sub un pretext sau altul, are o problema. Si aia nu e problema noastra.

Sa le luam pe rand. Chestiunea centrala este problema economica. Azi sa o punem pe tapet pe asta. In acest moment este evident ca Moscova foloseste parghiile economice ca instrument geopolitic si de pozitionare strategica si influenta geopolitica. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat, cu ambitii imperiale, in care factorul economic este servantul politicului si militarului. Nu exista economie libera in Rusia si trebuie sa terminam cu aceasta fictiune in care ne complacem. Rusii nu fac economie, nu fac constructie de civilizatie (care vine apropos, de la civic si civil), fac geopolitica, imperialism si propaganda. Moscova insasi ne indeamna sa vedem lucrurile asa. Sa-i luam in serios.

Asadar avem tot dreptul sa privim orice agent economic rus ca potential agent politic, de informatii si de influenta rusa-putinista. Putem face poate o nedreptate unora, dar asta e. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat agresiv – cu accente tot mai puternice national-socialiste- si avem toate datele in acest moment sa operam sub ipoteza ca investitiile ruse sunt manate nu de jocul pietei libere ci de fire ce duc la Moscova. Nu e bine. Moscova foloseste infiltrarea economica, santajul economic, boicotul economic, monopolul economic ca arme politice. Dovezile sunt covarsitoare.

Bun. E cazul sa raspundem.

E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in economia romaneasca. Faptul ca nu avem la ora actuala aceasta evaluare facuta publica, este ingrijorator. Avem nevoie de un inventar cantitativ cat mai precis.

E momentul sa avem un inventar calitativ al prezentei ruse in sectoarele si industriile strategice. E bine sa stim unde si cum sunt plasati ei si agentii lor, in nodurile strategice ale economiei. Sa nu spuneti ca nu exista asa ceva, ca ce agenti, ca ce contracte, ca ce plasamente, ca sa vezi, ca sa nu crezi…. ca va rad si curcile daca initiati o conversatie in acest sens. Ca sa vezi: Romania, singura tara din regiune si din lume unde nu se intalneste fenomenul in discutie. Miracol.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro