Domnule Plesu, doua chestiuni, una de bine si alta de rau.

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

Aia de bine, prima: Ne-am scos. Ne trecu glontul pe langa ureche. Si dumneavoastra si noua, astora care ne luam fara discernamant dupa dumneavoastra si amicii dv “intelectualii de elita”, sustinand tot felul de bazaconii pe contra interesului public si national.

Fiti atent ce s-a intamplat intre timp: D-l Catalin Tolontan, de la gazeta, a analizat problema fara patima si partinire. Zice: “S-a ajuns la scene inchizitoriale, în care o organizație precum Active Watch este condamnată pentru că are o altă opinie decît semnatarii, mulți dintre ei absolut onorabili, ai unei liste.”

Eu vad aici partea plina a paharului. Cititi atent: “….mulți dintre ei absolut onorabili…”. Deci, pe scurt, domnule Plesu, nu v-ati compormis chiar cu totul. Mai sunt si elemente “absolut onorabile” pe lista alora 500 sau cati mai sunt ei. Deci nu e chiar asa de degradant si grav ceea ce ati facut. V-ati pripit, ca de obicei, plasandu-va pe partea rea a baricadei. Totusi exista circumstante atenuante.

Si acum, ca interveni salvator d-l Tolontan, e de bine pentru toti: Prin extensie si noi, astia care ne-am luat ca prostii dupa dv si am dat ca bezmeticii cu subsemnatul, nedandu-ne seama ca prin asta escaladam un climat de violenta si fanatism in tara, avem si noi o scuza.

In paranteza, eu incepusem, sa fiu sincer, sa am indoieli. Zic: “Ce naiba m-a pus sa ma apuc sa dau cu subsemnatul pe lista aia nenorocita? Nu am invatat pana acum ca in orice chestie publica in Romania e o parte buna si o parte sustinuta de domnii Plesu, Liiceanu, Tismaneanu, Patapievici, Cartarescu si acolitii lor ?! Cat imi trebuie sa ma invat minte?!”

In fine, bine ca veni d-l Tolontan cu precizarea, ca era groasa. Cine stie unde se putea ajunge cu escaladrea violentelor si lipsa de cooperare sociala…

Acum: aia de rau.

Zice dl Catalin Tolontan: “Cine a început această violență născătoare de ură nimeni nu mai știe! Fiecare va spune că celălalt. Și va avea argumente inatacabile.” Te pune pe ganduri omul. Le zice adanc.

Am analizat si eu, dupa puteri, si am ajuns la concluzia ca, impartial vorbind, eu cam stiu de unde se trag toate relele si cine a inceput aceasta spirala a violentei si fanatismului. Imi pare rau – amicus Plato sed magis amica veritas- dar asa e cand ai argumente inatacabile, le zici pe nume fara menajamente:

In loc sa va vedeti de treaba, v-ati apucat dumneavoastra, cu d-l Liiceanu, cu Sorin Vieru, cu Nicu Steinhardt si altii asemenea, sa scrieti textele alea, scrisori, chestiile cu Paltinisul, jurnalul, ma rog. V-ati pus mintea sa le publicati. Lumea neavand de lucru, le-a citit. A intrat la idei, din fandaxie in ipohondrie, ma rog, nu mai intru in amanunte cum s-au legat lucrurile: uitati si dv unde s-a ajuns. Se ecaladeaza violenta in tara asta, s-a impartit suflarea formatorilor publici in doua tabere, fanatismul se inteteste, ura se hraneste cu ura… samd.

Deci cam asta e. D-l Tolontan m-a provocat sa gandesc cu adevarat. Nu doar sa ma limitez la suprafata lucrurilor. Si asta e concluzia mea, place sau nu.

Ce e de facut? Tot d-l Tolontan, zic eu, da Solutia:

“…cine va reuși să spună ”Stop!”, fără să renunțe la principii, pe acela ni-l vom aminti. “

...

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro