Ridicarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, unul dintre cei mai influenti baroni PSD, va declansa alarma generala in randul confratilor sai din tara. Nu conteaza ca a fost generata de refuzul acestuia de a se prezenta la audieri. Baronii nu vor sa fie anchetati deloc. Doar preseaza de luni de zile cerand impunitate si modificari de lege menite sa-i scape de anchete penale. Nu doar ca n-au scapat, dar procurorii l-au saltat pe omul lui Radu Mazare. Cine se mai simte in siguranta acum? Cum sa fure bani si voturi pentru partid intr-un an electoral daca n-au asigurata protectia politica?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In mod previzibil, baronii vor relua asalatul asupra Guvernului, sub amenintarea demobilizarii in campanie, pentru a-l determina pe Victor Ponta sa promoveze rapid legile amnistiei si gratierii, sa subordoneze cumva serviciile, sa opreasca DNA-ul, sa neutralizeze Inalta Curte.

Nu doar ei se vor revolta, ci si Antena 3 sau alti sustinatori ai unor inculpati disperati ca justitia isi urmeaza cursul, desi USL s-a instalat la putere de aproape doi ani. Din acest motiv au declansat cu totii un fel de terorism social comparabil cu anii 50. Ameninta zilnic procurorii ca vor plati, judecatorii ca vor da socoteala, linseaza mediatic lansand imunde atacuri la persoana impotriva acelor jurnalisti care sustin justitia independenta. La acest capitol intra si somatia lui Dan Voiculescu, condamnat in prima instanta pentru complicitate la sandaj, adresata presedintelui Basescu: opreste-te, Traiane, altfel te bagam la inchisoare.

Disperarea in cazul sau se explica si printr-un interes personal. Dosarul in care a fost condamnat deja la 5 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la santaj a ajuns intre timp la Curtea de Apel. Potrivit noilor coduri (penal si de procedura penala) programate sa intre in vigoare pe 1 februarie, aceasta va fi ultima instanta de judecata, ceea ce inseamna ca in maximum cateva luni Voiculescu ar putea primi o sentinta definitiva.

Elocventa este terfelirea jurnalistei Andreea Pora. Antena 3 a difuzat marti seara un montaj video menit sa o umileasca si sa-i afecteze drepturi civile elementare, ca drepul la imagine, demnitatea etc. Au patit-o multi altii inaintea ei. Interventia urgenta a unor institutii era obligatorie pentru a sanctiona aceste derapaje tot mai grave. Cum CNA, CSM, asociatiile de presa, societatea civila au murit, victimelor linsajului mediatic nu le ramane decat actiunea in instanta pentru a-si apara drepturile.

In celelalte redactii de televiziune functioneaza controlul politic total asupra continutului editorial, jurnalisti profesionisti sunt pusi pe liber fara explicatii iar ceilalti fie se aliniaza, fie dispar. Poate niciodata autocenzura jurnalistilor n-a functionat mai eficient decat in aceste vremuri sumbre pentru mass media romaneasca, luata in detentie de politicieni sau de intermediarii lor.

Terorismul social anuntat de insusi Victor Ponta prin promisiunea destructurarii "sistemului basist" caramida cu caramida se manifesta nu doar prin vorbe, ci si prin actiune. In tara au loc o serie de concedieri exemplare. Fostul şef al Gărzii Financiare Cluj, Marius But, cel care a făcut expertizele în dosarele „Transformatorul” şi „Loteria” (Fenechiu, Copos), a fost dat afară, odata cu el fiind epurati din sistem si ceilalti comisari care au lucrat la expertize, fiind inlocuiti cu vamesi sau consilieri din primarii.

Daca informatii publicate de ziarul iesean 7Est se confirma, mesajul este cat se poate de clar: cine mai indrazneste sa se puna cu politicienii noii puteri va fi calcat in picioare, zdrobit, anihilat. In cele din urma, multi cedeaza, cum a procedat Horia Patapievici sau Mircea Cartarescu. Supusi unui lung de umilinte, acesti admirabili intelectuali au cedat la un moment dat. Or, exact pe asta conteaza ceilalti. Ceilalti, am mai spus-o cu alt prilej, nu obosesc niciodata.

Pe alte paliere, se lucreaza de zor in subteran la modificarea legii magistratilor. Modificarile vizeaza schimbarea rapida a conducerii Inaltei Curti si a completurilor de cinci judecatori. Jurnalul National a si publicat lista judecatorilor completurilor de cinci, numite"completuri negre", tot intr-o evidenta tentativa de intimidare a judecatorilor la care ajung in final marile dosare. Este amintita si declaratia noului presedinte CSM, Adrian Bordea, care a declarat la sfarsitul saptamnii trecute, intrebat cum va trata problema completurilor de cinci, acuzate de politizare: "Incercam sa gasim variante".

Aceasta teroare nu va inceta pana cand institutiile - cheie nu vor fi cucerite, iar oamenii - cheie din ele eliminati unul cate unul. In fata acestui tavalug, in absenta unei opozitii capabile sa tina piept abuzurilor puterii, nu exista prea multe solutii. Este nevoie de rezistenta individuala, de tenacitate, de credinta ca doar implicarea, iesirea din pasivitate pot opri caderea Romaniei in gol.

Tot in beneficiul cetatenilor onesti, ar fi nevoie de activarea ceva mai rapida a unor mecanisme externe de sanctionare a unui guvern care a scos deja Romania de pe orbita occidentala prin actiunile sale. Intrati in zodia terorii, unii par debusolati, confuzi si speriati, altii se intreaba daca mai e de ramas intr-o tara aflata parca in agonia democratiei. Va avea mai putea oare, in agonia ei, sa genereze anticorpi in fata pericolulului sau orbirea si pasivitatea sunt atat de mari incat nu mai este decat o chestiune de timp pana cat totul va fi pierdut?

P.S. Si o lectie anti-coruptie in scoli, pentru a le scoate copiiilor ideea de integritate din cap in caz ca s-au saturat de dat spagi:Profesorii cer pedepsirea elevei care a facut publica o inregistrare cu o profesoara ce le cerea bani elevilor