1. Despre relansarea creditarii economiei reale de catre sistemul bancar

Theodor StolojanFoto: Hotnews

Apelurile patetice la relansarea creditării economiei reale de către băncile din România nu ajută la nimic.

În această etapă, nu lichiditatea împiedică relansarea creditării, ci volumul impresionant al creditelor neperformante (21,7% din soldul creditelor, la sfârșitul lunii octombrie 2013).

Până când băncile nu rezolvă această problemă a creditelor neperformante , nu putem discuta de relansarea creditării economiei reale.

Prin urmare, în această direcție trebuie concentrată atenția celor două autorități centrale ale statului direct interesate.

Prima, Banca Națională a României. Experții Comisiei Europene și cei ai FMI au cerut BNR ca, până la finele anului 2013, să clarifice de ce băncile din România stau ani de zile în bilanțuri, pe de o parte cu credite neperformante și, pe de alte parte, cu provizioane constituite. Și , evident, să adopte măsurile care se impun pentru ca aceste bănci să își asaneze bilanțurile.

A doua autoritate, Ministerul Finanțelor Publice care ar trebui să urmărească direct rezolvarea acestei probleme, întrucât fiecare leu constituit drept provizion (pentru acoperirea pierderilor determinate de creditele neperformante) reprezintă un leu mai puțin profit impozabil.

2.Liberalizarea totală a pieței gazelor

În condițiile actuale, este total inoportună folosirea expresiei ”liberalizarea pieței gazelor”.

În România nu poate exista o piață liberă a gazelor atât timp cât:

  • Avem doi mari producători care domină piața: Romgaz și Petrom;
  • Avem o singură posibilitate de import: Rusia;
  • Nu avem o piața europeană a gazului natural.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro