Pe fluxurile facebook doua chestii simptomatice pentru situatia tarii. Ele vorbesc aproape de la sine despre unde am ajuns si de ce:

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

1. “Avocaţii lui Dinu Patriciu au anunţat oficial că omul de afaceri şi-a mutat domiciliul la Londra, el părăsind în mod oficial România. Avocaţii au făcut anunțul vineri în faţa judecătorilor şi au cerut amânarea procesului Rompetrol, potrivit România TV…. Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. El este învinuit şi de manipularea pieţei … O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.” (Vezi aici)

2. “Comisarul de la Garda Financiara care a facut Dosarul “Transformatorul” a fost concediat. E cel care l-a infundat si pe baronul de Botosani Vasile Contac, cel care a lucrat si la afacerea “Copos-Loteria”, e fostul sef al Garzii Financiare Cluj si acum este somer!”. Vezi maine ancheta anuntata in 7EST. (O ancheta mai veche, aici).

Doi concetateni (ma rog, unul e fost-concetatean), doua destine, o tara, un popor.

Primul a fost principalul instrument al subminarii miscarii liberale in Romania, al transformarii PNL in cuib al coruptiei si anti-reformismului si al distrugerii perspectivelor dreptei romanesti pe multi ani. Poate cineva spune ca a distrus viitorul tarii si acum pleaca bine mersi cu cele 200 si ceva de milioane care i-au mai ramas dupa ce s-a dovedit incapabil ca om de afaceri sa sporeasca sau macar sa mentina restul? Poate. Ce poate sa-i raspunda cineva care -ca subsemnatul- ar vrea totusi sa zica ceva in apararea lui: Bune si alea 200, nu?!

Asta e patternul pentru toate familiile si clanurile astea: Folosesc Romania ca sursa de spoliere si loc de manifestare a caracterelor si planurilor lor infecte. Dupa care ei sau progeniturile lor se vor cara frumos in Occident cu prada. Lasa in urma fraierii si o tara a carei viata publica, economica si politica e facuta praf. Ce poti sa zici in apararea lor? Bine ca nu ne bat, nu ne impusca pe la coltul strazii si nu ne pun bombe ca in Rusia. Sa le fim recunoscatori.

Apropos: Interesant ca apostolii astia ai Rusiei, Turciei, flexibilitatii geopolitice Eurasiatice a Romaniei, adversari ai integrarii europene etc. cand e cazul, tot spre Occident trag. Fac apologia Stanurilor si Despotiilor Orientale emergente, ne vand lor, fac tot ce tine in puterile lor ca Romania sa devina un “stan” sau o despotie orientala, dupa care isi iau frumos banisorii si familiile si se muta la … Londra. Sau Paris. Sau Miami. Sau in Elvetia.

Cel de al doilea caz: Un om care se pare ca si-a facut datoria in conditiile toxice create de prima categorie. Marius But este comisar al Gărzii Financiare de 22 de ani şi a lucrat in dosare majore aflate deja în instanţele de judecată. Un om care se pare ca a facut exact ceea ce trebuia sa faca in calitatea sa de angajat al Statului Roman si de agent al interesului public romanesc. Rasplata? Se pare ca e dat afara. Din pacate nu-si poate lua familia mutand-o la Londra ca sa inceapa o noua viata. Asta e. Fraier.

Numele nici nu mai conteza momentan. Acest om este imaginea a sute, a mii de romani care au incercat sa-si faca datoria in functia lor publica si care au platit pentru asta un pret greu. E un simbol.

Ii rog pe colegii din presa libera si reformista ca in masura in care pot sa se uite si sa verifice ce se intampla cu cazul respectiv. Daca e cum apare pe fluxuri si l-au dat afara, e treaba serioasa. Ce s-a intamplat cu cei care au investigat dosarul Transformatorul? Ce se intampla in tara cu cei care au investigat cazurile grele in ultima vreme? Are loc in acest moment o epurare masiva la nivel national in Garda Financiara? Cine sunt cei care conduc aceste epurari? Sub ce pretexte o fac? E o cauza ce merita toata atentia.

Asadar: Doi concetateni, doua destine, o tara, un popor. Si doua sisteme: sistemul potentatilor paraziti ai statului -ei cu clanurile si familiile lor- si sistemul celor care apara interesul public impotriva acestor spoliatori. Simpli functionari publici. Atat. Impotriva retelei nationale de coruptie politica institutionalizata in Parlamentul Romaniei, recunoscut international drept cea mai spectaculoasa forma de coruptie din lume la ora actuala.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro