Motto: “I have lived my life on the edge of nothing.”–Raymond Chandler

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de succesul binemeritat al unui bun prieten? Sa fii incantat cand vezi ca opera sa este recunoscuta nu doar in tara, ci si in comunitatea intelectuala internationala? Sa saluti acest lucru cu bucurie si sa participi din suflet la un moment sarbatoresc? Aceste simtaminte le traiesc acum, cand cartea lui Mircea Mihaies despre metafizica detectivului Marlowe a aparut in engleza, la editura Rowman and Littlefield (Lexington Books). O carte subtila, intensa ideatic si psihologic, de un rafinament indubitabil, critica literara de inalta clasa.

Strania, obscura lume a lui Chandler, cu vampe, escroci, gangsteri sarmanti si afaceristi venali, o succesiune de scene filmice (ganditi-va la Bogart, ganditit-va la Tarantino), mai degraba decat o conventionala inaintare catre deznodamant, catre dezlegarea misterului, este reconstruita cu minutie empatica si cu o admirabila capacitate de a surprinde ambiguitatea, clarobscurul, ratacirile fatale si promisiunile secrete ascunse intr-un pahar de whiskey si in eterna tigara. Marlowe este. intr-adevar, detectivul metafizic, citeste poezie, joaca sah, bea de stinge. E melancolic si trist, ca un bulevard din Los Angeles la ceasul inserarii. Ca Rick in “Casablanca”. Mircea Mihaies a scris de fapt o estetica a literaturii pulp.

Nu este catusi de putin usor sa ajungi sa publici o carte despre literatura americana in America, oferta este imensa, competitia este extrem de dura. Tocmai de aceea, mi se pare demna de toata lauda aceasta aparitie editoriala. Sper ca si alte carti ale lui Mircea Mihaies si nu doar ale sale sa vada lumina tiparului aici. Se scriu lucruri minunate in romaneste, ele trebuie cunoscute si promovate. Dincolo de acrelile unora sau altora, valoarea razbeste intotdeauna.

Raymond Chandler and Philip Marlowe come to life in Mircea Mihaies’s hugely enjoyable and scholarly read. A book for scholars, whiskey-drinking private eyes, and machine-gun molls alike.(Clive Bloom, Middlesex University)

Intelligent, lively, and always right on target, Mihaies’s book is a splendid introduction to Raymond Chandler’s work. A must read for lovers of detective fiction and of smart literary criticism. (Thomas Pavel, University of Chicago)

Mircea Mihaies has given more than a comprehensive account of a literary genre and one of its most successful exemplars, Raymond Chandler’s crime fiction. He also writes with erudition and passion, and his book is jam-packed with analytic detail, while never losing sight of the larger picture, which is about more than just detective stories, and even more than just literature. Bold in claims, “The Metaphysics of Detective Marlowe” is a reflection on the complicated relation between social morality and individual conscience, as well as virtue and vice in American modernity. (Andreea Deciu Ritivoi, Carnegie Mellon University)

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro