... l-ar fi oprit jandarmii sa urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv ca e inchisa intre decembrie si februarie, si astfel geneza poporului roman ar fi asteptat primavara, scrie Dollo, pe blogul ei.

Victor PontaFoto: Facebook/ Victor Ponta

F inalul anului 2013 mi-a adus un raspuns la intrebarea pe care mi-o tot puneam de ceva vreme: de ce se incapataneaza unii sa se inghesuie pe Valea Prahovei? Pentru ca acolo nu au surprize. Infrunti cateva ore de trafic infernal pe drum, dar gasesti negresit aceleasi statiuni obosite. Pe cand daca ai curiozitatea sa vizitezi si alte zone din minunata tarisoara, atat de pretuita pe Facebook de bravii nostri politicieni, risti sa ai surprize. Ca mine.

Am plecat din Bucuresti cu gandul sa vizitam vestita Cetate a Corvinilor, de la Hunedoara. Daca tot eram in zona am zis sa facem un ocol de 30-40 de km ca sa vedem si Sarmizegetusa Regia, mai ales ca nu era strop de zapada si deci drumul nu putea fi o problema.

valea-cetoasa

Pe traseu, puzderie de indicatoare aproape nou noute, care ne indreptau imbietor catre cetatea lui Decebal. Un peisaj superb deasupra Costestilor, o vale ascunsa in ceata si cateva sate pustii, prin care serpuia o limba de asfalt proaspat peticit pe alocuri. Pe masura ce ne apropiam nu ne venea a crede, cat de frumoase sunt locurile si cat de bine semnalizata e cetatea. Ultimii 18 km de drum neasfaltat insotesc un paraias de munte, dincolo de care demnii urmasi ai dacilor si-au construit azi pensiuni si case de vacanta de un kitch autentic.

kitch

Tot pe ultimii kilometri apare si un indicator mai mare cu programul de vizitare a cetatii, care ne avertizeaza in sfarsit ca intre decembrie si februarie locul e inchis. Totusi, pentru ca suntem in Romania si pentru ca din sens opus tot vin masini cu numere diverse, ne gandim ca programul ala e facut sa nu fie respectat.

Surpriza, insa, cu 4 km inainte de tinta suntem opriti la bariera de un tip purtand uniforma unei firme de paza, care ne spune ca e inchis. Zicem ca vrem sa mergem macar pe jos, dar el ne descurajeaza, pe motiv ca oricum nu ne vor lasa jandarmii sa intram. De ce? Mai ales ca de sus tocmai cobora o masina cu numar de Buzau.

sarmizegetusa3

- Dar ei cum de au intrat? intrebam agentul de paza.

- Au venit cu sefii de la Jandarmerie¬ nu sunt turisti, ne explica pe jumatate jenat agentul, in timp ce din cladirea de paza iese si un jandarm care se uita suspicios la noi.

Situatia pare dubioasa, atat din cauza programului absurd (de ce sa fie inchis locul ala trei luni pe an, daca traficul arata interesul turistic?), cat mai ales din cauza faptului ca semnele arata ca dincolo de bariera aia se petrece ceva, nu e chiar inchis pentru toata lumea.

In fine, dam inapoi si plecam, cu regretul ca totusi nu existase o forma de a ne informa inainte despre programul asta, macar sa nu fi facut 80 de km dus intors de pomana. Dar daca e regula, e regula.

Dupa ciobanul Ghita din Jina, Ponta l-a vizitat si pe Decebal

Cand am ajuns acasa, in seara de 30 decembrie, am vazut ca premierul Ponta postase o poza pe contul lui de Facebook, facuta cu fiul lui, exact in locul acela minunat de unde se vedea valea plina de ceata, cu textul asta: 'Azi, profitand de vremea superba, fetele au mers la Prislop, iar eu si Andrei am urcat in Muntii unde stramosii nostri daci au avut ultimul adapost in fata romanilor! Chiar avem o tara de care trebuie sa fim mandri!'. (Mai departe le multumea celor care i-au dat like la poza cu ciobanul Ghita din Jina si se lega de Basescu despre care auzise el ca ar fi depasit coloana de masini de pe Valea Prahovei ca sa ajunga mai repede la Predeal.)

Apoi, pe 31 decembrie a publicat poza asta dovedind, daca mai era nevoie, ca el nu fenteaza cozile de masini de pe Valea Prahovei, ca Basescu, ci confisca cu totul un obiectiv istoric pe are voiau sa-l vada si alti turisti, doar pentru ca el e premier si pentru el se incalca orice regula.

ponta la sarmizegetusa

Dar hai sa presupunem, prin absurd, ca nu prezenta acolo a premierului ne-a interzis noua vizita, ca Ponta si fiul, dupa ce s-au plimbat cu ATV-ul exact prin locurile alea, ar fi zis ca si noi, OK, am batut drumul pana aici, dar nu putem vedea cetatea, pentru ca asa e programul. Care e rationamentul acelui program, oameni buni? Pentru ca daca tot platesti niste jandarmi si o firma privata ca sa-ti pazeasca un muzeu, nu ar fi logic sa il lasi sa fie vizitat si astfel sa scoti niste bani din vizitarea lui? Apoi, Sarmizegetusa e o expozitie de pietre in aer liber, ca Stonehenge, de ce ar trebui inchise trei luni pe an? Stonehenge e deschis tot anul.

Inteleg ca din vara lui 2013 s-a pus o taxa de 5 lei de vizitator. Nu stiu exact cati vizitatori ar avea pe zi sau pe luna Sarmizegetusa, dar banuiesc ca mare parte dintre cei care merg la Hunedoara pentru Castelul Corvinilor, ca si noi, s-ar abate si pana aici. Adica peste 350.000 de vizitatori anual. Iar Castelul Corvinilor e, dupa cum admite si primarul Hunedoarei, principala sursa de venit a orasului.

cetatea

Desi e principala sursa de venit a localitatii (unica dupa cum aprecia cu naduf o muzeografa), nu s-au mai bagat bani in el de patru ani, iar lucrarile de restaurare au ramas inghetate in proiect, ca si schelele de pe zidul vestic. Totusi, vizitatorii platesc 20 de lei intrarea, plus 5 lei taxa pentru fotografiat, ca sa vada nici un sfert din castel, multe incaperi fiind incuiate pentru ca sunt neamenajate.

vizitatorivitraliisalaburlanfereastra

E pacat de locul ala pentru ca spre deosebire de multe alte cetati istorice de prin tara asta arata inca suficient de atractiv pentru turism. Dar se degradeaza vazand cu ochii. Muzeografa povestea ca numai pentru schimbarea celor cateva becuri care lumineaza camera lui Matei Corvin de la etajul unu e necesar un teanc de hartii. O birocratie care a ucis deja niste fonduri europene care ar fi existat pentru restaurarea cetatii, si ucide in continuare orice proiect pe care angajatii il mai fac pentru imbunatatirea situatiei. Pare ca primaria exploateaza gaina cu oua de aur, dar nu e capabila macar sa-i dea de mancare.

Mi-a placut zona asta in care m-am plimbat la finele anului 2013, dar mi-a lasat un gust amar: Castelul Corvinilor va ajunge probabil o ruina in ritmul asta de exploatare indiferenta, si va fi pazit impotriva turistilor precum pietrele de la Sarmizegetusa, dand ocazia cate unui vremelnic premier sa se pozeze langa ele ca sa arate de ce a fost in stare natia pe care o conduce. Consolarea e ca in locul vestigiilor istorice vin tare din urma astea contemporane. Periferia Hunedoarei e deja o capodopera de arhitectura contemporana. Te si miri de unde atata prosperitate imobiliara intr-un oras de asistati social care traieste de pe urma unui castel construit acum cateva sute de ani de niste unguri.

turnulete

Comenteaza pe Dollo.ro.