O chestiune foarte neclara dar o chestiune foarte importanta. Ce spune Presedintele acestei tari: “Mugur Isarescu si Banca Natioanala au fost implicati alaturi de Guvern in gandirea “electoratei”, masura pentru injumatatirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei. Traian Basescu i-a cerut guvernatorului BNR sa iasa public si sa spuna adevarul. “Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt”.

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

In mod normal BNR, fie prin Guvernator, fie prin purtatorul sau de cuvant, ar fi trebuit ca sa clarifice rapid incidentul. Una la mana pentru ca e vorba de o interventie publica a Presedintelui tarii prin care cere public Bancii Nationale, in fata tarii, sa exprime public o pozitie. Doi la mana, azi, raporteaza pe Hotnews Dan Popa, a avut loc o conferinta cu tema “Crearea unei piete de capital internationale in Romania”, unde a participat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Avea ocazia foarte eleganta sa clarifice rapid tarasenia, fara conferinta de presa sau comunicat de presa speciale etc.

Guvernatorul nu a facut insa nici macar un mic comentariu in acest sens.

A vorbit in schimb V. Ponta. A spus, asa cum era de asteptat, o enormitate ambalata intr-un mahalagism. Dar de la acest adolescent intarziat -cu problemele lui de educatie, personalitate si comportamentale cu tot- pus in capul trebii de confederatia clanurilor nationale, nu are nimeni nici pretentii, nici asteptari. Passons.

Totusi: BNR si d-l Isarescu datoreaza niste explicatii. Alt nivel, alte asteptari. Nu il pot trata nici pe Presedintele tarii, nici pe noi cu tacerea si facandu-se ca ploua. Deci, e simplu:

1. Au fost BNR si d-l Isarescu implicati? Sustine d-l Isarescu masura?

2. Daca da, cum justifica masura? Care e logica economica si etica a masurii respective?

Asteptam respectuos raspuns. Momentan ceea ce vedem e o bataie de joc. Nu ne luati de sus, va rugam, si nu ne insultati inteligenta.

Trebuie sa ne intelegeti ca ne este neclar ce se intampla. S-au schimbat principiile functionale si de functionare ale BNR? De la atributiile de politica monetara si de guvernanta traditionale, standard, s-a trecut la ceva nou si functioneaza acum BNR pe post de haiduc social national? Ia de la cei bogati/Si da la cei saraci/Sa-si cumpere boi si vaci…. Sau, ma rog, le da un mic ajutor financiar in completare, pana la nivelul de echilibru al pretului pietei… Haiducie moderna, cu portofoliu. Institutionalizata macroeconomic.

Sa stim si noi. S-au lasat specialistii de la BNR de monetarie si s-au luat de haiducie? Institutionalizam acum haiducia ca sport national peste tot? Nu ca duceam lipsa de institutii care sa practice haiducia sociala pentru cei saraci. Toata lumea, toate institutiile par ca aspira sa aiba acesta menire in tara romaneasca: sa ia de la unii si sa dea de la altii. In numele a ceva, nu conteza a ce. Ceva.

Credeam ca ca BNR reusise se se eschiveze de la aceasta practica. Credeam sincer ca e oaza de profesionism si bun simt in inundatia asta….Chiar vrem ca BNR sa ajunga ca bancile alea din America Latina? Asta e modelul nostru? La asta aspiram? Credeam ca am depasit faza asta.

Poate ca exista totusi un alt motiv pentru masura respectiva. Dar sa stim si noi. Lumea speculeaza ca era nevoie de o injectie in sistem, ca era situatia groasa etc. Ca masura de fapt are functii macroeconomice si de stabilitate a sistemului bancar si ca e doar o camuflare sociala prezenta ei in portofoliu electoral al guvernului Ponta. Speculeaza oamenii de zile bune incercand sa priceapa ce si cum. Speculeaza pentru ca nu da nimeni semn in clarificare. Spun prostii si raspandesc zvonuri. Nu pot fi orpriti decat intr-un singur fel. Sunt modalitati elegante si tehnice de a semnala asta, daca asta e problema. In trecut au fost folosite cu bine. De ce nu si acum?

In fine, vorba multa, saracia omului. Poate ca cele de mai sus sunt cu totul nedrepte si neavenite. Dar nu avem de unde sa stim pana cand BNR insasi si in speta d-l Isarescu, nu ies public ca sa ne clarifice. Pana atunci suntem, justificat as spune eu, nelamuriti: e totusi o chestie majora intre Presedintele tarii, Guvernatorul BNR si Guvern, avand dimeniuni financiare si electorale enorme. Si dorim o lamurire. Serioasa. Profesionista. Conform asteptarilor create pana acum de BNR si excelentii sai profesionisti.

Cred ca asteptarile noastre sunt totusi de bun simt. E ceva elementar. Nu cred ca suntem deplasati ca punem aceste intrebari.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro