Imbarligatorul e o figura centrala a politicii romanesti. Este in general un om fara charisma si pe care nu l-ar vota nimeni daca s-ar prezenta singur in alegeri, dar este esential mecanismului de sifonare a banilor publici care tine in viata partidele romanesti. Imbarligatorul are relatii cu toate centrele de putere, din partidul sa si din celelalte; cunoaste toti clientii politici actuali si potentiali; intelege cum functioneaza adminsitratia si justitia; stie cati si unde sunt banii publici; si pune toate aceste lucruri la un loc, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.

Sunt imbarligatori mari si mici. Pe cei mici ii gasim pe la judete sau roind in jurul celor mari, asteptand sa se deschida o cale de parvenire. La centru sunt imbarligatorii mari, cei ce invart legile si marile contracte. Uneori, cate unul se arata mai tare ca toti ceilalti si devine, vremelnic, imbarligator-sef. Uitati-va la Zgonea, intrat in partid pe post de umil servitor al lui Hrebenciuc, cel care a dominat imbarligaturile din cel mai mare partid romanesc timp de un deceniu. Zelul lui Zgonea l-a recomandat pentru un post de imbarligator mic-spre-mare, este presedintele Camerei si invarte voturile si ordinea de zi. Este acum la ordinele lui Dragnea, noua stea a imbarligaturilor social-democrate, dorindu-si din tot sufletul sau negru sa-i ia locul sefului.

Fiecare partid are imbarligatorii lui. Multumita democratizarii informatiei prin dezvoltara Internetului, ne este mai usor sa ii vedem in actiune, mai ales pe cei mari. In PSD, locul lui Hrebenciuc a fost luat de Dragnea, dar sarcina vice-premierului este mult mai dificila, caci imbarligatorii mici sunt infinit mai puternici. PNL este reprezentant la varful executivului de Chitoiu, omul care nu s-a sfiit sa includa intr-o ordonanta de urgenta o prevedere dorita de sotia sa, si pe care partidul se cam teme sa-l traga la raspundere (liberalii au insa o pleiada de imbarligatori, cunoscuti drept oamenii lui Crin). In PDL, locul memorabilei triplete BVB (Blaga-Videanu-Berceanu) a fost luat in ultimii ani de guvernare de Udrea, impinsa de la spate de presedinte. UMDR este un partid de imbarligatori profesionisti, putem sa-i nominalizam pe toti.

Vizibilitatea creaza probleme imbarligatorilor. Hrebenciuc a avut o domnie asa de lunga si pentru ca era usor sa stea in umbra. Dar enervarea populara din 2004 i-a vizat deopotriva pe Nastase El Insusi si pe imbarligatorii pesedisti, precum Hrebenciuc sau Cozmanca. Pentru Basescu-PDL, BVB sau Udrea au fost pietre de moara aproape tot timpul. PNL pierde constant capital politic, din cauza lui Chitoiu&Co. Singurul caz special e UDMR, care are alt tip de organiare, dar chiar si acolo maghiarii satui de alde Verestoy, Frunda si ceilalti doresc sa-si faca un alt partid.

Specia noua de imbarligatori are si ambitii. Hrebenciuc, Blaga sau Chitoiu stau linistiti in sectorul umbros al sforarilor, fara sa isi doreasca sa fie in fata. Sunt fericiti sa ii lase acolo pe Nastase, Ponta, Basescu, Predoiu sau Antonescu, atat timp cat acestia nu se baga pe afacerile lor. In schimb, Dragnea sau Udrea au ambitii, vor sa fie iubiti, votati, vor sa fie ei si lideri, si imbarligatori. Pana acum, nu prea le-a mers.

Unul dintre motivele pentru care politica romaneasca e atat de mizerabila este tocmai ca partidele functioneaza pe baza de imbarligatori. Relatii politice devin rapid clientelare, actorii politici devin complici si orice incercare de schimbare este rapid eliminata de retelele de imbarligare. Cosmarurile imbarligatorilor se numesc transparenta, cinste, onorare, asa ca isi aduc toate resursele in lupta impotriva lor.

E intristator ca unul dintre primele gesturi ale unui partid nou infiintat, Partidul Miscarea Populara, este sa atraga o imbarligatoare de marca, pe Udrea. Asta dupa ce inca de anul trecut adusese mici imbarligatori locali, spre exemplu la Arges. Este simptomatic ca imediat ce a schimbat partidul, ca si cand totul ar fi normal si firesc, Udrea incepe sa explice cine si cum ar trebui sa se mai mute, sau cum ar putea unul si altul sa ocoleasca legea pentru a activa alaturi de ea. In fond, asta e harul imbarligatorului, sa gaseasca astfel de solutii.

Intotdeauna m-a enervat ca la fiecare scrutin am de ales, implicit, si imbarligatorul cel mai putin nociv, constient ca existenta imbarligatorilor este un rau in sine. Inca mai caut un partid care sa ma reprezinte ideologic, dar care macar sa incerce sa faca o altfel de politica. Peste tot insa dau de imbarligatori. Oare de partidul ala al lui Nicusor Dan se mai aude ceva?

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.