Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ianuarie 2014 - despre apararea democratiei

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Marţi, 14 ianuarie 2014, 11:34 Actualitate | Opinii


Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Anul 2014 debutează furtunos şi ameninţător. Mizele devin, în acest context, cu  mult mai importante decât alegerea unui preşedinte de republică sau votul pentru Parlamentul European. Ceea ce se pune în discuţie, cu ireponsabilitate şi dezinvoltură cinică, este însuşi proiectul de  dezvoltare democratică al României. Statul de drept nu mai este o axiomă, ci a devenit inamicul asumat ca atare, la nivelul discursului oficial.

Accelerarea evenimentelor este impresionantă- de la ignorarea mesajulului transmis de Victoria Nuland la “inexplicabila”vizită privată în străinătate a premierului, totul se situează în spaţiul de manifestare al unei ţări de lumea a treia. Clarificările acestui gest fără precedent au venit,previzibil,la începutul acestei săptămâni. Departe de  a fi fost abandonat ca strategie, asaltul împotriva domniei legii şi instituţiilor independente va fi continuat. De această dată, el va fi dublat de o strângere a rândurilor în cadrul USL şi de  fixarea unui obiectiv ce părea amânat, adoptarea Constituţiei. Noutatea este dată de intenţia de a suprapune referendumul de revizuire cu alegerile europene.Obiectivul strategic, indicat ca atare de către premier, este  înlăturarea “justiţiei obediente” create de  “regimul Băsescu”.Traducerea acestei afirmaţii nu este dificilă. Domesticirea judecătorilor şi aservirea procurorilor , iată pilonii pe care se întemeiază această viziune despre stat.

Constituţia este, în acest calendar, o prezenţă care nu poate fi ignorată. Opţiunea  USL de a face să coincidă un referendum obligatoriu cu alegerile parlamentare europene este o tentativă de a resuscita valul de ură pe care s-a fondat precedenta victorie, din iarna lui 2012. În locul unei discuţii despre legea fundamentală, vom fi martorii unei încercări de a rescrie scenariul deja familiar:intervenţiile de la Antena 3 ale Primului-Ministru sunt lipsite de echivoc.

O concluzie se impune, fără urmă de ambiguitate. O constituţie adoptată de o  majoritate ce a aprobat , în “marţea neagră”,seria de decizii funeste pentru domnia legii nu poate fi decât un instrument  îndreptat contra democraţiei înseşi. O asemenea coaliţie de guvernare nu poate genera decât un proiect care să aspire la lichidarea garanţiilor ce protejează statul de drept. Dezbaterile din anul 2013 au fost  clare şi precise. Ceea ce se conturează, prin prevederile unei noi constituţii  USL, este codificarea inegalităţii în faţa legii şi instituirea  unui regim care să facă din parlamentari o  castă intangibilă, autenticii stăpâni ai unei naţiuni de sclavi.

Acceptarea unei asemenea formule constituţionale echivalează cu pierderea libertăţii politice şi a demnităţii înseşi. Perspectiva unei republici oligarhice, dominate de   elitele prădătoare, este perspectiva tiraniei deghizate în suveranitatea ilimitată a Parlamentului. Opoziţia faţă de un asemenea text este o datorie de la care nu se poate abdica.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1323 vizualizari


ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by