In revista “22″ a fost publicat un apel pentru solidaritate cu Andrei Pleşu. Dupa parerea mea, cine spune ca asemenea proteste ale societatii civile sunt zadarnice, greseste. Expresii ale solidaritatii civice, ele sunt menite sa articuleze un discurs al decentei, bunei cuviinte si responsabilitatii, mai ales in conditiile in care aceste valori sunt primejduite, persiflate si negate in mod insolent. Vocile societatii civile sunt esentiale intr-o democratie. In absenta lor, totul devine o magma a complicitatilor sordide si a manevrelor demagogice. Intr-o lucrare devenita clasica, “Making Democracy Work”, politologul american Robert Putnam, profesor la Harvard, definea societatea civila drept ansamblul retelelor de angajament civic. Societatea civila catalizeaza, cristalizeaza si coaguleaza acel ciment fara de care democratia este scheletica, descarnata si vulnerabila: capitalul social. Ceea ce urmaresc “Antenele” este tocmai distrugerea increderii sociale intemeiata pe respect, toleranta si dialog.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Miselia nu trebuie lasata nesanctionata de catre opinia publica democratica. Evident, exista si proceduri legale, dar cele doua, protestele societatii civile si actiunile in justitie, sunt complementare, se conditioneaza si se intaresc reciproc. O ganditoare germana, Gesine Schwann, a scris despre functia distructiva a tacerii. In momente precum acestea pe care le traim, rolul intelectualilor critici este decisiv. Are loc o batalie pentru sfera publica, iar Andrei Pleşu a dovedit ca nu se lasa timorat. Articolele sale, de o splendida eleganta a stilului, sunt expresia unei inteligente morale care nu ingenuncheaza. Asa se explica concentrarea tirului felixiot asupra sa. Actualul atac impotriva lui Andrei Pleşu este unul impotriva civilitatii. Este un asalt impotriva societatii civile. Iata un fragment si linkul pentru cei care doresc sa semneze:

“Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Pleşu, distins comentator al vietii noastre politice si culturale, de a se pronunţa cu opinii avizate despre idei şi persoane, inclusiv despre un fost sau actual preşedinte al Romaniei. Protestam categoric impotriva linşajului mediatic pus la cale, încă şi încă o data, de către postul de televiziune “Antena 3″. Cerem organismului abilitat, CNA, sa acţioneze conform legii împotriva acestor abominaţiuni. Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică fără precedent împotriva lui Andrei Pleşu comisă de Mihai Gâdea si invitaţii săi, constituie un atac imund la adresa adevăratelor valori ale culturii româneşti. Cei care semnăm acest apel ne considerăm noi înşine agresaţi.”

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro