Lumea ii era deschisa in 2004. Publica atunci volumul de dialoguri cu ministrul-cancelar Alin Teodorescu intitulat “De la Karl Marx la Coca Cola”, cu zeci de fotografii ale sale pe coperta. Vizita Casa Alba. Se visa lider mapamondic. A urmat infrangerea din alegerile prezidentiale, neasteptata, socanta, dureroasa precum o operatie fara anestezie. Nu si-a mai revenit din acea trauma. A tot incercat sa traga sfori, dar nici Mircea Geoana, nici Victor Ponta nu s-au sinchisit de povetele lui. Au venit procesele, acuzatiile de spaga, de mita, de poltronerii ordinare. S-a prabusit jalnic de pe soclul pe care se insurubase candva asemeni unui caudillo indragostit de sine si de glorie. Dramolete pe periferie, kitsch, vanitati de parvenit mediocru. Nimic care sa lase macar o promisiune de grandoare. Praf, pulbere si nimicnicie morala. Pe scurt, hybris, narcisism si gablonz.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Condamnarea lui Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare dovedeste ca justitia romaneasca nu se lasa ingenuncheata, ca amenintarile pe fata si din umbra nu au reusit sa-i intimideze pe cei care au datoria sa salvgardeze statul de drept. Victor Ponta anunta ca va distruge, caramida cu caramida, “regimul Basescu”. Un document al PSD vorbeste, a n-a oara, despre “dictatura lui Basescu”. In fapt, ceea ce-i deranjeaza pe piromanii mafiotici din USL este tocmai functionarea statului de drept. Declaratiile lui Ponta nu fac decat sa probeze incotro vrea el sa indrepte Romania. Scopul sau este anihilarea statului de drept. Gandeste si actioneaza la fel cum au gandit si au actionat comunistii in anii cand au “cucerit”, adica au capturat prin agresiune nerusinata, puterea politica.

Cat despre Adrian Nastase, parintele doctoral al megaplagiatorului Ponta, acesta pare imun la semnalele realitatii. Totul ii apare drept “o razbunare murdara”. La fel va grai, probabil, foarte curand si Felix. La fel se va autovictimiza don Relone Fenechiu. Amoralitatea caizilor este infinita. Au tratat tara ca pe o prada, n-au urma de cainta, de remuscare. Vor face tot ce pot si chiar mai mult spre a sfarama statul de drept.

Batjocorind logica si istoria, Victor Ponta il glorifica pe Adrian Nastase drept “detinut politic”. Il compara cu Iulia Timosenko. Noroc ca nu cu Iuliu Maniu, cum a facut-o Lucia Hossu-Longin. Nu, Adrian Nastase nu e “detinut politic”. Nimeni nu i-a reprosat d-lui Nastase optiunile sale politice. A fost condamnat pentru infractiuni de drept comun, nu pentru imaginare delicte politice.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro