Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Rusia, Olimpiada si Romania:despre viitor si alegerile noastre

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Marţi, 11 februarie 2014, 10:30 Actualitate | Opinii

Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Jocurile Olimpice de la Soci sunt apoteoza unui regim şi a unui conducător. Rusia lui Vladimir Putin a ales această ocazie spre a-şi proiecta, global,efigia. De aici, ambiţia grandomană şi apelul la omniprezenţa propagandei. Totul este imaginat cu un singur scop:afirmarea măreţiei unei naţiuni, unite sub sceptrul unui preşedinte brav, temerar şi înţelept. Fuziunea imagologică de la ceremonia de  deschidere a fost semnificativă- pentru Rusia lui Putin, comunismul  este prelungirea organică a ţarilor şi epocii lor.

O dată cu această Olimpiadă, precum cea de la Berlin în 1936 sau Moscova în 1980, profilul tiraniei devine evident. De această dată, totalitarismul a lăsat loc unei abordări doar aparent pragmatice şi relaxate. Dincolo de crusta mediatică, Rusia lui Putin rămâne acelaşi stat prădător, patrimonial şi apăsător , responsabil pentru împilarea propriei naţiuni şi pentru elanul imperialist  în exteriorul graniţelor.  Rusia de astăzi este prizoniera unui parcurs de evoluţie definit prin autocraţie şi violenţă de stat. Iluziile debutului de ani 90 au devenit istorie. Putin este combinaţia, memorabilă, de Nicolae I,  Stalin şi Brejnev.  Ţara peste care stăpâneşte este una  în marginile căreia libertatea individuală, averea şi  viitorul  sunt  dependente de voinţa unui împărat ales ce alternează mărinimia cu cruzimea. Ca şi înaintaşii săi ţarişti sau  leninişti, Putin preferă să exileze atunci când nu ucide direct. Cei ce se ridică împotriva sa sunt nimiciţi. Rusia de acum contrastează, dramatic, cu  fervoarea gorbaciovistă a transparenţei. Un  văl de plumb acoperă vocile dizidente, iar dictatura este edificată pe solul fertil al controlului poliţienesc.

Spectacolul de la Soci  înseamnă pentru  români şi ocazia de  a medita la viitorul propriei lor patrii. Pentru o parte a elitei noastre politice, iar premierul  Victor Ponta nu face excepţie, Rusia lui Putin este modelul evocat ca alternativă la   Occident. În locul justiţiei independente şi al domniei legii, o ordine fondată pe despotism, corupţie şi complicitate. Admiraţia pentru Rusia lui  Putin nu este niciodată inocentă. Adversarii DNA, ANI sau ai  Înaltei Curţi nu pot decât să invidieze eficacitatea cu care  statul lui Putin a lichidat toate instituţiile ce pot limita abuzurile executivului.  În Est,  acolo unde gazele şi petrolul domnesc, libertatea este un  cuvânt subversiv,iar democraţia liberală un  tipar inaplicabil. Originalitatea rusă, cu sinteza ei de  dominaţie statală  şi autoritarism, este idealul spre care  tind toţi cei pentru care egalitatea în faţa legii este un moft oarecare.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.roMaterial sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

875 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version